You are here

EMG1172 TR-0614

24 posts / 0 new
Last post
varadi
varadi picture

Sziasztok!
Azért mert hiányoztam egy kicsit a fórúmról....nem azt jelenti hogy a műszerláz lankadt volna nálam...SŐT!
Újjabb szerzeménnyel gyarapodot a műszerparkom. Elsősorban eldicsekedni szerettem volna...másodszor pedig kérdéseim lennének az illetékesekhez!!
A képen látható magyargyártmányú, tekintélyt követelő jelgenerátorról lenne szó.
Első kérdésem:
-milyen célt szolgál a VERNIER feliratú kapcsoló, s ahoz megfelelő potméter?
-mi a kűllömbség az FM X1 és FM X100 között?
-milyen célt szolgál a "return to local" nyomógomb?
Egy szó mint száz...volna e valakinek ehez a készűlékhez magyar gépkönyve, használati útasitás, szerviz doksi?
Segitségeket előre is köszönöm!
Űdv varadi

File attachment: 
Comments
Kiss
Kiss picture

Szia Varadi.

Gondoltam írok pár sort erről a műszerről mert nekem régóta van egy példánya.
Jó szándékkal írom mert én is nagyon örültem mikor vettem.
Műszerrel ennyi problemám nem volt és időt a javításával nem tőltöttem.
A hibák legtöbbször érthetetlenek. Elrakom működik előveszem rossz.
Többször előfordult az egységekben a hidegítő 1mikrós kondik 16voltosak 12 voltos
táptól bezárlatosodtak. A pll-je hőre mászik nem stabil. A beállításra nagyon kényes.
Utoljára mikor elővettem hogy gyönyörködjek egy kicsit benne megin rossz de nem tudtam
megjavítani.
Ezek a megbízhatósági tapasztalataim.
A használhatósága csak ipari célra jó mert afreki változtatása nehézkes nem erre van kitalálva
Egy pontos freki előállítása a feladata ami hangolásoknál kevés.
Othon én semmire nem tudom használni.
Mindazonáltal nem tettem le rólla hogy megjavítom majd ha lessz hozzá anyag
mert a magyar iparnak egy csúcs készülékének tartom.
Ezt azért írtam hogy sokat ne várj tőle es ne dobd ki a pénzed feleslegesen én megtettem.
A komplett doksia nem kicsi megvan. /a beállítások nem egyszerűek kösd fel a g./

0

varadi
varadi picture

Űdv Kiss!
Amióta a fórúm témát megnyitottam az EMG1172-vel kapcsolatosan, talán egy icic-picit kiokosodtam. Az én generátoromnak eddigi tapasztalataimat figyelembe véve, nincs hangolási baja és egyébb hibát sem véltem felfedezni a használat alatt. Megvagyok vele elégedve és elég sűrjen használom mikor elhangolt cb rádiókat kell vissza hangolnom.
Nem tervezem szétszedését benne való méréseket hangolásokat végezni ameddig jól viselkedik.
Igaz lecserélném gondolkodás nélkűl egy kisebb és modernebb változatra de ameddig egy ilyen EMG készűléket 15-20 ezer forintért lehet venni addig ez fogja nálam elvinni a pálmát.
Űdv varadi

