You are here

Fénycső fényerőszabályzó elektronikát keresek

54 posts / 0 new
Last post
attilacsep
attilacsep picture

Sziasztok!
Egyszerű, gyorsan megépíthető kapcsolást (vagy panelt ) keresek, amivel a fénycsövek fényerejét lehet szabályozni
Köszönettel
Attila

Comments
sanyika45
sanyika45 picture

Nem néztem végig a belinkelt kapcsolásokat, de belebotlottam egy régi RT évkönyvben lévő tippre. Konkrét alkatrészértékek nincsenek, de ötleteket lehet találni.

A Rádiótechnika évkönyv 1975-ből, a 134.oldaltól foglalkozik a témával. Közös jellemzőjük, hogy a fénycső fűtését elválasztja a csövön átfolyó áram szabályozásától.

A könyvet a neten meglehet találni...

Talán segitettem...

sanyika45

0

uniman
uniman picture
***

0

csakyt
csakyt picture

szia

itt
itt
itt is megnézheted
Még van millió egy ilyen hely ahol kapható. De megismétlem. A filmesek már szinte csak ilyeneket használnak, mert a fénycsövekben van hideg és meleg fényű.
Ne hallgass olyanokra akik hitetlenkednek és azt mondják írják, hogy nem létezik ilyen. Egyre több olyan "szaki írkál, akik belebeszélnek mindenbe és azt gondolják, hogy amit ők még nem láttak, vagy nem olvastak róla, az nem is létezik!
Menj el egy filmes üzletbe és érdeklőd! De ha angolul keresel rá mint dimmer, millió egy ilyent találhatsz.
Tibi

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: nem fényerőszabályzót keres, hanem rajzot

Bálint

0

csakyt
csakyt picture

Szia
Ezek között találhat.
vagy itt
De ez csak azért, mert vannak itt tudósok akik azt mondják nem lehet. De ez csak egy oldal!
Tibi

0

Razel
Razel picture

Szia.
Ezekből mennyit építettél meg? Nézted már a rajzokat? Milyen tapasztalatod van a fénycső fényerő szabályzásról?
Üdv,

0

csakyt
csakyt picture

Szia
Tudod, láttam már dimmeres fénycsővet, hiszen ilyen tablókat használunk nap mint nap. A 90.-es évek elején építettem egy 5Kw.-os dimmert, mert ami akkoriban az MTV.-ben hordozható volt, az közel 60Kg. volt Akkor én egy 20X14X5.Cm- es dobozban csináltam meg a sajátomat. Abban az időben még világosítóként dolgoztam ott. De azért mutass rá, melyik nem működne :-)))))))

Tibi

0

Razel
Razel picture

Szia.
"Egyszerű, gyorsan megépíthető kapcsolást..."
Tehát nem az "ár nem számít" kategóriában kellene keresni.Létezik kifejezetten erre a célra készült IC de nem hinném,hogy ez ebbe a kategóriába tartozik.A fénycső pedig nem azonos az izzóval.A fénycső begyújtását egyszerűen meglehet csinálni, fényerőt viszont már nehezebb szabályozni széles tartományban úgy,hogy még az élettartam se csökkenjen nagyon.
Üdv,

File csatolás: 

0

csakyt
csakyt picture

Szia
Kifejezetten erre a célra még egy N555.-ös ic is jó! Ez a sok közül csak egy ami fillérekbe kerül. De, hogy egy nagy titkot eláruljak, a filmes eszközökben előszeretettel használják az SG3525AP.-ét Nem kell már agyon komplikálni. Millió egy kapcsolás, rajz van hozzá. Csak körbe kell nézni.
Tibi

0

Razel
Razel picture

Szia.
Akkor nem értem.Tudtommal ez (is) a segítségről szólna.Miért nem teszel be egy ilyen - otthon is megépíthető - rajzot a kérdezőnek?
Vagy én értelmeztem félre az topic indító kérését?
Üdv,

0

csakyt
csakyt picture

Szia.
Beraktam már ahol találhat többet is. De kérdeztem, hogy pontosan milyen fénycsövet akar szabályozni, de mint ha a halottól kérdezném. nem tudom, de valamiért titkos lenne? :-))))) Így aztán nehéz ám segíteni neki, hogy általánosan kérdez. Ha általánosan kérdez, akkor kapott pár száz darab rajzot a linkek alatt! Általánosan akkor ha titkolózik, válassza ki a magának megfelelőt. Szinte mind működik!

