You are here

ALIEN11ak19-5_CTV5196TXT_inditáshoz_két_gombot_kellett_nyomni. (Megoldva)

27 posts / 0 new
Last post
gpolgar
gpolgar picture

ALIEN11ak19-5_CTV5196TXT_inditáshoz_két_gombot_kellett_nyomni. (Megoldva)
Más TV-nél is tapasztalható.
Van hálózati kapcsoló gombja, benyomva mégsem indult, a LED csak pirosan égni kezdett (készenlét), a távirányítót is meg kellett nyomni induláshoz, utána a LED zöldre váltott, kép-hang megjelent.
Gyárilag ilyen buta az indítás (szoftver). Idegesítő.
Kétkezes félmegoldás:
Először a pr+ gombot nyomva, utána a bekapcsolót, akkor elindult, de a LED piros fény ideje alatt (5 sec) el kellett engedni a pr+ gombot, mert ha a zöld fény alatt lett elengedve a pr+, akkor a csatorna számot megnövelte, csatornát váltott, úgy indult el.
Át lett alakítva: miniatűr relé bontó érintkezője van a pr+ gombbal paralel kötve, a tekercse a sorkimenőről nyert +15V tápról megy.
Ezután a bekapcsoló gomb megnyomására indul.

Comments
gpolgar
gpolgar picture

Szép estét az Uraknak!
Köszönöm Fülesmester az emberi hangot és a szakmai hozzáértést. Jól esett. Kimerítő a tápegységről a működési leírás, igazán tudományos.
Első beírásom volt a fórumba, gondoltam illene megtennem 5 éves regisztrációval.
Azzal kellett volna kezdenem, hogy nyugdíjasként hobbyból alakítottam a készülékemen (a szomszédom lökte oda nekem, hogy játsszak vele, neki nem kell, igazából nekem sem, van sok olyan TV-m ami egy gombnyomásra is elindul) Nem vérre ment a dolog, nem ebből élek, nem szakmám a TV szerelés. Nem akartam Vestel selejt szoftverű TV-ből doktori disszertációt írni, mindössze egy órát szántam erre a selejtre.
Szoftverhibának vettem, hogy megnyomom a gombot és semmit nem csinál, selejt szoftver az ilyen. Bosszantott, hogy pepecselnem kellett a távrángatóval, hogy elinduljon. Pepecseljen vele a radai rossebb.
Manapság annyi gagyi, félresikerült termék van forgalomban, amit azonnal javítani, alaktani kell, annak vettem ezt is.
Gondoltam, hogy mást is bosszant, beírtam a fórumba.
Nem gondoltam volna, hogy helyből gányolónak, hályogkovácsnak neveznek, aki csak olvasni tud, de értelmezni nem. "Fitoktatni" akarom magam. Már a helyesírással baj van.
Gondolom, itt rengeteg önérzetes TV szerelővel kerültem kapcsolatba.
Elvből sohasem hagyok elektromos kütyüt készenlétben, kikapcsolom. Ne fogyasszon 4-5 Wattot éveken keresztül, miközben semmit nem csinál.
Üdvözlök mindenkit, nem kötekedni jöttem ide vagy "fitoktatni"
gpolgar

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Ez a legjobb, amikor már mást nem tud valaki, pl átgondolni, miért is reagáltak a többiek így a témára, csak belekötni egy helyesírási hibába, aztán azt szajkózni... Szerintem ezt így beírni nem volt a legszerencsésebb, vagy hozzáírhattad volna azt, amit a végén írtál, így mindjárt a legelején világos lett volna mindenkinek, mi is a topic célja, és nem lett volna ez a reakció. Szóval ne csak másokban keresd a hibát, be kell látni, hogy ez volt az első írásod, nem sikerült a legjobban, ennyi, a legközelebbi már jobb lesz, mert mindenből tanul az ember, mindenki volt kezdő.

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Sziasztok!

Nem igazán értem, min is vitatkoztok itt egyre indulatosabban! :jajj:

Mindenki azt, és úgy alakít át, ahogy saját izlésének és kényelmének megfelel! Lelke rajta!
Még ha ezzel életveszélyes, vagy tűzveszélyes helyzetet teremt, az is az Ő magánügye, amíg ezzel másokat nem veszélyeztet!

Persze, ha ezt közzé teszi, mint átalakítási javaslatot, vagy másoknak csinál ilyen átalakításokat, akkor jogos a bírálat, és a veszélyekre való figyelmeztetés, de ekkor sincs helye az indulatoskodásnak.

A készülékek kontrollálatlan áram alá helyeződését (spontán üzembe kapcsolódását) a gyári konstrukciók igyekeztek gátolni, de nem mindig sikerült. Több készülék is üzemre kapcsolt áramszünet után, a tulajdonosok nagy csodálkozására, amikor az éjszaka közepén megszólalt a TV. Egyesek a szellemeket, mások az UFO-kat gyanúsították. Néhány tulajdonos azonnal szerelőt hívott, aki általában nem nagyon értette, hogy mi is a probléma.