0

Gezarol
Gezarol picture

Mivel most lettem tag a Listán: Üdvözlet Mindenkinek!
Nem tudom, hogy aktuális e még a 1172-vel kapcsolatos kérdés, de megpróbálok válaszolni rá.
Ez a műszer az amerikai Bootoni cég fejlesztése, tőlük "vették" át az EMG-sek.
Ami neked van, az az első változat, 520 MHz-ig működő generátor. Mivel a felső freki kissé alacsony, készítettek hozzá u.n. frekvencia kétszerezőt, ami egy graetz kapcsolás megfelelő integrátorral.
Balról jobbra a fekete sávban: A hármas LED csoport és a piros nyomógomocska (return to local) csak GPIB interfésszel felszerelt generátorban működik. A GPIB interfész lehetővé teszi a műszer távvezérlését. Több ilyen műszer is készült pl. a moduláció mérő, voltmérő (típusszámuk nem jut eszembe, a raktár meg távol van..)
A remote led akkor világít, ha távvezérelt a műszer, addressed pedig ha meg is címzett, a return to local a távvezérelt üzemmódból lehet kényszeríteni a helyi üzemre.
Ha nincs interfész benne illetve nem használod, ezek nem is működnek, nem használható semmire.
A freki beállítása a karos kapcsolókkal - értelemszerűen.
Accuracy: pontosság, kiválasztott modulációs módokhoz tartozó hibák kijelzésére, szintén távvezérelt módban.
A modulációt mérő műszer. AM, FM, fázismoduláció. Kimeneti szintet mérő műszer, feszültségben illetve dBm-ben skálázva. A kimeneti impedancia 50 ohm, tehát más impedanciákhoz illeszteni kell!
Unlevelled led, az egyik legfontosabb jelzés. Akkor villog, ha a készülékben levő számos PLL közül valamelyik nem húzott be, ezáltal működésképtelen a műszer. Ha lehúzod a doboz tetejét, az egyes modulokon levő ledek is ugyanezen jelzést mutatják, az adott modulban pll nem működik.
Alsó rész: Power biztos ismert.
A modulációs módokat beállító rész, Mode a modulációs mód. CW: alapjel, a beállított freki jelenik meg, tehát nincs moduláció. AM: amplitúdó moduláció. FMx1: fázismoduláció (kicsi löket). FMx100: frekvencia moduláció. A moduláció értéke a műszeren leolvasható, nagysága a Level potival állítható be. FREQ rész:
Vernier: a vernier (osztó) beállított értékkel elhangolja a generátort. 400 Hz, 1 kHz: moduláló frekvencia értéke. EXT: external, külső moduláció. A jel a mellette levő BNC-n adható be.
Vernier poti: a nyomógombokkal kiválasztott kimenőjelet szabályozza, a műszer által mutatott értékre. Teljesen feltekert helyzetében jelenik meg a nyomógombbal kiválasztott szint.
Javítása műszerek, célműszerek és pontos doksi nélkül reménytelen, biztos, hogy rosszabb lesz! Kalibráció könnyebb feladat, doksi leírás illetve műszerparkkal (löketmérő, mikrohullámú szintmérő) elvégezhető.
Remélem, hogy segítettem.

0

varadi
varadi picture

Én is űdvözöllek!
Köszönöm a generátorral kapcsolatos infókat....természetesen még mindig aktúális az EMG 1172 genarátor téma ameddig nem lesz más nekem helyette....
Most még akkor csak annyit kérdeznék tőlled, hogy mi a kűlömbség a két EMG1172 közt azaz a "B" betűs válotzatával szembe?
Válaszodat előre megköszönöm!
Űdv varadi

0

Gezarol
Gezarol picture

Szia!
A B törésűben van a 400 Hz, 1kHz mod. freki mellett 3 kHz is. De nem ez a legfontosabb: Az alapfreki elhangolását a 1172-ben a vernier (osztó) poti végezte, a B-ben pedig kapott egy külön potit, ezzel lehet az elhangolást végezni. Így a vernier poti felszabadult, végezheti azt, ami a dolga.
Sajnos ezek a műszerek lassan betöltik a 20 éves kort -hacsak nem estek már túl rajta, a 1172-esek biztos- ezért különféle hibák előjönnek náluk. Nagyon fontos, hogy legyen megfelelő műszerpark a javításhoz, tudd, hogy az a beállítóelem, amit tekersz "mit fogy csinálni". Tapogatódzva nem javítható!
Javításhoz létezett hozzá kártyakiemelő, ami egy dugó és egy aljzat összekábelezve.
Amúgy az EMG hattyúdalként készített egy 2 GHz-es generátort a 1171-est, néhány darabot. A kilencvenes évek elején a szervízben (nem javítani) állt egy pár darab. Mire összekapartam az árát, eladták a maradék műszereket Brazíliába... Volt még egy műszerük, 2 GHz-ig működő sweep generátor a 1283-as. Igen jó műszer!
Akkoriban, 90 környékén, URH rendszer javítással foglalkoztam, kellettek ezek a gépek. A Migértnél akkora áruk volt, hogy házat adtak (is) belőle! Aztán jött a gengszterváltás...

