You are here

Teljesítmény szabályozás PWM-mel

44 posts / 0 new
Last post
Méhész
Méhész picture

Tisztelt fórumozók!
Azt szeretném kérdezni, hogy a linkben szereplő kapcsolásban ha a diverre PWM jelet (5 V) adok akkor tudok vele teljesítményt szabályozni pl egy lámpáét vagy univerzális motort?
http://www.electroschematics.com/wp-content/uploads/2011/05/universal-op...

Comments
Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Úgy tűnik a leírásokból, hogy a motorod nem működik DC-ről. Ez esetben Oszi11 rajza lehet a megoldás. Az is jó amit becsatoltál (a triakos) de az DC vezérlést igényel. Az sem probléma ha van a mikrokontrollerben DA vagy szabad port erre a célra.

Üdv.

0

Méhész
Méhész picture

SzBálint Köszönöm a hozzászólást! Sejtettem, hogy nem megy egyen áramról.

De gondoltam valamit. Olyan négyszög jelet kell csinálni aminek van negatív össze tevője. Van egy 12/230as inverterem abból ilyen fesz jön ki arról tud működni az uni motor.

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Szia!
Hát komolyan mondom, lassan már megáll az eszem. Részletekbe menően ki lett tárgyalva a téma, online minden információ az univerzális motorokról és akkor leírod hogy:

"Sejtettem, hogy nem megy egyen áramról."

Hát basszus mit gondolsz, miért nevezik univerzálisnak? Van még egy jó hírem a számodra: A motor a maximális teljesítmény eléréséhez kisebb feszt igényel egyenárammal mint váltóval, így a nagyfrekvenciás PWM is mindíg kényelmesen megoldható ugyanabból a hálózatból, ha már a triakos elv nem tetszik (pedig ez a motor csinálta meg ennek az alkatrésznek a karrierjét). Egyenfesszel a nyomatékgörbéje keményedik, de még mindíg jóval lágyabb lesz mint egy mellékáramköri gerjesztésű gépé. Még ha a mellékáramkörű gép is kellene az adott alkalmazásba, akkor is főáramkörű gépet használnak, mivel a kefeszikrázás elnyomásához nem kell segédpólus. Így inkább negatív ellenállást szimuláló triakos áramkörrel stabilizálják a fordulatszámot, ha nem alkalmaznak egyéb visszacsatolást. Erre a célra gyártanak olcsó (és beszerezhető) IC-ket. :)

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia!

Azért egy dolog van ami kellene a főleg egyenáramról járó motorokba. Keményebb szénkefe. Hisz egyenáramról nagyobb a kefekopás.. Persze a bóvli gépekből ezt is kispórolják. No meg azokból is amik csak alkalom szerűen mennek egyenáramról.

Óh, de szép! Jaj, de szép... Nézzük meg a belsejét! (Kun László)

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia Méhész ! A te általad közölt rajz az nagyon hasonlit egy szilárd relére( solid state relay),csak a led –el sorba kell egy védöellenálás .Külömben kész szilárd reléket árusitanak a legkülömbözöbb felhasználásokra és ugy min.10mS (100Hz)-os ki be kapcsolási idövel is ,egy ilyen neked megfelelne.És biztositva is lene a nula átmeneti kapcsolgatás is.A tahogenerátoról való vezérlést kell összhangba hoznod a relé bemenetével, amely lehet PWR is csak 10mS alá ne vid az impulzus szélességét.Csak egy ötlet.Külömben én sem tudom milyen egy univerzális motor(remélem nem benzinelm is pöfékel).Üdv .Jóska

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"Külömben én sem tudom milyen egy univerzális motor"

Kérlek:
"Univerzális motor

A soros gerjesztésű motor jellegzetessége, hogy (mivel az álló és forgórészen ugyan az az áram folyik át) váltakozó áramú táplálásnál is üzemképes szénkefés motor készíthető ilyen felépítéssel. Az univerzális megnevezés ellenére egy 230 V 50 Hz táplálásra tervezett motor nem üzemképes 230 V egyenfeszültségű táplálás esetén. Az egyen és váltakozó feszültségű táplálásra egyaránt méretezett motorok esetén feltüntetik a névleges egyen és váltakozó tápfeszültséget is.

