You are here

Saunier Duval FAS25-A/1 garanciális gáz kazánom a panelek cseréje után is ujra azonnal F.13-al áll ki...

19 posts / 0 new
Last post
Kari
Kari picture
*****

Sziasztok Szakik!
Amennyiben nem megfelelö helyen lenne-bocs, keretik korrigalni.
Segitseget-ötletet kernek fenti, mar 1 hete huzodo, fütesi gondunkkal kapcsolatban.
A jelek szerint az öszi beüzemelest elkövetö szaki nem ertse a keszülek lelkivilagat, igaz ezt nem is nagyon tagadta...
Miutan elöször egy hete szombaton kiallt az F.13 hibajelzessel, 3-4 nap mulva mindket kartyat
kicserelte az "illetekes" fej, s a vezerlöt es höcserelöt összekötö vedöföld vezeteket mindket vegen ujra saruzta allitolag a "központiak" ajanlasara, pentek reggel, rakövetkezö nap, azonban ujra ezt a hibakijelzest mutatja :-(
Leven nincs mas fütesi lehetösegünk; most a nagyfene "majd nyarias idöszakban" szinte csak ez hianyzott, a ficko meg hetvegeken egyszerüen fel sem veszi a telefont!
A gondot bonyolitja, hogy mint multheten kiderült, a felujitast vegzö vallalkozo nem a megyenkbeli gazost kerte fel a beüzemelesre, igy a "sajat/területi" cegünk sem akar ramozdulni a garis temara_asszem holnap igencsak merges hangvetelü telefonalasaim jönnek...
Tisztelettel kerdem a hozzaertöket, hogy mifele ötleteik lennenek_reszemröl ugy latom, hogy meg az egöfejben levö motornak lehet kommunikacioja a vezerlövel, merthogy 5 vezetek megy hozzaja, de semmit sem tudok az egeszröl, nomeg a garanciat sem szeretnem elveszteni. Termeszetesen jelenleg nem a jeghideg hazban vagyok, hanem 40km-el tavolabb...
Köszönettel, Kari

Comments
zoli_varga
zoli_varga picture

Szia!

Csak próbálkozás és hangosan gondolkodásként:

Vezérlőkártya hiba. Tehát a vezérléssel van baj(?). Szóval egy másik nevű kazánnál az segített hogy az időjárás követőt kellett vele elfelejtetni bár nem olyan nem is volt. Lehet hogy azt hiányolja? Vagy netán rossz beállítás?
Nem tudom mivel nem írtad hogy egyből dobja e a hibát reset után de megpróbálhatnál belépni a programozói módba 30-33 oldal, és ott végigzongorázni a beállításokat.

De ez csak tipp. Ettől még a gari nem ugrik.

Valamint meg kellene győződnöd hogy minden egység működik-e (szivattyú, motoros-szelep, venti...)

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Zoli-kösz az agyalast!
Hmm, eddig csak a szakival voltam a kazan mellett, ö meg a belepest nem volt hajlando elarulni, de lattam, hogy >5sec-t nyomott a Mode gombon, de konkret rakerdezesemre sem volt hajlando rola beszelni_elöször most olvastam bele a terjedelmesebb kezelesibe is, meg a beüzemelesen sem voltam jelen. Ami kis füzetecsket nekünk kiszallitottak; az mindössze 12 oldalas, s effele belepesi/allitasi lehetöseget termeszetesen abszolut nem emliti stb.
OK, a hibakiallas-kijelzes bekapcsolas/RST utan azonnal fellep. A rendszerben ezidötajt csak tarolo hömerseklet erzekeles van, ugyan man beszereztem egy termosztatot is hozza, csak a padlast-falat kellene furi-vesni a bekabelezesehez_tavadost nem is neztem mert 3x vastag fal es ~12-15 meter van a kazan es közte....
Azt azert nem erzem, hogy mikent feledtethetnem el vele a külsö erzekelö igenyet, mekkorara kellene allitani a szamokat, lenne ötleted?
Amikor ott voltam ment a szivattyu is + a melegites is, noha elöször F13-t jelzett, s erre lett a display kartya is lecserelve, ill. a vedöföld ujra krimpelve, de hogy most mikent all, talan holnap megtudom.A szomszeddal nezettem meg, hogy müködik-e, s kora szombaton ö latta a hibara kiallast, a szerelöt meg nemlehet a hetvegeken elerni...
Üdv-Kari

