You are here

Szilárdtest relé

6 posts / 0 new
Last post
Vaki75
Vaki75 picture

Sziasztok! Üdvözlöm a Tanya Lakóit!
Néhány véleményre illetve némi segítségre is szükségem volna.
Az egyik kérdésem az lenne, hogy G3NA205B SSR-nél kisebb méretű, - pl. nyákbaültethető egysor kivezetéses - könnyen beszerezhető 1-2A-os szilárdtest relé tipusról tudtok-e, ami 24V AC kapcsolására biztonságosan alkalmas és a bemenete DC 5V-os (pl. 4...26VDC) vagy LED-es? A másik kérdésem pedig a következő: A G3NA205B maximális bemeneti áramára az adatlap 7mA-t ír - tipikus értéket nem találtam. Vajon egy PC printer portja (LTP) tudja-e ezt az áramot tartósan szolgáltatni? A harmadik kérdésem: Mi a véleményetek a kivénhedt PC-k - megfelelő szoftverrer - egyszerübb vezérlési feladatok ellátásához "PLC"-ként történő alkalmazásáról?
A válaszokat előre is köszönöm! Gábor

Comments
Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

ha ipari relé kell nézd meg ezeket. A 2. oldalon vannak az SSR-ek, és ipari kivitelhez híven c-sínre pattintható foglalat is van hozzá!

http://www.finder.eu/comuni/pdf/S34HU.pdf

Üdv,
Oszi

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

En regen rengeteget jatszottam az LPT porttal.
PLC gepnek teljesen megfelel.

Teszel ra a biztonsag kedveert egy ULN200x szerias Buffer IC-t.
Ez azert jo mert nehezebben tudod kilonni az LPT portodat :P
Buffer es elvalasztas is (nem galvanikusra ertem).

Sot, ha egy Optotriakot hasznalsz, 3-5 alkatreszbol megoldottad a szilardtest relled kerdeset (Optotriak, Triak, par ellenallas..), a galvanikus levalasztast es meg buffer sem kell hozza !
Olcso, biztonsagos es kedved szerint alakithatod.

Ha bovebb leirast szeretnel egy optotriakos aramkori megoldasrol, irj egy PM-et.

0

Vaki75
Vaki75 picture

Szia István! Az általad vázolt építgetős megoldás most nem igazán járható út, mert az az egyik fő elvárás a készülékkel szemben, hogy minden alkateleme a kereskedelemből készen beszerezhető legyen. Az sem utolsó szempont, hogy egy átlagos TMK villamos karbantartó (villanyszerelő) által javítható legyen. (A PC-re nem vonatkozik, mert akár kompletten cserélhető is - bontóból kártyát stb. szerezhet, szoftvert másolhat, legfeljebb informatikus szaki segítségét kéri... )
Az LPT elhegesztéséről: a feladatra szánt PC legköltségesebb darabja a háttértárnak szánt 3,5"-os floppy driver. :)

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:a Vishay-tól származik a szilárdtest relé ötlete ,nézz szét a honlapjukon,van 1-2 mA-es típusuk.
Ha nagyob áramú a relé, egy meghajtó IC-vel biztos működik,de a ptinter port kivitelezésétől függ ,mekkora áramot bír el.

Bálint

0

Vaki75
Vaki75 picture

Sziasztok! Szétnéztem a vishay.com -on, de előrébb nem jutottam. Lehet rosszul kerestem de csak parányi SSR-ekről találtam adatlapot. A fent említett egyetlen célra megfelelő típust a teljes Omron termékválasztékot átnyálazva találtam. A gondot az alacsony kapcsolt feszültség jelenti ami adott. DIL mádneskapcsolókat kellene működtetni + kezelőszervek + érzékelők, 3db printerport elegendő is lenne a feladathoz. Kíváncsiságból rámértem egy hasonló kínai SSR bemenetére, 5V-on 3mA folyik át rajta, ezt a 74LS374 kimenetű kártyák éppen tudják szolgáltatni. - Vajon az Omron mennyire hasonlít rá? Az integrált LPT-k nem igazán szimpatikusak.

0