You are here

400V hosszabbító furán van bekötve. Jó ez így/nem veszélyes?

78 posts / 0 new
Last post
Rattanee
Rattanee picture

Szevasztok!

400V-al még nem sok dolgom akadt, úgyhogy segítségeteket kérném. Vettem egy ipari autómosót amihez kaptam egy hosszabbítót is, ami viszont izgalmasan van bekötve. A csatlakozók 5 pólusúak, abból is a nagyobbik fajták, viszont a kábel csak négy eres. A csatikban csak a három fázis, és a föld van bekötve (0 nincs!).

Hogy egyértelmű legyen:

L1----L1
L2----L2
L3----L3
F-----F
0 nincs bekötve

Szabályos ez a bekötés? Vagy legalább életveszélyes ? :) Nem az lenne az esetleg használható (bár gondolom nem szabályos) alternatíva hogy a 0 és a föld összekötve?
Van valami szabályos módja a 4 eres kábelnek 5 eres csatikhoz? (A kábel igen jó, vastag, gumikábel, ezért szeretném felhasználni ha lehet, bár a csatikat a siebb fajtára ki kell cseréljem, ha egyáltalán ez kivitelezhető...)

Előre is köszi az infot!

Comments
mpisti
mpisti picture

Szerintem a vita meddő. Az 5 pólusú aljzatokat és dugókat TN-C-S rendszerre tervezték, ami feltételezi azt,hogy megvan a szétválasztott nulla és védővezető. Ha ebből a kettőből valamelyik funkcionálisan hiányzik, az már hiba. Emellett a 4 eres kábel használata 5 pólusú dugóval és aljzattal szerelt hosszabbítónál félrevezető, tehát balesetveszélyes lehet.Egy szabványossági vizsgálat során egy ilyen hosszabbító balesetveszélyesnek minősül még akkor is, ha a róla éppen táplált fogyasztónak nem kell nullavezető. Azért balesetveszélyes, mert olyan fogyasztóhoz is használható, amelyiknek kell a nulla, és a nullavezető hiánya a táplált berendezésben beláthatatlan meghibásodást okozhat( pl. 230V AC ventilátorok nem indulnak, a gép hűtés nélkül marad, hogy csak egy példát említsek). Egyébként a hosszabbítókkal foglalkozó jelenleg érvényes hazai szabvány :
MSZ-IEC 60884-2-7:2012

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Mpisti!
Teljesen igazad van, mar vagy 5 menetben probaltuk többen is ezt megvilagitani, de rattanee-nk mintha a falnal is rosszabbul hallana/nem olvasna, vagy csak "foglalkoztatni-ugratni"(?) szandekszik tarsulatunkat...
Jobbat, Kari

0

szakiroli
szakiroli picture

Sziasztok. Szerintem megérdemelne ez a topik egy szerkesztést a nyitója által: Megoldva kiegészítéssel. Üdv. Roli

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Szakiroli!
Az a legnagyobb probléma, hogy a topiknyitó -bár jogosult rá, de nem kompetens megoldottnak nyilvánítani a témát, hiszen még mindig Ő maga nem érti a lényegét !!! Bár azt kezdi állítani, pedzegetni, hogy megértette, de nagyon messze áll Tőle sajnos. :(
Mivel nem látom, hogy bármiféle affinitása lenne a témához, ezért jobb lenne, ha mindennemű erősáramú szerelést szakemberre bízna ezek után !!!
...míg valakit agyon nem vágat a "villannyal" !
Őt is sajnálnám, de még inkább azokat, kik vétlenek a környezetében! ;)
Üdv Tibi.

0

szakiroli
szakiroli picture

Szia. Én is még az elején kifejtettem, hogy mi, miért is gáz. Gondolkoztam rajta, hogy ajánlok neki egy egyszerű megoldást: Kösse be a gépét fixre a négyeres kábellel és tegyen rá olyan dugót amilyen aljzata is van. De ő nem ezt kérdezte. Ha nem akar rákölteni és nem akar senkit agyonvágni akkor ez lett volna a legésszerűbb megoldás. Kapott volna néhány instrukciót, hogy mit hová és kész. Ehhez képest rugózunk a témán vagy 20-an. (nem biztos, hogy szakmunkásvizsgára kell őt felkészítenünk!) Üdv. Roli

0

Rattanee
Rattanee picture

Na szóval... hála Unimannak leesett a tantusz :)

A lényeg összegezve:
-A gép csak 3 fázis+földet eszik (ennyi van bekötve bele gyárilag, mégis öt lábas dugó van rajta)
---> a négy eres kábel jó hozzá hosszabbítónak, és az jól is van bekötve, csak a csatikat kell kisebbre lecserélnem rajta

Az is tisztázódott bennem hogy miért is nem szabad a nulla és a föld közösítése egy éren (ezt felejtette el mindenki hangúlyozni, azért nem értettem... ha mindenhol két külön éren fut a föld és a nulla,de csak egy könnektornál záródna rövidre akkor nem lehetne belölle gebasz:)