Tibi

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
Úgy látszik, elkerülte a figyelmemet a kérdés, annyira bújtam a rajzokat és az árakat, no meg az egyszerű megvalósítást. Tehát ez: neoncső, egy üzlet "cégére", azaz egy felirat világítása lenne, egybefüggő, öt-hat betűből álló szó. Csak túl világos, gondolom, és ezért akarják sötétebbre venni. Nem titok, csak elkerülte a figyelmemet. Elnézést kérek, és addig is köszönet a jó szándékért. Szerintem az is megfelelne, ha néhány fix fényerőt be lehetne állítani.
Üdv
Attila

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Na kibújt a szög a zsákból. Ezért mondom, hogy a szakmai megnevezéseket komolyan kell venni. Napokon át értekeztünk az "F"-cső dimmeléséről, erre kiderül, hogy Neked nagyfeszültségű gázkisülő csőre ("neon-cső") kell a kapcsolás. A neon itt átvitt értelmű, mert csak a piros színű van neongázzal töltve. Ez bizony egyáltalán nem mindegy. A korábban javasolt dolgokat nyugodtan felejtsd el. Itt tipikusan feszültségszabályozással tudsz fényerőt változtatni adott határok között.

Üdv! Kalex

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

"a szakmai megnevezéseket komolyan kell venni"
Hát ez itt most szopcsimarcsi lett :P
Jót vitatkoztatok a semmin ...

Üdv: Dénes István

0

Razel
Razel picture

Szia.
Azt én sem tudom,hogy milyen csövet és mire szeretné használni.Pusztán szubjektív feltételezésem - fenntartva a tévedés jogát - ,hogy akvárium világításra,helyiség hangulat világításra.
Azért arra is kíváncsi lennék,hogy ennek miért állt le a gyártása.
Mondjuk én egy ilyennel kísérletezgetek (csatolmány).A gyújtással nincs gond de a fényerőt már nehezebb szabályozni.Szűk tartományban megy de nem 0-100% közt.
Üdv,

0

csakyt
csakyt picture

Szia
Ezzel a kapcsolással, hogy és mit akarsz te szabályozni?
Tibi

0

Razel
Razel picture

Szia.
Én semmit.Teszi a dolgát.Pusztán kísérletezgetek vele időnként.
Inkább a tiedre lennék kíváncsi.
Üdv,

0

csakyt
csakyt picture

Szia.
Mondtam, hogy nekem van dimmerem? Azt írtam, hogy a 90.-es évek elején csináltam egy 5Kw.-osat. Aztán meg azt, hogy a munkahelyemen ilyenekkel dolgozunk nap, mint nap! Én nem akarok dimmert csinálni. Mutattam egy pár weboldal címet ahol vannak rajzok.

Tibi

0

csakyt
csakyt picture

Szia.
Elolvastad rendesen? Azt is írtam, hogy a dimmer szóra millió egy rajzot is találhat! Nagyon sok van fent, csak keresni kell. De már küldtem olyan linket is ahol rajzok is vannak. De sajnos még mindig nem tudjuk milyen fénycsőről kérdez, vagy keres rajzot, mert azért ez sem mindegy!
Tibi

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Se milyen fénycsőnek nem lehet a fényerejét széles határok között változtatni ! Mindegy mit írnak , nem lehet !
Ha mész lefelé a feszültséggel , akkor egy bizonyos feszültség alatt a cső kialszik . Felfelé a cső fényereje növekszik, de rohamosan csökken az élettartam és megnövekszik a káros kisugárzás is .
Elméletileg lehet , olyan elektronikát építeni, amelyik magas frekvenciás impulzusokkal gyújtaná be az ívet , változtatható időközönként , ezzel produkálandó a nagyobb , vagy kisebb megvilágítást , de ez nem egyszerű , sem sémailag , sem megépítés szempontjából .
Persze ez , csak az én véleményem ! :D

Üdv! Miki.

