You are here

Shiva PPA-1200 végfok végtranzisztor helyettesítés

39 posts / 0 new
Last post
djhalasi
djhalasi picture

Sziasztok!

Adott egy Shiva PPA-1200 végfok. Az egyik oldal nem szól, találtam benne 5db zárlatos végtranyót. 2SA1302 és 2SC3281 tranyók vannak benne. Valahol olvastam, hogy ezeket a tranzisztorokat már nem gyártják, amiket kapni lehet az pedig mind hamisítvány. 2SC5200 és és 2SA1943 lenne a helyettesítője, de ebből is rengeteg a hamis. MJL21193, 21194-et ajánlották helyettesítőnek. Igaz ezek drágább alkatrészek, de állítólag ebből esélyesebb, hogy eredetit kapok. A kérdésem az lenne, hogy mivel 5db ment tönkre (2 komplementer pár+1db) elég ha ezt a 3 párat cserélem ki, vagy muszáj kicserélnem mind a 8 párat? Ha nem muszáj nem cserélném ki mindet, mert anyagilag elég húzós lenne.

Comments
djhalasi
djhalasi picture

Szereztem egy újabb hibás példányt. :) Komplett végtranzisztor garnitúra csere szükséges és elszálltak a meghajtók is. 2sc2336 és 2sa1006 a meghajtó. HQ-tól szeretnék megrendelni mindent, mert ott van a legjobb árban, viszont 2sa1006 már nem kapható náluk, kifutott tétel az írja. Mit tegyek helyette, ami náluk beszerezhető és van komplementer párja is?

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Az MJE15032/MJE15033 páros tökéletes lesz a számodra, számos más típusban használják ezen a helyen.
A HQ-ban kapható is.
Laci

0

djhalasi
djhalasi picture

Köszi! Most raktam össze, de olyan gondom van, hogy kva magas a nyugalmi áram. A trimmert teljesen letekerve sem megy 1A alá. Kíváncsiságból megnéztem a másik oldalát, ami elvileg jó, bár látszik, hogy már valaki azt is javította. Na ott még több, 1,3 A körül van. A kimeneten egyenfesz nincs, hangszórót rákötve tökéletesen szól. Mi lehet a bibi, vagy ez így normális? Primer ágon 2x60W izzóval indítottam, úgy csak 0,5A körül van a nyugalmi áram, de csak +-45V olyankor a tápfesz. Áramkorlát nélkül -+90V-on mértem ezeket az 1A körüli értékeket és akkor fűtötte a bordákat is.

0

djhalasi
djhalasi picture

A hűtőbordán lévő összes végtranzisztort és meghajtót cseréltem, valamint a teljesítmény részen cserélve lett az összes 0,33ohm 5W emitter ellenállás, a végtranyók bázisára menő 2,2 ohmok, valamint találtam még 2db szénné égett 47 és 22 ohmot. Gyakorlatilag a teljesítmény részen minden cserélve lett. A meghajtó részen is átmértem az összes ellenállást, de mind jó, a panelon lévő mpsa ill bc tranzisztorok is jók, kiszedtem őket egyessével. Működik mind a 2 végfokpnel, a kimeneten nincs egyenfesz, minden frankó, csak a nyugalmi áram az egekben van és fűti a bordát mint a barom. A másik panelon ahogy nézem ugyanígy kicseréltek mindent a teljesítmény részen, ahogy én, de a hiba ott is ugyan az. Nálam itt megállt a tudomány. HELP please! :)

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
A nyugalmi áramot beállító tranzisztort ellenőrizd újfent.Lehet hogy nincs kinyitva eléggé és ezért
a meghajtó tranzisztorok túl nagy nyitófeszt kapnak.Ha szükséges nyugodtan változtass ellenállás értékeket.
Laci

0

djhalasi
djhalasi picture

Szia! Erre gondoltam én is, bár elvileg erre nem lenne szükség, így is működnie kellene. Egy 220ohmos trimmer van betéve. Ide tegyek egy nagyobb ellenállású trimmert esetleg? Rajzra rá tudsz nézni itt a tanyán. A ppa-1600-at keresd. Nem teljesen ugyanaz, de hasonló, a nyugalmi áram beállító része ugyan az ebben is, még az alkatrész értétek is.

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Az R32 vagy az R34 helyett tennék 1kohm-ot.Nem kell félni,ez a kisebb nyugalmi áram irányába hat.A Q12 TIP117
bétája is lecsökkenhetett.Szimpla ell. méréssel nem biztos hogy észreveszed jónak minősítve a tranzisztort.Én
ezt is kicserélném látatlanba mondjuk egy BD140-re.Ezeknek célra kell vezetnie.