0

kojot
kojot picture

Van itt igazság is, meg a szabványban való teljes eltévelyedés is. Ill aki sejti az igazat, nem írta le végig.
A nagy kérdés, hogy a hosszabbító hol és mire van használva?
Ui forgó motoros gépeknél mint pl eszterga, vagy maró gép... sok esetben nincs nulla bekötésére lehetőség gyárilag!
Van olyan gép, amelyik csillagban működik, és a csillagponton ugye előáll a nulla, és a gép onnan tápolja az egyfázisú vezérlését! Bazinagy CNC-nél két félénél is láttam ilyet. Én is meglepődtem de gyárlag ilyen a kialakítása!
Az is igaz, hogy ha már hosszabbító, akkor illene nullának is benne lennie hátha másutt is alkalmaznák, de a fenti eshetőségek miatt el lehet tőle tekinteni. Mai napság is kapható 4 eres vezeték, amiben a nulla vezető nincs! Ennek oka van akkor!
A védőföld megint csak kutyulás kicsit. Ui nem elegendő az áram kábelen oda vinni a védőföldet, hanem külön EPH vezetéket _KELL_ kiépíteni s berendezéshez. Épp azért mert ha az áram vezetéke meghibásodik, és teszem azt a védőföld is elszakad benne, akkor kikerülhet életre is veszélyes fesz a gépházra! Ha ettől külön bontható EPH vezetéked van, akkor viszont ennek az esélye lényegesen kisebb, valamint az időszakos (éves) mérésnél ez ki fog derülni!
Szóval valahogy így illik. Talán segítettem

0

robit64
robit64 picture

Szép estét!
A nulla vezető, ennél a három fázisú gépnél felesleges, helye sincs a gépen ahova bekötöd.
Tehát a három fázis és a védővezető alkalmazása kötelező akármelyik dugaszolóaljazatot választod.
Az érintés védelmi relé egy vizes gépnél szintén kötelező, új szerelésnél pedig már minden hol elhagyhatatlan.
Tehát alkalmazhatod a négy eres kábelt, akár 5 vagy 4 pólusú csatlakozóval csak helyesen kösd be, de elé egy érintés védelmi relét fel kell tenned mert egy ipari autómosó nem játék!
Üdv....

0

Rattanee
Rattanee picture

Na hogy ebből mekkora forgalom lett :) Köszönöm a sok olvasnivalót mindenkinek, megnéztem, szétszedtem mindent, a gépben nincs bekötve nulla, uh a 4 eres kébel tökéletes lesz, már csak új csatikat kell vegyek rá hogy a méretek stimmeljenek.

//Zsugori mód bekapcs// Esetleg tudja valaki hogy hol lehet a legolcsóbban ilyen csatikhoz jutni(nem cégesen, tehát nagykerek kiütve)? ( Tehát öt lábas,szürke verzió ) A mai kiruccanásom alkalmával 1500-1700Ft-os árat kaptam darabonként, és ugye kellene egy fali aljzat, illetve egy-egy aljzat és dugó lengőben. Nem haragudnék ha 1000ft körüli darabáron tudna valaki ilyesmit, most igen szűk a keret.
//Zsugori mód ki// :)

0

Kari
Kari picture
*****

Hallo Rattan!
"4 eres kébel tökéletes lesz..., //Zsugori mód bekapcs//..(Tehát öt lábas,szürke verzió kell"
Biztos, hogy ezt ertelmes igy szerelni?_a kesöbbi "TEVESZTES" elöre rogramozott!! :jajj:
Kari

1

Rattanee
Rattanee picture

A konnektort a hálózatba bekötöm mind az 5 pólussal, csak a hosszabbító lesz 4 eres, ami nem gond, mert azt úgyis csak ehhez a géphez használom. Ráadásul a gépen is 5 pólusú csati van, és nem akarok arra is költeni hogy még azt is lecseréljem.

0

Rattanee
Rattanee picture

Ja igen. Még annyi. Mindenki hajtogatja hogy ugye az áramszolgáltató bekötésénél egyesítve van a védőföld illetve a nulla. Na most ha ez így van. Akkor miért is veszélyes ezt máshol is összekötni? Elhiszem hogy az, de mondjuk egy konkrét példát még senki nem mondott hogy miylen esetben válhat ez veszélyessé. (Vegyük alapul azt hogy Fi relé nincs bekötve, mivel a háztartások 90%-ában még nincs olyan, és jó darabig nem is lesz. Az pedig tiszta hogy a Fi relében nem kívánt hibaáram érzékelést gerjeszthet, de akkor is max lekapcsol a Fi relé tehát nem látom az életveszélyt benne.)