A legjelentősebb szerkezeti eltérés az egyenáramú géphez képest, hogy a váltakozó áramú táplálás miatt az állórészt is lemezelt kivitelben kell elkészíteni.

Univerzális gépeket gyakran használják háztartási gépekben (kávédaráló, porszívó), kéziszerszámokban (fúrógépek, sarokcsiszolók, fűszegélynyírók), illetve vasúti vontatásban."
Forrás: Wikipédia- egyenáramú gép

Üdv! Kalex

0

zoli710802
zoli710802 picture

Szia Kalex!
Nem lett volna egyszerűbb így? ;)
Üdv: Zoli

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Lehetett volna, ha a belinkelt részen feltűnik a beidézés jellege. Viszont itt is igaz a mondás:"Ismétlés a tudás anyja". Amennyiben észrevetted, nem csak az idézet, hanem a forrás is bekerült, hátha valaki mélyebben akar elmerülni a témában.

Üdv! Kalex

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: itt mindkettő előfordul,
SzBálint, 2014-01-19 18:06SzerkesztésVálaszID:243787REF:243778

Bálint

0

zoli710802
zoli710802 picture

Szia!
No most is tanultam valamit: ez a különbség megjelenésben a beillesztés és a beidézett szöveg közt. Kösz!
Észrevettem így kerek.

Üdv: Zoli

0

Méhész
Méhész picture

Az univerzális motor azért kapta ezt a nevet mert egyen feszültségről és váltakozó feszültségről is működhet. Szerkezete kommutált forgórész, szénkefék, tekercselt álló rész. Lásd AC motor: fúrógép, habverő, porszívó és egy ideje automata mosógép stb. DC-be kevesebb van de van pl: gépjárművek önindítója. Ezen típusú motor dinamóként is használható és vissza fele is igaz. Az őskorban vándorméhészek gyakran használtak wartburg dinamókat motorként.

0

Méhész
Méhész picture

PWM-mel szeretnék szabályozni egy automata mosógép motorját ami univerzális motor. Azért szeretném mert a tacho generátorról vet jel szerint tudnám a fordulatát stabilizálni, a változó terhelés megköveteli. A tacho jel feldolgozása már megy.

Gondoltam valami hasonlóra hogy a 230V egyen irányítom és fetet vagy tirisztort szaggatok PWM-mel. Bár nem próbáltam még ilyen motort egyen árammal működtetni PWM 255 értéknél teljes egyenáramot kapna elvileg működne hisz ezért univerzális motor.

0

zoli710802
zoli710802 picture

Szia Méhész!
Bocs, hogy belevau, de TDA 1085 nem volna jó neked?
Adsz neki egy bemenő jelet mekkora fordulatot szeretnél, egy másikat milyen gyorsulást és a többit ő intézi.
Talán itt még van.
De akár kitermelheted a mosógépből is ha még megvan.
Üdv: Zoli

0

Transzduktor
Transzduktor picture

:super: :oke:
Már megírtam egy hasonló hozzászólást, mikor megtaláltam ezt a beírást. Na, mostmár mindegy.

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Nem tudom, hogy milyen az univerzális motor, annyira nem vagyok jártas a motorok világában. Én ezeket ismerem: DC motor, léptetőmotor, szinkron motor, aszinkron motor, kalickás motor. AC motort hoz még soha sem készítettem szabályozást. DC motorokhoz (1-800W) és léptető motorokhoz szoktam szabályozást és vezérlést készíteni.

Ha valaki ismeri azt a motort amit használni szeretnél, vagy általánosságban az univerzális motorokat, akkor segíthetne nekünk.

Triakot AC szabályozásra lehet használni. DC szabályozás esetében a FET (pl. IRFP460) vagy nagy áram esetén inkább az IGBT (G40N60) jöhet szóba. Én ezeket használom, szükség esetén párhuzamosítva. Ilyenkor a motor mindig egyenfeszültséget kap PWM1 és PWM255 közt, csak szaggatva.

