You are here

Akkumulátor töltő építésében szeretnék segítséget,8db 12V,55Ah akku sorba kötve

47 posts / 0 new
Last post
Mitu
Mitu picture

Üdvözlet mindenkinek

Megkértek készítsek egy töltőt amivel 8db sorba kötött 12V-os 55Ah-s autóakkumulátor szeretnének tölteni,ehhez keresek egy EGYSZERŰ töltőáramkört,semmi extra nem kell 5-6 amperes töltőáram és sima hálózati transzformátorral szeretném megcsinálni.Ebben szeretnék kérni pár darab kapcsolási rajzot esetleg javaslatot.

Előre is köszönöm

Üdv:Mitu

Comments
Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

A legegyszerűbb megoldás egy szabályozható toroid trafót venni, rá egy grätz hidat, és egy amper mérőt, amin beállítod az akkuk névleges áramának 1/10 részét (vagy a toroid legnagyobb megengedett áramát).

Ja, ennél a megoldásnál az akkusarukat nem nagyon kellene fogdosni töltés közben... ;-)

0

huzitibi
huzitibi picture

Szia MM !
"Ja, ennél a megoldásnál az akkusarukat nem nagyon kellene fogdosni töltés közben... "
Gondolom azért, mert nincs galvanikusan leválasztva a hálózatról. De akkor a motor sem !!! Általában a gépjárművek negatív testelésűek. Nem tartom valószínűnek, hogy feleslegesen megbonyolítva kettős szigeteléssel építették be az akkukat, a meghajtást, a világítást, esetleg az autórádiót és az egyéb teljes elektronikát. Ez így valóban a legegyszerűbb, csak életveszélyes ! A 600 W-nyi leválasztótrafót nem lehet elspórolni. A két trafó együtt meg már elég húzós, pénzben és súlyban is.
üdv.
Tibi

0

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Na bumm, be kell rakni két késes kapcsolót a két vezetékbe, és töltés előtt kikapcsolni, nagy kaland.

0

huzitibi
huzitibi picture

Mindezt úgy kell megépíteni, hogy amíg a késes kapcsolóval nem szakaszoltuk le az akkupakkot, addig nem lehet rákötni a töltőt. És ezt a járműbe kell beépíteni, ami Németországban van, Mitu barátunk meg itthon, Ungarnban.
Mellesleg, szerintem, akinek van annyi pénze, hogy egy ilyen egyedi járgányt összehozzon, annak van annyi komfortigénye, hogy ne kelljen Neki töltéskor kapcsolgatási sorrendre figyelnie. Gondolj bele, ha pl. a mobiltelefon töltésekor nem volna elég a töltő csatlakoztatása, hanem előtte + utána még a telefont kapcsolgatni is kellene. Sokaknak már az is sok, hogy hova kell először bedugni. A telefonba vagy a konnektorba.
üdv.
Tibi

0

kjani18
kjani18 picture

Az autóban gondolom nem 115V hajtja a motort, de egyébként sem tudnád galvanikusan leválasztani az egyenáramot, ill. nagyon drága és hülyeség lenne.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a PULI-ban 110 V-os Brown-Boveri motor volt.

Bálint

0

kjani18
kjani18 picture

De a galvanikus leválasztásnak ilyen esetben akkor sincs értelme.

0

huzitibi
huzitibi picture

Szia !
Nem voltam egyértelmű. Nem ahhoz kell (a nem megspórólható) leválasztó-trafó, hogy a hajtómotort és az akkupakkot leválasszad a járműtesről, hanem az egész járművet kell elszigetelni a 230 V-os hálózatról, akkutöltéskor. Így nem gond, ha az akkupakk egyik fele (általában a mínusz) a járműtestre van kötve, mert ha nem matatsz bele a motorházba, nem érhet áramütés. (A hálózati nulla is földpotenciálon van, azt nyugodtan megfoghatod, nem vág agyon, csak a fázist ne markolászd.)
A hagyományos akkutöltőknél nem csak azért használunk trafót, hogy a feszt lecsökkentsük, hanem a leválasztás miatt is, csak ez esetben a nagyobb fesz. kínálja a fázishasításos vagy az autótrafós módszert. Azt hiszem, így már egyértelmű voltam.
üdv.
Tibi

0

kjani18
kjani18 picture

Létezik olyan áramkör, ami rossz bekötés esetén felcseréli a bejövő AC táp feszt, utána ha a testen áram folyik (meghibásodás) firelé szerüen lekapcsolja a rendszert. Ezzel a kellően gyors beavatkozással kiváltható a leválasztás.