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
" Mindenki hajtogatja hogy ugye az áramszolgáltató bekötésénél egyesítve van a védőföld illetve a nulla. Na most ha ez így van. Akkor miért is veszélyes ezt máshol is összekötni?"
1. Azért mert a szakemberek ismerik a szabványokat, és azt is miért kell alkalmazni.
2. Mivel csak a 16mm2 feletti vezetékek esetén lehet közös a nulla és a nullázó vezető.
3. Mivel a nulla vezető esetleges szakadása esetén, a nullázó(védő) vezetéken folyna az üzemi áram, ami nem megengedett feszültségemelkedést okozhat. Ajánlom figyelmedbe az MSZ HD 60364 szabványsorozatot.
Egy másik hozzászólásodra:
Az ötpólusú dugó alkalmazása a gépedre, nem tiltott, viszont az aljzatba be kell kötnöd minden eret, ahány csatlakozási pontod van. 5 pólus esetén 5-öt,(3f+N+védővezető) 4 pólus esetén 4-et (3f+védővezető). Mivel a géped csak 3f+védővezetős, az a helyes eljárás, ha:
a. 4 pólusú aljzatot szerelsz a falra, a készüléken 4-es dugóval és négy erű kábellel.
b. 5 pólusú aljzatot szerelsz a falra, a készüléken maradhat a négy eres kábel 5 pólusú dugóval.
c. 5 pólusú aljzat a falra, 5 pólusú dugó 5 eres kábel, aminek a nulla vezetője a gépben nem lesz bekötve (a dugóban igen).

Üdv! Kalex

0

nyaki
nyaki picture

Üdv!
Azért veszélyes, mert ha valahol ismételten összekötik és a nullázási pont- összekötési pont közötti szakaszon valahol megszakad a védővezető folytonossága, akkor a szakadás helye után kialakított csatlakozókba dugott minden készülék testén megjelenik a hibafesz és akkor csókolom. ...de mintha ezt már valaki leírta volna :hmmm:

Szép napot!
„Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!”

0

Rattanee
Rattanee picture

Na igen de ez nekem nem tiszta. Amennyiben a védőföld illetve a nulla úgyis össze van kötve az óránál, akkor (miután össze lettek kötve) hacsak nem szakad meg mind a védőföld, mind a nulla kábele ugyanazon a szakaszon, a hibaáram elvezetésre kerül, így nem lesz érintésveszélyes egyik földelő fül sem. Vagy tévedek?

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Nyaki!
A baj az, hogy rattanee kollega a jelek szerint nem olvassa:-( a kapott hsz-ket, pedig man masok is egyertelmüen leirtak, hogy ez igy miert TILOS, eppugy mint a 4 vezetek & 5 polusu csatik keverese is...
Kari

0

Rattanee
Rattanee picture

Az a helyzet hogy kissé kaotikus kezd lenni a topik. Arrol meg nem nagyon írt senki hogy miért is tilos a 4 vezetek 5 polusu csati keverese amennyiben jol van bekotve. Mitobb mindenki azt irja hogy amennyiben a nulla van kihagyva az maradhat. Akkor most mivan?

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

"Arrol meg nem nagyon írt senki hogy miért is tilos a 4 vezetek 5 polusu csati keverese amennyiben jol van bekotve."

Esetleg olvasni? Az is jó! MSZ HD 60364

Üdv! Kalex

0

uniman
uniman picture
***

Hello Rattanee.

Mutatom a nullát (N), ami "nem kell"...látod?

A másik dolgot nehéz leírni, de megpróbálom (bár már 2-3x leírták más szavakkal):
Két (1m-es) vezetékkel (fázis+nulla) bekötsz úgy egy 230V-os dugaljat, hogy a nullát és a "földelést" a dugaljban összekötöd...
Beledugsz egy bekapcsolt vasalót. Nos eddig minden rendben működik...Na de, ha működés közben elvágod az aljzatba menő 1 m-es nulla vezetéket!...akkor mi fog történni?
A vasaló fémházára kikerül a fűtőszál másik végére csatlakoztatott fázis!!!...Ott fog megjelenni! ...a vasaló 2000W-os "cekászán" keresztül...

Üdv: uniman

0

Rattanee
Rattanee picture

Ahh leesett a dolog!!! :D Köszi!

0

nyaki
nyaki picture

Hali Kari!
Lelke rajta! :-? ...pedig tanulni sohasem késő.

Szép napot!
„Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!”

0

Shizo
Shizo picture
**

Sziasztok!

Minalunk ex YU-ban nem hasznalunk ekkora otromba dugokat a hatartasban, hogyan is nezne ki a szobaban egy termokalyha mogott 20cm-es dugo..ilyet minalunk csak a gyarakban hasznalnak kiskereskedesben nem is aruljak, el sem tudom kepzelni hogy van ez tinalatok HU-ban elcsufitja az egesz szobat..

0

Rattanee
Rattanee picture

Na mi se, de háztartásban nem is nagyon használunk 400V-ot :) Csak én vagyok olyan kattant hogy az évente hatszor esedékes autómosáshoz ipari cuccot veszek :D

0

Kis Kíváncsi
Kis Kíváncsi picture

Szia!
Valamikor a 70-es években nálunk is hasonló volt.