Üdv.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: http://www.villanyszaklap.hu/index.php?option=com_content&id=185

univerzális motor(porszívó, kávédaráló, mixer, stb)

"Univerzális motor[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]A soros gerjesztésű motor jellegzetessége, hogy (mivel az álló és forgórészen ugyan az az áram folyik át) váltakozó áramú táplálásnál is üzemképes szénkefés motor készíthető ilyen felépítéssel. Az univerzális megnevezés ellenére egy 230 V 50 Hz táplálásra tervezett motor nem üzemképes 230 V egyenfeszültségű táplálás esetén. Az egyen és váltakozó feszültségű táplálásra egyaránt méretezett motorok esetén feltüntetik a névleges egyen és váltakozó tápfeszültséget is.

A legjelentősebb szerkezeti eltérés az egyenáramú géphez képest, hogy a váltakozó áramú táplálás miatt az állórészt is lemezelt kivitelben kell elkészíteni.

Univerzális gépeket gyakran használják háztartási gépekben (kávédaráló, porszívó), kéziszerszámokban (fúrógépek, sarokcsiszolók, fűszegélynyírók), illetve vasúti vontatásban."

Bálint

0

Méhész
Méhész picture

Elnézést szeretnék kérni nem voltam teljesen egyértelmű!

Nem akarok triakot PWM-mel vezérelni. Nekem olyan kapcsolás kellene ahol a PWM vagy 0-5 V csak a kimenő teljesítményét határozná meg. Nem egy potit akarok tekergetni hanem mikrokontrolreller akarom szabályozni.

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Akkor el kell dönteni, hogy PWM-el vagy DC-vel akarsz szabályozni. Ha a mikrokontrollernek van beépített PWM generátora akkor az a legpontosabb megoldás. Ilyen esetben az egyenirányított és szűrt 400V-ot tudod FET-el kapcsolgatni. Ha van benne DA akkor használhatod azt a kapcsolást amit beillesztettél. Ha nincs benne DA kkor használhatsz egy 8 bites portot és egy ellenállásos látra DA-t. Ez eléggé pontatlan, de rendszerint bőven elegendő, mert 255 lépcsős szabályozás. Ha elég kevesebb lépcső, akkor használhatsz fél portot is.

Ha pontos szabályozás is szeretnél akkor lehet mérni a kimenő mennyiséget (pl. fényerő, fordulatszám) és visszacsatolva stabilan tudod tartani. Persze sokat segítene, ha tudnám, hogy mit szeretnél szabályozni. Vagy csak univerzális, elméleti szintű a feladat?

Üdv.

0

VaZso
VaZso picture

Szia!

Szerk: Ehh, feljebb is olvasni kellene előtte... bocs.

Az is működőképes megoldás, ha a mikrokontrollerrel egy PWM jelet állítasz elő, ezt egy megfelelő kapacitású kondenzátorral "integrálod", és mondjuk beteszel mögé egy buffert.
Ebből is analóg jel lesz. :)

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia VaZso!

"Szerk: Ehh, feljebb is olvasni kellene előtte... bocs."
Ezt nem értem...

Kondival nem lehet integrálni. Ahhoz RC tag kell. Az RC tagot nem lehet közvetlenül mikrokontrollerrel táplálni. Elé kell egy kis impedanciás buffer. Terhelni sem lehet ezért a végére egy nagy bemeneti impedanciájú leválasztó áramkör kell. Másrészt a DC jel hullámos, szőrös lesz ami rángatni fogja a motort, terheli a kapcsolóelemet, stb. Ha nagy időállandót választasz, akkor "simább" lesz a jel, viszont a szabályozás rendkívül lassú lesz Ez lehetetlenné teszi a visszacsatolásos szabályozást. Ez a lehető legrosszabb megoldás.

Üdv.

0

VaZso
VaZso picture

Szia!

Nyilván RC taggal.
Nem állítom, hogy feltétlen a legjobb megoldás, de azért nem teljesen használhatatlan...

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Ez akkor használható, ha csak vezérelni akarod a motort. Ha szabályozni is akarod a fordulatszám alapján, akkor viszont nem jó, mert nagyon lassan reagál a változásra. Viszont ha már adott a PWM jel akkor a legjobb megoldás a kapcsoló üzemű vezérlés.

