You are here

Laney csöves erősítő a 70-es évekből...

51 posts / 0 new
Last post
Stonhy
Stonhy picture

Kedves Kolégák!
Pár éve egy selejtezésből birtokomba került egy Laney erősítő. Széles fadoboz fekete műbőrszerű bevonattal...
Elől-alul balról:2db kapcsoló(alattuk lámpa) 5db poti, kapcsoló, 2db normál bemenet, 2db kapcsoló, 2db klipp bemenet... fölöttük hangszóróselyem emblémával... doboz tetején rács...
Hátul kimenet (slave out)2db hangszóróaljzat(rábarkácsolva...régen jack lehetett) impedanciaválasztó, bizti, hálózati-feszültség -választó, bizti, tápkábel...
ÉS ITT JÖN A GEBA... :A SASSZI FÖLÖTTI HÁTLAP HIÁNYZIK. Nem tudom beazonosítani, pedig amilyen járatlan vagyok a csöves készülékek területén, kapcsrajzot kellene kerítenem hozzá. Mindössze a "60W" felírat, ami támpont lehet... semmi más. A sassziról még annyit, hogy tetején 4 kicsi+2nagy csőfoglalat...+3 trafó.
Alul forrfüles technikával szerelve.
Bármilyen segítséget köszönettel veszek!!! A csúcs az egy kapcsrajz lenne!!!
stonhy

Comments
Guest
Guest picture

Háááát.... Volna itt mit kigyomlálni.
Mielőtt még minden sort valaki komolyan vesz.
A hozzászólásokra értem.
De mint azt tudjuk az internetre írni jó! Mindent elbír, még többet is mint a papír.

0

dkissza
dkissza picture

Hali!

Csak azért jöttem hogy leírjam szegény erősítő, fénykorában lehet a Black Sabbath használta te meg meggyalázod Bódi Gusztival.
Kettes számú észrevétel, ha egy pufferkondenzátor zárlatos azt nem úgy javítjuk hogy mellérakunk még egyet mert attól a zárlat még megmarad....

0

dkissza
dkissza picture

További hasznos információ amit egy 100w Supergroup tulajaként tanultam ezekről az erősítőkről hogy a Bias nem probléma mert gyárilag nagyon kis áramra vannak beállítva.

Az enyém olyan 35-40% körüli az anódteljesíményen fut, inkább a magas segédrács feszültség lehet probléma amit igazából egyik gyártmányú EL34 sem szeret, ezért is gondolkodok hogy kicserélem az egész szettet KT77-re ami gyakorlatilag ugyanaz a cső csak 800V-ot is elbír a screen griden.

0

Bricktopm
Bricktopm picture

Sziasztok!
Van esetleg valakinek infója laney supergroup 100 mk1-es végfok fej fojtótekercsének, illetve kimenő trafójának paramétereiről?
A fojtóról annyit tudtam meg, hogy kb (dc) 200-300 Ohm lehet az ellenállása, és ugyebár 20H-s. De az ellenállás érték nem 100%. Esetleg valaki nem tudja?

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:egy-két rajzot megnézve, 3-5 V esik a fojtón, kérdés, a csöveknek mekkora az anódárama.

Bálint

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: ebben benne van a segédrácsáram hatása is

Bálint

0

CHZ
CHZ picture

Szia!
Így még kevés, pontos áramfelvétel ismerete is kellene. Saccolni így is lehet...

Már látom, módosítottad közben...

0

perlaci
perlaci picture

Köszi az előzetes képeket. Remélhetőleg fürdő után is kapunk szép képet. Ha jól látom érdemes a végén valami bútor ápolóval kifényesíteni. Persze csak alapos tisztítás után. Nagyon jól fog kinézni.
Sok sikert Laci

0

Stonhy
Stonhy picture

Már félig-meddig elkészült...forróvizes zuhany körömkefével és Ultra Derm-mel...hajszárító...felszakadt kárpitdarabok visszaragasztása (ragasztó+vasaló)...végül pedig a jó öreg szivacsos végű fekete cipőpaszta...
A dobozra rá sem lehet ismerni...úgy ragyog, hogy a következő "Kovi" filmben ő játszhatná "Salamon tökét"...
Majd rakok fel képeket.
stonhy