0

csakyt
csakyt picture

Szia
Ha mész lefelé a feszültséggel

Nem a feszültséget változtatod. Az állandó! :-)

Tibi

0

kolya61
kolya61 picture

Szia Csakyt!
"Ne hallgass olyanokra akik hitetlenkednek és azt mondják írják, hogy nem létezik ilyen. Egyre több olyan "szaki írkál, akik belebeszélnek mindenbe és azt gondolják, hogy amit ők még nem láttak, vagy nem olvastak róla, az nem is létezik!"
Kíváncsi lennék arra az 5 kW fénycsőre meg a típusára is .
" A korábban javasolt dolgokat nyugodtan felejtsd el. Itt tipikusan feszültségszabályozással tudsz fényerőt változtatni adott határok között." Kalex már válaszolt is helyettem . :bow:
Ha valamivel nem értesz egyet, nyugodtan írd le söröskorsó nélkül .

Üdv! Miki.

0

uniman
uniman picture
***

Hello Kolya.

5 kW-os "fénycső"-vel ugyan még én sem találkoztam, viszont tény, hogy a filmfelvételeknél gyakran használnak fénycsöves lámpákat ("tablet"-eket). Persze főként, ha szűrt fény kell a háttér megvilágítására, persze különféle színszűrő fóliákkal beborítva érik el a megkívánt színhőmérsékletet.
De a legfontosabb, hogy ezeknek a lámpáknak a vezérlő dobozával szabályozni is tudják nemcsak a fényerejüket, hanem a választható programok szerint imitálni tudják pl., a fáklya, a kandalló, vagy éppen egy nagy boszorkányégető máglya (stb), falakra vetődő fényét. Ez utóbbi esetben pedig, mikor egy nagy tér házainak a falai "tükrözik vissza" a láng lobogását...oda kell pár kilowattnyi szinkronban "lobogó" neonfény...
Persze 58/59 W-nál nagyobb teljeítményűvel még én sem találkoztam...eddig.

Üdv.: uniman

0

nyaki
nyaki picture

Hali!
Van az csak nagyon ritka akár T5-T12

Szép napot!
(Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!!!!)

0

uniman
uniman picture
***

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Igen látszik a belinkelt rajzokon, a fázishasításnál állandó a fesz !!! :lol: Ezeknek a többségük izzóra vannak , nem fénycsőre !

Üdv! Miki.

0

Razel
Razel picture

Szia Miki.
Erre próbáltam rávezetni de a "TV,filmipar" emlegetése fontosabb volt.Pedig leírtam,hogy az izzó és a fénycső 2 külön dolog.Nem érdekes,a szűk látókör mindenkinek jár. :oke:

0

kolya61
kolya61 picture

Szia Razel!
"a szűk látókör mindenkinek jár. Okés " :taps: Főleg ha a studióban halogén izzók világítottak , mert nekik van a legjobb színhűségük !

Üdv! Miki.

0

zka67
zka67 picture

Szia, lentebb már írtam a megoldást, csak szerintem elriadtak a sok tápfesztől. Egy fénycsövet nem úgy kell elképzelni, mint a hagyományos izzókat, sokkal közelebb áll a led-ek tulajdonságaihoz. Először be kell "gyújtani" a fénycsövet és egy tartóárammal meg kell tartani gáz vezetőképességét, ehhez mindenféleképpen DC tápra van szükség. A begyújtáshoz fel kell fűteni az egyik fűtőszálat, ugyan úgy, mint egy elektroncsőnél, és egy nagyfeszültségű impulzussal be lehet gyújtani a csövet. Ezután a rajta átfolyó áram erősségével lehet a fényerőt szabályozni, nem a feszültséggel. Célszerű PWM vezérlést használni a felesleges disszipáció elkerülése miatt. A feszültség értékek 7W-os fénycsőhöz értendők, nagyobb teljesítményű csöveknél meg kell nézni az adatlapon, hogy mennyi az égési feszültségük. Nagyjából ennyi az áramkör:

