You are here

Darts tábla nem érzékeli a hegyet

14 posts / 0 new
Last post
Yoee
Yoee picture

Üdv mindenkinek!

Nemrég találkoztam egy elektronikus darts-al, de még ilyet nem láttam. A pénz elfogadó részét kellett volna átalakítani, de mint kiderült a tábla része nem érzékeli a dart hegyet. Ha valaki már látott vagy esetleg már javított ilyen gépet kérem ,hogy segítsen.
Pár képet mellékelek a gépről.

"FONTOS! Olyan fórum téma nevet válassz, ami beszédes, minél pontosabban illeszkedik arra, amivel kapcsolatban írsz. Egy lehetséges jó elnevezés
pl: ORION LCD PT26S chassis 17MB12-2, a tápja nem indul
Az nem elég, hogy pl: "LG LCD-TV" vagy "HP laptop" és hasonlóak. Illetve érdektelen, nem releváns információt se tartalmazzon a cím!
A helytelenül elnevezett topik felfüggesztésre, majd 48 óra után törlésre kerül! Felfüggesztett állapotban nem tudnak mások addig hozzászólni, amíg ki nem javítod a címet.
A hibás cím utólagos javítása (48 órán belül) a "Szerkesztés" fülre kattintva végezhető el."

Comments
Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

A 4051-nek itt az adatlapja. Ennek alapján mérj egy párat, aztán folytathatjuk.

Üdv! Kalex

0

Yoee
Yoee picture

Szia

OK közsönöm

0

csakyt
csakyt picture

Szia
Ha az érintezőket rövidre zárod, úgy sem jelez semmit?
Tibi

0

Yoee
Yoee picture

Szia
Nem úgysem.

0

csakyt
csakyt picture

Szia
Amúgy minden más működik rajta? Milyen IC.-re mennek rá az érintkezők? Nem lehet a képből kivenni.
Tibi
Tibi

0

Yoee
Yoee picture

Szia

Az IC tipusa HEF4051, amúgy úgy tűnik,hogy a többi része működik.

0

csakyt
csakyt picture

Szia. Ezen az IC.-én a feszültségek megvannak? a + és a - is? De az IC bemeneti oldalon a kapcsolókat feszültség nélkül megnézted, hogy ha beteszel egy dart hegyet, akkor van-e rövid zár? Előbb az érintkezőket nézd meg, mert ez úgy működik mint a billentyűzet. Két fém lemezke van egymás alatt amik a hegy becsapódáskor összenyom és így egy rövid zárat hoz létre. Előbb ezt ellenőrizd és mehetsz tovább. Minden esete előbb olyanra gyanakodj, ami csak fizikai hiba, vagyis kh hibák! Az elektronikát csak később nézd végig és mivel a hegyeket nem érzékeli, innen menj szép fokozatosan visszafelé.
Tibi

0

Yoee
Yoee picture

Szia.
Tápfeszt tudtam mérni, az meg van. Egy szegmenst kiszereltem belőle az úgy néz ki mint egy nagyon sűrű szőrű drótkefe teljesen tömör és csak egy érintkezési pontja van. Annyit gondolok még,hogy valami rezgőkörös működésű lehet mert van egy hangolható tekercs a középső panelen és egy a felső kis panelen is és búgó hangot is ad áram alatt. És még annyi, hogy kívül a tábla körül van egy kör sima szigetelt kábelből ami a felső kis panelre csatlakozik.

0

csakyt
csakyt picture

szia.
A rezgőkörhöz ne nyúlj. A táblát nézd meg előbb mindenféle feszültségek nélkül, hogy a táblába ha beszúrsz egy hegyet, akkor a tábláról lejövő kábelek a vagyis a test és a jel kábel, létrehozza-e a zárlati állapotot. Vagy milyen ellenállás értéket lehet azon mérni. De bondolom a test kábel környékét kellene előbb átnézni, mert az a közös pont. Ilyenkor jó az a műszer amiről már itt sok vita folyt, amin lehet logikai állapotot mérni, hogy azon az IC.-én milyen logokai szintek láthatóak amikor bent van a hegy és amikor nincs benne. De a rezgő köröket ne állítsd el, mert azok nem szoktak elállítódni!
Tibi

0

Kari
Kari picture
*****

Hali!
A 4051 az egy 8 csatornas multiplexer, s relativ nagy sztatikusa rezekenyseggel...
Kari

0

Yoee
Yoee picture

Szia

Köszi

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

A mikrovezérlő működik? Próbálja címezni a 4051-esket? Ha Epromos a mikrovezérlő a programot is elfelejthette!

Üdv,
Oszi

0

Yoee
Yoee picture

Szia

Köszi a tippet, utána nézek

0

Sponsored links