0

Stonhy
Stonhy picture

Véreim!!!!
Énekel már bódiguszti mint a csalogány!!!
Nem kásás már a hangja!!! Az utolsó hiba az a fázisfordító egyik felének 91K-s ellenállása volt. El volt törve a lába tőben, de olyan rafinált módon, hogy nem látszott...majdnem összeért, de mégsem... A munkapontokat majd beállítom, de úgy vettem észre, hogy nem annyira érzékeny rá...kicsit tekergettem a potit (rácslehúzó), de semmi nagyobb galiba nem történt.
Ez volt életem első csöves kütyüje, amit közelről láttam!!! És most SZÓL!!! Baromi nagyot!!! (jó-jó tudom, hogy csak 60Watt, de akkor is meglepően dönget...) És nagyon "csövesen"!!! Nem véletlen, hogy Shakespeare Vilmost is megihlette ez a hangzás... (tudjátok...:Laney, vagy nem Laney az itt a kérdés. Attól nemesb-e a lélek...stb. stb. stb.)
Laney zsil, Laney zsiv, Laney bugyet zsitty...(ezt meg még kisdobos koromban hallottam, szovjetül van, és talán azt jelenti, hogy ha jót akarsz, válogasd párba az EL43-et...vagy valami mást...) Na jó, nem fárasztolak tovább benneteket...
Köszönöm mindenkinek a sok-sok segítséget!!!!
stonhy

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Stonhy!
Gratulálunk! Szép munka volt.
Most már azt is tudom, hogy oroszból perfekt vagy! :-)
Üdv:
exGelkás

0

Stonhy
Stonhy picture

Köszi a gratulációt, de még nincs kész....
A csőfoglalatok környékén szinte az összes vezeték szigetelése kivan égetve pákával, a doboza ütött-kopott, (a tetején a galambsz_rokat nem fotóztam le) Minden csavar rosdás... az aljzatokat vissza akarom cserélni jack-re, meg még -valamelyikőtök javaslatára- különválasztom a rácselőfeszítéseket, illetve berakom a katódellenállást...
Kívülről meg...hát...igen... egy portörlés még ráfér...
stonhy

File csatolás: 

0

Stonhy
Stonhy picture

Kedves Egybegyűltek!
Így jár az aki bonyolult hibát keres és nem veszi figyelembe az emberi butaságot... Átforrasztottam a csőfoglalaton az átkötést a megfelelő helyre...és láss csodát...NINCS BRUMM!!!
Egy kicsit (nagyon) kásás a hangja, de ezzel sajna ma már nem tudok foglalkozni, mert dolog van...kb 30cm hó esett és esik még most is...meg még a gyerkőcökkel is tanulnom kell...
De kedden, vagy szerdán addig csinálom amíg bódiguszti ki nem énekli remegés nélkül a magas "c"-t. A csöveket még ki akartam cserélni most is, de nagyon melegek voltak...
Milyen meleg lehet kívülről egy EL34???
Köszi mindenkinek mindent!!!
stonhy

0

guitarplayer
guitarplayer picture

...nemrég újítottam fel egy PA60-ast, elég siralmas állapotban került hozzám, de nagyon megérte ;)

http://laney60.guitarplayer.fotoalbum.hu/

0

Stonhy
Stonhy picture

Már megnéztem és megcsodáltam...és sárga voltam az irigységtől...
De az enyém akkor is jobb!!! Van rajta Klipp-kapcsoló (ez nem tudom hogy mit jelent) meg valódi galambsz_r...
Gratulálok!!!!
stonhy

0

guitarplayer
guitarplayer picture

...a te erősítőd kimondottan gitárhoz készült, a klipp kapcsoló egy elég gagyi torzító áramkört aktivizál :) a PA60-ast pedig inkább énekerősítőnek tervezték, viszont hangszererősítőnek is kiváló, mindkettőben ugyanazokat a partridge trafókat használták :)