0

zoli_varga
zoli_varga picture

""A fűtővíz hőmérséklet a vezérlésben maximálható,
szivattyú működtetési módjának változtatási lehetősége.
az előremenő fűtővíz hőmérséklet maximalizálási lehetősége.
helyiségtermosztátról és külső hőmérsékletről egyaránt vezérelhető.
modulációs helyiség termosztát alkalmazható.
a szivattyúnál automatikus fokozat váltás.
a kapcsolódó indirekt fűtésű tároló víz hőmérséklet szabályozása termosztátos
vagy NTC –s is lehet.
gyújtás és indítás korlátozás ill. optimalizálás HelioSet napkollektoros
rendszerrel való összeépítés esetén"

"A kazánt a vele szállított 3 erű (3x0,75 mm2
) vezetékkel kell kismegszakítón vagy biztosítékon keresztül
fázishelyen a 230 V/50 Hz hálózatra fixen csatlakoztatni. Az összes végrehajtó szerv (szivattyú,
motoros váltószelep, mágnesszelep stb.) a kazánból kapja az áramellátást.
Figyelem! A 10%-nál nagyobb feszültségcsökkenés esetén a kazán üzeme bizonytalanná válik.
Fűtésszabályozás
A fűtésszabályozásnak az alábbi lehetőségei vannak:
- kazán termosztátról
- helyiségtermosztátról
- időjárás követő szabályozás."

"A kazánt a vele szállított 3 erű (3x0,75 mm2
) vezetékkel kell kismegszakítón vagy biztosítékon keresztül
fázishelyen a 230 V/50 Hz hálózatra fixen csatlakoztatni. Az összes végrehajtó szerv (szivattyú,
motoros váltószelep, mágnesszelep stb.) a kazánból kapja az áramellátást.
Figyelem! A 10%-nál nagyobb feszültségcsökkenés esetén a kazán üzeme bizonytalanná válik.
Fűtésszabályozás
A fűtésszabályozásnak az alábbi lehetőségei vannak:
- kazán termosztátról
- helyiségtermosztátról
- időjárás követő szabályozás."

"A szabályozó a külső hőmérséklet függvényében választja meg az előremenő fűtővíz hőmérsékletét.
A szabályozó a készülék tartozéka."

"

Bocs hogy ilyen sokat idéztem de saját tapasztalat hogy a prospektusokban szereplő hangzatos tulajdonságok okozzák a hibák nagy részét. És általában nem direkt jellegű hibákat okoz.
Szóval ezek mentén lehet elindulni. :(
Szomorú mert szerteágazó probléma lehet.

De néhány ötlet:
1. termoszelepeket levenni a radiátorokról.
2. fázishelyesség és feszültség ellenőrzés.
3. hőmérséklet érzékelők kimérése
4. belépés programozói módba és átzongorázni az értékeket.

5. ott az a rohadt eBUS csati a rajzon amire lehet hogy kellene valami végzáró? Ebben valaki más talán tud ehhez én nem tudok hozzászólni érdemben.

Szóval tényleg csak ötlet szintjén írtam.
itt a link külön.

http://www.saunierduval.hu/stepone/data/downloads_sd/04/00/00/themaconde...