Újabban a média befolyásának köszönhetően az emberek naponta áramtalanítják a készülékeiket, de nem számolnak azzal, hogy a folyamatos készenléti üzemmódra tervezett készülékek tápegységei (és főkapcsolója) ettől idő előtt tönkremehet, aztán a javíttatásra többszörösét rákölthetik, mint amit addig megspóroltak.

Ma már a készülékek sok kényelmi szolgáltatást biztosítanak, leginkább szoftveresen választható módon. Például:

Bekapcsoláskor a 11AK33 sasszi automatikusan kiválasztja a készenléti üzemmódot, de néhány különleges modell esetén ez az állapot a tulajdonos igényei szerint megváltoztatható. Ez történhet közvetlen kikapcsolással, vagy először készenlét, majd kikapcsolás formájában úgy, hogy a TV a kikapcsolásakor kiválasztott üzemmódba tér vissza az újbóli bekapcsolásakor.

A 11AK19 sasszik szoftvere ezt a szolgáltatást még nem biztosította, ezért végezte el nagyon ügyesen az átalakítást Gpolgar kolléga.

Arról persze végtelenségig el lehet vitatkozgatni, hogy miért probléma két gombot megnyomni, vagy miért is kell naponta teljesen áramtalanítani a készüléket.

Szerintem ez leginkább izlés kérdése, ami pedig ugyebár nem képezheti vita tárgyát!

Üdv:
Fülesmester

0

gpolgar
gpolgar picture

Szép reggelt kíván az Uraknak a hályogkovács gányoló!

Nyugodtan fikázzatok.
Kaptam hideget-meleget, kioktatást.
Köszönöm Shizo, öröm számomra, hogy világosan látod a lényeget.
A tuláram és túlfeszültség védelem hardveres, nem változott.

5 éve vagyok regisztrálva, van jó pár feltöltésem.
Ez volt az első beírásom a fórumba.
Arabusul nem tudok, de 23 éve van angol, német szakmai állami nyelvvizsgám.
1960-ban saját készitésü TV-n néztem a római olimpiát.

0

city217
city217 picture

Szia.
..és működött? Ha igen akkor lehet hogy ott leragadtál. :) Már 2013-at írunk és rohan a világ, mindenki ingerült.
Sajnos Hofi magával vitte a humort is. =szomorú=

Üdv.

0

gpolgar
gpolgar picture

Szia!
Te ragadtál le, de nagyon. 41 év munkám alatt folyamatosan követnem kellett az elektronika baromi gyors változását. Elektroncsövektől a processzorig.

0

kolya61
kolya61 picture

Szia GPolgár!
Nem veszed észre , hogy csak pontgyűjtés az egész ??? Itt és más topikokban is !!!

Üdv! Miki.

0

gpolgar
gpolgar picture

Szia!
Merre hány óra? Itt is multipont kártya van?
Üdv

0

gpolgar
gpolgar picture

Szia!
Hogy a fenébe ne müködött volna. Kerek képernyöjü 8cm átméröjü oszcilloszkóp csövel készült, a fénye zöld volt. Anno csak pár tizezer gyári TV volt az országban, ezért épitettem.

0

city217
city217 picture

Szia.
..és hány aranyat szereztünk, mert akkor engem még inkább jobban foglalkoztatott mi van a lányok szoknyája alatt. A sport ez után jött amikor már futnom kellet utánuk. :)
Én a hatvannégyesre emlékszem mert a megnyitón betojt a tv-m, és gyorsan mint a sündisznó ráforrasztottam alulról az alkatrészeket de működött.

Üdv.

0

gpolgar
gpolgar picture

Szia!
Szoknya alatti alsószoknyára vagy az abroncsra gondolsz? Nagy divat volt. Szoknya mindennap van, olimpia meg csak négy évente. Szoknya mellet lehetett sportolni is. No meg TV-t fusizni is.
Üdv

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Igazából sokan nem értjük, miért keletkezett ez az írás? Mi a kérdése? Vagy csak "fitoktatni" akarta, mit csinált a készülékkel... Miért probléma, hogy két gombbal indul a készülék (mint sok más típus is)? Lehet hogy elveszett a távirányító, és tényleg úgy oldotta meg a ki-bekapcsolását, hogy messzebbről, pl az ágy mellől megszakítja a hálózati tápfeszültségét a készüléknek.

0

city217
city217 picture

Szia.
"Ez volt az első beírása" ilyenre sikeredet, a következő már jobb lesz.
Lehet az is baj hogy eltűnt Kudlik Juli a tv-ből.

Üdv.

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz gpolgar!
Mivel remekül megoldottad, nem tudom van-e értelme, Fülesmester erről szóló anyagát csatolnom, de esetleg....!
Üdv:
exGelkás

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
" Fülesmester erről szóló anyagát csatolnom"
Csatolhattál volna egy felolvasónőt is. =szomorú=

Üdv! Kalex

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Kalex!
Az olvasás, kevés!
Értelmezni, alkalmazni kellene! :-(
Üdv:

exGelkás

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Ügyes vagy. A beépített gyári védelmet sikeresen hatástalanítottad. "Aki nem tud arabusul......"

