You are here

infra jeltovábbító

32 posts / 0 new
Last post
perlaci
perlaci picture

Léteznek Rf-es falon át infra jeltovábbítók. Nekem ennél egyszerűbb a problémám. Egy projektort kéne távvezérelni de sajnos ahonnan vezérelnénk, optikailag nincs rálátás. Egy 50cm-es jel bekanyarodást" kéne produkálnom. Ezt jól megaszontam :rohog:
Egy infra érzékelő és egy adó dióda meg valami közé ami illeszti és zavarvédettséget is ad valamelyest. Van erre kész rajza valakinek. Láttam már boltban is de most nem találok csak rádióst 8000ft ért.
Köszi Laci

Comments
fater0827
fater0827 picture

Üdv PerLaci

Néztem a H szólásokat és a rajzot ha távolság gondok vannak 3db infraled sorba kötés is megoldás lehet mint régi (VIDEOTON)tv 16 csatornás esetében.A rajzon kisebb kollektor ellenállás és mérni a LED áramot.

0

Tranzix
Tranzix picture

Sziasztok!

Optikai kábel nem lenne jó? ~ 260 Ft/m

http://209.85.135.132/search?q=cache:piCNlj4IE2UJ:www.kerlan.hu/shop/ter...

0

perlaci
perlaci picture

Nos Urak.
Tranzix ötletét kipróbáltam. Volt a fiókban egy 30cm-es két végén csatlakozóval optikai kábel.
Nos az eredmény több a jónál. Egyik vége a tévé szenzorához ami jól le lett takarva, merőlegesen elhajlítva a kábel és messziről ráirányítva a távvezérlő simán vitte a tv-t.
Szóval a fényt meghajlítottam. ÉN :king:
Üdv Lacikirály

0

szoke
szoke picture

Gratula! Laci a Király!!

0

szoke
szoke picture

Ismét tanultunk valamit! :D :D

0

perlaci
perlaci picture

Üdv
Érdekes az ötlet, kipróbálom miként vezeti a szórt jelet, persze ha találok itthon.
De az esetemben nem lenne jó mert sérülékeny és mobilnak kellene lennie.
Laci

0

perlaci
perlaci picture

Találtam a optó cuccaim között a képen látható infra vevőt. Sajnos semmi felirat nincs rajta csak egy zöld pötty a tetején. Valaki tudja esetleg mi lehet a bekötése vagy egyálltalán, hogyan keressek rá?
Köszi Laci

File csatolás: 

0

szoke
szoke picture

Szia perlaci!
Szerintem ez egy görgős egérből kibányászott cucc.
Szép napot!

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz perlaci!
Első indulatnak:SFH505-SFH506
Rendszerint a közepe GND, a két széle cca.5V táp és kimenet.
Valamerre erre indulj.
Üdv:
exGelkás

0

LACI058
LACI058 picture

Ez egy kipróbált kapcsolás. Fontos, hogy a vevődióda elé kerüljön egy pici színszűrő plexi-távir. vevő előtti pl. mert hajlamos arra, hogy a nappali fényből összeszedve valamit
blokkolja a készüléket, de ha ez van, kifogástalanul dolgozik.
Üdv, Laci

File csatolás: 

0

patiqs
patiqs picture

0

szoke
szoke picture

Szia Sanyika!
Szerintem érdemes, mert otthon 1-2 óra alatt meglehet csinálni 500Ft-ból, ez pedig 2hét alatt érkezik meg és kb 4000Ft+utalási költség!

Erre szoktam azt mondani, hogy: Annyira nem fontos, hogy kiadjak érte ennyi pénzt, viszont annyira fontos, hogy otthon foglalkozzak vele egy pár órát!

0

perlaci
perlaci picture

Urak
Nem azért írtam, hogy elektronika kell mert a tükör törékeny.Nem is a távolság a gond. Egy előadó terembe kell ahol van hogy állnak és eltakarják a vevőt. A falak meg messze vannak visszaverődő jelnek. De jó ötletet kaptam, köszönöm. Egy bontott vevő vevőegység és egy tranyó adódiódához.
Üdv Laci

0

Oszi11
Oszi11 picture

Sziasztok,

összedobtam egy egyszerű átjátszót, Ez kb. 40khz-en és 38 kHz vesz, de ha 18k-val sorba van kötve egy 1k-s (19k) akkor már 38k-n ad.

Üdv,
Oszi

File csatolás: 

0

Oszi11
Oszi11 picture

most, hogy alkudtam rá egyet, van egy kis hibája, ha nincs jel nyitva marad a tranyó és ez nem igazán jó, de ha pnp tranzisztort PNPre cserélve már megszűnik ez a hiba.

Üdv,
Oszi

0

szoke
szoke picture

Szia Oszi11!
Én anno nem bonyolítottam túl ennyire. Csak a vevő, tranyó és ellenállás volt benne, ja meg az infra led. Az infra ledet ha közel rakod a készülékhez, akkor tökéletesen műxik!
További kellemes napot!

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia Szoke

azért gondoltam erre, mert ha fotodióda, vagy tranzisztor a vevő a napfény csúnya játékot játszhat vele. A TSOP nekem bejött, stabil nagyon, még adatátvitelre is, csak demodulálja a jelet, ezért a 4093.