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Stonhy!
Most értem haza, és örömmel olvasom az előre lépést.
Kezdett már nekem is gyanús lenni a dolog, ezért írtam az előző hozzászólásom végére"...de én már abban sem vagyok biztos, hogy az okozza a búgást..."
Mert ezek a csöves cuccok nem olyan érzékenyek a tápfesz eltérésre, hogy ilyen durván reagáljanak.
Ja, és a két végcső közös katódellenállását (10 ohm) feltétlen pótold -lehet, hogy ez meg is oldja Guszti számára a magas "C" problémáját :rohog: -
mert ennek csak egy -kellemes- mellékhatása, hogy lehet általa mérni a közös katódáramot, viszont emellett, egy negatív visszacsatolást is létrehoz a végfokban, mely jótékony hatással van a két cső közötti kisebb-nagyobb eltérés kiküszöbölésére!
Ebben ellent kell hogy mondjak 'guitarplayer' kollégának, mert ha csupán katódáram beállítási szándékból teszik bele, abban az esetben két külön ellenállást alkalmaznak a két cső számára (lásd: EA80, APX100, stb...)
Természetesen a Laneynek is van olyan típusa amiből kispórolták az említett ellenállást, de ezek az erősítők nem is audiofil célokra készültek, már pedig a két általam említett BEAG ebben a kategóriában is meg állja a helyét (ezt nem én mondom, mert ilyen téren én botfülű vagyok :) )...
A kásás hangra a megoldás:
1. Pótolod az ellenállást.
2. A 220k-s potit GND irányába fordítva növeled a katód áramot, míg meg nem szűnik a keresztezési torzítás. Legjobb, ha méred is, "gitarplayer" által részletezett módon számold ki az értéket...de hangszer erősítő lévén fülre is mehet... :yes:
Ha ezek egyike sem segít, kérdezze szoláriumosát (cső csere) :rohog:
Üdv Tibi.

0

Vaki75
Vaki75 picture

Szia! Hogy milyen meleg lehet egy EL34? Itt határadatként 250 fok celsiust látok:
http://www.svetlana-tubes.com/pdf/el34.pdf
Ha pedig tartósan felizzik az anódja, akkor képes alakulni az üveg is! :D

0

perlaci
perlaci picture

Üdv
Az EL34 bizony megégeti az ujjadat ha csak nem kérges. A végcsövek mindig forrók nagyon alap esetben is. A nagyobb teljesítményűek meg még tüzesebbek amikor meghajtják. A stúdiókban volt rendszeresítve hőálló nem azbeszt kesztyű a kiégett reflektorizzók gyors cseréjéhez. Na effélét használtak régebben koncerteken a technikusok is ha csövet kellet cserélni.
Laci

0

Stonhy
Stonhy picture

Barátaim!
Újabb fejlemény!
A képre kirajzoltam (kicsit Picasso stílusban) a két csőfoglalatot. Ha csak az alsóban van cső, akkor nem zúg, ha csak a fölsőben, akkor zúg.
Sajna a lábkiosztást nem ismerem, nem tudom, hogy melyik van, melyik nincs bekötve.
Ami egyértelműen gyanus nekem: A rossz foglalatnál a 7-es(vélhetően fűtés) és a 8-as között van átkötés (Erre nemigen tudok magyarázatot) míg a jó csőnél ugyanez az átkötés Ugyanolyan színű- és méretű drót) a 8-as és az 1-es között.
A két csőfoglalat nem egyforma, és amúgy is látszik szerencsétlen erősítőn, hogy sokan és sokszor javították. Lehet, hogy valaki elkötötte??? Mik ezek a lábak (1,8)???
Az eredeti rajzon a katód 10 Ohmmal van testen, míg itt közvetlen...
a két cső fűtővezetéke fel van cserélve...
ÖTLETEK???
Köszi :stonhy

File csatolás: 

