You are here

Indukciós főzőlapok hibái. IGBT halála esetén TÉNYLEG illik cserélni a graetz-t is?

27 posts / 0 new
Last post
MZperX
MZperX picture

Jó éjszakát! Azt a pletykát hallottam, miszerint az igbt-vel illik cserélni az egyenirányítót is akkor is ha mérve jó, merthogy a zárlati áram meggyötri és utólag gondokat okozhat. Kinek mi a tapasznyalata?

Comments
uniman
uniman picture
***

"Indukciós főzőlap hiba" 
Van egy iker főzőlapom (2x2000W), működik, de furcsán:
Az egyik oldal teljesen OK, csak hiányolom, hogy a bekapcsolás után a ventilátora mozdulatlan marad...
A másik oldalon meg azonnal bekapcsol a ventilátor, viszont kikapcsolás után nem áll le. Az on/off nyomógomb kikapcsolása után sem...csak ha kihúzom a konnektorból a kábelét.

File csatolás: 

0

zsugori
zsugori picture
***

szia
a zavarszűrő alá nézz be

0

uniman
uniman picture
***

Belenéztem...zavarszűrő nincs is benne. Viszont az egyik ventilátor kábel nem volt rádugva a panelra.
Megoldva! A ventilátorok kikapcsolnak, csak túl hosszú az időzítésük, a legnagyobb forróságra vannak beállítva...az a biztos. smiley  

1

l.pozsgai
l.pozsgai picture

Szerviz nem cseréli gariban!
Én az egylaposban cserélem, nem jön vissza! Kivétel, ha ismét víz kerül bele!
/ leves belefolyik, elmossák, /egy kuncsaft, bekapcsolt állapotban!/
Túlélte!!

0

kollerp
kollerp picture

Szia!
Az én AEG főzőlapomba IGBT csere után egy pár nappal az egyeniránytó híd tönkrement. Bár én csak diódavizsgálóval mértem hidegen. Tehet lehet a pletykának valami alapja.
Üdv: kollerp

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia!

Jó tudni.. Elvégre a dióda híd az az IGBT-hez képest aprópénz.

Óh, de szép! Jaj, de szép... Nézzük meg a belsejét! (Kun László)

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Szia!

Méréstechnikai szempontból az összes dióda elektromosan hozzáférhető tesztelés céljából. Ha a záróirányú karakterisztika rendben, akkor nincs "meggyötörve" az alkatrész és kár kidobni.
:idea:
Teljesítményalkatrészt illik méréshez "felfőzni" 100 fokra forralókannában, papírzsepivel azonnal törölni és mérni. A záróirányú feszültség ugyanis meredeken csökken a hőmérséklet hatására és így az esetleges anomáliák is kibukhatnak. Egy húszamperes diódában pedig nem szabadna hogy kárt tegyen akár 1mA-es áram záróirányban, tesztelésre meg a tizede is bőven elég.

Tessék szépen méregetni a pletykákkal meg hadd foglalkozzanak az öregasszonyok! :p

1

MZperX
MZperX picture

Üdv'! Most megint elárulom, mily rég jártam iskolába és lehet, ökörséget fogok kérdezni, de hátha mégse? Ilyen bazi áramokra szerintem a félvezetőben párhuzamosan több chip található, mint ahogy én az IGBT-t is sok párhuzamos fet-nek képzelem. Mondjuk nincs a családunkban egyetlen félvezető tervező sem. Nos, mi van akkor, ha a gratz-ben egy -két dióda SZAKADT lesz, és a maradék aztán majd üzem közben nem bírván el a bazi nagy árammal, azt mondja, hogy kakukk? Ezt legfeljebb tartóz üzemi árammal lehetne megállapítani, nemde?

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Szia.
Szerintem mindegy milyen rég jártál iskolába, mert az oktatás lassan már úgy le van butítva, hogy még ott sem tanítják ahol kellene. Én nem végeztem elektro szakot, úgyhogy nekem is csak az önművelés maradt. Ennek köszönhetően gyakran felnyomom a "papírmérnökök" idegeit, mert nem tudom mi az amit "társaságban nem illik tudni". :lol:

A húszamperes - picúrka - diódahídban max. 4db. csip van és amint írtam, néhány száz mikroamper meg sem kottyan neki záróirányban. Úgyhogy egyértelműen lehet mérni a félvezetőstruktúra épségét. (Volt már olyan, hogy vadiúj diódát mértem meg beépítés előtt, hogy biztos bírja-e az 1kV-ot. Meg a gyárban is illene mérni minden darabot, bár a mai állapotok... )

1. Magasfeszültségű bipoláris kapcsolótranzisztor: Több tíz amperesre kiterjeszthető struktúra a csip felületén. Ez nem tekithető párhuzamosan rendezett kis szerkezeti elemek halmazának. A csipen szabad szemmel jól láthatóan fésűszerűen egybefonódik az emiter és a bázis szerkezeti egysége.

