You are here

Orosz tranzisztor helyettesítése

57 posts / 0 new
Last post
 picture

Sziasztok.
Egy óriási kéréssel fordulok hozzátok. Lenne itt öt féle Orosz tranzisztor, és annak a megfelelőit /helyettesítőit/ szeretném kérni tőletek. Olyanra gondoltam ami nálunk beszerezhető. Kerestem a neten, de nem boldogultam vele.
KP-103LI
KT-315B
KT-315G
KT-611AM
KT-361G
Előre is köszönöm, ha netán valakinek volnának ilyen tranyói, azt is szívesen venném.
Üdv József

Comments
Galibali
Galibali picture

Sziasztok!
Itt az általam gyűjtött dióda katalógus.
Remélem használható és segít !
Üdv.

0

Galibali
Galibali picture

Sziasztok!
Van másiiiiik!
Sajnos ennyi amit sikerült a régi Orosz tranzisztor helyettesítő táblázatokból gyűjtenem.
Hátha még sokan hasznát veszik!
Üdv.

File csatolás: 

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia(sztok)!

Talán elkerülte a figyelmeteket, de city217 kérése több mint 2 éves. A tranzisztorgondja azóta valószínűleg megoldódott. A téma úgy került elő, hogy pumoka lusta volt új topikot nyitni, és ide írta be a dióda katalógus kérését. A közben bekerült értékes infót felteszem az adatlapok közé, mert másnak is jól jöhet.

Üdv! Kalex

0

Kari
Kari picture
*****

Haho!
Epp most keveredtem egy ET idezetre az egyik orosz forumon,mondhatnàm: "nem csak a nagy testver, de a Medve is figyel" _Titeket vagy negyed evvel megelözve-de szinten kisse kesve :-)

Nikolayk, Добавлено: 11-02-2012 02:20
Почти единственное упоминание о КТ315 в металле и в сочетании с названием Tungsram было вот на этом венгерском форуме (внизу страницы) - http://elektrotanya.com/?q=hu/content/orosz-tranzisztor-helyettesitese - но переводчик Гугл не справился хорошо (... и только ли с венгерским..) с самым сложным европейским языком.. Не совсем понятно что последний форумчанин там написал.

Моя попытка перевода (сорри, если что не так, я только учусь )
"Приветик!
Если КТ315 в красном или желтом пластмассовом корпусе с ногами в виде ленты (ну, все поняли о чем речь - прим. мое), тогда их можно заменить на BC182 или какие-нибудь другие, так как это ужасные ненадежные транзисторы. Выходят из строя от температуры, шумят, вот что они представляют (довольно сложная фраза, тут за точность перевода не ручаюсь, но ИМХО, смысл такой). Много раз слышал (? странное слово megszнvatott), что нужно автоматически выбрасывать этот русский хлам. Этот и К50 то, что приемущественно быврасывается из 1 mikrуs nyбkos (не могу перевести осмысленно) русской аппаратуры. Они почти всегда вышли из строя.
Самый большой мусор Советской Империи.
Были КТ315 от Tungsram в металлическом или черном пластиковом корпусе, гораздо лучше, чем русской сборки, эти надежные. Когда-то были по форинту в магазине Ezermester.
Чаба."

Хм, выходит, были и пластиковые венгерские КТ315? Вообще, появилась мысль, что это копия не КТ315, а чего-то забугорного, совместимого по параметрам с КТ315

Странно что венгры как то аморфно подходят к транзисторам прошлого, - ведь именно их Лилиенфельд был у истоков (почти в буквальном смысле.. ) изобретения транзисторов..

Обычное для них дело, я не удивлен.
Avagy ferditve:
Added on: 11-02-2012 02:20
Almost the only mention of KT315 in metal and in combination with the name Tungsram was here in this Hungarian forum (at the bottom of the page) - http://elektrotanya.com/?q=hu/content/orosz-tranzisztor-helyettesitese - but the translator Google could not cope well (... and only with the Hungarian ..) with the most difficult European language .. It's not entirely clear what the last forumchanin wrote there.