                       +10kV
                        |                     +60V
  +6.3V                ===                      | C
    |    /-------------------\                  |---|
    |   |                    |         -------      |--- VEZ
    |-----\                /----o-----|100R 5W|---<-| B
        | /                \ |  |      -------    E
        | \                / |  |      ---
    |-----/                \----o-----|10K|----- +80V
    |   |                    |         ---
    |   \--------------------/
   ---

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
Amiket a fenti linkeken látok, gyári szabályzók hogyan működnek, hiszen nincs ennyiféle feszültség? Illetve milyen határok között szabályozható? Használt már valaki ilyet?
Tudnál-e abban segíteni, hogy a kül. tápfeszeket hogyan lehet előállítani, ill. a PWM- ről van-e rajzod?
Üdv
Attila

0

csakyt
csakyt picture

Szia

A rajzok között annyi PWM van, hogy csak na. nem a feszültséggel szabályzod a lámpát! Hogy akarsz építeni ilyent ha nem érted a működését?
Tibi

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
Nem értem a "letolásodat". Azért kértem segítséget. Egy már működő kapcsolást azért meg tudok építeni. Azért, mert nem ez a szakterületem, csak boldogulok vele. Építettem már erősítőket, oszcilloszkópot, műszert, és legutóbb, ha olvastad, "óra nagy kijelzővel" szerkezetet is, pedig az sokkal bonyolultabb, és ráadásul utálom a digitális technikát. De volt aki segített, és elkészült. Azt is megértettem-megtanultam, talán ez is menni fog.
Üdv
Attila

0

zka67
zka67 picture

Szia, ennek semmi köze a gyári szabályzókhoz, ez magyar fejlesztés a '90-es évekből.

A tápokat egyetlen trafóval meg tudod csinálni, a leágazások után egy diódával egyenirányítod az áramot és teszel rájuk egy-egy szűrőkondit. A trafót persze tekerni kell, ilyet nem kapsz boltban, de nem nagy dolog a trafótekercselés házilag sem, egy dologra figyelj oda, hogy ne használj szigetelőszalagot, mert az leoldja a lakkot a drótról. És a biztosítékokról se feledkezz meg.

A nagyfesz előállítása: keresel egy stroboszkóp kapcsrajzot és azt módosítod úgy, hogy csak egy impulzust adjon a bekapcsolás után néhány másodperccel, amikor a cső már felfűtött. Több nem kell, mert attól csak villogni fog a cső. Elég a tekercs egyik végét a cső közepe-anód felőli vége környékére vezetni egy fémgyűrűre, ami körbeöleli a csövet. Figyelj arra, hogy ne húzhasson át sehova, mert kellemetlen tud lenni, ha megfogod. Próbára megteszi egy öngyújtóból kiszedett piezo gyújtó is.

PWM-re egy megoldás: http://laserpointerforums.com/attachments/f67/39523d1347753297-ne555-pwm...

Itt kicseréled a led-eket egy opto-ra és már mehet is a tranzisztor bázisa és kollektora közé, esetleg egy darlingtonon keresztül.

0

csakyt
csakyt picture

Szia
Azért komolyan nem ártana tudni, milyen fénycsövet, szeretnél szabályozni! Tudod nem teljesen mindegy!
Tibi

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
Valóban elkerülte a figyelmemet, fentebb leírtam.
Üdv.
Attila

0

csakyt
csakyt picture

Szia.
Amit a filmesek használnak, az már 5%.-tól 100%.-ig dimmerelhető!
Tibi

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Szia!
Ez nagyon ügyes! :taps:

Szerintem váltófesszel sem nagy gond megoldani ezt a feladatot. Elég egy 30-60 kHz-es központi (kvázi-)színuszos generátor. Az úszófeszeket a fűtésekre kényelmesen megkaphatjuk kisméretű ferritmagos trafók segítségével. mindenféle tekercs és transzformátor kisméretűre és olcsóra jön ki. A hosszú vezetékekkel sincs gond a színuszos fesz miatt.