0

huzitibi
huzitibi picture

Szia !
És mindez mennyibe kerül ? No, meg ha lekapcsol a védelem, annak visszakapcsolása nekünk semmi, de a családomban, szomszédságomban többen vannak olyanok, akiknek ez már konplikált. Erre is gondolni kell, nem tudhatjuk, hogy a német tulaj, illetve akik használni fogják, azok hogyan állnak az ilyen témával.
üdv.
Tibi

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia!

Létezik leválasztós toroid is.... No persze az ára inkább több, mint kevesebb.

Szégyentelenség és gyalázkodás! Mivé fajultak a világ csodái... (Boldogblog)

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia!

A 8 aksinak 10 lába kell, hogy egyedileg lehessen tölteni. Én valami ilyesmi csatit építenék be és csinálnák hozzá 8 db egyedi töltőt.
https://www.distrelec.hu/10-p%C3%B3lus%C3%BA-csatlakoz%C3%B3dugasz-bet%C...

Szégyentelenség és gyalázkodás! Mivé fajultak a világ csodái... (Boldogblog)

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: emlékeim szerint a PULI ment ennyi akkumulátorral,de abban gyárilag nem gépkocsi indító akku volt.
A Budapesti Temetkezési Intézet Egressy úti telepén volt a szervíze.
Annak kerek, többérintkezős töltőcsatlakozója volt.

http://magyarjarmu.hu/ipar/puli/

Bálint

0

kjani18
kjani18 picture

Szia

Feltételezzük, hogy hasonló korú, állapotú, akksikról van szó.
Ha nem, ne akard egyszerre tölteni őket!
Töltő feszültség sorba kötve: 115V DC
Ezen a feszültségen kb. 5,5A -fognak felvenni. Érdemes a feszültségesést töltés közben akkunként ellenőrizni, ha jelentősebb ( >10% ) a különbség. és egyébként egyformán merültek le, gond van.
Javasolt egy kb. 800 VA terhelhetőségü trafó beszerzése,akkoráé, hogy egyenirányítás után minél jobban megközelítse a 115V-ot. Amúgy semmi extra, töltődés közben a felvett áram csökkenni fog, ha 0,5 - 1A alá megy akár le is lehet venni a töltőről. Töltési idő kb. 12 - 14 óra.
Mégegyszer: Egyforma korú, típusú, állapotú, töltöttségi szintü ólomakkukról beszélünk.

Ja, egyébként huzitibi hozzászólását is érdemes átnézned, bár úgy bonyolultabb, de megoldást ad arra, ha az egyes akksik tulajdonságai eltérnének egymástól.

0

Mitu
Mitu picture

Sziasztok

Köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat!

A szóban forgó "akkupack" egy háromkerekű elektromos motorban van,most lett kész,ez egy új,épített motor,ja és Németországban van.Az akkuk újak és egyformák.Konkrét rajzra lenne szükségem.

