You are here

Commax videós kaputelefon rendszer videó része nem tökéletes

5 posts / 0 new
Last post
nyaki
nyaki picture

Üdv Mindenki!
A rendszer elemei:
1. Commax CDV-71BE 4 külső NTSC kamerát és 1 DP-4VHP intercomos audiót kezelni képes monitoregység
2. Commax CDV-50 1 külső NTSC kamerát és 1 DP-4VHP intercomos audiót kezelni képes monitoregység
3. Commax DP-4VHP intercomos audió
4. Commax DRC-4CA(N) NTSC-rendszerű CCD kapuegység
A rendszer csillagpontszerűen van kialakítva a kapuegység közvetlen közelében.
A hiba jelenség a következő:
A régebben kiépített CDV-71BE készülék tökéletesen üzemelt a kapuegységgel. Bővítettem a hálózatot a Commax m.o.-i képviselete által is ajánlott CDV-50 monitoregységgel. És itt jön a gubanc. A két monitoregységet egyszerre működtetve az audió rész, a kapunyitás, intercom és a felcsengetés, valamint a beszélgetés is hibátlan, de a CDV-71BE képe csíkossá, zajossá és olyan :hmmm: szinkronhibássá válik, míg a CDV-50 képe tökéletes marad. Ha kihúzom a CDV-71BE tápzsinórját, akkor a CDV-50 csenget egyet és beindul rajta a monitor, majd az időzítés letelte után a monitor kikapcsol, de ekkor újra csenget és a monitor ismét bekapcsol, majd így tovább, amíg be nem dugom a CDV-71BE tápzsinórját. Ha fordítva, azaz a CDV-50 tápját húzom ki, akkor is rossz marad ugyan a CDV-71BE képe, de nem játssza el azt, amit az előbbi készülék.
A rendszert megbontva, a két monitoregységet külön-külön üzemeltetve, minden tökéletesen működik. :roll:
Véleményem szerint, mivel a két monitoregységnek u.a a vezérlése és feszültségei, csak más lehet a videórész bemenő impedanciája, ezért nagy valószínűséggel valamelyik videóegység impedanciája zavarhat be a rendszernek és lehet, hogy pont az, amelyiknek rossz a képe, esetleg a bemeneti csatolók nem egyformák. :hmmm: Az is igaz, hogy a CDV-71BE 13,2V-ot, míg a CDV-50 12V-ot ad le a kapuegységnek és ezek párhuzamosan vannak kötve a gyári ajánlás szerint, de ez a különbség szerintem nem okozhat ilyen anomáliát.
A problémát továbbítottam a Commax m.o.-i vezető szerviztechnikusának is, de Ő semmilyen közvetlen információt nem ismer a készülékek lelkivilágával kapcsolatban, ezért érdemben nem is tudja a választ, de még tanácsot sem tudott adni, ...azaz mégis, cseréljem le valamelyiket a másikkal azonosra. :jawdrop:
A két monitoregységet meg kell tartanom, ezért meg is kell oldanom a közös működést, már csak azért is, mert qrva drága volt, meg nem is veszik így vissza.

Mi a véleményetek erről? Mit nem veszek észre? Mit tanácsoltok? :help:

Köszi

Comments
josef.48
josef.48 picture
*

Szia nyaki ! A nálatók árúsitott tipusokat nem ismerem,de legtöbbjük keleti gyármányú és sokszor csak a kereskedötöl függöen változik az elnevezésük.A szimpla több mint két szálon müködö videos kaputelefon kinti kamerája az 1Vcs-cs 75 Ohm videojel kimenettel rendelkezik és ezt küldi ki a vonalon a beltéri monitorhoz.Maga a kis kamera egy DC/DC-n keresztül van táplálva és lényegtelen hogy 13,2v vagy 12v-ot kap. Jó betartani a megfelelö elöirt 75 Ohmos vezetéket és a monitornál lezárni a megfelelö (75 Ohmos )impedanciával.Ez egyes tipusoknál külön kapcsolóval van megoldva, a 75 Ohmos lezárás.Ezeknél több nagy impedanciás bemenetü beltéri monitor is rákapcsolható egy kamerára , a legtávolabbi lesz csak 75 Ohmmal lezárva.A kültéri rész táplálására külön vezetéket érdemes alkalmazni,(nem az árnyékolt kábel árnyékolását!),esetenként ez is zavart vihet a képbe.Az egyes, csak kétszálon müködö videos kaputelefonoknál a videojel FM-be van modulálva és minden beltériben külön FM demodulátor van,igy több beltéri is párhuzamosan köthetö probléma nélkül és a vonal sem igényes , a régi volt csengö vezeték kiválóan alkalmazható.üdv.Jóska

0

nyaki
nyaki picture

Hali!
Köszi az észrevételedet.
Ma odáig jutottam, hogy a kép tisztább lett sokkal, ami abból adódott, hogy a kapu mellett elhelyezett kötődobozból, a kapuhoz menő riasztóvezeték árnyékolása meg volt szakadva az ajtónyitogatástól (az ajtó lapjába van szerelve a kültéri egység), így az egész rendszer árnyékolás nélkül maradt, valamint CDV-71BE típusnál az árnyékolás össze volt kötve a negatív táppal, így egy földhurok keletkezett az újonnan beépített CDV-50 és a CDV-71BE között.
Igen, 8+2 eres riasztóvezetékkel van szerelve az egész és a vezetékcserére nincs lehetőség, ezért ebből kell kihozni a legjobbat.
Azt még mindig nem értem, hogy ha kihúzom a CDV-71BE készülék tápzsinórját, mi a frászért csenget a CDV-50!? Talán összeszed további zavart valahonnan és az audiós részen keresztül beindítja?
Hogy van ezeknek vajon megoldva a videóbemenete? Érdemes ide is berakni azt a lezáró ellenállást? :hmmm:
Építettem már ki én is többször meglévő riasztóvezetékre videós rendszert, de eddig nem használtam ellenállatot és tökéletes volt a kép, bár azok csak 1 monitort vittek. Én az UTP-t preferálom, de ez most nem megy.

Szép napot!
„Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!”

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia nyaki ! Én nem szereltem egyet sem ,de az utobbi években besegitek a megjavitásukban.Melékelek egy táblázatott amelyet én készitettem hogy könyebbitsem munkám.Ez egy /féle/ 4 vezetékes tipusra vonatkozik csak,de legtöbbjük a hang vezetékére ültetett feszültség változásaival kapcsolgat.Kapcsolgatáskor a hangot lenémitja hogy ne legyen zavaró.Ha jobban ismerném a te álltalad alkalmazott tipust ,meglehet találnák egy hasonlóat amely már ismerös számomra és többet segithetek.Mint már emlitettem a több beltér alkalmazásánál (egy kültér)szükséges a nagy bemenö impedanciás monitor(beltér) amely egy 75 Ohmos ki-be kapcsoló van ellátva.Sorba kötött beltérek legutolsó tagja lesz csak 75Ohmra kapcsolva.A video vezetékre szoktak egy kis feszültséget tenni az elkok helyes polarizálás tartása miat, de álltalában a jel útja direkt( kondikon keresztül)a kamera és a monitor között.üdv.Jóska

0

nyaki
nyaki picture

Hali!
A feszültségértékeket elnézve ez is hasonló, különösen az audió részen mértek és még a működése is ua.
A beltérieken nincs lezáróellenállat kapcsoló, ezért lehetséges, hogy be van építve valamiféle, de ettől függetlenül ki fogom próbálni, hogy mit szól hozzá a rendszer, ha ráakasztom a 75Ω-ot vagy 150Ω-ot a legtávolabbikra.
Ha lejár majd a garanciájuk és kijön rá a lépés, tuti hogy belefogok tekinteni tanulmányozási szinten.
Köszi

Szép napot!
„Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!”

0