My translation attempt (sorry, if something goes wrong, I'm just learning)
"Hello!
If the KT315 is in a red or yellow plastic case with ribboned feet, then they can be replaced by BC182 or some other ones, since these are awful unreliable transistors. They break down from the temperature, they make a noise, that's what they represent (a rather complex phrase, I can not guarantee the accuracy of the translation, but IMHO, the meaning is this). Many times I heard (? A strange word megsznvatott) that you need to automatically throw out this Russian trash. This and K50 is what mainly happens from 1 mikrуs nybkos (I can not translate meaningfully) Russian equipment. They almost always went out of order.
The biggest rubbish of the Soviet Empire.
There were KT315 from Tungsram in metal or black plastic case, much better than Russian assembly, these are reliable. Once there were forints in the store Ezermester.
Chaba. "

Hmm, there were also plastic Hungarian KT315? In general, there was an idea that this is not a copy of KT315, but something of a foreign, compatible with KT315 parameters

It's strange that the Hungarians like amorphous approach to the transistors of the past - after all, their Lilienfeld was at the origins (almost literally ..) of the invention of transistors ..

The usual thing for them, I'm not surprised.

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia Kari!
Örülök hogy már az oroszok is idéznek a hozzászólásomból.
Csaba

0

DINO54
DINO54 picture

Szia Csaba !
Azért a nemzeti büszkeségükbe sikerült belerondítani bár kétségtelen ezek a KT-k nem a kifejezetten military minőséget képviselték. :)
Laci

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia Dino!
Hátha még írtam volna némely teljesítmény tranzisztorukról. :-)
Csaba

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
"A tranzisztorgondja azóta valószínűleg megoldódott."
Igen, megoldódott , mert csatlakozott a csapathoz egy ukrán tag! Akár a cirillel is meg tud birkózni != CSAPKODVA RÖHÖG ÉS RÖHÖG =

Üdv! Miki.

0

kolya61
kolya61 picture

Szia Kalex!
"A közben bekerült értékes infót felteszem az adatlapok közé, mert másnak is jól jöhet."
Ez , mi az ????
Lemaradtam valamiről ?
Mi lenne az az értékes info?

Üdv! Miki.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

A Tanyán már korábban is fent lévő, de rosszul elnevezett keresztreferencia táblázatot cseréltem le a feltett pdf-el.

Üdv! Kalex

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
"Szükségem lenne orosz dióda katalógusra. "
De nem kereszt referencia volt a kérdés, hanem "dióda katalógus", ha jól értelmeztem , a kérdést!

Üdv! Miki.

0

Galibali
Galibali picture

Szia !
Talán ez segít!
Üdv.

File csatolás: 

0

welding alt
welding alt picture

Szia!

Ez még nekem is jól jöhet néha. Mentettem. Köszi!

Üdv! János

0

city217
city217 picture

0

Tranzix
Tranzix picture

Szia!

A GT402-404 -nek volt ekkora "kalapja" :lol:
http://www.rw6ase.narod.ru/w/wesna/wesna201st_det.jpg

0

city217
city217 picture

Köszönöm mindenkinek a segítséget még egyszer.
Viszont mint említettem kicsivel kezdtem /H-3017/ szkóp, mondom felújítom. Működöt, de majd az új alkatrészekkel tökéletes lesz. Nem így történt. Annyit elértem hogy a fényereje erősebb lett, de most azt csinálja hogy mászkál a sugár. Sorba cseréltem a kondikat, de raktam is vissza mert egyre rosszabb lett. Holott volt olyan hogy a 100 mikrós csak 50 mikró volt. Nem is értem ezeket az Oroszokat. Lehet hogy a jövőre gondoltak, és úgy építették meg? :)
Most az a helyzet hogy bekapcsoláskor elő kell csalogatni alulról a sugarat, beállítom középre, majd felmegy és vissza jön. Amikor a trafó már olyan meleg hogy tojást lehetne rajta sütni, akkor megáll. Ez normális? Ez a mászkálás előfordul komolyabb szkópoknál is?
Hirtelen ennyi.
Üdv. Szép napot!

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Mivel ezek DC erősítőket tartalmaznak, ezért az első fokozattól az utolsóig beleszól a félvezetők hőmérsékletfüggése. Ha differenciálerősítőnél cseréltél tranzisztort, akkor nincs kellően párba válogatva!