Üdv,
Oszi

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Egy dologról ne feledkezz meg. A távszabályzó álltal kiadott jel kb 40kHz-es inpulzuscsomagok sorozatából áll. A vevő kiszűri a 40kHz-t és kapsz egy négyszögjel sorozatot. Ha ezt továbbítani akarod, akkor kell hozzá egy megfelelő frekin járó oszcillátor, aminek a jelét megszaggatod, és azt küldöd a ledre.

Üdv: Jácint

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv:látom,elég nagy port vert fel a kérdés.
Hasonló problémát (hatótávolság teremben)úgy oldottam meg, hogy addig válogattam az adóledet,míg a legnagyobb távolságot produkálta.A led áramot 20 mA fölé lehet vinni, mivel csak impulzus üzemben működik.
A led mögé és köré fémtükröt tettem vékony alulemezből hajlítva.Falról, plafonról,padlóról 20 m-ről is működött, az oldalsó kis szobából is.

Bálint

0

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Mivel a készülék hatótávolságon belül van, ezért felesleges elektronikát beleölni. Érdekes egyébként, hogy egyes távszabályzók (pl a VIDI-s ezüstszínű lapos) akár a falra irányítva is kapcsolják a készüléket, mások pedig max 30°-ban működnek.

Üdv: Jácint

0

fater0827
fater0827 picture

Üdv Jaca

Vettem anno infrás kamerát mielőtt kihelyeztem volna kipróbáltam na sok dologról visszaverődik. Gondolj a tükörre (virtuális valós kép)-ha borotválkozol utánoz téged nincs IQ-ja Te jobboldalt nyírod Ő balról.
-De vissza távirányító (a jel) sorban érkeznek a vevőhöz. kuszán rakott akár 50 tükör esetén is - a sor az sor (start jel............ stop jel ).

Ezen a képen a telefonkép és a bal mutató ujjam látszik bal alsó részen amúgy távirányító vizsgálónak is jó atelefon kamera.
Talán érthető volt.

Üdv János

File csatolás: 

0

Molnitron
Molnitron picture

Üdv Perlaci
Nekem is volt ilyen problémám!
Egy tba2800 alapkapcsolás vagy egy bontott videoton vevőegység!
Plusz Egy tranyó ami elbír egy infra ledet!És egy pici adapter!
A két szobát vezetékkel kötöttem össze!
A vezérelendő készülék előtt van nagyjából az infra led ami a másik szobából kapja a jelet!
Évek óta megbízhatóan működik!
Remélem segítettem!
Üdv
Molnitron

0

szoke
szoke picture

Kicsit széjjel néztem webshopokban és kb 500Ft-ból meg lehet oldani az egészet. Ebben persze a táp vagy 9V-os elem nincs benne, meg a dobozolás, de ha nem eladásra megy, akkor egy gyufás doboz is jó burkolatnak!

0

szoke
szoke picture

Szia perlaci!
Szerintem ami neked kell, azt úgyhívják, hogy infra toldó. Lehet kapni már 2ezer forinttól, de ha van otthon az embernek bontott cucca, akkor ingyen is össze lehet dobni egy ilyet egy kis idő ráfordításával. Annak idején (kb 4-5 évvel ezelőtt) rengeteg ilyet csináltam, mert volt rá kereslet.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szerintem ezt keresed, csak régebben egyszerűbb és olcsóbb volt. Ennek alapján Te is összerakhatod.
http://www.ajandekkatalogus.hu/ajandek/szorakoztato-elektronika/egyeb-sz...

Üdv! Kalex

0

beczo
beczo picture

Szia!
Vagy prizma. Olyan mint amilyeneket ipari, optikai szenzorokhoz használnak. Hasonló a "bicikli macskaszemhez", csak fehér és jobb.
Üdv!
beczo

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: tükör.
Infra nem megy át a falon.

0

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Szerintem Bálint ötlete, a tükör a legegyszerűbb és legolcsóbb.Működni biztos működik, ezt tapasztalatból tudom. Egy kisebb diszkógömb pedig még jól is mutat, a projektorral megvilágítva :-)

Üdv: Jácint

0

belfi
belfi picture

Sziasztok! Szerintem is felesleges túl bonyolítani.Én az eredeti távirányítóba tettem egy fejhalgató Jack aljzatot(azt hiszem 3,6mm).Egy jó hosszú vezeték esztétikusan elhelyezve a végére egy infra LED és kész.Úgy kell bekötni az aljzatot.hogy a Jack dugó a csatlakozáskor leválassza a távirányitó LED-jét.Kellően mobil is és fillérekbe kerül.

0

szoke
szoke picture

Szia!
Ez a jack-es megoldás teljesen jó, 2,5mm-es jack még jobban elfér a távirányítóban, csak akkor van gáz, ha még garis a cucc.

0

belfi
belfi picture

Hali! Ha van univerzális távirányitó(természetesen amelyik viszi a "cuccot") abba is bele lehet szerelni,és akkor nem kell a garitól félni cserébe viszont több készüléket is lehet vezérelni,ugyan azzal a vezérlővel.

0

Sponsored links