Szingli csőnél úgy lehet megoldani a szabályzást, hogy a kapcsolóhíd frekvenciáját változtatjuk és balasztnak soros LC kört használunk. Áramvisszacsatolás mindenképp kell ide a stabil üzemhez és a túláramvédelemhez.

Évekig agyaltam én is ezen a témán, és amikor minden összejött (tudás, műszerek) - okafogyottá vált a projekt. Jöttek a ledek ugyebár és még van néhány egyéb probléma is a dolog körül. Ugyanis leginkább a régimódi, nagy ámérőjű és kis intenzitású csövek szabályozhatóak jól. A kompaktokat el lehet felejteni, mert van olyasmi is a világon, hogy üzemi hőmérséklet. Bár az argonkisülés mindíg stabilan ég, de a higanygőznyomás (és értelemszerűen a hatásfok) meredeken függ a hőmérséklettől. Nemesgázzal töltött reklámcsöveknél nincs ilyen probléma, csak azoknak a hatásfokuk (és színválasztékuk) lényegesen gyengébb a fluoreszcens csöveknél.

PS: Pont egy éve találtam kb. 200 darab 20W-os klasszikus csövet egy illegális hulladéklerakatban. Mindet hazahoztam. Hát láttatok már ilyen hülyét? :-?

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia!

Amióta virtuális ismeretségbe kerültünk, azóta pontosan tisztában vagyok az értelmi képességeddel. De a szakmai tudásoddal is.. Mint te is sejted a kettő nem ugyanaz.. Tehát az a 200 db fénycső, amit lomoztál abszolút nem lóg ki az eddigiekből.

Persze én is hasonló vagyok, csak sokkal butább kivitelben! Hi!

Ezzel az egésszel csak az a baj, hogy a világot nem a mi észjárásunkra szabályozták be. Sajnos.

Szégyentelenség és gyalázkodás! Mivé fajultak a világ csodái... (Boldogblog)

0

csakyt
csakyt picture

Szia
Mire szeretnéd használni és milyen fénycsövet akarsz vele vezérelni. A filmiparban, a médiában szinte csak ilyeneket használnak már
Tibi

0

zka67
zka67 picture

Szia, egy fénycső fényerejét csak DC tápról lehet széles tartományban szabályozni. Ami kell hozzá:

- 6.3V egyenfesz a fűtéshez. Csak az egyik felét kell fűteni a fénycsőnek, ez lesz a katódja is, pontosabban az egyik pólusa a fűtésnek.

- +80V fesz a tartóáramhoz, ezt egy ~10K 0,5W-os ellenálláson keresztül fixen az anódra kell kötni. Ez biztosítja azt, hogy a fénycső "kikapcsolt" állapotban is vezessen, ettől parázslani fog a fénycső. Teljesen kikapcsolni nem lehet, mert akkor újra be kell majd gyújtani.

- +10kV gyújtófeszültség. A fénycső anódhoz közeli végére kell vezetni, az üvegre felragasztott vezető réteghez. Elég egy impulzus is neki, miután felfűtött a cső és megkapja a tartófeszt. Próbaképpen megteszi egy öngyújtóból kiszerelt piezo gyújtó is.

- +60V vezérlőfesz, amit egy 100R 5W-os ellenálláson és egy tranzisztoron keresztül kapcsolunk az anódra. Ezzel a tranzisztorral kell ki- bekapcsolni a fénycsövet. Ezután már gyerekjáték PWM-mel vezérelni a fényerőt. Célszerű a tranzisztort egy opto-val leválasztani.

Ha valaki emlékszik még a Blaha Lujza téren, a Hírlapkiadó tetején lévő fényreklámra a '90-es évekből, abban 24 ezer darab fénycső működött így, és én terveztem/készítettem el hozzá a vezérlést.

0

csakyt
csakyt picture

Szia
Találhatsz itt párat.
Tibi

0

nyaki
nyaki picture

Hali!
Sajnos egyszerű kapcsolás nem létezik, mivel a feladat sem egyszerű. A digitális és analóg szabályozás jöhet szóba. A DALI-rendszer már egy kiforrott technológia, de erről sajnos rajzot nem tudok mellékelni. 1-10V egyenfesszel lehet szabályozni, mely szabályozófeszt maga az előtét állítja elő. Sem a digitális, sem az analóg szabályozók nem olcsó mutatványok.
Lehetséges megoldások beszerezhetőségre nézve:
1, 2, 3.