Üdv.: István

File csatolás: 

0

Vaki75
Vaki75 picture

Sziasztok!
Nagy a kavarodás ezért röviden-tömören:
Ha bárhol (falon, hosszabbítón) ötpólusú aljzat van, ahhoz öteres kábel szükséges. (Hosszabbító esetén ötpólusú dugvilla is.)
Az ötpólusú dugvillával rendelkező készülékig, (a villanyórától kiindulva) a nulla és a föld (zöld-sárga védővezető) nem közösíthető.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
" (Hosszabbító esetén ötpólusú dugvilla is.)"
Ez, így, ebben a formában nem fedi a tényeket. Csupán a védővezeték bekötése kötelező. Egy két fázisról üzemelő berendezéshez nem szükséges bekötnöd mind az öt eret!

Üdv! Kalex

0

Vaki75
Vaki75 picture

Szia!
Ugye abban egyetértünk, hogy egy hosszabbítónak, aminek a végén ötpólusú aljzat található, bármelyik hozzá csatlakoztatható készülékkel kompatibilisnek kell lennie?
A készülékbe fixen kötött csatlakozó zsinóron természetesen jó lehet a 2F+PE.

0

Ízirájder
Ízirájder picture

Helló!
Így jó ahogy van. Mostanság közelebbi kapcsolatba kerültem a frekiváltókkal, lágyindítókkal és ott sincs semmilyen nulla bekötve, a kis 1 kW-ostól a 450kW-osig. A 240-esk természetesen mások.
A mi gyenge áramhoz "szokott" világunknak azért egy "kicsit" más a világ. Induláskor fázisonként 400A, vagy több))).
Üdv.: Ízirájder

0

Kalex
Kalex picture
*****

Sziasztok!

Ennyi sületlenséget már régen olvastam egy rakáson. Akkor menjünk sorba.
1. A magyar energiarendszer lakossági kisfeszültségű része (400/230V) TN-C rendszerű. (Terra Neutral Common) Azaz a nulla vezeték és a nullázó (védő) vezeték közös. Ez igaz a 16mm2-nél nagyobb vezeték keresztmetszetekre az áramszolgáltatói (ELMÜ, ÉMÁSZ, DÉMÁSZ, EON) oldalon. (Az ok egyszerű: ne kelljen 5 vezetéket kihúzni (kifektetni) a fogyasztóhoz.)
2. Az áramszolgáltató csatlakozási pontjánál válik szét a nullázó és a nulla vezető. Innen kezdve öt vezeték megy tovább. Ennek a neve: TN-C-S rendszer. (Terra Neutral Common Separated). Az így szétválasztott rendszert szigorúan tilos újból közösíteni! Egy családi háznál a csatlakozási pont, vagy a mérőhelynél, vagy a házi főbiztosítónál van. A többlakásos épületeknél általában a földkábel vége (a fogyasztói főeleosztó) a csatlakozási pont. Ezeken a helyeken kötelező a helyi védőföldelés kiépítése, amit az áramszolgáltató nullázó vezetékével kell összekötni. Ennél az összekötésnél válik szét a fogyasztó felé a korábban említett nulla és a nullázó vezeték.
3. A helytelenül földelő vezetéknek titulált ér, az valójában védővezető! A több hozzászólásban említett áramvédő kapcsoló (RCD vagy ÁVK) nem önálló védelmi forma, csupán a vezetékes érintésvédelem kiegészítő eleme. Alkalmazása esetén a védővezetőt tilos átvezetni az áramvédő kapcsolón!
4. Az öt pólusú dugvillába nem kötelező a "N" vezető bekötése, ám a védővezetőé igen. Amennyiben a fogyasztó számára szükség van a 230V egyfázisú feszültségre, akkor két eset lehetséges:
a.) Be kell kötni a nulla vezetőt is.
b.) Egy 400/230V-os transzformátorral helyileg kell előállítani a szükséges feszültséget.
A dolgoknak még bőven van szakirodalma, de ennyi tudással, már bizton elkerülhető a halálos baleset.

Üdv! Kalex

0

nyaki
nyaki picture

Hali!
Na, ez így majdnem kerek is, de ne ragozzuk tovább. :oke: A 30mA-es ÁVK új villamos hálózat kiépítésénél már kötelező, a régieknél pedig ajánlott!

Szép napot!
„Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!”

0

Rattanee
Rattanee picture

Köszi az infot! Tehát a bekötés így haszálható. Ha viszont a gép vezérlése 230-at is kér, akkor elvileg csak annyi történik hogy nem fog menni a gép igaz? Ez esetben ha a védőföldet és a nullát egybehúzom az járható út? (Lévén szinte mindenütt azt látom hogy a földet is a nullára ktik a villanyszerelők.)

A másik idevágó kérdésem az lenne hogy egy kis infot hol találok a 400vs csatikról? Mikor aljzatot vettem pár hónapja, az eladó tiszta hülyének nézett hogy "a kisebbik fajta 5 pólusú aljzat kellene", merthogy csak egy méret van belölle? De itt a bizonyíték hogy nem. A mosón és a hoszabbítón is 5 pólusú dugó van, szinte ugyan úgy is néznek ki, de a mosóé kisebb, a villái is kisebbek. Most akkor ez hogy is van? :)

köszi!