A probléma csak ott van, hogy ekkora struktúrát lehetetlen egyenletesen vezérelni, így a kapcsoláskor úgynevezett forró pontok alakulnak ki és ez értelemszerűen galibához vezet. Ezért 100V felett úgynevezett "lágykapcsolás"-t lehetővé tevő passzív hálózatban alkalmazzák az eféle alkatrészeket. A kikapcsolást általában párhuzamos kondenzátor a bekapcsolást meg soros induktivitás "könnyíti".

2. A tirisztor is eféle cucc, csak ott a vezérlőelektróda nincs kiterjesztve az egész csipre (ami néhány centis lapka is lehet), csak egy kis felületen van vezérelve a szigetelés letörése. A soros könnyítőinduktivitás vagy a rezonancia alatti üzemmódus ezért elengedhetetlen. A méretezéshez szükséges számadat meg van adva katalóguslevélben (áram/idő).

A fentebb leírtak érvényesek a teljesítménydiódára is, de mivel az csak passzív kapcsolóelem, messze nem olyan érzékeny a helytelen használatra. Nagy teljesítményeknél használnak párhuzamos kondenzátorokat meg varisztorokat a diódaoszlopok védelmére.

3. Teljesítménymosfetek: Na, ezeknél jelenik meg a párhuzamosítás, mivel függőlegesen van felépítve a kapcsolóelem szerkezete ami kb. 10mA-t bír el darabonként. Az egyenletes terheléselosztást pedig a (bizonyos korlátozott tartományban) fordított hőmérsékleti karakterisztika biztosítja. Mindebből következik, hogy nagyon gyors és keményen is kapcsolni képes eszközről van szó. Olyasmi mint a nyalábostetróda csak gyorsabb (és azért akkora feszt, meg átütést mégsem bír el).

Ha ránézünk a csipre, szabad szemmel csak csillogó aluréteget látunk, de ha rávilágítunk piros lézertollal akkor a visszavert interferenciaképből könnyen kiszámolhatjuk a szerkezeti egységek méretét. Jól látható a szerkezeti elrendezés is: kisfeszültségű típusoknál hexagonális, míg nagyfesznél négyzethálós - ugye világos hogy miért?

4. IGBT: A nagyfeszültségű MOSFET-ek ellenállása nyitott állapotban lényegesen magasabb mint a "klasszikus" eszközöké, így nagy teljesítményeknél marad az IGBT, aminek a bemeneti karakterisztikája MOSFET-es, míg a kimenete a bipoláris tranzisztoréval megegyező. Így használatára az 1-es pontban leírtak az érvényesek.

2

Kari
Kari picture
*****

Szia MZperX!
"..hogy én az IGBT-t is sok párhuzamos fet-nek képzelem."
Ez odaig igy is van mert a bemeneten parhuzamosan kötve integralt MOS-FET-ek vannak, a valosagban akàr igen sok is(IGBT=IsolatedGateBipolarTransistor).
Kari

0

Pista47
Pista47 picture

Szevasz, szevasztok!
Egy kollégától tudom, és azóta is gyakorolom, hogy ha a félvezető gyanúsítható megzakkanással, akkor záró irányban megaohmos méréshatárban ellenőrzöm a multiméterrel.
Nem ad mindig biztos eredményt, de jól tájékoztat a mérés eredménye az adott félvezetőről.

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Szia!

"Nem ad mindig biztos eredményt, de jól tájékoztat a mérés eredménye az adott félvezetőről." :fun:

Poénnak nem rossz, de én inkább úgy fogalmaznék: "Semilyen értékelhető eredményt nem ad, kivéve az egyértelmű meghibásodás kimutatását." Persze némely kallantyús műszer kivételt képezhet ez alól, de azt is jól ki kell tapasztalni.