Üdv: Jácint

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

nekem is van egy N3017 (H-3017), de nekem jó nem mászkál a sugár. Egy kis nemlinearitás van a az időalap fűrészén, de ettől eltekintve jó.
Egyébként orosz cuccot nehéz javítani, mert nem lehet olyan rossz minőségű tranzisztorokat kapni, mint amik benne vannak. :rohog:

Üdv,
Oszi

0

komorkoma
komorkoma picture

komorkoma
Az orosz tranyok lehet rosszak, de müködnek. Nagyon ritka a gyári hibás orosz tranyó. A másik ezek, 20-30 éves vagy még régebbi készülékek.
üdv

0

Öreg Tom
Öreg Tom picture

Üdv Oszi! Pedig van valami benne ,mert annó a junoszt és főleg az elektronika tv-k be sokszor jobb volt a rossz(pl szinkron fok) mint a szuper alkatrész. De lehet hogy a nagy fogyasztása vagy a szivárgás állította be a fokozatot .Öreg T

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia Öreg Tom,

én a az akkutöltőkkel voltam így. Az oszcillátorok nem akartak rezegni, csak a gyengébb, esetleg germánium tranzisztorokkal holott az eredetiben szilícium volt. A visszáram bele volt számolva a működésbe.

Üdv,
Oszi

0

Öreg Tom
Öreg Tom picture

Üdv Mesterek! Találtam egy jó adag ruszki tranzisztor-dióda IC katalógust. Ha valakit érdekel ill. valaki vállalná hogy szétbontja és felteszi szívesen elküldöm. Mióta a scannerem megállt nem töltöttem fel és a feltöltés is megválltozott. Öreg T

0

pumoka
pumoka picture

Szia!

Szükségem lenne orosz dióda katalógusra. Ha el tudnád küldeni emailban azt megköszönném!
pumoka@gmail.com

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: itt bal oldalt belépsz az alkatrészinfók/keresztreferenciák oldalra és letöltöd.

Bálint

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Írj egy üzenetet kolya61-nek . :lol:

Üdv! Miki.

0

szoke
szoke picture

Sziasztok!
Töltöttem fel orosz tranyo katalógust, ha valakinek szüksége lenne rá!

0

varadi
varadi picture

SZIA szoke!
Megjelölnéd kérlek milyen név alatt töltötted fel az orosz katalógúst?
Köszönöm!
varadi

0

szoke
szoke picture

Szia varadi!
Bocsi, tényleg elég nehéz nevet adtam neki. :D
Már pihe el is fogadta!
A következő néven töltöttem fel: orosz_tranyo_katalogus.pdf
itt tudod letölteni!
:D :D :D :D :D

További kellemes napot mindenkinek!

0

varadi
varadi picture

Szia szoke!
Nem nem adtál nehéz nevet neki.....
Bár a Natasa nekem jobban tetszik :rohog:
Köszönöm!
Űdv varadi

0

szoke
szoke picture

Szia Varadi!
Először az volt a neve, hogy Borisz Vjacseszlavovics Alekszejev aztán lett Igor Iván Rosztyiszlav Jevgenyjevics aztán elolvastam a feltöltések formai követelményeit és átkereszteltem. :D
Üdv szoke

0

Öreg Tom
Öreg Tom picture

Üdv ! Ezt ismeritek ?Tranzistory
-----------------

Speciální

KT117AM 2N1923
KT117BM 2N739
KT117G BSV56C, HEP310
KT117GM 2N844
KT117VM 2N1573

Řízené polem

2P934A 2SK1409
KP302A BFR30
KP302A 2N5459
KP302B 2N3819
KP303B 2SK513
KP303G 2N3819
KP303V 2N5459
KP305A 2N5949
KP307Ž BF244A
KP333A 3SR137
KP333B 3SK162
KP402A BF998
KP909A,B,V 3N169
KP922A NTR7N05
KP922A1 BUZ11, IRF540
KP935G F1014
KP960A, B, V 2SK659
KP961A BLF242A