0

wildman
wildman picture

A kicsi az 16 amperes a nagyobb a 32 amperes.
A kis készülékeknél legtöbbször a 16-ost.használják
Üdv Misi

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"A kicsi az 16 amperes a nagyobb a 32 amperes."
A még nagyobb meg 63A-es, az ennél is nagyobb 125A-es. Link

És akkor egy svéd megoldás:

Üdv! Kalex

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Kalex!
Ez nem csak "Sved" megoldas, Svajcban is pontosan ilyent talalhattam, pedig nekik mas a sima "220"-as csatlakozojuk (kep jobb aljan, T13-as az egyfazisu alj), de azt ebbe a 3-fazisu aljba bedughatod a sima 230-as fogyaszto szamara_nemtom, hogy a svedek is igy kötik-e be, de a Helveteknel ez igy szabvanyos...
Kari.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Jó tudni. Én azért írtam svéd megoldásról, mert ilyet szereltem odakint Baggetorpban. Hoztam is haza egy pár csatlakozót.

Üdv! Kalex

0

nyaki
nyaki picture

Hali!
Szívesen kimennék én is munkálkodni.

Szép napot!
„Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!”

0

Bandus
Bandus picture

Tisztelt tanyalakók
A mostani szabvány szerint nullával egyesített védőföldelés van.Ez annyit jelent, hogy az oszlopról a nullát összekötik a helyileg kialakított védőföldeléssel.Azért van erre szükség, ha az oszlopon nullszakadás lépne fel, akkor a készülékeken megemelt fesz jelenik meg, és tönkre teheti a készülékeket.Ezért a helyi földelés.Ezt az óra előtt kötik össze.A szétválasztás az óra után van,a fogyasztók felé.A fogyasztónál minden esetben a védőföldelést be kell kötni a készülékre, ha csak nem más szabványú a készülék (kettes szigetelés, elválasztás, törpefesz)A nullát csak akkor kell a csatlakozóba kötni, ha használ 240 V feszt is.Ha csak 400v-ot háromfázison, akkor jó a hosszabbító bekötése.Ezt úgy lehet kideríteni, hogy az adattáblát meg kell nézni, vagy a készülék csatlakozóját
szétszedni és ott látszik a nulla bevan-e kötve.

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Rattanee!
Amennyiben a géped, használja a nulvezetőt, tehát kell valamelyik részegységnek,230V, akkor CSAK öteres vezetékkel kötheted be!
A védőföld, mint a neve is mutatja, véd!
Üdv:
exGelkás

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Rattane!
"...akkor elvileg csak annyi történik hogy nem fog menni a gép igaz?"
Igaz.

"Ez esetben ha a védőföldet és a nullát egybehúzom az járható út?"
TILOS, és ÉLETVESZÉLYES !!!

" (Lévén szinte mindenütt azt látom hogy a földet is a nullára ktik a villanyszerelők.)"
Ez ebben a formában nem igaz !!!

Üdv Tibi.

1

Rattanee
Rattanee picture

Miért? Milyen helyzetben lehet ez életveszélyes? Mert ha arrol van szó hogy 'mi van ha valahol villanyt szerelnek és felcserélik a fázist és a nullát', akkor ez itt nem játtszik. Nem egy helyen láttam hogy olyan házban ahol nincs föld (bérház) a védőföldet a villanyóránál vagy a biztosítéktáblánál egybekötik a nullával.

Ez már csak elméleti síkon is érdekel, gyanítom hogy fog ez működni 0 nélkül is, végtére is egy motor meg egy nyomáskapcsoló az egész (bár nem bontottam ki az elektronikát, nem is fogom ha nem muszály, eléggé el van ásva a gép aljában).

0

szakiroli
szakiroli picture

Szia. Ha közösíted a földet és a nullát valahol a rendszered végén és véletlen a rendszeredben keletkezik egy nullaszakadás akkor mondjuk egy vízmelegítő fűtőbetétjén keresztül kikerülhet a fázis az összes földelésre az adott szakaszon! RÁZNI FOG MÉG A VÍZCSAP IS. (elég véletlen a falban elfúrni a nullát, volt már erre példa) Üdv. Roli

0

csakyt
csakyt picture

Szia.
Maradjunk abba, hogy ne nyúlj erősáramhoz! Tudod, ha egy gyengeáramú valamibe belenyúl valaki, akkor max magával baszkurál ki, de az erősáramnál nem csak a saját életével játszik, hanem mind azokéval, akik az épületen belül bármilyen kapcsolatba vannak azzal a hálózattal. Lehet, valakit a vízcsap fog megdugni azért, mert egy felelőtlen valaki hozzányúlt ahhoz amihez egyébként nem ért. Az erős áram az nem játék!
Üdv Tibi

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia!
Ez a fajta kontár munka nem csak a fázis, és nulla vezető felcserélése esetén életveszélyes, hanem a nulla vezető (melyre Te jelen esetben a készülék fémházát kötnéd), megszakadása esetén is !!!
Ha megszakad a nulla, akkor a fogyasztón keresztül a fázis ki kerül a "földeltnek hitt" burkolatra.