Szép napot!
(Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!!!!)

0

thanatos
thanatos picture

Szevasz!
Ha már begyujtott a cső, a fényerejét bizonyos - elég szűk - határok között tudod szabályozni egy alkalmas invererrel, ami elég bonyodalmas - a gyujtáshoz alkalmas feszt kell adnia, áramkorlátozottnak és szabályozhatónak kell lennie - , de kivitelezhető.
A legjobbakat: Thanatos

0

attilacsep
attilacsep picture

Sziasztok!
Köszönöm a segítséget. Olyat keresek, amivel széles határok között lehet szabvályozni a fényerőt. Van is egy-két szimpatikus rajz. Viszont! Arra gomdoltam, hogy az energiatakarékos izzók elektronikáját nem lehetne -e felhasználni? Arról nincs valakinek rajza?
Üdv
Attila

0

thanatos
thanatos picture

Szevasz!
Ez az elektronika egy chopper (azaz szaggató): a bejövő 230 AC-t egyenrángatja és kb. 30 kHz-es AC-t csinál belőle (meg persze a két fűtőfeszt). Ergo: ilyen célra csak akkor tudod használni, ha a bemenő (akár egyen) fesz-ét szabályozod, de csak a gyujtás után, különben hazavágod a csövet!
Marad a nehezebb út!
A legjobbakat: Thanatos

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia!

Hi!

Érdekes adalék: http://oldradio.tesla.hu/szetszedtem/105genura/genura.htm

Szégyentelenség és gyalázkodás! Mivé fajultak a világ csodái... (Boldogblog)

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
Én is szétszedtem párat, de akkor még csak kíváncsiságból, és felületesen. Azok diszkrét elemekből vannak építve, és ide-oda tekeredő fénycsövekkel, vagy legalábbis annak látszanak. Az iránt érdeklődöm, hogy ezeknek az elektronikájába bele lehetne-e avatkozni úgy, hogy egy normál fénycsövet, mégha kis méretűt is, hajtson meg. Próbálkozott-e már valaki a feladat megoldásával?
Üdv
Attila

0

sanyika45
sanyika45 picture

Üdv!

Igen, én egy bontott kompaktfénycső elektronikával (asszem 11W-os volt) hajtok egy egyenes 18W-os fénycsövet. Évek óta működik.

sanyika45

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia!

Mindkettőtöknek! A link az nem fénycső! Az "Genura" lámpa!

Szégyentelenség és gyalázkodás! Mivé fajultak a világ csodái... (Boldogblog)

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
Én vettem az adást, azért kérdeztem rá más irányból.
Sanyika 45! Amit készítettél, azzal lehet fényerőt is szabályozni?
Egyébként amik fönn vannak rajzok, és jónak látszanak, csak az IC és a FET-ek jó pár ezer Ft-ba kerülnek, nem tudom, a gyári szabályzóknak mi az ára, majd azt is megnézem. Lehet, hogy jobban járok, ha megveszem készen.
Üdv
Attila

0

sanyika45
sanyika45 picture

Nem, de nem is az volt a cél. A hagyományos gyujtót akartam kiváltani. Cserébe szinte azonnal indul, nincs bekapcsolási villogás.

Úgy rémlik a fényerőt a csövön átfolyó áramerősséggel lehet változtatni. De a fűtőáramot fenn kell tartani, ezért nem egyszerű a fénycső fényerejének szabályozása.

sanyika45

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
Köszönöm
Attila

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: alacsony fényerőnél villogni/vibrálni fog.
Ha az üzeminél kisebb a fényerő, hamarabb tönkremegy.

http://www.proidea.hu/termekhir-1/unica-fenyeroszabalyzo-fenycsovekhez-h...

http://www.ampertrade.hu/node/142229

Bálint

0

Sponsored links