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
A 10ohmon praktikusan lehet mérni a csövek áramát az egyiket kihúzva a helyéről.Vagy a párban "levőséget",vagy
egy új példánnyal összehasonlítva a katódok állapotára nyerhetünk információt.
A 60-as évek erősítőiben 40V körüli rácselőfeszt használtak, de ez a tapasztalatom szerint nem elégséges főleg az
560V nagyságú anódfesznél különösen a 230V hálózati fesznél.(Nálam rendszeresen 245-247V mérhető.Igazából azt
tanácsolom : Nem kell foglalkozni a katalógus álltal vagy a gyári rajz álltal közölt értékkel.Annyi előfeszt kell
beállítani hogy a keresztezési torzítás biztonsággal ne jelenjen meg.(Elég pontosan beállíthatjuk "fűlre" is )Így nem
izzasztjuk feleslegesen szét a végcsöveket.Sok erősítőnél ez az érték (előfesz)akár 50-55V is lehet.A 6L6 változatait használó végfokozatokban az 55-65V bizonyult megfelelőnek. Nékem nem volt problémám egyik csőgyártó termékével sem az előző elvet alkalmazva.
Laci

0

guitarplayer
guitarplayer picture

...el van kötve, az 1-8 a jó (katód/fékezőrács) a 10 ohm nem lényeges, nyugalmi áram beállítás miatt szokták betenni...

0

Stonhy
Stonhy picture

Köszi a rengeteg új ötletet!!!
Leszaladok a műhelybe és sorra próbálom őket...
Addig ha valaki hozzáértő leírná, hogy ha kiveszem az egyik EL34-et, úgy konfliktusba kerülök-e Ohm, Maxwell vagy Kirchoff szellemével??? ...esetleg a helyi tűzoltóparancsnokkal???
Nekem szemre úgy tűnik, hogy nem okoznék vele nagy galibát... legalább tudnám, hogy egyenként is zúgnak-e...
Kedves Barátaim !!! Most elég lesz egy "Igen", vagy egy "Nem"....csak gyorsan

0

Stonhy
Stonhy picture

Fejlemények:
Felemeltem a 100nF-kat, kicseréltem a graetz-diódákat, kimértem és megnöveltem az elkókat, kimértem az összes ellenállást.
A hang - amit hallok - tipikus "nyitott bemenet" -brumm.
Lehet, hogy jobban le kellene zárnom a csövet??? Kevés a -46V???
Próbaképp kössek sorba vele egy 12V-os akkumulátort (ne nevessetek ki...én parasztgyerek vagyok!!!)??? A 220K-kat válasszam szét és külön potival szabályozzam???
Előre is köszi: stonhy

File csatolás: 

0

Tranzix
Tranzix picture

"Lehet, hogy jobban le kellene zárnom a csövet??? Kevés a -46V???"

Szia!

Vedd figyelembe, hogy amikor készitették, még 220 V -os hálozattal számoltak a mai 230V -os helyett! Kicsit minden eltolódhat. :)

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Tranzix!
"Vedd figyelembe, hogy amikor készitették, még 220 V -os hálozattal számoltak a mai 230V -os helyett! Kicsit minden eltolódhat"
Na igen, de ha ez jelentene problémát, akkor pont a másik irányba kellene eltérnie a feszültségeknek... :D
Üdv Tibi.

0

Tranzix
Tranzix picture

Szia tibibalogh520!

Na igen, de én még csak most töltöttem le, a Laney kapcsolásirajzát, igy nem tudhatom még, hogy ki-kivel van.
[img]http://noob.hu/2010/01/31/laugh.gif[/img] :D

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Tranzix!
Semmi gond... :)
Vagyis csak annyi, hogy itt mindenből kevesebb van mint több...
...legalább-is a feszültségek tekintetében.
A "cső áramából" lehet, hogy több... :lol:
...de én már abban sem vagyok biztos, hogy az okozza a búgást... :?:
Üdv Tibi.