Itt most az lenne a kulcsfontosságú kérdés, hogy a motor működik-e DC-ről és bírja-e 400V DC-t. (PWM255 esetén 400V DC-t kapna).

Üdv.

0

VaZso
VaZso picture

Szia!

Igaz, gyors reakcióhoz nem ideális.

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Nem.

Egyrészt az optó LED nem bírja sokáig az 5V-ot és a meghajtód sem a LED-et. :)
Mindenképp soros ellenállás kell. Másrészt a triak a feszültség függvényében változtatja a gyújtási szöget. Ha begyújt (vezet) akkor mindaddig vezetni fog amíg az A1-A2 feszültség le nem csökken az adatlap szerinti értékre. Eközben hiába változik a vezérlő jeled, nem történik semmi. Magyarul össze vissza kapcsolgatja a szinusz jelet. Az optóra DC, áramgenerátoros jelet kell adni, magát a PWM-et a triak állítja elő. Ha PWM-el akarsz lámpát vagy DC motort szabályozni akkor a 230V-ot egyenirányítod, szűröd és a DC feszt lehet egy FET-el PWM-vezérlőjellel szaggatni. Ha AC motort akarsz szabályozni, ahhoz frekvenciaváltó kell.

Üdv.

0

tvdoktor
tvdoktor picture

Helló

Ha motort akarsz szabályozni akkor a hangsúly az hogy a motor nyomatéka ne csorbuljon.
Ezt csak úgy tudod elérni ha a forgórész körét szabályzod /kivéve aszinkron motor esete/ mivel ott a forgórész tekercse rövidre van zárva.
Egyébként a kérdésedre igen, lehet pulzus modulált jellel vezérelni.
a képen egy egyszerű PWM szabályzás lehetősége.

Olvasd el a PDF et, főleg a 6,7,8 oldalt. A kérdéseidre választ találsz benne.

0

bubuc17
bubuc17 picture

Ha már van PWM jel akkor szerintem felesleges a többit így túlkomplikálni...
Ha ragaszkodik valaki az optocsatolóhoz akkor Oszi áramköre mindent kielégít. De gondolom van már tápegység a meglévő PWM jel miatt így a táp rész ki is hagyható.

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

triakkal nem lehet PWM szabályzót építeni, mert a vezérlőjel megszűnésére nem kapcsol ki a triak csak az áram nullaátmeneténél! Ha MOS-FET-es kapcsolót alkalmazol akkor használhatsz PWM-et!


Üdv,
Oszi

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Sziasztok!
:hmmm: Én egyszerűbb módon is ki tudok nyírni egy MOSFET-et!

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia!

Miért milyen problémát látsz! Ez a kapcsolás a jó öreg tirisztoros szabályozó kapcsoláson alapszik!


Üdv,
Oszi

File csatolás: 

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Szia!
Hát van vele néhány probléma:
Például eléggé múlik bizonyos részleteken. Ezért még azt is el lehet képzelni, hogy egy 25W-os izzót elhúz, ha nem túl magas a kapcsolófrekfencia. A meghajtás tápköre valamit azért benyel, de univerzálmotorral - hadd ne magyarázzam.

A tranzisztort ugyebár ultrahangfrekvenciával érdemes kapcsolgatni, hogy ne nagyon sípoljon a cucc. Namármost nyitáskor bekapja a töltést az összes szórt kapacitásról, záráskor pedig...

Ugye már minden világos?

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

belátom vannak hibái, de fejleszthető!

Üdv,
Oszi

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Bocs, de ebből egy kukkot sem értek.
Mi köze a 25W-hoz, mit nyel be a tápkör? Mi kapja be a töltést? Szó sincs tranzisztorról, hogy jön az ide?