Bipolární

2T3130A9 BFY80
2T3160A2 2N2906A
2T642A2 BD825
2T649A2 2N2218
2T818V BDX78
2T9155A 2SC3217
2T9155B 2SC3218
2T9155V 2SC3660
2T9156BS Bak0510-50
GT101A SD1492
GT402I AC128
GT404B AC127
GT701A ADY25
GT703G AD162
GT711 ASZ18
GT810A AU106
KT3101AM 2N2784
KT3102A BC237
KT3102B BC107B
KT3102E BC109
KT3102I BC109BP
KT3102V BC108
KT3102V BCY58X
KT3102Ž BC239B
KT3107A,B BC307
KT3107B BCY78
KT3107B,I BC214L
KT3107D BC179AP
KT3107E BC179
KT3107E 2N3906
KT3109V1 BF970
KT3117A 2N2222
KT3117A PN5132
KT3117B PN3691
KT312B BFY39
KT313A1 2N2906
KT313B 2N2907
KT315B CP409
KT315B BSY73, 2N2926
KT342A BC108, BC408
KT342B BC107B
KT342V BC109
KT349B BC178
KT361G 2N3906
KT361I BC251
KT363A MD5000A
KT373A BC147
KT375A,B 2N3904
KT375B BC170
KT397A2 2N709
KT504A 2N3440
KT602A SK3835
KT608B 2N3053
KT6108A BD140
KT611B BF179
KT626A BSY59
KT626E BD136
KT630A 2N3053, BSY52
KT630D BSY51, BFY33
KT630G 2N1613, BC301
KT631A V435
KT633A BSY19, 2N2368
KT635A 2N3303
KT638B BF258
KT639B1 BD372
KT644A BSY59, 2N3545
KT645A BSY63
KT662A,B 2N2905
KT668A MTO463
KT686A SA1245
KT720A BD166
KT722A BD168
KT724A BD170
KT8106A BUX97
KT8107A BU108
KT812B AU106
KT8150A 2N3055
KT816A BD434
KT816G BD238
KT816V BD240A
KT817A BD435
KT819BM,GM 2N3055
KT838B BU205
KT846V BVX14
KT856B1 BD944
KT868A BFP23
KT9142A 2SC3218
KT9151AC 2SC3812
KT9152A 2SC3660
KT917A SD1483
KT928B 2N2219
KT933A BC303
MP42B MP42
P210B ADY25
P217V ASZ18

0

city217
city217 picture

Köszi mindenkinek!
Sokat segítettetek, irány a szkóp javítás. Mert beálltam a sorba. ;)
Hirtelen valaki nem tudná a 103-as fet helyettesítőjét?
Üdv.

0

komorkoma
komorkoma picture

komorkoma
A függöleges végfokozatban használj BF179-et, de a viszintesnél bármi pl a BF259 is jó. Ha van véletlenül BF110 akkor az még jobb mint a BF179, de bármilyen CRT monitor végtranyoja megfelel ami legalább 17colos és 1024X768 felbontásu, mert az tuti több mint 100megás FT-jü.
Ha C1-94est javitasz akkor ritkán megy el, de ha igen akkor sasold meg a tápegységet nem e kh-s és az vágja haza.
üdv.

0

komorkoma
komorkoma picture

komorkoma
A skop tökéletesen fog menni BF244 tipussal. Bár az tokban más, de kit érdekel?
A régi EMO katalogusokat nézd meg a müszaki könyvtárba.
üdv.

0

gyuri50
gyuri50 picture

Szia city217!
Tied a szkop, de nem kell javítani!
"Sokat segítettetek, irány a szkóp javítás. Mert beálltam a sorba"
Üdv. Gyuri

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia!

Konkrétan most nem tudok segíteni, de van jobb helyettesítő! (Nekem a C1-94-esemben kellett cserélni régen, és azóta a 20 megát simán megnézem vele! 23 megánál kezd kiakadni!!!) :yes:
Megadom a számát annak, aki javította +36/30/2940689. Ő nagyon otthon van az orosz cuccokban, és alkatrészei is vannak, de már régen beszéltem vele.
(Remélem nem változott a száma?) A neve: Molnár Sándor (Nevetném, ha tag lenne itt, csak én nem tudok róla!) :roll:
(Ha nem sikerül elérned , és nem kapsz más segítséget, akkor este kibontom és megnézem mi van a szkópomban!)

Üdv: Laci

0

city217
city217 picture

Szia.
Sikerült vele beszélni és a BF-244 -et ajánlotta. Köszi neked is. Azért ha nem nagy kérés és fáradság, megnéznéd a tiedben milyen van?
Már csak abban kérek :help: , hogy a lábkiosztást valaki lefordítaná? Melyik a D-G-S?
Üdv.

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia!

Örülök, hogy sikerült vele beszélned, és megoldódni látszik a dolog!

Csak kb este 10 körül tudom megnézni, ha akkor még jó?

Üdv: Laci

0

city217
city217 picture

Köszi jó lesz akkor is, ha nem nagy fáradtság.
De holnap is ráér, mert ma Oroszul tanulok úgylátszik. :)
Üdv.

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia!