0

Tranzix
Tranzix picture

0

guitarplayer
guitarplayer picture

...a búgás valszeg a magas nyugalmi áramtól van, az hogy -46V a rácsfesz még nem mond semmit, a végfok nyugalmi áram a lényeg, ezt pedig ki kell számolni és úgy beállitani!!! a következő a metódus:

1. Kikapcsolt állapotban megmérjük a kimenőtrafó primer tekercsének 2 oldalának az ellenállását. Tehát a középleágazás ( ide jön a + feszkó), és a 2 oldali végcső-anódok között. Legegyszerűbben úgy lehet,hogy megkeressük a nagyfesz. egyenirányító diódáinak a + oldalát (ahol a csíkos felük találkozik), vagy az első szűrőkondi + lábát, (ez megy a középleágazásra), és a 2 oldali végcsövek ( 2 esetén egyértelmű, 4v. több esetén középen kettéválasztjuk őket 2 egyenlő számú csoportra ) végcsövek 3. lábát.

Ha nem egyértelmű melyik a 3. láb. (nyákos szaroknál pl. :), bekapcsolt állapotban (standby felkapcsolása előtt ugye fél percig legalább hagyjuk járni az erősítőt) ezen a lábon vana legnagyobb feszültség (földhöz képet mértünk természetesen, mondjuk a sasszi).

Amúgy baromi egyszerű, van a fogalalton a kis vájat, a cső alján meg a kis retesz. Na, ez a 8 as és 1 es láb között van, tehát , ha alulról nézzük (mert onnan), a kis horonytól számolunk 3at, amerre az óra forog, és megvan az anód.

Bekapcsolni természetesen csak rákötött hangfallal, kihúzott gitárral és letekert hangerővel szabad. Még egy láb van, amin hasonlóan magas egyen feszültség lehet,a segédrács (4es láb), de ahhoz kapcsolódik csövenként egy nagy teljesítményű (tehát a többihez képest nagy méretű ) 470ohm-1 kohmm-os ellenállás. Szóval nem az kell nekünk.

Ha megvan a 2 ellenállás érték , felírjuk. Jellemzően 30-80 ohm körül szokott lenni. A 2 oldal között néhány 10 ohm eltérés lehet (egyik primert a másikra tekerik, nagyobb átmérő, több drót, azonos menetszám). Ha több van , elrontottál valamit a mérés során. (vagy leégett a kimenőd)

2: Ha már úgyis be vagyunk kapcsolva megmérjük az anódfeszültséget, a már említett helyen, a diódák + fele és a föld között. (egyébként jellemzően 430-500 V nagyobb teljesítményű erősítőknél, 50-100 wattosokra gondolok, el34 ,6l6 ,ilyesmi csövekkel).

3: megkeressük a bias áramkört, jellemzően ez az egy kis trimmer poti található az erősítőben. Eltekerjük a potit teljesen abba az irányba, hogy a végcsövek 5. lábán (ide jön a jel) minél negatívabb feszültséget mérjük (jellemzően -40 és -50 volt között)

4: kapcsoljuk ki az erősítőt most, számolunk.

a nyugalmi teljesítményt állítjuk be ugye, (a nyugali máram változtatásával) ami a maximális anóddisszipáció (kimenő teljesítmény) 60-70% kell legyen. Nincs egy elfogadott érték, diezelék pl 60% ot használnak, sok más gyártó 70% ot. Én 65% öt szoktam :)

szóval

fogjuk az erősítő kimenő teljesítményét (2 "nagy" végcsőnél jellemzően 50 watt, 4 nél 100), elosztjuk az anódfeszültséggel (B+). (P=UI; I) ezt elosztjuk 2-vel (ugye 2 oldalunk van a kimenő primer oldalán), és vesszük a 65% át, tehát megszorozzuk 0,65 el.

Iny(egy oldal)= ((Pki)/(2*B+)) * 0.65

ezt az értéket felírjuk, ennyit kell majd beállítani a bais poti baszkurálásával.

jellemzően 35-70 mA (0,035-0,070 A)körül (50 ill 100 watt, persze csak irány adatok, szóval naygságrendben ne legyen különbség :)

4: most jön a tényleges nyugalmi áram mérés (illetve számolás).