:)

Üdv

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Szia! Hát jó, akkor kifejtem még egyszer a témát:

1. Fentebb van egy kapcsolás kiábrázolva, ott a kapcsolóelem egy MOS teljesítménytranzisztor graetz hídban alkalmazva - ugyebár erről van itt szó. :|

2. A 25W-ot értelemszerűen egy gyakorlati példaként említettem, hisz feltételezhetően valakinek valamennyire működött a megadott kapcsolás. A villanyhoz nem igazán értő lelkes amatőr vidáman publikálta a már "végre műkszik" kapcsolást. (Lehet hogy már jól tudott mikrokontrollert programozni, és akart valami nagyfiúsat csinálni 230V-ra. Tehát a megadott kapcsolással sikeresen felturbózta pl. az éjjelilámpáját. :p)

3. :idea: A kapcsolás - mint már említém - nem igazán korrekt és csak a bőven méretezett tranzisztor miatt működhet szigorúan ohmikus terheléssel. Mivel a kapcsolóüzem nagyfrekvenciás harmonikus összetevőket generál, így meg kell vizsgálni az áramkört ebből a szempontból is. Láthatjuk, hogy a kapcsolás nincs nagyfrekvenciásan leválasztva a hosszú vezetékezésről (pl. néhány méter flexizsinórja is lehet). Ennek ellenére könnyen belátható tény, hogy annak a parazitaparaméterei már nem elhanyagolhatóak esetünkben.

Bekapcsoláskor tehát a tranzisztoron diszipálódik a parazitakapacitásban tárolt energia - ezt már nem lehet műszakilag korrekt üzemmódnak tekinteni.

Kikapcsoláskor pedig a parazitainduktivitásban tárolt energia megy a kimenetre, ami ugyebár sokkal kényesebb ügy. Hisz a nyitást éppen hogy gyorsítja a félvezetőstruktúra beizzása, de záráskor ez a jelenség már igencsak galibázik. Esetünkben viszont jótékonyan hat az energiazabáló meghajtókör impedanciakarakterisztikája, amely kisebb terheléseknél még hatékonyan csillapítja a "fesz túllövését".

Na, most terhelésként képzeljünk el egy univerzálmotort (mert ez is említve volt a megadásban), ami egy nagy energiatároló-induktivitásként viselkedik 50Hz-en is, vagy valami hasonlót - akkor már remélem így elég érthető volt a magyarázat. :yes:

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Már ne haragudj, de ez nem műszaki leírás. Olyan, mint egy műszaki halandzsa. Aki nem ért hozzá elhiszi, aki ért hozzá nem érti.

1. A MOSFET nincs a greatz hídban. A greatz kimenetén van.
3. Mi az, hogy nincs nagyfrekvenciásan leválasztva? Egyrészt itt nincs nagyfrekvencia, másrészt a négyszögjel felharmonikusait (legalább 3-at) is át kell vinni ahhoz, hogy a MOSFET nyitási és zárásai ideje minél kisebb legyen. Pont, hogy át kell vinni a nagyfrekvenciás felharmonikusakat is a kábelen.

Az alkalmazott félvezetők parazita induktivitása közel 0, a MOSFET-nek ugyan van G kapacitása de ezen a frekin nincs jelentősége. Ha 10MHz-ről működne akkor már nem is lehetne MOSFET-et használni, csak tranzisztort, de itt erről szó sincs.

Működési leírás:
A vezérlő jel kábelen érkezik (bár ez csak feltételezés). Annak valóban van induktivitása és kapacitása is, de egy 50kHz-es négyszögjelnél ez pont semmit sem számít. Az első felharmonikusa (50%-os kitöltés esetén) 150kHz. Ez nem nagyfreki. Az optóban lévő LED határozottan és gyorsan nyit és zár. Az optó stabilizált táptól működik (D1-C1-R5). Itt nincs túlfesz meg ilyesmi, stabil táp! Ha az optó tranzisztora kinyit, akkor a MOSFET G lábára közel 10V kerül, és határozottan kinyit. Persze a felfutási idő alatt esik rajta teljesítmény, de ez elhanyagolható. Ha a vezérlő jel 0-ra csökken, akkor a LED kialszik. Lehet reflexio a kábelen (bár ezen a frekin nemigen) de az már nem nyitja ki a LED-et. Ekkor a MOSFET G lábán 0-ra esik a feszültség. A lezárást gyorsítja az R2 (ez süti ki a G kapacitást). Itt is keletkezik teljesítmény disszipáció, de ez is minimális. Ha nagyon hosszú kábelt használnánk az optó előtt (több száz méter) akkor a négyszögjel "színuszosodna", elveszhetnek a felharmonikusok. De ezt bőven kompenzálja a nagy erősítés és a LED meredek nyitó karakterisztikája. A kapcsolás trükkje, hogy a MOSFET mindig DC-t kap a DS lábaira. Amikor nyitva van rövidre zárja a greatz kimenetét és felváltva két-két dióda vezet, így a motorra 50 Hz-es AC kerül. A MOSFET nyitott állapotában a greatzen is disszidálódik teljesítmény 2*Uf*I, de ez sem vészes. A MOSFET lezárását követően a motor valóban nagy, ellentétes irányú indukált feszültséget állít elő, de ezt megfogja a MOSFET belső párhuzamos diódája. Igaz, ez is a MOSFET-et fűti. Esetleg praktikusabb lenne a DS-el párhuzamosan tenni egy schottky diódát, amit hűtőbordára lehet tenni. A motor lábain egy PWM jellel szaggatott szinusz jel lesz.