Üdv! Kalex

0

Shizo
Shizo picture
**

Szia Kalex!
Én 5-ször elolvastam mire rajottem, hogy gpolgar másról írt.Nem a védelmet kapcsolta ki hanem, hanem a main switch-el akarja hogy beinduljon a TV amikor távirányítóval kapcsolta ki.(mert az utolso allapotot megjegyzi a TV, aramszunet utan bekapcsol, de taviranyito lekapcsolasakor nem kapcsol be a TV)
Tehát a TV-t csak ugy birod bekapcsolni ha PR+ vagy PR- nyomsz de ekkor nem marad meg a kikapcsolaskor nezett programszam.
Na ezt oldotta meg, taviranyito nelkul odakapcsolja ahol volt utoljara.
Nem kerülte meg a védelmet mivel csak a relé nyomja meg a PR+ gombot helyetted.

Ez mind arra jó, hogy amikor reggel fölébredsz azt se tudod hol a távirányító csak megnyomod a power switchet és nézed a retek klubbot.

De ha elalvás elôtt kirántod a falbol a TV zsinórját reggel pedig visszagyugod a konektorba akkor nem kell ez az átalakítás.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"Nem a védelmet kapcsolta ki hanem, hanem a main switch-el akarja hogy beinduljon a TV amikor távirányítóval kapcsolta ki"
Nem ezt írta. "Van hálózati kapcsoló gombja, benyomva mégsem indult, a LED csak pirosan égni kezdett (készenlét)," Nem idézek be többet, mert hosszú lenne, de hidd el nem jól írtad a bekapcsolási menetet.
Nézzük a lehetőségeket.
Gyári kivitel:
1. Bekapcsolod a főkapcsolóval, készenlétbe áll, majd távirányítóval, vagy a pr+ gombbal ténylegesen üzembe helyezed a tv.
2a. Kikapcsolod távirányítóval- bekapcsolhatod távirányítóval.
2b. Kikapcsolod főkapcsolóval- bekapcsolás az 1-es pont szerint.
3. Hálózati feszültségkimaradás esetén:
a. bekapcsolt főkapcsolónál stby-be tér vissza, bekapcsolható távirányítóval.
b. kikapcsolt főkapcsolónál az 1-es pont szerint jársz el.
Átalakítással összevonod az 1-es két lépését, emiatt áramszünet esetén a készülék stby állásból bekapcsolt állapotba kerül. Ez az álmoskönyvek szerint nem jelent sok jót. A régebbi Funai-ok egy része is így viselkedett. Sorra kellett őket átalakítani, hogy ténylegesen kikapcsoljanak.

Üdv! Kalex

0

vadmalacka
vadmalacka picture
*

Hi!
Igen szerintem is ez a gond, esetleges áramszünet után bekapcsol a tv. Ezért nem ok, ez az ekecskedés.

0

gpolgar
gpolgar picture

Szép duma. Mondjatok legalább egy konkrétumot.
1. Milyen védelemröl beszélsz. Meg kellene nevezni.
2. Mit tartalmaz a teszt, amit ez a TV elvégez. Meg kellene nevezni.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"Szép duma. Mondjatok legalább egy konkrétumot."
No akkor:
1. Befejezem a mondatot: "... ne beszéljen arabusul." A gyengébbek kedvéért: aki nem ért valamihez, az ne próbálja magyarázni.
2. Nézd át az adott készülék kapcsolási rajzát. (Könnyű elmenni rajta, gond esetén a földre is kiteríthető.)
3. Barkácsolás és hályogkovácsolás után egy kissé visszafogottabb lehetnél. Amennyiben a tűzoltók kapcsolják ki a készüléked az átalakításod miatt, ne gyere a Tanyára panaszkodni, hogy milyen szemetet gyártottak!
Röviden ennyi.

Üdv! Kalex

0

gpolgar
gpolgar picture

A tulterhelés védelem továbbra is eredeti állapotában müködik. Abnormális müködésnél azonnal leáll. Te meg azt mondod, hogy kiiktattam??? Mire fel?

0

syscon service
syscon service picture

Szeva!

Én is csak néztem mint a lukinyúl. :) Ezek a gépek a hálózatra helyezéskor csinálnak egy tesztet, hát ez a példány már nem.... :(

Üdv!

0

gpolgar
gpolgar picture

Lukinyúl. Szép duma. Mondjatok legalább egy konkrétumot.
1. Milyen védelemröl beszélsz. Meg kellene nevezni.
2. Mit tartalmaz a teszt, amit ez a TV elvégez. Meg kellene nevezni.

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Ezt bírom, hogy így összegányol (átalakít nem túl szakszerűen) egy TV-t, sőt leis írja, utána meg még beis szólogat a tapasztaltabbnak. Ez a készülék tizenéve így lett kitalálva, mivel távirányítós, és az emberek 99,9%-ának nem okoz gondot, hogy bekapcsolja. De valószínűleg ez az egész indulási mizéria szétszedés nélkül opcióbol is beállítható lett volna. De mindegy, csak így tovább! :)

0

Sponsored links