Betesszük az új csöveket, bekapcsolt állapotban megmérjük a DC (egyen) feszültség különbséget a kimenő 2 oldal és a közepe között, ugyanott, ahol az ellenállást is mértük. (persze a standby felkapcsolása előtt várunk fél percet minimum, hogy felmelegedjenek a csövek). Jellemzően 1-3 volt közötti érték.

ohm bácsi szerint:

R=U/I ; U=IR, I=U/R; Uny=InyR R adott ( a kimenő adott az ellenállása közepéhez képest), Így adott, ebből kiszámoljuk a kívánt feszültségesést. (Uny)

( ez NEM a bias feszültség, a bias fesz. érkéke számunka indifferens, csövenként különbözik, mennyire kell beállítani).

Szóval addig tekergetjük a bias potit (kikapcsolt standby mellett ), amíg a kiszámolt U értéket nem mérjük a kimenő 2 oldala és a közepe között.

Teljesen azonos persze nem lesz a 2 oldal (hacsak nem lehet oldalanként/csövenként külön állítani a biast az erősítőben, de ez nem jellemző a tömegtermelésre ). Ha nagy eltérések vannak, nincsenek összeválogatva a csövek.

0

tungsram63
tungsram63 picture

A két darab 220k-st cseréld le 150k-ra és a végeikre köss egy 100k-os potit a csúszkáját pedig kösd össze az előfesztrimmer csúszkájával. A 100k-st tedd középállásba és max előfesszel inditsd meg. Így már betudod állítani a végfok asszimetriáját. A nyugalmiknak egyformának kell lennie de ezt a brummon is megfogod hallani.

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia!
A 220k potit ha tekered a másik irányba (GND fele)mit tapasztalsz?
A búgás csökken, vagy erősödik? (ezt csak rövid időre próbáld!)
A 15 mikróst lehet nem ártana lekötni, és csak az újat rajta hagyni, mert ha át vezet, akkor beterhel a saját tápjának...
Ugyan ezt eljátszhatnád a nagy pufferekkel is...
Üdv.

0

Stonhy
Stonhy picture

SEGÍÍÍTTTSSSÉÉÉGGG!!!!
Újabb fejlemények:
Tanácsotokra feltámadt lelkemben a gyanu az EL34 állapotával kapcsolatban...(pedig atyai jóbarátom adta a konyhakredencből...) Tesla gyártmányúak, és újak voltak...megcseréltem őket és ugyanaz a cső izzott... ezt kicserélve már normálisnak látszik a működésük, ám ha lehetséges, még nagyobb a brumm...
Az én tápom nem kétutas, hanem sima Graetz-kapcsolású... feszültsége 540V. Ráraktam még 390 mikrókat...(ez volt itthon, én ugyanis nem használok ilyen feszültségű dolgokat)
A 100nF-os csatolók nem vezetnek át. Megmértem a 220K-kat, a 10K-kat.
A -50V-os rácslehúzó feszültségbe a 220K-k alá be van téve egy 200K-s trimmer (ez a rajzon nem szerepel), ezzel maximum 46V-ot tudok állítani. A itteni 15mikróra rátettem még 10-et, de ettől semmi nem változott (tizedvolttal sem).
A fojtó és ejtőellenállás utáni 33mikrókat is megmértem (kapacitás, ESR)és megfejeltem, de ez sem változtatott semmin.
Végül kihúztam a fázisfordító csövet. A zúgás sem hangosabb, sem halkabb nem lett.
Van esetleg valami újabb ötlet?
Hogyan tudom lezárni a végcsöveket próbára??? Felemeljem a 100nF fázisfordító felőli lábait??? Ha ekkor is zúg??? Tegyem fére és kezdjek el inkább lekvárt kapálni???
Előre is köszi az ötleteket!!!
stonhy

0

tungsram63
tungsram63 picture

Először is mérd le a nyugalmi áramokat oldalanként amit úgy tudsz elérni,hogy a kimenőt simán áthidalod. Ha asszimetria van akkor is morog én ezért régebben beépítettem egy 100k-s potit és ezzel húztam be őket. Arra viszont nem emlékszem honnan kap előfeszültséget.Külön tekercsről vay az anódból feszültségosztóval.Ez utóbbit ird meg és akkor tudok segíteni..