0

varadi
varadi picture

Űdv Gezarol! Köszönöm a kimeritő válaszod....azért kérdeztem a B betűs változatát, mert gondoltam veszek az enyém mellé egy B betűs testvért.
Bár a készűlék mint olyan terjedelmes a méreténél fogva és a súlya is jelentős....igy két darabot nincs hol tároljak a piciny műhelyemben...igy ha nincs sok jelentősége a cserének, akkor nem töröm magam addig, mig a jelen generátor megteszi a magáét.
Űdv varadi

0

Solyom
Solyom picture

Szia Váradi.
Talán jó lesz feladatnak a modulációk megismeréséhez.AM moduláció mérése egyszerübb, elég ha a müszer kimenetét lezárod egy 75 ohmos ellenállással, és oszc.kóppal vizsgálod a kimenő jelet.AM mod.-t választva,a kimenő jel amplitudoja a mod. mélység változtatásával változik, ami a szkópon nagyon jól látható.FM modulált jelet közvetlenül nem tudsz vizsgálni szkóppal, mert nem a vivő amplitudója változik hanem a frekvenciája.Egyik egyszerü mérési mód, hogy egy rádió 10.7 MHz-es kf erősitő bemenetére kapcsolva az FM modulált jelet, a hangfrekvenciás kimeneten a demodulált jel, a moduláló kisfrekvenciás jel mérhető.Üdv.Solyom

0

varadi
varadi picture

SZIA!
Bevallom férfiasan, nem volt elég tűrelmem kivárni hogy konkrét feladatot kapjak, ezért a saját elkébzelés szerint kezdtem el méricskélni.
A generátor kimenetét elosztottam egy megfelelő elosztóval és bele engedtem a szkópba. AM-FM jel szépen kivehető volt a szkóp képernyőjén.....
Merni kell és mérni!!!

File csatolás: 

0

varadi
varadi picture

SZIASZTOK!
Ismét le vagyok nyűgözve a sok segitőkész válaszoktól...úgyanakkor elkeserit az érzés, amely ezek hozzászólások olvasása közben rámtelepszik, hogy mennyi mindent nem túdok!
Eggyre jobban túdatosúl bennem az a tény, hogy nem vagyok alkalmas a rádiófrekvenciás dolgok elsajátitására.
Ez valami olyan lehet, mint mikor egy zenehallás nélkűli gyereket, hegedű órára járatúnk.
S úgye van, aki a kisújjából kirázza az egészet, s kotta nélkűl játszik a hegedűn.
Valószinűség számitást is figyelembe véve, nekem még egy emberöltő sem volna elég, hogy elsajátitsam az rf. elméletet.
Ettől fűggetlenűl...megpróbálkozok, legalább a minimális szintig eljútni.
Legalább a kottát ismerjem fel 1 méter távolságból!(HI!)
Várom a hozzászólásokat a tekintetben, hogy a fent emlitett generátorral, hogyan túdnék gyakorlatokat elvégezni idehaza.
Valami olyasmire gondoltam, mint az iskolába labor órán...
Azaz az illetékes hozzáértők....konkrét feladat elé állitanának,...
A célom, hogy elsajitatsam az Rf méréseket és valamennyi tapasztalatot szerezzek e téren.
Köszönöm a tűrelmeteket, s a hozzászólásokat!
Űdv varadi

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ne legyél elkeseredve, mindenki így kezdte. De ha találsz majd valamilyen ketyerét, amit csak ezekkel a műszerekkel tudsz megjavítani, hidd el, fél nap alatt megtanulod! Sok mindennel voltam így, amíg nem szorultam rá azt hittem, sohasem fogom megtanulni, ma meg úgy használom, mintha mindig ezt csináltam volna!