Előre is köszönöm

Üdv:Mitu

0

huzitibi
huzitibi picture

Szia !
A járműről kérhetnél és tölthetnél fel képeket, nekem nagyon bizergálja a kíváncsiságomat, hogyan nézhet ki. Az akkukészletből kiindulva nyilván nem robogó kategória, ráadásul az ilyen egyedi építésű cuccok általában különlegességek is.
Egyébként, ha az általam javasolt balanszeres töltőt vagy hasonló módon építesz, esetleg egy kis panelműszert építs be egy yaxley-vel, amivel az egyes akksik feszültségét töltés előtt/alatt/után mérni lehet. (Gondolom, ha a motorba építenek is akkufeszmérést, az csak az egész pakkot figyeli, az egyes akkukat nem.)
üdv.
Tibi

0

huzitibi
huzitibi picture

Sziasztok !
Lehet, hogy eretnekségnek tűnik a javaslatom, pár embert kiakasztok majd vele, de 8 db primitív, egyszerű 12 V-os akkutöltőt(, vagy esetleg 4 db 24 V-osat) javasolnék.
Az érveim:
- A fentiekből gondolom, hogy garázsban lesz, tehát lesz hely egy valamivel nagyobb töltőnek.
- Ebben a topikban
http://elektrotanya.com/?q=hu/content/zseles-akku-toeltesi-hiba
is kitárgyaltuk, hogy miért nem célszerű az egész akkupakkot egyetlen soros körként tölteni, vagy legalábbis időnként kiegyenlítő töltésekre van szükség.
- az egyes töltők továbbra is törpefeszültségűek maradnak, ez az építésnél, javításnál előny.
A megvalósítás:
1. Egyszerű 12 V / 5..6 A trafók + graetz (pl. 4 db P600 dióda) + puffer vagy ha hozzájutsz olcsóbban laptop táphoz vagy bontott PC táphoz, stb.
2. Csatolok egy gyári applikációt az LM338-al. Ennél egyszerűbb nem kell, áram- és fesz.korlátos, 5 A-ig megépíthető. Az IC beszerezhető itt is:
http://www.radiovilag.hu/IC-k.htm
adatlap ugyaninnen letölthető. (A kapcsolás 24 V-os verzióban is elkészíthető, csak az ellenállásokat kell átméretezni.) A töltőket egyesével élesztheted egy autóakksival és utána kötöd őket össze egy 10 érintkezős csatlakozóval szerelve és kész a mezei balanszeres a töltő. Ha esetleg később változna az akkuk száma, könnyen bővíthető vagy csökkenthető.
üdv.
Tibi

File csatolás: 

0

Tranzix
Tranzix picture

Szia!
"Az akkuk újak és egyformák.Konkrét rajzra lenne szükségem."
Egy régebbi tirisztoros kapcsolás 12...120V -ig.
Forrás: Ferenczi Ödon - Feszültségstabilizátorok, akkumulátortöltők 1976
http://elektronika.zsibvasar.hu/elektronikai-alkatresz/tranzisztor/2n264...
http://elektronika.vatera.hu/muszerek_alkatreszek/tranzisztor/2_n_2646_u...
Üdv!

File csatolás: 

0

Kalex
Kalex picture
*****

Sziasztok!

Akkor tegyük rendbe.
1. Az akkumulátorokat nem töltjük párhuzamosan, csak ha biztosítani lehet az áramok egységenkénti szabályozhatóságát. (Soros ellenállás az akkupakkokkal.) Mint tudjuk az elektronok ismerik legjobban a Kirchhoff és az Ohm törvényeket.
2. A soros töltés nem okoz bajt, amennyiben az elektrolit és a cellaanyag egyforma.
3. 15 évig üzemeltettem a 220V-os nyitott ólomakkumulátor telepet. (Erőművi védelmi táplálás + vészvilágítás) Soha nem volt gond. Igaz az ellenőrzést nem volt szabad elfelejteni, de ma már az automatikus szabályzók leveszik ezt a gondot.

Üdv! Kalex

0

romulusz
romulusz picture

Szia!
Lásd előző hozzászólásomat!
"Más az, ha rendszerszerűleg sorba vannak kötve azonos paraméterű akkuk, és így megy a kisütésük és a töltésük is. "
Üdv: Gyula

0

romulusz
romulusz picture

Szevasztok!
Szerintem egyesek keverik a szezont a fazonnal. Más az, ha rendszerszerűleg sorba vannak kötve azonos paraméterű akkuk, és így megy a kisütésük és a töltésük is. Véleményem szerint jelen esetben nem erről van szó, hanem különböző helyekről származó, különböző állapotban lévő akkukat kellene egyszerrre tölteni (lsd. targonca töltők). Ezeket pedig csak párhuzamosan szabad tölteni.
Üdv: Gyula

0

sanyó
sanyó picture

SZIA. Szoktak,emberek őrült dolgokkal elő állni(szakmai tudatlanság),nem kell mindent megcsinálni. El kell magyarázni ,hogy az miért nem jó,úgy és,ott. És kitalálni valami más tökéletes megoldást. SANYÓ.