0

tungsram63
tungsram63 picture

Még el nem felejtem. nagyon vigyázz, hogy a terhelés le ne szakadjon mert az EL34-es csőnek az anódkivezetése és a fűtés egymás melett van .Cseréltem már ki áthúzott foglalatot. Ez a jobbik de a kimenő is átüthet!A TESLA csővek pedig kimondottan nem szeretik a nagy villanyt.Én NDK-s csöveket használtam méghozzá úgy ,hogy a nyugalmi áramot torzítás határig levettem. Az előcsöveket viszont ne vedd ki mert a szűrőlánc elején levő kondik felrobbanhatnak mivel ezek már kissebb feszültségűek, és teher nélkül az anód felmegy!!

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia!

Ezek szerint, a cső állapotára vonatkozó kérdésem nem volt hiába való...
A segédrács ellenállásokról (470 ohm 5Watt) elfelejtettél említést tenni a felsorolásodban!!!...
Esetleg vissza rajzolhatnád az áramkört, hátha érdemlegesebben tudnánk útmutatást adni...(természetesen nem az egész erősítőre gondolok, csak a végcsövek környékére alkatrész értékekkel természetesen).
A graetz diódáit ki mérted már??? Nem szakadt véletlen a híd "fele"?
Ilyen feszültség szintnél az említett 100 nanós kondik mérésére nem hiteles a multiméter szakadás vizsgálója!
Mohm-ban mérj, de még jobb, ha egyen fesszel sorba kötve a kondit, feszültséget mérsz.
Rövid időn belül, a kondinak a feszmérő belső ellenállásán keresztül fel kell töltődnie, és ez után a voltmérőnek nullát kell mutatnia...ha nem így van, szivárog!
Egy olyan nagy belső ellenállású eszköz, mint az elektroncső, ezt nagyon észre veszi.

Üdv Tibi.
Ui.:Igen próbának akaszd ki a 2db 100 nanóst.

0

Stonhy
Stonhy picture

Köszönöm Barátaim!!!
Nemrég regisztráltam erre az oldalra és nem is gondoltam volna, hogy ennyi a jószándékú koléga...
Közben raktam csövet a Laney-be és MEGSZÓLALT!!! ...mondjuk nem túl sokáig szólt...
Hibajelenség a következő: Bekapcsolom mindkét kapcsolót... a normál bemenetre rákötöm bódigusztit... megszólal... kicsit sok a brumm... kb 15másodperc mulva bódiguszti elhallgat (nem kár érte...) közben nő a brumm és a beljebb lévő EL34 totál felizzik (a belső lemezburkolat is)!!! Ezt többször is produkáltam. A táp 540V... tettem még rá szűrőkondit, de nem segített...
Hogyan kellene nekikezdenem??? A végcsöveket kihúzgálhatom, hogy mérni tudjak (és közben ne izzonak fel), vagy megsínyli a többi cső??? Bár mindig is az erősítő volt a hobbym, csöveset még nem láttam közelről. Ha valaki segítene ezügyben bármiféle hasznos tanáccsal, azt megköszönném.
Más. Hangszóró. Én is Celestion-re gondoltam, bár eddig nem tudtam, hogy gyárilag is ez volt benne... Kb 20 év aktív diszkózással a hátam mögött én is erre a márkára esküszöm. A "hőskorban" sikerült hozzájutnom egy pár (2db) G12/50 - szerintem legalapabb - gitárhangszóróhoz. Ezt egy Quaddal hajtottuk éveken keresztül heti 2-3 buliban... már kb 20 éves, de még most is eredeti benne minden!!! még a bevezetők is!!! Tényleg nem S_mogyi...
Köszi minden hozzászólást!!!
Üdv: stonhy

0

guitarplayer
guitarplayer picture

Szia!
Ha új végfok csöveket teszel az erősítőbe, be kell hozzá állítani a nyugalmi áramot (bias) amit a negatív rácselőfeszültséggel lehet (bias áramkörben) ez nagyon fontos, különben hamar elszállhatnak a végfokcsövek!!! A relatív magas anódfesz miatt nem mindegyik EL34 alkalmas ide (ajánlatos a Svetlana, Tung-Sol típusok) Valamint ha még az eredeti pufferkondik vannak ajánlatos cserélni azokat is!
üdv.