Üdv.

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia!

Még hogy a fetben nincs parazita kapacitás? (G)? Hihi!
No evégett a tév-szemlélet végett szólnak úgy a hibridek, ahogyan szólnak...

Amikor szegény fetet vezérelni szeretnéd ott biza jó pár nanofarádos kapacitás lészen a "G" lábán hirtelen. Vezérlő áramkör legyen a talpán ami megtartja a vezérlőjel négyszögeinek a szögeit...

Óh, de szép! Jaj, de szép... Nézzük meg a belsejét! (Kun László)

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia Boldogblog!

Minden alkatrésznek vannak parazita paraméterei, én nem azt írtam, hogy nincs, hanem azt, hogy ezen a frekin elhanyagolható. A FET Gate kapacitása nem parazita kapacitás. Ismert, mérhető, számolható értékről van szó. Ha nem is nF de pár 10-től pár 100pF tartományba esik. Abban igazad van, hogy emiatt kis kimenő impedanciás fokozatról kell meghajtani és lezárásnál gondoskodni kell a kisütéséről.

Üdv.

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Hi!
:-? Már csak te hiányoztál! Tényleg annyira felfoghatatlan, hogy végig a kimeneti oldalról beszéltem és nem a meghajtásról? Lehet, hogy a magyar nyelvtudásommal van már némi gond. :(

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Szia.
:shock: Hát ezzel a szövegeddel egyértelművé tetted a számomra, hogy fel sem fogtad azt amit írtam. Tehát nem én halandzsálok, hanem neked vannak meglehetősen hiányos ismereteid a témában. Jó hír, hogy ez még változhat a jövőben. :p

Nekem mindegy, hisz most rajtad fog röhögni a fél Tanya (diplomával vagy anélkül :lol:), hacsak ki nem törölteted a hozzászólásodat. Hofinak volt is egy vicce erről: "Tudjátok mi a különbség a jobb "F" meg a bal "F" között? - Mindkettő feláll, de a bal az hozzá is ..."

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Írtam is, hogy nem fogtam fel!
Semmi baj nincs a nyelvtudásoddal, az hibátlan.
Csak egyszerűen nincs értelme annak amit írtál. Olyan mintha csak szakszavakat tennénk egymás mellé, de összességében nincs értelme. Láthatatlan energiák áramlanak az ismeretlen parazita paraméterek közt ami valami hibát okoz, amit persze nem tudni, hogy konkrétan mit is, csak azt, hogy nem jó. Rajzold le a parazita paramétereket, adj nekik értéket, számold ki a átviteli függvényt a vélt értékekkel és nézd meg, hogy milyen hatása van ezen a frekin. Ha van konkrét eredményed akkor írd le. Ez nem stand-up comedy. :)
Leírtam szakszerűen a kapcsolás működését. Abban találj konkrét hibát és akkor megbeszéljük.

Üdv.