Üdv: Jácint

0

dpista
dpista picture

Helo Varadi!
Kis pontosítások az "FM X1 és FM X100" dolgában:
A frekvenciamodulációt 3 méröszámmal jellemezhetjük:
a. közepes- vagy névleges frekvencia. Ez az a "vivő", amit frekvenciában meglökünk, modulálunk. Értelemszerint harmonikusoktól mentes, ezért színusz a formája (a szkópon is)
b. "lökő"frekvencia. Ez az a jel, amivel "modulálunk". Ezzel változtatjuk a névleges frekvenciát gyorsabban (ha megasabb), vagy lassabban (ha alacsonyabb, mélyebb a hang). Ez a legritkább esetben színusz, (kivéve pl. a generátorok). Általában zenei hang, amit majd a demodulálás végén visszakapunk.
c. a frekvencialöket az a mérőszám, ami azt mutatja, hogy a moduláló jel hatására mennyire tér el (kHz-ben mérve) a névleges frekvenciától a "meglökött" jel.
A gyakorlatban beszélünk keskeny- és szélessávú FM-ről. A keskenysávú FM-nek általában +/- 5kHz - 12.5kHz a maximális lökete. Elsősorban beszédátvitelre, polgári rádiótelefonokban, katonai és amatőrrádiókban használják. Ezt a löketet állítjuk be az FM X1 kapcsolóállásban.
Szélessávú löketet a szórakoztató-elektronikában pl. TV, rádió, analóg szatelit használnak. Szokványos löketmélység +/- 50-75 kHz. Ez állítható be a FM X100 kapcsolóállásban.

0

varadi
varadi picture

SZIASZTOK!
A mosolyt már látom az arcokon...a kérdés láttán!
A fent emlitett generátor kimenti jelét beengedtem a Voltcraft 2080-as Szkópom bemenetére....a generátoron beállitva 27.225 Mhz-et, amely a cb sáv 22 csatornájának felel meg.
Csodák csodája.....szép kis szinúsz jelet látok....
Elvileg a Szkópom 2X20 Mhz-es, legalább is túdomásom szerint bár ehez sincs leirásom(SAJNOS!)
Kérdés:
-mi ez?
Hogy hogy látok eggyáltalán jelet a szkópon, ilyen magas frekvencián?
-Miért szinúszt?
Hiszen AM űzemmódban még csak, de FM-be is?
Aztán....
Egy próba cb-vel rá állok a 22-es csatornára AM-be
A generátor kimeneti jele 27.225 Mhz, a vevő azonnal észleli a modúlált jel 1Khz-es hangját tökéletesen, a frekimérő is ennyit mútat.
A vevőt átkapcsolva FM-re---a generátort is, a vevőn már nem hallatszik a modúlláló jel, s frekimérővel mérve meg változik a frekvencia, vagyis a generátor kimenő jele(most pontosan nem túdom mennyivel) de nagyobb lesz....MIÉRT? Akkor lesz ismét 27.225 a frekimérőn, ha generátor frekvenciát beállitó kapcsolóin a korrigálok egy pár tizedet.
Köszönöm a hozzászólásokat!
varadi

0

MAGA VAN
MAGA VAN picture

Üdv Váradi.
Feltételezem a generátor nem /B típus, hanem sima 1172 -es.
Az FM löketet egy LC oszcillátoros egység állítja elő, amely alaphelyzetben 5kHz-es állásban FM löket nélkül , a VRENIER pedig szintén nulla értéken 2 MHz kell hogy legyen. AM üzemmódban ez a 2MHz a szintézer által előállitzott freki kerül a keverés során a rendszerbe ezért ez mindig kellően pontos érték ,ezért mutatkozik különbség a kettő között.
A LC oszcit löket nélkül pontossan 2MHz-re kell állítani. Ez sajnos elhangolódik az évek folyamán.
Lehetséges megoldás: -Közvetlen hozzányulni a panelon a potikhoz, de ekkor célszerű a VERNIER beállítása is. Másik módszer az a CB rádiós módszer egy kicsit pontatlan de megoldás amikor a 2MHz-es frekit FM módban a vevőre kell hangolni , de csak a freki beállító potihoz nyúlni. A VERNIER gomb funkciója a névleges frekitől való eltérés pozitív irányba, a műszeren leolvasott értékkel. A pontos beállításhoz frekimérőt célszerű használni.Ha sikerül gépkönyvet szerezni, abban ezek szépen levannak írva, sok egyéb beálítással egyetemben.
A /B típusnál ez a 2Mhz -es rész ugyancsak szintézeres, ott ez nem jelentkezik.
Egy korábbi kérdéshez: A készüléket távvezérlésre is felkészítették, de ez kevésbe került bele.
További sikeres ismerkedést!
Üdv
M-V