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia!

Beírtam a keresőbe: "akku töltő" Te is megtehetted volna...

8x14,4 volt az 115 volt. Az már igencsak életveszélyes feszültség! Hova kell ez? Ráadásul 55 amperórás. Hogy töltődjön is, ahhoz legalább 3 amper kell oda.

Valamelyik hasonszőrű kérdésre írtam ilyesmit: " A primer körbe égőt a szekunderkörbe meg feswzültség figyelő komparátoros lekapcsolót tegyél"

De tényleg! Hova kell ez a rengeteg aksi?

Szégyentelenség és gyalázkodás! Mivé fajultak a világ csodái... (Boldogblog)

0

ityvity
ityvity picture
*

Szia ,valamikor a múlt századba mikor katona voltam akkumulátorosként dolgoztam és ott a töltő állomás úgy volt kialakítva hogy egy helyiségben kőrbe futott két 5X16mm sín 24V-al és kétesével a 12V aksikat sorba kötőtűk és akármennyire is furcsa utána meg párhuzamosan . Volt egy 200A töltő és így 10-12 180Ah párost lehetett egyszerre tölteni és csak mindig egyforma kapacitásúakat töltöttünk egyszerre.
Ha primer köri előtéttel szabályozod az áramot akkor (az égő azért jó mert áramgenerátoros módba működteti a töltőt ) akkor nagyobb feszt kell számolni cellaként és gondoskodni kell az elért feszültségnél a lékapcsolásról aminek kellene adni egy kis hiszterézist , hogy ne kapcsolgattjon sűrűn , mert töltésről lekapcsolt aksinak a feszültsége elég gyorsan vissza esik.

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Nem kell hiszterézis neki, maradjon lekapcsolva, ha már egyszer feltöltődött!

Üdv: formasu

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: akkumulátorokat nem szabad sorbakötve tölteni, a különböző belső ellenállás miatt.

Bálint

0

mpisti
mpisti picture

Pedig a sorositást gyári szünetmentesekben is előszeretettel alkalmazzák. Pl az Effekta 3kVA-es szinuszos szünetmentesében 8 db 12V-os akku van sorbakötve, igaz, akkumulátoronként egy elektronika felügyeli az egységenkénti töltöttségi szintet.

0

uniman
uniman picture
***

Hello Mpisti.

Komoly "cuccok" ezek (és a topicnyitó biztos, hogy nem akar majd 8 db-ot beszerezni a "prodzsekt"-hez.):
http://pdf.effekta.com.de/Katalog_DE/Prosp_DE_BACS_II.pdf
http://www.generex.de/generex/download/datasheets/Datasheet_BACS_C20_en.pdf
http://www.effekta.hu/index.php?page=termekek&id=57

Üdv.: uniman

0

mpisti
mpisti picture

Szia Uniman!
Egyetlen szóval sem írtam azt,hogy ez roppant egyszerű dolog.Korábban már írtam is, hogy ide nem elég egy sima áramgenerátoros töltő. De biztos vagyok abban, hogy a processzorokon túl is van élet, és megvalósítható egy egyszerűbb megoldással is a részakkuk egalizálása. Az viszont természetes, hogy különböző korú és/vagy különböző gyártóktól származó akkuk nem tölthetők sorban, de még párhuzamosan sem.

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
egy elektronika felügyeli az egységenkénti töltöttségi szintet Akkor miről is beszélünk?