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Szia!
Szakmailag korrekt kritikát kértél. ("Leírtam szakszerűen a kapcsolás működését. Abban találj konkrét hibát és akkor megbeszéljük.") Tegnap fáradt voltam, de ezt ma még nagyon röviden megkapod:

"A MOSFET lezárását követően a motor valóban nagy, ellentétes irányú indukált feszültséget állít elő, de ezt megfogja a MOSFET belső párhuzamos diódája. Igaz, ez is a MOSFET-et fűti. Esetleg praktikusabb lenne a DS-el párhuzamosan tenni egy schottky diódát."
:idea:
1. Tehát a lezáródó MOSFET, meg a MOSFET struktúrájából eredő dióda (záróirányban) megfogja az áramot fékező (ellentétes) irányú feszültséget. Ez a feszültség garantáltan elég nagyra növekszik ahhoz, hogy drótra olvassza a MOSFET lényegi részét amennyiben egy "unimotor" van terhelésnek kötve. A destruktívan ható energiamennyiség itt úgy 0,1 és 1 Joule környékén mozog. Mivel szerencsére a D6 erre nyitóirányú, így a C2 így 953 és 3015V körüli feszültségre töltődik fel (az R5 hatását most ne elemezzük az egyszerűség kedvéért), vagy pontosabban fogalmazva maradandóan dezintegrálódik. Mivel a hálózati vezetékezés parazitáinak a hatását kb. két nagyságrednyivel is gyengébbnek becsülöm (tízes számrendszerben), így a D6+R5+C2 kör lehetővé teszi az áramkör működését pl. egy kisebb izzólámpával.

2. Olvasom, hogy hallottál a schottky dióda nevezetű alkatrészről. Javaslom ismerkedj meg ennek az alkatrészcsaládnak a fizikai lehetőségeivel és alkalmazástechnikájával. A kérdéses áramkörbe ugyanis a nagy feszültség miatt nincs értelme ilyet kötni a DS-el párhuzamosan. Még ha a kiváló kapcsolási sebességet kihasználni szeretvén több darabot sorba is válogatnánk, akkor se lenne ennek semmi értelme a (nagyfeszültségű MOSFET-eknél) rossz dinamikájú struktúrabéli dióda miatt.

Sértődés ne essék, de remélem segíteni fog ez a szakmai kritika a saját szakmabeli képességeid felülbírálásában. A "tapasztalt/experienced" kategóriát nem azoknak kell az adatlapon bejelölni akik túléltek már egy kiadósabb áramütést. A "híradásipari villamosmérnök"-ök tudomásom szerint kiadósabb elektronikai szakképzésben részesülnek a diploma megszerzéséhez vezető úton. Feltételezem, hogy valamilyen programozói szakot végeztél. Lehet hogy ezen a szakterületen kiváló képességekkel rendelkezel, de elektronikából egyértelműen kezdő vagy. Ne nevezd tehát "halandzsának" azt a szöveget, amelyet még nem tudsz értelmezni, hacsak nem más emberek felidegesítése a célod. :yes:

0

Oszi11
Oszi11 picture

Sziasztok,

ez az áramkör csak egy példa volt, hogy mivel lehet PWM-et csinálni, és nem a nagy flex szabályozására! Nem néztem meg az adatlapot, de nem vagyok benne biztos, hogy a FET képes követni nagyobb vezérlő frekvenciát ilyen nagy impedanciáról való meghajtással! Rá férne még némi finomítás, de erre konkrét esetben van lehetőség! A rajzon is látszik eredetileg izzó dimmerelésére készült és nem motor szabályozásra, "Kár erről vitát nyitni, Pelikán elvtárs!", hogy egy klasszikust idézzek.

Üdv,
Oszi

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Szia!
Nem fogok egyetemi előadást tartani (így is elég magyarázatot nyújtottam ingyen). Aki érti az elekronika alapjait, az legkésőbb egy jószándékú figyelmeztetésre (ami a célom volt) ráébred a kérdéses áramkör hibáira. Te még azt sem fogtad fel, hogy az áramkör kimenetén lévő elektromos viszonyokról volt szó és nem a bemenetéről. Ugyanis az megengedhetetlen nagyfrekvenciás teljesítményt bocsát a hálózatba és a legkisebb nem ohmikus fogyasztó is kinyírja. Volna még egy-két méltatásom, de inkább hagyom a francba az egészet, majd mások felhomályosítanak. Én vagyok a hülye, hogy leállok itt vitatkozni értelmetlenül.
Végeztem a témával, üdv!

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Végre egy értelmes gondolat.
Köszönöm.

Üdv.

0

Sponsored links