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz váradi!
A felső frekihatár, csak azt jelenti, hogy odáig tekintheted hitelesnek a mérést, jelmenet,amplitúdó, stb.
Felette, úgy hívhatjuk, hogy optikai saccoló.:-))
Ebben az állapotában is sokat tud segíteni, mert indikál valami olyat, amit egy multival nem látsz.
Emlékeim szerint, FM modulációt löketmérővel mérünk, és valami olyan rémlik, hogy a mérővevőt el kel hangolni a löket felével a méréshez, de az lehet, hogy így éjfél felé nem igaz. Erre minden aktív életet folytató rádióamatőr szerintem kapásból vágja a választ, de nehezen süllyednek ilyen alacsony(ra)frekire.
Üdvözlettel:
exGelkás

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Megpróbálok válaszolni :-)
Szóval az, hogy 20MHz-es a szkópod, az azt jelenti, hogy 20 Mega fölött is mér, de a látott jel amplitudója már kisebb a valós jelnél. Pl beadsz 27Megán egy 1 V-os jelet, de a szkópon csak 0,2V-osnak látod.
Az AM és az FM moduláció is színuszra épül. Az AM-nél ugye az amplitúdója változik, ha 1kHz-vel modulálod a 27MHZ-s jelet, akkor azt igazán csak akkor látod, ha a szkópot 1 milisecundumos időalapra állítod (tehát a moduláló jel frekvenciájára, és látni fogod a burkológörbét). FM-nél a frekvenciája változik, 100kHz-es löketnél +/-100kHz-et tologat a vivőhöz képest, ez a szkópon legfejjebb egy kis remegést okoz.
A frekvencia elhangolódására nincs tippem.

Remélem segítettem,
Üdv: Jácint

0

sasa11
sasa11 picture
*

Szervusz varadi
http://www.donatronix.com/cat_41
Itt megtaláltam a szerviz manualját 4 nyelven közte magyarul is csak a szépséghibája hogy fizetős oldal
Padra Sándor
Alias :sasa11

0

varadi
varadi picture

SZIA!!!!
Nem szerviz manuál kell, hanem használati útasitás, leirás stb.
A szerviz doksi fent van a tanyán.
Köszönöm varadi

0

Solyom
Solyom picture

Szia.
Ha ez segit. A Vernier felirat- finombeállitás, finomhangolás.
FM x1, x100 a moduláló frekvencia szorzószáma.A return to
local azt hiszem itt alapbeállitást jelent. Üdv Solyom

0

varadi
varadi picture

SZIA!
Köszönöm a segitséget....valami hasonló magyar elnevezésre gondoltam én is.
A generátor használatával kapcsolatos elméleti és gyakorlati leirás érdekelne még, ha van valakinek hasonló e témával kapcsolatosan szivesen venném(oszcilogrammák, beállitási referenciák, ábrák, gyakorlati szakirodalom stb.).
űdv varadi

0

peterpan
peterpan picture

csinos darab!
Itt egy hirdetés, kérdezz rá, van e könyv is!
Eladó egy EMG 1172 (TYPE TR-0614) PROGRAMMABLE SIGNAL GENERATOR névre hallgató mûszer,megkímélt állapotban.IÁ:22000Ft.
feladó: otex@freemail.hu
2009.4.17/4705

0

varadi
varadi picture

SZIA!
Beszéltem is az illetővel.....
Úgy volt, hogy válaszol bővebben az email-emre....nem tette....nem túdom miért. Majd ismét próbálkozom....pedig akkor abban eggyeztűnk meg, hogy űzleti célból talkozunk..., de .....?

0

delon1
delon1 picture

Szia!
Ebben nem tudom van-e vmi leírás is?
http://elektrotanya.com/?q=showresult&megnev=&megnev2=EMG1172%20TR-0614&...
delon1

0

varadi
varadi picture

Köszi a választ!
A fentiekben útalt pdf file-ban nincs meg a leirás....rajz, alkatrész lista van viszont!(ami elkerűlte a figyelmemet...),de a kérdeseim a műszerrel kapcsolatosan aktúálisak.

0

Sponsored links