Üdv: formasu

0

mpisti
mpisti picture

"Akkor miről is beszélünk?"
Hát arról, hogy sorosítani csak úgy lehet akksikat, ha garantálható hogy a sorosan kötött akksik közül egyik sem fog túltöltődni. Erre találták ki azt az elektronikát, amelyet az ominózus szünetmentesbe is beépítettek. Feltételezem nem egyedi megoldás, amit az Effekta alkalmazott.Tehát nem ördögtől való gondolat kettőnél több akkumulátor soros töltése, csak gondoskodni kell arról,hogy az egyes soros tagok annyi töltést kapjanak, amennyi megengedett. Természetesen ehhez nem elég egy mezei áramgenerátoros akkutöltő.Sajnos az Effekta által alkalmazott megoldás kapcsolási rajz szintű részleteit nem ismerem,de bizonyára olvassa e fórumot olyan valaki is, aki elvi szintű ismerettel rendelkezik, és megossza ezt az ismeretet a társaságunkkal.

0

Tranzix
Tranzix picture

Szia!
Volt cégnél egy öreg bolgár targonca 2 darab soros 12V 3000Ah akkuval és 24V 30A -es töltőberendezéssel, ami megvolt 25Kg teletömve elektronikával és biztosításokkal.
Üdv!

0

besi99
besi99 picture

Ez biztos?
Kb. azt jelenti, hogy 5 napig kellett tölteni az akkukat

0

Tranzix
Tranzix picture

Üdv!
Ha hagyják teljesen lemerülni igen, de nem ildomos:
"Soha se hagyjuk, hogy egy targonca akkumulátor teljesen lemerüljön (használhatatlanra). 72 órányi folyamatos töltést fog igényelni a teljes újratölté-se, és műhely szervizre is szükség lehet, hogy a teljes feltöltöttséget vissza tudjuk állítani."
http://www.targoncaonline.hu/akkumulator_karbantartas.php

0

jakyg
jakyg picture

Szia!

Mennyivel másabb a 12V-os akku celláit sorba kötve tölteni, mint két azonos akkumulátort?

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: az egy darab 12V-os akkuban azonos gyártási idejű, paraméterű cellák vannak.
A két azonos akkut is csak akkor lehet sorbakötni, ha azonos a kapocsfeszültség, töltöttségi fok, belső ellenállás, stb,
Ha két akkut sorbakötsz az áram azonos, a töltőfeszültség a belső ellenállásuk arányában oszlik meg, a nagyobb belső ellenállásún(gyengébb töltöttségű, jobban használt) nagyobb töltöfesz. lesz, ami esetenként túltöltést okoz, a másik meg nem töltődik fel.
(Ohm törvény, Kirchoff törvények)

Bálint

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Mennyivel másabb a 12V-os akku celláit sorba kötve tölteni Igen ott is lehet probléma, ha nem egyformák a cellák! Itt már 8x6 celláról van szó, amelyek már biztosan nem egyformák, és néhány töltés-kisütés után még kevésbé lesznek egyformák!

Üdv: formasu

0

ityvity
ityvity picture
*

Szia szerintem meg elméletileg párhuzamosan nem volna szabad mert az a pár miliohmon nagy kiegyenlítő áram folyik , de gyakorlatban ha jó mind a két aksi nincs gond.
Rég Ford tranzitomba két párhuzamos aksi volt és simán a régi de még jó mellé beraktam az újat. Először én is féltem hogy lesz nagy csattanás azt a pluszokat egy égőn kötöttem össze , de semmi sem történ utána direktbe azt nem is szikrázót .
A töltés meg nem gond mert ha feszültség generátorosan töltődnek akkor 1/10Ah nem érvényesül .

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
"elméletileg párhuzamosan nem volna szabad" Szerintem meg sem párhuzamosan, sem sorosan nem lenne szabad tölteni, ráadásul 8 db-ot! Ha így kéri a tulaj, meg kell csinálni, nem probléma, de célszerű elmondani neki, hogy ez nem "szerencsés" megoldás.

Üdv: formasu

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: igazat szólsz, műszakilag nem korrekt,
UFF.