Az általad valahol látott, valakitől hallott dolog, az egy más világ a villanyszerelés területén. De ezt már le is írták neked.
Semmi esetre sem, a hosszabbítók világa.
Szigorú megkötések vonatkoznak rá.: Összekötés helye, módja, kivitele, vezeték keresztmetszete, stb.
Üdv Tibi.

1

Kari
Kari picture
*****

Szia Rattane!
Miert nem hasznalod a bahatunk tudasat? :-)
Kari

0

Rattanee
Rattanee picture

Ezt már láttam, de egy szót sem szól arról hogy méretben több féle lenne az 5 pólusúból!

0

csakyt
csakyt picture

Szia.
Ké féle 5 pólusú DAF csatlakozó létezik. 3X32A és 3X63A
Színben. 16A=kék, 32A=szürke és 3x63piros.
Tibi

0

Rattanee
Rattanee picture

Tehát akkor az 5 pólusúból 2 féle van mégis. Ez a szürke/piros kicsit zavaró, mivel a fedele mindkettőnek piros! :D De igen tényleg, a nagyobbiknak piros a teste is.

0

csakyt
csakyt picture

Szi
Én csak a televíziós koromból tudok visszaemlékezni. Mint írtam, nem vagyok erősáramú szaki, de néha besegítettünk a világosítóknak, mert ha valaki előbb végzett a saját feladatával, akkor besegítettünk a többieknek. Igaz, mi a hálózatra nem dughattunk semmit, de ha azt mondták vigyünk oda egy 32.-es kábelt, akkor mindenki tudta, hogy az a szürke csatlakozó. Azok akik nem voltak járatosban az erős áramba, azok azért a három színt megtudták jegyezni. Ha azt mondták 16.-os, akkor kéket, vagy sima HT csatlakozót kerestönk. Ha azt mondták 63.-as, akkor mindenki tudta, hogy annak csak piros csatlakozója lehet! A csatlakozók színjelőlése nagyon is fontos volt. Sőt! A táp kábelek szinezése is fontos volt az úgy nevezett kakukk csatlakozó beköténésél is. Ezek szinezeteinek a sorrendisége is kötelezően elő volt írva. piros-sárga-zöld-kék-fekete
Tibi

0

pinterkrisztian
pinterkrisztian picture

Szia!

Hát ezt még azért bővíteném egy picit...
Kék: 1 fázisú csatlakozó
Piros: 3 fázisú csatlakozó
Sárga: 1 fázisú USA szabvány szerinti csatlakozó
Ezen kívül láthatsz még Pink/lila, fekete (Legrnad/ABL-nél Event Line-ra keresztelt) csatlakozókat, valamint van a bányagépek csatlakozója, 500V-os feszültségű csatik, stb.. stb...
És utána a lehetőségek száma korlátlan. 1x16, 3x16, 1x32, 3x32, 1x63, 3x63, 1x125, 3x125, a háromfázisúak lehetnek 4 és 5 pólusúak IP44/45/67, és még rengeteg minden amit katalógusban látni, de van rendelési száma, tehát létezik és van olyan hely ahol használják.

Üdv,
Krisztián

0

Rattanee
Rattanee picture

:D Köszi a bővítést, de csak az 5 pólusúakkal volt gabalyodásom :)

0

Kari
Kari picture
*****

Nuu, azert megsem mindent lattal abbol a gugli listazasbol; pl.
Alantabb (a 6. sorban)van a http://shop.villamossagidiszkont.hu cimen egy2MB-os Tracon DAFH katalogus is :-) _(különben en sem ugy tudtam, hogy 25A alatt is van kissebb 5 polusu valtozat, nem a területem_ szerencsere pinterkrisztian megirta)
Kari

0

Kari
Kari picture
*****

Hali!
Mint Ex is irta; jo lenne az a bekötes.
Tudtommal az 5 polusu 3-fazisu csatlakozo =>25A-tol hasznalatos...
Kari

0

pinterkrisztian
pinterkrisztian picture

Szia!

3x3A-es motorra is tudsz 4 érrel 3x16A-es csatit kötni ami elég is.
A felvett áram függvényében kell megválasztani az alkalmazott csatlakozó típusát.
De kötheted 3x32-esbe is, vagy akár 3x63A-be, a lényeg hogy a csati elbírja a kívánt áramot.
A használt csatlakozó típusának csak a pénztárcád szab határt...

Üdv,
Krisztián

0

pinterkrisztian
pinterkrisztian picture

Szia!