Amit én írtam, az tuti és mellesleg közvetlen megmutatja a dióda záróirányú feszét - persze csak ha bírja a multiméterünk méréshatárral. Egy kis hálózati feszültségszorzó a méréshez pedig rögtönözhető egy hétvége alatt. :yes:

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia!

Mérd ilyennel:

Óh, de szép! Jaj, de szép... Nézzük meg a belsejét! (Kun László)

0

csoxi
csoxi picture
***

Sziasztok

Én ilyet használok. Van egy 500 és egy 1000V-osom. Mikro diódákhoz is tökéletes.

File csatolás: 

0

BlackForce
BlackForce picture

Üdv mindenkinek!
Lehet még ilyen műszert valahol venni???

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia!

Mivel lusták vagytok keresni. Én meg jó vagyok hozzátok, ezért túrtam nektek! Nesztek!

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. De érdemes megnézni az eladó többi aukcióját is, mert tele van mindenféle műszerrel... Van nála minden, mi szem-száj ingere-zongora... Hihi!

Óh, de szép! Jaj, de szép... Nézzük meg a belsejét! (Kun László)

0

Kari
Kari picture
*****

Szia BF!
Termeszetesen pl. az eBayen, nomeg klf. radioamatör bazarokon :-) (ca. 50~~500EUro)...
Kari

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia!

Hi! 50-500 euro... hihi. Amit én mutattam az kb 8-9 euro.... Bebe!

Óh, de szép! Jaj, de szép... Nézzük meg a belsejét! (Kun László)

0

Kari
Kari picture
*****

Hali BB!
".... Bebe!"Nem mindenki bizik bennük, ill. "vaterka függö"... :yes:
Különben intelligens modon(?) belinkelhetted volna az eladod mind a 363 termeket is :roll:
Ez meg valojaban (sztem) egy ocskas/roncs kereskedö lehet, mèg azt a faradtsagot sem veszi maganak, hogy a kilora megszerzett gyüjtemeneyet arulva a hirdetesi jelmondataba a tipusszamokat is beirna _különben ettöl en nemigen vennek semmit sem, marcsak a kamionrol leesett aruk gyanuja miatt sem
Ez 1 komolytalan (ceg)!:-(
Kari

0

BlackForce
BlackForce picture

Egyetlen gondom ezzel,hogy az Ebay a délvidéken nemigazán fogható(nem mukodik).Báris a környezetemben senkitől se hallottam volna hogy lehetne innen vásárolni.

0

Kari
Kari picture
*****

Hali BF!
A vam dolgoktol eltekintve; levelezd le az eladoval, hogy az aktualis arut mennyiert küldene el, s a többi miert ne müködne.Esetleg itteni cimre valaki megveszi/küldeti ahonnet eltudod vinni/vitetni, de itten a postaköltsegeink mindenkeppen joval magasabbak mint a nemeteknek avagy osztrakoknak lenne, de ujabban van "magyar" epay is, igaz nem minden arveres müködik rajtuk keresztül...
Kari

0

VaZso
VaZso picture

Hello!

Újabban elvetették a magyar Ebay ötletét - igaz, sok értelme nem volt, többek között az általad is említett okból (emellett indítani sem lehetett aukciót).
Bár ettől függetlenül az Ebay oldalairól lehet rendelni, csak nem magyar felületen.

0

Kari
Kari picture
*****

Hali VaZso!
Bàr sohasem hasznaltam, ezert nemtudtam a kiszallasukrol sem, de kàr erte..
Kari

0

VaZso
VaZso picture

Hali Kari!

Én sem használtam, mert nem láttam értelmét - akkor viszont bosszantott, amikor a global.ebay.com akart mindenáron ideirányítani (második próbálkozásra nem tette, mindig csak első oldalbetöltéskor).
Igaz, azt meg leépítették azóta - szerintem azért sokkal nagyobb kár, mert az összes Ebay oldalon lehetett keresni vele.

Bár reméltem, a magyar oldallal is szándékoznak csinálni valamit - tehát valódi Ebay oldalt létrehozni, amilyen a .de .it .uk .fr is pl... ez nem volt olyan, közelébe sem ért neki sajnos. Soha nem gondolták igazán komolyan. :(

0

kattila
kattila picture

Szia
Ez igen, ezzel lehet merni.En analog muszerrel szoktam merni *1K vagy *10K meres tartomanyban.

0

Sponsored links