You are here

BEAG goniométer beállítás

17 posts / 0 new
Last post
cruisher
cruisher picture

Sziasztok!

Adott egy BEAG FIT ICM keverőpult, aminek tartozéka egy YME 133M goniométer. A gonioba csövet cseréltem(Tungsram DG7 124), az eltérítéseket szükséges volt utána állítani, hogy újra központos legyen. A problémát a csatolt képeken illetve videókon tudom szemléltetni:

http://cruisher.digitaltrip.hu/beag/goniometer/

Vagyis a probléma, hogy cső csere óta a képernyő közepén a nullpontból egy X alakzat rajzolódik ki, ami a régi csővel eddig nem jelent meg. Próbáltam visszatenni a régi csövet, de beállítás óta már ott is halványan látszik az X alakzat. A kérdésem az lenne, hogy mi okozza ezt, mit kéne még beállítani amit esetleg nem csináltam meg? A gonio kapcsolási rajzát és blokksémát is csatoltam mellékletként.
Segítségeket előre is köszönöm.

A kérdés jó, de mitől tv? Áttettem az egyéb elektronikához.

Comments
Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Szerintem valami brumm.
De ez azegész cucc oly kevés alkatrészből áll, hogy kb egy óra alatt egyesével végigméricskélheted az összes ellenállatot és kondért, oszt ha minden jó, akkor cseréld ki az IC-ket, és fájront.

0

johnred
johnred picture

Gáz a cucc, régi nyák nem lehet forrasztgatni, mert szakad szerte szét! Szkóppal mérni kell az összes műveleti erősítőt gerjedőset kell keresni, az csinál X jelet! Ja és nem elfeledkezni a Sztereo-Kvadró átkapcsolóról!!!! Kvadróra készült a készülék!
A Kapcs rajzon milyen tipusok az IC1-től 5 ig? Különösen az IC3????????????

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
"és nem elfeledkezni a Sztereo-Kvadró átkapcsolóról!!!"
Noha a kerdezö mèg aktiv Tanyasi: a topik aktualitasarol sem artana meggyözödni_lassan 4 èves lesz...

Kari

0

city217
city217 picture

:oke:
A medvék most téli álmot alszanak. :)
De miért kellet cserélni és mi volt benne és..
..és minden lemez a helyére került?
Üdv.

0

cruisher
cruisher picture

Azért cseréltem, mert nagyon halvány volt már a fénye és az előélete során kapott sok mono jel miatt egy függőleges csík már be volt égve az ernyőn. Lemezeket vissza tettem mind, de ugyanez a jelenség.
Nem lehet, hogy a különbségi jeleket esetleg nem jó arányba számolja és ezért jeleníti meg X formában a két csatorna jelét is eltérítés nélkül? A följebb belinkelt PDF-en elég jól le van írva a működése, ugye a 2 csatorna jele téríti el a 2 sugarat, de mintha itt ez a különbségi jel nem lenne 100%-os.

0

city217
city217 picture

Szia.
..és ugyanolyan cső lett betéve? Cseréld ki a T7-T10 tranzisztorokat, mert lehet nekik is megártott a mono.
Ha voltak jelölések a trimereken akkor tekergesd vissza mert már lehet elállítgattad őket.
Üdv.

0

cruisher
cruisher picture

Szia!
Igen, a cső típusa egyezik, trimereket is tekergettem. Sajnos először akit kérdeztem, hogy mivel lehet "központosítani" azt mondta, hogy az offseteket állítsam. Ez valóban változtat a pozíción, de az volt a gond, hogy ekkor nem kapcsolt ki a sugár ha nem kapott vezérlést. Ezért műszerrel az offseteket vissza állítottam 0-hoz lehető legközelebb, majd R57-R60-nal illetve R73, R74-gyel pozicionáltam be megfelelően a sugarat.
Viszont úgy emlékszem, hogy mikor kicseréltem az új csőre és mindenféle beállítás után bekapcsoltam már az új csőnél egyből "X-es" volt.

0

cruisher
cruisher picture

Ami még érdekes és talán ennek is köze lehet a jelenséghez, hogy ha megnézitek a
http://cruisher.digitaltrip.hu/beag/goniometer/gonio_nemjo_1khz_stereo.jpg
linken levő képet látható, hogy a csík közepén megjelenik a kis pötty, ami alapesetben akkor látszik ha nem kap semmiféle bemenő jelet az eszköz.
Van egy másik asztalból származó goniom, azon nincs ez a kis pötty vezérlőjel eseten, csak a szép egyenes vonal.

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Cruisher!
"..azon nincs ez a kis pötty vezérlőjel eseten, csak a szép egyenes vonal."
Szerintem a füreszjel generator/kioltas àramkör tajan keresd az eltereseket.
Kari

0

city217
city217 picture

Szia.
Ha már mindent visszatekertél akkor próbáld meg a R110-et, és a P7 P6 /fókusz/ működik? Lehet már a gyenge cső miatt eltekergették.
Üdv.

0

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Az IC12 IC11 körül keresgélj, ott lesz a hiba. Lehet egy szerelés közben véletlen letört vezeték, vagy egy ónpaca... vagy csak egyszerűen épp most adta fel az IC. Én csak az elmúlt hónapban két olyan IC-t cseréltem, amelyek rejtélyes hibajelenségeket okoztak, egy uA739-est meg egy uA709-est. Előbbi az egyik tápfeszét rángatta meg, és csúnya gerjedéseket okozott, az utóbbi meg csak egyszerűen betorzított. Valamelyik belső tranzisztorjuk elfáradt nekik. Ilyen bizony van. Hála istennek ezeket a műveleti erősítőket tényleg szó szerint fillérekért adják, úgyhogy nem kell sokat görcsölni rajtuk, ripsz-ropsz, kicserélni, aztán hadd szóljon!

0

cruisher
cruisher picture

Köszi a tippet! Méregetek akkor a környéken, csak olyan nehezen szerelhető, nem lehet egyszerűen kiforgatni a nyákot, hanem egy rakás vezetéket le kell forrasztani hozzá... Ezért nem álltam még neki kimérni mindent az elejétől.
Az offset potik (P1-P4) eltekergetése nem okozhat ilyen hibát?

0

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Nem hinném, hogy a négy csatorna közül mindet sikerült volna annyira eltekerni, hogy mind teljesen leüljön. Szerintem a közös részekben lesz a hiba. Talán nem megy a fűrészgenerátor, vagy mittudomén. Sajnos ezt most ki kell seggelni. Választásod csak annyi, hogy tudományos alapon dolgozol (végigméred egy szkóppal), vagy tudománytalanul (sorra megméred az összes alkatrészt, és ami gyanús, kicseréled próbadarabra).
Vagy ha egyikhez sincs kedved, akkor elhozhatod a szervízbe. ;-)

0

joci66
joci66 picture

Üdv!
Sajnos a feltett kérdésre nem tudom a választ, de már régóta érdekelne, hogy hogyan is működik a gonioszkóp, miként kell értékelni a látott ábrát? Érdemes-e házilag építeni, vagy csak látványelemnek jó?

Köszi: N. József

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: inkább stúdiófelvételnél, kettőnél több mikrofon/hangforrás esetén érdemes használni.
Az értelmezéshez nagy gyakorlat, tapasztalat szükséges.

Bálint

0

city217
city217 picture

0

Sponsored links