Földed van így nincs gond.
Nulla nem kell ha csak 3 fázisú motort hajtasz róla, bár jobb lenne ezt a fajta bekötést egy 4 pólusú csatlakozóban kivitelezni.
Bár biztos költséghatékonysági okai vannak a dolognak, és így biztos tudod csatlakoztatni minden olyan helyen ahol ki van építve 3 fázisú aljzat, és nem kell cserével/átalakítóval bajlódni.

Üdv,
Krisztián

0

csakyt
csakyt picture

Szia.
Én úgy tudom, hogy az erősáram bekötésénél pár éve megszűnt a földelés használata, mert a föld a nullára van kötve. Gondolom DAF csatlakozója van ennek a szerkezetnek. De én nem nyúlnék hozzá és nem módosítgatnám.
Tibi

0

vikica
vikica picture

Szia!!

"Én úgy tudom, hogy az erősáram bekötésénél pár éve megszűnt a földelés használata"

Ez NEM igaz. Mi több, életveszélyes!!

üdv:vik

0

csakyt
csakyt picture

Szia.
Akkor úgy írom. A nulla szűnt meg., vagy hagyták el. A nulla és a föld vezetéket pár éve összekötve használják. Ma már az épületekben a fali vezetékek nem is igazán használnak külön föld vezetéket. Én ezt így tudom. ( nem vagyok erősáramú szakember, de a munkám során a világosítóktól ezt így tudom.
Tibi

0

sim01zoli
sim01zoli picture

Szia Tibi!
Ezt elég rosszul tudod, mivel a mai világunkban nagyon is szigorúan elvárják, ellenőrzik a védővezető meglétét. Még a lámpatestekhez is kötelező odavezetni, Pl. ha egy csillárnak van fém burkolata azt a védővezetővel össze kell kötni. Nem beszélve a fém zuhanyzó tálcákról, fürdőkádakról, ezekhez külön is kell védővezető, mégpedig legalább 6mm2 keresztmetszetű.
Szóval, aki az ellenkezőjét állítja, az rosszul tudja.
Zoli

0

spkkill
spkkill picture

Üdv!

Akkor ezt az elhagyást tessék elfelejteni.Ilyen hálózatot használunk a legtöbb helyen.A föld és a nulla csak az óráig megy közösen,még az óra előtt szét vannak választva.A nullát és földet a mérő után újra összekötni szigorúan tilos és életveszélyes!(A földelés amúgy helytelen kifejezés,mert a hivatalos neve nullázó vagy védővezető.)

0

lizakl
lizakl picture
*****

Szia!
Bizony ez a helyes válasz!!! Tied a hangszóró! :-))
Üdv: lizakl

0

szuts
szuts picture

Hellótok!

Nem tudom, hogy jól gondolom-e, de egy egyfázisú rendszerben, ha felraksz egy Fi-relét, akkor azt már az óra után építed be, és ott válik szét a védőföld és a nulla.
Tehát az óra előtt választják szét?!

"Akik szeretik az ilyesmit, azok rá fognak jönni, hogy ez olyasmi, amit szeretnek." - A. Lincoln

udv.:szuts

0

spkkill
spkkill picture

Igen az óra előtt van szétválasztva.

File csatolás: 

0

sim01zoli
sim01zoli picture

Sziasztok!
Kénytelen vagyok hozzászólni!
Egyfázisú rendszernél a mérőbe megy a fázis meg a nulla. A mérőből elmegy a fázis. A nulla és a védő földelés a mérő nulla bekötésénél van közösítve. Itt kell egy földelő szondát is bekötni! Innét megy a lakáselosztóba a három vezeték: 1 fázis, nulla, védőföld. A háromfázisú rendszernél értelemszerűen 3 fázis...
A mai világunkban a lakáselosztókban a fentieket fogadja a FI relé. Ebbe csatlakozik a fázis és a nulla és a FI relé kimenetéről kapnak a kismegszakítók fázist, a nulla egy közösítő sínre kapcsolódik. Úgyszintén a védőföldelés is külön közösítő sínre. Ezek után már nem szabad a nullát összekötni a védőföldeléssel, mert egyszerűen ha terheli valami az áramkört akkor leold a FI relé. Ha nincs FI relé beépítve (régebbi hálózatok) akkor sem szabad a nullát a fogyasztónál, vagy a dug aljban közösíteni! Miért is nem!? Azért mert ha áram folyik az áramkörben, akkor a nullán is akkora áram folyik mint a fázison. Ha a védő föld is hozzá van kötve, akkor azon is folyik áram, az igaz hogy közelítve csak a fele. ( a nulla és a védőföld vezeték párhuzamos kötése miatt) De a padlózathoz képest így rázni fognak a szabadon levő védőföld érintkezői is, mert a mérőnél földelő szonda van bekötve.
A földelő szondát viszont kötelező bekötni!
A háromfázisú csatlakozóba ha nem kell a fogyasztónak 230V, akkor a nullát nem szükséges bekötni, de a védőföldelést igen. De HA NINCS KIÉPÍTVE VÉDŐFÖLDELÉS AKKOR SEM SZABAD NULLÁVAL HELYETTESÍTENI! Akkor ki kell építeni!
Segítettem? - vagy rontottam a helyzeten?
Üdv. Zoli