De

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Zoli!
Tegnap reggel a Duval "Pesti központjat" kezdtem el bombazni a lehetetlen szituacio ecsetelesevel, meg a megyei szervizesek "központjat" s ebböl 3 oratajt lett egy megjelenese a szervizesem es fönöke/megbizoja (öket anno a kivitelezö bizta meg, mint kiderült sajna "a szomszed megye" lenne az illetösegük_ez is elegge röhelyes) körzeti-megyei szervizes reszeröl. Persze a Duvaltol lelett(ek) a hetvegi (s talan munkaidöntuli is?) elerhetetlensege miatt jocskan dorombolva, s megkaptam a fönök privat mobiljat is ha "netan sem a szerelö s a központi ügyeletük sem lenne elerhetö" dehat ez meg semmire sem garancia...
Nos, a fütöviz hömerseklete 15 fokra volt leszabalyozva, de a valosagban (valami nagy szerencsenkre) nem maradt meg a hibara kiallas, hanem elkezdett a kazan müködgetni ,s tegnap du. 12 fokos volt a vize, ami a legtavolabbi helysegben kb 3 fokot eredmenyezett _nagyot csattant a leesett kö.
Azt allitjak, hogy a rendszer/SW igazabol nem bir megküzdeni a höcserelö "tul nagy ki/befolyo vizhömerseklet különbsegevel" ha levan allitva a HMV mint jelen esetben is volt_ez sztem egy vicc, mondam is, hogy naneman, akkor miert nincs a kezelesiben, h. "Pistike; ezt es ezt igy -vagy ugy ne allitsd be, ill. miert lehetseges a tol-ig ertekeket ugy allitani mint ahogyan!?" Na ja, biztos tudja valaki...
Ket dolog lett egyertelmü (amennyiben nem csak meset hallottam):
1, A Duval vezetesi/ceg berkeiben _legalabbis Magoriaban_ fönökseg(?) csere lett, s a jelenlegi leirasaik enyhenszolva is hianyosak, s majdhogy ellehetlenitettek a szervizesek munkait a megelözök altali doksi "kivonasok"-mintha (sok)mindent magukkal vittek volna.
Node ez meg miert tartozna az ügyfelre, itt melegitesre volna szükseg, nem elöadasra, de ebben lehet, hogy a jelenlegiek tenylegesen artatlanok.
2, A beallitott 15C, s eszlelt 12C fok delta (meg allitolag az elözö vezerlökartya meghibasodas(ok) is?)feltehetö oka: a kazan alatt levö taroloban az NTC ugye a közepeben talalhato függöleges cm-nyi "csö"-ben van, annak az eredeti kapillaris hömeröjenek csövevel is. Nos ezek köpenye az egymashoz erö felületin szinte megvolt egve, legalabbis összesülve! :-( Az NTC persze 2-erü müanyagköpenyü kabel, ez meg fem, gondolom a vedöföldel azonos potencialon. Azonban a csöben körülöttük vagy 20cm-nyi igen szutykos viz allt, s az elmelet szerint ez beszivarogva az NTC-femköpenye ala okozta a mehibasodast, teves funkciot-kijelzest.
HAAAAT NEMTOM, elvegre ott max. 3 vagy 5V lehetne, de teny a fellepett galvan/korrozio szerü hatas...
Teny, ott volt a szenny--viz (de, hogy honnet-csak nem a tarolo fala szivarog?), a hiba memoriaban is benne volt az F13 (egyszer), s hogy szerencsere valamikor beindult a kazan.
Amikor ujra inditod elöször akàr negyed oraig is allandoan atkapcsolgat a kezdeti melegviz felfüteseröl a fütökör fölfuttatasara_allitolag ez a tul nagy emlitett 2 vizhömerseklet differenciaja miatt lenne. Szerintük a mai/effele kazanhazakban fütötestnek kell(ene) lenni ahhoz, h. a kazan beindulhasson, ill. ha varhatoan hetekre nem vagyok az epületben, ne szabalyozzam le a fütes hömersekletet a lehetseges min. +10 fokra, s ne kapcsoljam le a boyler füteset, hanem töltsem fel a rendszert (~50l!)fagyalloval, s ugy kikapcs! :roll:
UFF-hat sztem ez egy szomoru VICC-mègha igaz is, ill. a gepeszeti tervezö hibaja.
Bocs a hosszu leert, dehat miközben remelem, hogy nem lep fel ujabb füteskieses, itt több mindent nem ertsek. Ha lenne ötletetek, elöre is kösz!
Kari

0

zoli_varga
zoli_varga picture

Hello!