Kicsit későn értem haza, de azért kibontottam!
BF 244 van ebbe is betéve helyette.
(Azt hiszem még valamit cserélt, de ez most jutott eszembe, és már összeraktam.) :weep:

Üdv: Laci

0

peterpan
peterpan picture

Nekem ez segített

File csatolás: 

0

city217
city217 picture

Szia.
Ez nagyszerűűűű, na ezt nem tudtam hogy melyik láb az "isztok". :)
Köszi!
Üdv

0

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Pont a fet lábkiosztása volt az orosz oldalon, ahol regisztráltam. Megizzadtam, mire megleltem az orosz megfelelőjét :-)

Üdv: Jácint

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Jó Nektek, hogy isztok! :rohog:

Laci

0

Tranzix
Tranzix picture

http://noob.hu/2010/01/25/103-2.JPG

Az 1 -es, vagy a 2 -es, ha műanyagtokos.

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

az adatlapok, ez alapján kereshetsz megfelelő helyettesítőt

KT315

http://www.5v.ru/ds/trnz/kt315.htm

KT611

http://lampilich.narod.ru/tr/b_big/kt611.html

KT361

http://hamlab.net/spravka/transKT361_KT380.htm

KP103

http://www.5v.ru/ds/trnz/kp103.htm

Üdv,
Oszi

0

Tranzix
Tranzix picture

Szia!

KP103 -ról egy kép: http://noob.hu/2010/01/25/103.JPG
KT315B = CP409
KT315B = BSY73, 2N2926
KT611B = BF179
KT361G = 2N3906

0

LALIKA87
LALIKA87 picture

a KT 315 azt lehet kapni a HAM BAZÁRBAN KT315G (npn, 35 V/0,1 A/0,15 W)

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szevasztok!
Ha a KT315 a kis piros, vagy sárga műanyag tokozású, szalag lábakkal, inkább BC182-t vagy bármit építsetek be helyette, mert az iszonyat milyen bizonytalan tranyó. Hőfüggően szakad, zajos visszáramos, meg ami belefér... Rengetegszer megszívatott, már automatikusan dobálom ki az orosz cuccokból. Ezt és a K50 jelzésű, leginkább 1 mikrós nyákos orosz elkót is helyből érdemes kidobni. Szinte mindig szakadt.
A Szovjet Birodalom legnagyobb szemetei.
Létezik Tungsram KT315 fém, vagy fekete műanyagtokos tranzisztor, /biztos az oroszoknak gyártották/, azok megbízhatóak. Valamikor 1Ft volt darabja az Ezermester boltban.
Csaba

0

thanatos
thanatos picture

Syevas, Jozsef!
Katalógus szerint a KT 315 B (cirill B): Si PNP, Uce 20V, Ic 100 mA, B 70...150, fT 330 MHz.
A G jelű ugyanez, csak az Uce-je 35 V. Tehát nem egy nagy durranás, azt hiszem, bármelyik Si PNP RF tranzisztorral kiválthatod.
A többiről, sajna, nincs adatom.

0

welding alt
welding alt picture

Szia!

KT315G npn tipus, megfelelője a BC108A.

Üdv. welding alt

0

thanatos
thanatos picture

Szevasz,welding!
Sajnos, vitatkoznom kell veled, itt van előttem az elvtársi katalógus, e szerint a KT315-ös széria A-G-ig rendre PNP, az eltérés az Uce-ben van, ami 25-35 V-ig tart, valamint a h21e-ben, ami az A-nál és a V-nél 20-90, a többinél 70-150.

0

welding alt
welding alt picture

Szia thanatos!

Én is elvtársi könyv, magyar fordításának függelékéből írtam le mivel helyettesíthető. A könyv címe: Hi-Fi kapcsolások amatőröknek.
Szerzők: D.I.Atajev-V.A. Bolotnyikov. Az összehasonlítási táblázat a 115. oldalon található.

Üdv. welding alt

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Egyetértek !
315, az lenni NPN .
http://www.5v.ru/ds/trnz/kt315.htm

Üdv! Miki.

0

welding alt
welding alt picture

Szia Miki!

Ért aki ért a szavakból, részemröl e téma lezárva.

Üdv. János

0

kolya61
kolya61 picture

Szia jános!
A 315-el kapcsolatban, részemről is !
Amit vele kapcsolatban tudni kell, az már fent van a tanyán .
De egy új szülöttnek , minden ... új ! :oke:
Bocsánatot kérek Józseftől, hogy ebben a topikban tárgyaljuk a dolgokat ! Nem szándékos! :beer:

Üdv! Miki.

0

Sponsored links