Bálint

0

ityvity
ityvity picture
*

Szia pedig említett Fordnál gyárilag 2 db párhuzamos , de valamikor a telefon központokban is 48V akúpakok voltak , régen láttam már egy áruházban biztonsági világítást is 12V akúkbol 220 össze rakva .

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Ha egyszerű kell, akkor csinálj olyat. mintha egy akkut kellene tölteni, csak növeld meg a feszültséget! Akár csinálhatsz a trafóra leágazásokat, így tudod a töltőáramot is szabályozni.
Én talán egy még egyszerűbb megoldást választanék: csinálnék egy trafót, amely a 8x14.4 v-nál kicsit nagyobb feszültséget ad le. Utána a Greatz egyenirányító, és megy a sorba kötött akkukra. A primer körbe tennék egy, vagy két 220 V-os égő foglalatot sorba a trafóval, és egy árammérőt is. A foglalatba csavart 220 V-os égő teljesítményével állítanám be a kívánt töltő áramot. Ha "felügyelet nélküli" lenne a töltő, akkor tennék a kimenetre egy feszültség figyelő kis áramkört, ami egy relén keresztül lekapcsolná a töltést, azaz a primer kört, amikor az akkuk feltöltődtek, és úgy is maradna, amíg le nem kapcsolják az akkukat.
Megj: Sorba kapcsolt ennyi akkunál már előfordulhat, hogy nem egyforma minden cella, minden akku, és így nehéz meghatározni, mikor melyik lesz feltöltve! Biztos, hogy ennyi akkut sorba kötve kell tölteni? Nem szerencsés, szerintem.

Üdv: formasu

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

Végigolvastam a topikot.
A te hozzászólásod volt az egyik legtémábavágóbb.
Annyit tennék hozzá, hogy mint feljebb említik egy helyen, minden akkuval párhuzamosan kell tenni egy figyelőáramkört, ami kapcsolgatja a töltést, de tervezésnél figyelembe kell venni, a fogyasztást, ezért célszerű a rellés megoldás, ami csak akkor fogyaszt, ha tölt, ezért készenlétben törekedni kell a 10mA alatti áramokra. Ezt egy CMOS technológiájú komparátorral meg is lehet valósítani.
Ez nagyjából annyit jelent, hogyha már nem lehet állandóan hozzáférni az akkuk pólusaihoz, hogy egyenként feltölthessük, akkor létesíteni kell egy helyi töltőt, vagyis töltőt a töltőben, ami helyileg megoldja az áramkorlátot, és a feszültség stabilizálást is.
A probléma a stabilizátorral azért érdekes, mert az akkut nem lehet levenni a láncról, ezért csak a párhuzamos sönt, vagyis az elektronikus Zenner jöhet szóba, ami megfogja a kapocsfeszültséget a kívánt értéken. Ezt egyszerűbb akkupakkokban megfelelő mennyiségű párhuzamos diódákkal érik el (szabadalmaztatva).

UI: A legtöbb hozzászólást söröskorsó mögé kéne tenni, mert megint sok a mellébeszélés, és a kérdező sajnos nem kap válaszokat.

Üdv: Dénes István

0

Tranzix
Tranzix picture

Szia!
"Ezt egyszerűbb akkupakkokban megfelelő mennyiségű párhuzamos diódákkal érik el (szabadalmaztatva)."
Ehhez kapcsolódik a csatolmány.
Üdv!

File csatolás: 

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia!

55 amperórás aksira cmos? Minek?? Az önkisülése nagyságrendekkel nagyobb.

Egyébként tök feleslegesen szájkaratézünk. Mitu elveszett.

Szégyentelenség és gyalázkodás! Mivé fajultak a világ csodái... (Boldogblog)

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

Azért CMOS, mert ma már az a divat, ne menjünk hátrafelé kérlek ... OK ?
De felőlem építhetsz akár csöves áramkört is, ha neked az jobban tetszik, mindent szabad :)

Üdv: Dénes István

0

Sponsored links