0

djhalasi
djhalasi picture

Szia! Igazad volt! Kicseréltem a bdw94-et tip117-re, de így sem volt jó, úgyhogy ránéztem a B-E között lévő ellenállásra. Meg is lett rögtön a hiba. A rajz szerint 220ohm-nak kellene ott lenni, de csak 100ohm volt. Valószínűleg aki előttem javította rakhatta oda. Nem volt itthon csak 330ohm, de próbából betettem és tökéletes lett, most már le bírom húzni szépen a trimmerrel akár 80-100mA-re is a nyugalmi áramot. Köszönöm a segítséget! Kicseréltem a másik panelban is, de akkor vettem észre, hogy a 2sa1302-ből mind a 8db végtranyó egyforma Toshiba, viszont a 2sc3281 felemás, van benne 3 féle is. Így nem merem összerakni, nehogy elszálljon megint. Kérdés az, hogy elég ezt a 8db 2sc-t cserélni egyformára, vagy muszáj a 2sa-kat is, esetleg rakjam össze így? Valaki említette itt, hogy az a lényeg,h a párhuzamosan kapcsolt tranzisztorok legyen egyformák, lehetőleg egy gyártás sorozatból. Jó lenne, ha ez igaz lenne, mert akkor elég ezt a 8-at cserélnem.

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
A párhuzamosan kapcsoltak legyenek egyformák.
Laci

0

djhalasi
djhalasi picture

Köszi! Tegnap kicseréltem egyformákra, már össze is raktam az egészet, eddig tökéletes. Majd az esti buli eldönti úgyis, hogy jó lett vagy sem. :)

0

djhalasi
djhalasi picture

Tip117 bdw94re lett cserélve, mert az már nem beszerezhető. Szerintem ez lesz a gond, mert a másik panelba is ez került és ugyan ezt a hibát produkálja az is. Hiába hasonlóak a paraméterei, lehet mégse jó helyettesíteni. Megpróbálok szerezni tip117-et vagy ha nem sikerúl, akkor cserélem az ellenállásokat ahogy írtad.

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia!

Mi tart vissza, hogy azt a kismaréknyi, tán 200 forint összértékű BC unit is kicseréld? Esetleg a benne lévő diódákat sem ártana kidobálni... Igaz az 1N4141 aranyárban van, de talán megérné.....

Óh, de szép! Jaj, de szép... Nézzük meg a belsejét! (dr. Kun László)

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: a tranzisztorokat erősítésre össze kell válogatni, 5-10%-on belül
legyen.
A digimultikban levő bétamérő erre nem alkalmas,

Bálint

0

djhalasi
djhalasi picture

Szia!

Elvileg egy gyártásból valóak a tranzisztorok és a szórás minimális köztük. Régebben is javítottam már ilyen erősítőt és ráadásul akkor abban nem is lett mind cserélve, csak az a pár darab, ami rossz volt, szóval ott még ennyire sem voltak összeválogatva, de ott mégsem volt ilyen nyugalmi áram probléma. Nem gondolnám, hogy ilyen baj lenne.

0

miczo
miczo picture

A panelmosáshoz: a nem lakkozott paneleket nitrohígítóban oldott fenyögyantával szoktam áthúzni. Amikor megszárad jól forrasztó lesz, víztaszító. Panelmosásra is nitrót használok, a lakkozott panelokat sem oldja, viszont a ráégett gyantát, fluxot szinte azonnal leszedi. A tiszta alkolol ugyanígy oldja a gyantát, talán nem annyira agresszív mint a nitró.

0

djhalasi
djhalasi picture

Megoldódott a hiba. Újra átmostam a panelt alkohollal, de most áztattam jó sokáig, utána erős sörtéjű fogkefével átsikáltam az egészet. Így már tökéletesen működik. Lehet nem ártana a végfokpaneleket is ugyanígy átmosni, mert igaz kompresszorral kifújattam a koszt mind két panelról meg az egész készülékházból, de a panelra lerakodott dolgok, amik esetleg nem jöttek le később még okozhatnak meglepetéseket. Az a baj, hogy ez még régi szériás, nincsen lakkozva a panel, a vezetősávok csak ónnal vannak végigfolyatva és így gyakorlatilag elég egy kis por, meg nedvesség, hogy behaljon az egész. Majd teszek fel fotót a panelekről, elég érdekes. Egy oldalas a panel, de felülről vannak beforrasztva az alkatrészek, elég gány megoldás.

