You are here

Ford 6000CD fejegység magas hang szabályzás az észlelhetőség határán

6 posts / 0 new
Last post
mihi69
mihi69 picture

Szervusztok!

A címbéli fejegység magas szabályzójával csupán nyomokban tudom a hangszínt változtatni. Loudness állítási lehetőség sincs a szerkezeten, így a halkabb beállításoknál igen lapos, élvezhetetlen a hangkép.
Ami feltűnt, az audioprocesszor adatlapján más külső RC értékek találhatóak, mint a rádió kapcsolási rajzán.
Kérem, ha tapasztalattal bírtok, osszátok meg, segíthet-e pl a 32-es és 1-es lábakon lévő 1n kondi cseréje a gyári példán szereplő 2n7-re, illetve a loudness kör RC tagjainak változtatása. Az IC adatlapjából ezt nem tudtam kiszűrni.
A mély hangokat amúgy (túl) széles körben lehet változtatni. Vagy lehet, szándékosan nem vezérlik optimális módon az audioprocesszort?

Köszönöm

File attachment: 
Comments
Piteee
Piteee picture

Szia!

Van 1 ilyen fejegységem a szekrény tetején.Kíváncsi voltam a jelenségre amit tapasztaltál így kipróbáltam.A cd rész hibás így csak a rádiót teszteltem az antennába dugott csavarhúzóval és 1 olyan 3 utas hangszóróval amiről hiányzik az összes magas sugárzó.Mégis teljesen jól hallható a változás!Ha gondolod én megválnék tőle…

Üdv.

0

mihi69
mihi69 picture

Szia,

köszönöm a tesztelést. Ezek szerint a fejegység tervezése megfelelő. Egon és Öreg Tom tanácsán felbuzdulva kipróbáltam a 25 éves Saba magnóm hangfalával (1 szélessávú 12cm-es + 1 látvány piezo hangszóró, mint a multiméterekben) és valóban, úgy találtam, hogy az eredeti 4,7uF kondival sorban, határozottan szebb csilingelő magas hangok kerültek elő. Az eredetinek tűnő magassugárzókon amúgy China felirat virít. Úgyhogy, próbálok a lomok közül két magasat előbányászni, de még valahol javításból itt felejtett régi fejegységek is vannak.

Üdv,

0

Öreg Tom
Öreg Tom picture

Üdv!
Hát nem egy stúdió hangzásra valók, sem a hangszórók , sem a rádió.
A magasak mágnesei meg lehet hogy rég elfáradtak a beépítésük miatt.
A helyre és a mögötte lévő fém karosszériára gondolok.
Megnézném más rádióval és más hangszóróval.
Öreg T.

0

nogebt
nogebt picture

hi.
gondolom próbáltad a fejegységet más hangfallal is.....
én már jártam úgy,hogy a gazda már cserélni akarta a fejegységet-mondván tompán szól-közben pedig szétverette az autóban a magasakat...
ha már ezen túl vagy -bocsi...

üdv: egon

0

mihi69
mihi69 picture

hi,
az autóban külön magassugárzók vannak. Bár igaz nem hallgattam meg őket élesben, de ohmikusan jók, a kondik minden mérésre tudják a gyári értéket, és még a hangszórón is hallani a mérőfrekvenciát ha a multiméter kondimérőjéhez csatolom.

Üdv,

0