You are here

Hűtőgépmotor indítása. Megoldva.

15 posts / 0 new
Last post
jocos999
jocos999 picture

Tisztelt fórumozók.
Az ominózus hűtőgépmotor a gyári bekötésben 3.5A halk búgás és ennyi(1 ábra)
Nyomógombbal indítva (2 ábra) vidáman forog 0.9 A áramfelvétellel amíg a hőfokszabályzó ki nem kapcsolja.
Nem vagyok jártas ebben a témában de, jó lenne meg oldani mert hát ha megy akkor hűt megfelelően.
A PTC szerepét átvállalva (hidegen 33 ohm) nyomógombbal, ugyanúgy nem indul a motor. Mi lehet a gond és egyáltalán merre forog amikor megy?
Köszönöm szépen a segítséget, kondenzátor csere megoldotta a problémát.

File attachment: 
Comments
kolya61
kolya61 picture

Szia !
A rajz helytelen . Így nem is fog működni .
A PTC a segédfázisra kell menjen, ezzel indul a moci , aztán már nincsen 4uF , mert a motor simán 230V-ról forog . Nem láttam még ilyen kapcsolást, ha ez gyári, akkor kérnék egy fotót is ....
Közben találtam egy rajzot , kondi+PTC indításra , hátha segít ...

Üdv! Miki.

File csatolás: 

0

jocos999
jocos999 picture

Köszi szépen ez nagyon jó.
A kapcsolás egyezik, kérdés a tekercsek és a PTC (33-ohm) ellenállása megfelelő-e.Nálam a 1-3 a közép ellenállás aminek a legnagyobbnak kellene lenni ha jól látom a rajzon.

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Jól látod , ez a két tekercs sorban . Nálad az lenne a lényeg , hogy a segédfázis pöccre indítsa a kompresszort , ami függ a PTC-től és a kondi kapacitásától is, indítóimpulzus után , vagyis ha eléggé nagy a feszültség a PTC hideg állapotánál, akkor kevés a kapacitás a fázistoláshoz .

Üdv! Miki.

0

jocos999
jocos999 picture

Szia.
Köszönöm szépen a segítséget. A kondenzátor volt a ludas. Hiába dugtam én a konnektorba, vagy mértem a kapacitását megfelelőnek, az áramkörben nem látta el a feladatát. Gondolom a nyomógombbal való indítás után már minimális a hatása, ezért forgott szépen a következő leállásig.
Köszönöm mindenkinek a segítséget, a rajzokat, a tudást ami megfizethetetlen.
Üdv.:joco

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: fogadjunk,hogy az átvezetést nem mérted.

Bálint

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Ügyes vagy ! Gratula :taps: !
A lényeg , hogy mukoggy ....

Üdv! Miki.

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia!

Az a 0,9 amper a 200 VA. A motor teljesítménye akörül van? Egy adat tábla sokat lendítene!
Ha igen, akkor a hővédelmet kösd ki próbára. Működtest egy napig.. kettőig. A kezeddel ellenőrizheted a hőfokát. De előtte húzd ki! Nehogy megrázzon.

Más az a PTC biztos úgy van és ott?

Szégyentelenség és gyalázkodás! Mivé fajultak a világ csodái... (Boldogblog)

0

jocos999
jocos999 picture

Szia. Köszi a gyors választ. Az áramfelvételt egy fogyasztásmérővel mértem. A 0.9A hoz 128W -ot társított. A PTC biztos hogy úgy van ahogy rajzoltam. A legkisebb ellenállás a fázis-nulla között a második a kondi/PTC és a legnagyobb ahová nyomógombot ideiglenesen betettem. Nem járattam sokáig de normálisnak tűnik a hőfok, a felvett teljesítmény 143W-tól ahogy normalizálódik a keringés, lemegy egészen 128-ig.

0

Mekmuki
Mekmuki picture

Helló! Tehát a legkisebb (főfázis)ellenállásra rá tetted a petrót, ez ok. A következő a segédfázis tekercse, melynek az egyik pontja az "N", a másik pontját nevezzük "S"-nek. A PTC-t ted a "R" és az "S" pontra. A kondit a PTC-vel párhuzamossan.
Üdv. Mekmuki

0

jocos999
jocos999 picture

Helló.
Valószínűleg ahogyan írod működne (a 2-es rajz szerint a nyomógomb helyére a PTC/Kondi párost) de hogy működött eddig ill. a motorra menő csatlakozót/dobozt nem lehet másképpen rátolni a három kivezetésre. Az ellenállások eredetileg nem tudom milyen értékűek voltak, a mostani mérés alapján állítottam fel a sorrendet. Fényképet nem tudok egyenlőre készíteni mert vidéken van a dolog de nekem is gyanús valami. A készülék pl. napokig be volt dugva a motor mégsem volt meleg, hol itt a motorvédelem a házon belül?

0

Mekmuki
Mekmuki picture

Helló! Kép nélkül csak találgatni tudnék. A lényeg, hogy belül van egy főfázis, egy segédfázis, és ez három ponton van ki vezetve. Ohm mérővel hamar megtalálod a közös kivezetést. A fő fázis kb. 12-18 Ohm, a segédfázis kb. 16-28 Ohm, de ez csak tájékoztató érték. Az ampermérő úgy is megmondja ha zárlatos a motor. Vannak olyan kompresszorok melyekben a védelem a tekercsek közé kerültek pl.(danfoss).
Üdv. Mekmuki

0

feci
feci picture

Szia.

Védelem kívül van, egy klixon vagy ha nem látszik akkor az indítórelében lesz.
A javítását mérésel kellene kezdeni nem átkötésekkel. Mert az a szerkezet eddig is úgy működött minden részével ahogy megcsinálták a gyárban, ha közben nem barmolta szét valaki.
Ha a kompresszor tekercsei nem szakadtak, nem zárlatosak és kényszerítve elindul, nem vesz fel nagy áramot (a 0,9A nem nagy) akkor nem valószínű, hogy meg van szorulva a dugattyú és lehet próbálkozni másik indítórelével és/vagy kondival.

File csatolás: 

0

nyaki
nyaki picture

Hali!
A PTC indítási segédként van jelen. A kondi az üzemi kondija. Ha a nyomógombot úgy helyezed el, hogy párhuzamosan a kondival, akkor nem fog elindulni, mert nincs fázistolás.
A 2. rajzot én sem értem. Ha oda kötöd az indítógombot, akkor azzal elvileg rövidre zárod a segédfázis tekercsét, tehát így sem tudna elindulni. Ám ha a gomb felengedésekor elindul, akkor kapacitásszegény a kondi és csereérett.

Szép napot!
„Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!”

0

Mekmuki
Mekmuki picture

Szia!
Nem kerek a rajz. Én úgy látom ha a 2. ábra szerint kap áramot, annak nagy durranás lesz a következménye.
Ha lehetne a rajzban feltüntetni a tekercsek ellenállását, és akkor tuti a válasz.
Üdv. Mekmuki

0

Sponsored links