Ezt a kazánt garanciában kell kicserélni vagy elállni a vásárlástól lásd: NFH.hu Ne neked kelljen már kifejlesztened a működő panelt!?
De 3. pontként volt megemlítve az érzékelők kimérése. Szóval bármilyen faszányos, lcd, touchpaneles, smart, eco készülék is ugyanazzal a termosztáttal megy mint 10-20 évvel korábbi társai. Szerinted?

A legtöbb cégnek meg a know how és how to utasítások a saját tulajdonát képezik és nem xy. ét tehát a doksi marad. Mindig.
A kazán meg kondenzációs és elvileg tudja az alacsony hőmérsékletű fűtővizet sőt erre tervezték. Ja és fűtő kazánról beszélünk a HMV meg opció!

Amúgy elég nehéz kiolvasnom az ékezet nélküli szöveget.

0

city217
city217 picture

Szia.
Nem az ékezettel van a baj, Károlyhoz külön szótár kell.
A másik semmivel se lesztek előrébb bármennyire húzzátok a szót.
Nekem erről az jut eszembe amikor még kőműves voltam és csempéztem az egyik fürdőszobát és mögöttem állt az ember. A végén kiderült hogy rendőr, és át küldtem egy másik sarokra.
Garancia van, kártérítés van, és hideg is, de a töketlenek általában télen fagynak meg.

Üdv.

0

uniman
uniman picture
***

Hello Kari.

Valahol (francia "gugli"-n) azt emlegetik, hogy teljesen el kell szigetelni a hőérzékelő termisztorokat a készülék fém vázától...ha nem így van, jön a "F13"...csak azért nem írtam ezt le már korábban, mert ha vezérlőpanel hiba az "F13", akkor annak mi köze az érzékelőkhöz...

Üdv: uniman

0

Kari
Kari picture
*****

Aha, merci möszjö!
Köszi, alighanem igaz lesz mint törtenetünk is mutat(hat)ja...
Ennek szellemeben majd mèg teszek ra boyler tartalyhoz közvetlen vedöföld összekötest-akkor talan ez nem lenne kihatassal, de elötte meglesem, hogy van-e egyaltalan_ aztan az aramköri föld meg ettöl szinte tuti el van valasztva, ugyhogy lehet, hogy ez a müvelet csak halottnak pusszantas jellegü. Persze ha az SMPS-ben pl. kondi szivargas lenne a primer-szek. között, lehet kihatasa is. Faramuci egy szerkentyü.
Kari

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia!

Háááttt???

Erre szerinted mit lehet reagálni? Egy rosszul, de inkább sehogysem működő vezérléssel megáldott szutyok szarod van...

Ha teheted, akkor állj el a vásárlástól! Kérd vissza a pénzed és vegyél egy működő dolgot... Ne kérdezd, hogy melyik az.. De már te is tudod, hogy mire kell keresni a neten!

Alternatíva: Csinálj egy vezérlő panelt te! Valami AVR- vagy hasonló okos IC felprogramozva...

A szervízeseket meg küld el a picsába.. Te ne sajnáld őket a főnök váltás végett! Nem a te dolgod!

Keresd meg a szutyok gyártóját és írj neki napi 24 alkalommal és kezd el a rémtörténetedet a facebookon terjeszteni!

Óh, de szép! Jaj, de szép... Nézzük meg a belsejét! (Kun László)

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia!