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia stonhy!
Hol is kezdjem...
Az ECC-k nek nem lesz bajuk, ha kiszeded a vég csöveket, csak hát úgy nem tudod mérni.
Ennek ellenére ne erőltesd az "anód izzítást", mert ezt a csövek nagyon nem szeretik.(a tranzisztoroknál biztos halál egy ilyen "súlyú" akció)
A két EL34 állapotáról tudsz valamit? vagy csak úgy találtad?
-Arra nagyon vigyázz, hogy a cső lábai, és a foglalat között a kontakt tökéletes legyen.
-A két segédrács ellenállást mérd ki, hogy nincsenek e megnyúlva/szakadva (470 ohm / 5W a rajz szerint.
-A fázis fordító ECC, és az EL közötti 100nF kondik nem-e szivárognak át, valamint a két végcső munkapontját beállító -50 V rendben van-e (15mikrós kondi) mert az is keményen beleszól a "brum"-ba is, de a cső munkapontjának elmászásába is.
-A környékén lévő 220k, és 10k ellenállásokat se hagyd ki a mérésből.
-Kimenő trafó részleges primer zárlat ?(gondolva a mostoha raktározási körülményekre...)
Első nekifutásból ennyi, aztán majd tovább...
Üdv Tibi.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:szakítsd meg az anódtápot (célszerűen a stand-by kapcsolónál)és először 230/40-60W-os izzót köss be, így tudod az áramokat és feszültségeket összehasonlítani a két oldalon.Ha felizzik,zárlat van. utána két autó reflektor izzót sorbakötve megismételed a két oldal mérését.(egyenlő áramok-feszültségek,anódáram, rács-előfesz, segédrács)
VIGYÁZZ, ez RÁZ!!!!

Bálint

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusztok!
Még hiányzik egy csöves Marshall, és nekem is bepárásodik a szemem.
Üdv:
exGelkás

0

perlaci
perlaci picture

És legközelebb ha ilyen régi szépséget hozol szóba feltétlen egy képet még ha csunyuska is. Aztán persze kicsinosítva is büszkén.
Köszi Laci

0

bekeipeter
bekeipeter picture

Szerintem ez a jó öreg Laney Klipp 60 lesz! Elég sok van még mindig belőle az országban! ECC83+EL34 az erősítő rész csőkészlete!

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Stonhy!
Szerintem a LANEY KLIPP60 típusról van szó.
Hasonlít erre?

A rajzát fel tettem, "LANEY_KLIPP60" néven keresd.
Üdv Tibi.

0

Stonhy
Stonhy picture

KÖSZÖNÖM!!!
Pont erről van szó! Az enyém annyiban más, hogy valami barbár a jack-eket kicserélte tuchelre... Illetve pont egy raktár tetőbeázása alatt tárolták... valamint a hangfalából kilopták mindkét hangszórót...ütött-kopott, de szeretném megéleszteni. Mégegyszer köszi!!!!
stonhy

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Nagyon szívesen!
Sok sikert a restauráláshoz. :yes:
Üdv Tibi.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv:a hangszórókkal úgy kalkulálj, hogy ez színuszban adja le a ráírt teljesítményt,és legalább két 30cm-es papírmembrános hangszóró kell hozzá.
A SAL hangszórót ehhez felejtsd el.Impedanciára figyelj és ne sajnáld tőle a párba válogatott EL 34-et.

Bálint

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Bálint!
Úgy ahogy mondod, szentségtörés lenne egy helyiségben említeni őket!
Bár kilehetne próbálni, de valószínű, hogy ETTŐL a 60W-tól egy 200W-os xxxx elszívná a békepipát, vagy egy jól sikerült lábdob után kirepülne belőle a cséve, mint tavasszal a ...
Üdv Tibi.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv:ha jól emlékszem, ezek Celestion hangszórókkal kb.15 cm-es mágnessel,voltak szerelve, néhány meg Goodmanssal.

Bálint

0

Tranzix
Tranzix picture

Anno egyik ismerősöm JBL hangszórókat vett bele.

0

Sponsored links