0

proba
proba picture

Annyiban kiegészíteném, Hiába nem veszélyes (látszólag) Az 5 pólusú csatlakozónál a nulla hiánya, a hosszú távú békesség érdekében be kell kötni a nullát, ha nincs nulla, használjon 4 pólusú csatlakozót. Hogy mi az értelme, talán annyi, a jó szándékú laikus csak annyit lát belőle, né 5-pólusú, lehet vele az elosztó táblámat használni (3*230V dugalj, egy 4 pólusú csatlakozó...) ezzel addig nincs is baj, míg egyszerre be nem dug egy egyfázisú flexet, meg egy telefontöltőt, és nem veszi észre, hogy a töltő nem működik.A flex indítása után nem is fog többé, mert a nullapont eltolódása miatt 400V-ot kapott, ha véletlen zárlatos lesz, akkor meg a flex is kap 400V-ot....

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"A flex indítása után nem is fog többé, mert a nullapont eltolódása miatt 400V-ot kapott, ha véletlen zárlatos lesz, akkor meg a flex is kap 400V-ot.... "
Ezt lerajzolnád? Itt fennforgás van.

Üdv! Kalex

0

nyaki
nyaki picture

Hali!
:hmmm: Én értem mit írt, de kíváncsian várom, hogy vajh' mi fog ebből az eszmecseréből kisülni. ;)

Szép napot!
„Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!”

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
" Én értem mit írt, "
Csak hiszed, hogy érted. Ő is csak hiszi, hogy tudja mit írt le. Ezért kértem a rajzot.

Üdv! Kalex

1

proba
proba picture

Ha a két ellenállás nem egyforma, a 400V a terhelés arányában oszlik meg. Mivel a töltő ellenállása nagyobb, a 400V nagyobb része jut rá.Ha tönkrement és szerencséd van, akkor megszakad. Ha tönkremenetele zárlattal jár, akkor a helyzet megfordul, gyorsul a flex rendesen.

File csatolás: 

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
A rajz korrekt, de nem azt ábrázolja, amiről a kérdező beszélt. Így aztán az angyalok szárnyáról folyik a diskurzus.

Üdv! Kalex

0

nyaki
nyaki picture

Kalex, erre a válaszodra számítottam, csakúgy, mint a válaszolóéra. Ez a kis esszé inkább ide illett volna, de azért helyes.

Szép napot!
„Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!”

0

proba
proba picture

Eredeti kérdés az volt szabályos-e az 5 pólusú hosszabbító 0-nélkül... Jó legyen szabályos...életvédelmileg esetleg. De az a fránya szakadás már benne van, egy esetleges új felhasználó tudta nélkül.

0

nyaki
nyaki picture

Ne légy ilyen negatív. Kialakul az, csak szépen sorjában. Én bevárom, mert értem a gondolatmenetét, akár hiszed, akár nem. :szunya:

Szép napot!
„Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!”

0

Rattanee
Rattanee picture

Értem hogy mit írsz, de amennyiben az öszekötött föld/nulla akár a nulla, akár a földelés felé sértetlen, hogy tud rázni? Értem hogy áram halad át rajta, de mivel az anyaga ugye réz vagy esetleg alu, az jobban vezeti az áramot mint az emberi test, így nem kellene érintésveszélyesnek lennie. Nem így van ?

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Rattanee!
Te már nagyon kavarod a témát !!!
Mondhatni erősen eltértél a topik nyitótól (Amit véletlen épp te írtál. :-) ).
Ott még 4 szál vezetéket emlegetsz 3F + védő vezető.
Most meg már ötöt. 3f + N + védő -ez két utóbbit, szakszerűtlenül össze akarod kötni. De minek???? Miért tennéd??? :roll:
Van egy olyan érzésem, hogy te már csak kötekedsz. ;)
Tudniillik, ennyi magyarázat után, nem hiszem, hogy még mindig nem bírtad felfogni a lényegét.
Arról nem is beszélve, hogyha igazán érdekelne a műszaki háttere, akkor utána néznél, olvasnál a neten! :yes:
További jó szórakozást. :D
Üdv Tibi.

0

Rattanee
Rattanee picture

Az eredeti kérdésemre már rég megkaptam a választ, a többi már csak a kíváncsiság :) De már értem a dolgokat, én is kevertem, meg az se volt tiszta ahogy mások írták elsőre :)

0

csakyt
csakyt picture

Szia.
Valószínűleg segítettél, de jobb lett volna ha külön még megjegyzed, hogy akinek nincs erősáramú végzettsége, az ne nyúljon hozzá!
Tibi

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Rattanee!
Semmi baja annak a bekötésnek!
A géped csatlakozójánál is ellenőrizd, hogy használja-e a 0 vezetőt.
A kisebb csatlakozó átszerelésének, max. mechanikai akadálya lehet.
Üdv:
exGelkás

0

Sponsored links