Szerintem ezt csináld!:

Írj egy szépen megfogalmazott részletekbe menően taglalt levelet:

A rossz kazánról, no meg az eddig történtekről, minek semmi foganatja nem volt.
Az elfagyó vízrendszerről.
Az egyéb keletkezhető károkról.
Az eddig felmerült költségeidről (hozzá adva a mostani posta költséget is)
A nem vagyoni károdról (herce-hurca, hurcolkodás, bekéredzkedés valahova, a natúr kényelmetlenség pénzbeni megváltása, ect..)
Az eddig felmerült költségeidről (költözés effektív költsége, munkába-iskolába járás megnövekedett költsége, albérlet költsége, ect..)

Szép kerek összeget találj ki!!!

Ezt a gyönyörűen megfogalmazott levelet küld el, saját kézbe kézbesítve, térti vényesen, sürgősségivel:

A készülék gyártójának, forgalmazójának, üzembehelyezőének, a kivitelezőnek, ect..
A lakás biztosítónak.
Az ügyvédednek egy megbízási szerződéssel együtt!
És még annak aki bármi módon érintett az ügyben!

Sok sikert!

Óh, de szép! Jaj, de szép... Nézzük meg a belsejét! (Kun László)

0

Kari
Kari picture
*****

Szia, köszi az ötletelest!
Nyilvan lesz ilyesmi lepesem is, elvegre senki sem ül szivesen a minuszokban, ill. fizeti az addigra alighanem szetfagyott fütesrendszert...
Kari

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia!

A garanciális jogszabályban mennyit is írnak a garanciális javítás elvégzésének az idejére? Nem haladta már túl?

Óh, de szép! Jaj, de szép... Nézzük meg a belsejét! (Kun László)

0

city217
city217 picture

Szia.
"de semmit sem tudok az egeszröl, nomeg a garanciat sem szeretnem elveszteni."
Akkor most mit akarsz, mert ha hozzányúlsz akkor a garanciának lőttek. Vagy majd ha jön a szerelő akkor mondod neki mit csináljon?
Üdv.

0

Kari
Kari picture
*****

Hi,
Sztem elegge egyertelmüen kiolvashattad volna, hogy igen, kenytelen leszek neki ötletelni_hacsak nem sikerül egy kompetenshez, ill. a hetvegeken is elerhetö szerelöhöz attetetnem a garancialis megbizatast...
kari

0

city217
city217 picture

Szia.
Lehet hogy titkolnak valamit de csak F3-ig találtam hibát, az pedig az "égéstermék részleges vagy teljes hibája".
Szerintem írj a márkaszerviznek egy levelet /nekem már bejött/ és hátha segítenek.
Üdv.

0

Kari
Kari picture
*****

Nos akkor keresgelj csak szorgalmasan tovabb,pl. itt is fennt van, letezik a doksijaban is, nemcsak en latom mar egy hete :-)
K.

0

city217
city217 picture

Szia.
Közben megtaláltam "F-13 vezérlőkártya hiba. /34 oldal/
http://www.saunierduval.hu/stepone/data/downloads_sd/2a/00/00/themaclass...
Kérdés hogy azzal mit tudsz kezdeni.
Üdv.

0

Kari
Kari picture
*****

Köszi, noha nem szakterületem, de ez semmi ujat nem hozott, söt a kartyahiban belül is tudom amit a szerelönek "a pestiek mondtak", hogy ez kommunikacios gond, de ezt is irtam man. Kerdesem egyaltalan nem a hibakodra vonatkozott, hanem, hogy hogyan lehetne a tenyleges hibat felszamolni_felteve, hogy az uj kartyak sem azonosan rosszak(esetleg lettek rosszak) a majd feleve megszakitas nelkül fungaloknal fellepettel.
Egyebkent a kezelöpanelünk egeszen mas mint a linkeden...
Kari

File csatolás: 

0

Sponsored links