0

Csabeboy
Csabeboy picture

Érdekes Szerkezetek amúgy.... de típuson belül is pl ppa 1200
Láttam vagy 4 fajta verziót legalábbis annyira biztosan emlékszem.Az alkatrészek is elég változatosak.
Gondolom mikor mi volt raktáron vagy mi volt olcsóbb.
De legalább nincs kispórolva semmi belőlük,mint a mostani csodákból

0

miczo
miczo picture

Az ONSemi NJW3281/NJW1302 tranzisztorai tökéletesen jó helyettesítök. Ezeket válogatni se kell, gyárilag egy sorozatból a béták szórása nagyon kicsi. Ezek sem olcsók sajna.
Esetleg szintén ONS NJW4281/NJW4302, ezek teljesítményben is többet bírnak (250W).

0

djhalasi
djhalasi picture

Köszi, már megoldódott a helyettesítés probléma! Jelenleg egy másik ugyan ilyen végfpok védelmével küzdök.

0

djhalasi
djhalasi picture

Szereztem egy 3. példányt is, szintén PPA-1200-as és az MJ15003/15004 tranyókkal szerelt változat ez is. A fél oldala nem megy, világít a védelem led és a kimeneten 6,3V egyenfeszt mérek. Végtranyókat megmértem kiforrasztott állapotban, egyik sem zárlatos, vagy szakadt. Meghajtók szintén jók. Kicseréltem az összes elkót benne és átmértem az ellenállásokat és a diódákat, de nem találtam hibásat. A végtranyók bázisain lévő 4,7 ohmok sincsenek megnyúlva. Hogyan tovább? Szkópom sajnos nincs, csak multiméter. LF357N IC van benne. Esetleg ennek a hibája okozhatja ezt a 6,3V kimeneti egyenfeszt?

0

Kari
Kari picture
*****

Hali Halasi!
Ha a 2 bemeneten <10mV feszt/különbseget (Offset erteke) mersz=maga az IC alighanem rendben van...
Kari

0

djhalasi
djhalasi picture

Köszi! Megmértem, az IC jó és úgy néz ki a végfok panel is, ennél is a védelemmel lesz baj. A kimeneti 6,3V egyenfeszt ugyanis a kiemeneti csatlakozón mértem, de ugye ha a relé nem húz be, akkor a kimeneti csati nincs összeköttetésben a végfok panel kimenetével. (figyelmetlen voltam) A végfokpanelon ha rámérek a kimeneti forrtüskére, akkor minden oké, nincs egyenfesz, tehát a végfok jó. Valahol a védelem panelon mászik 6,3V volt arra a lábra, ami a kimeneti csatihoz megy és ezért tilt. Csak nem tudom mit kellene megnéznem. Ellenállások, diódák jók, IC-t is cseréltem a védelem panelon, de semmi változás. Dobáljam ki ebből is az elkókat, esetleg cseréljem a kis BC tranyókat?

0

djhalasi
djhalasi picture

Na átmostam a védelem panelt denaturált szesszel. Most az az oldal jó, amelyik rossz volt és a változatosság kedvéért, most a másik oldal halt le. Már ott tartok, hogy lassan szétverem. Undorító egy valami.

0

djhalasi
djhalasi picture

Na sikerült szereznem komplett vadi új beültetett, élesztett panelt bele 15-ért, úgyhogy nem kínlódok a javítással, mert az sem lenne olcsóbb és ez legalább biztos jó. A hétvégén ha lesz időm bele is kerül. Viszont szereztem egy másikat is. Ez régebbi szériás, ebben még MJ15003/15004 tranyók vannak (4-4db). Egyik fele ennek is döglött. Világít a védelem led. Végtranyókat átmértem, mind jó, égésnyom sehol, kimeneten sincs egyenfesz, tehát a végfok panel elvileg jó. Néha kiold a védelem pár másodpercre, aztán megint nem jó. Ha mozgatom a védelem panelra menő vezetékeket, akkor elkezd kattogni a relé, meg villogni a led, így vélhetően ott lesz valami kontakt hiba.

0

djhalasi
djhalasi picture

Esetleg a védelemben mit érdemes megnézni? Kivettem a panelt, de forr hibát nem látok, rajzom sajnos nincs.

0

djhalasi
djhalasi picture

Na közben ecsettel szépen leporoltam róla a sok rárakodott kotut és most úgy néz ki jó. Remélem így is marad.

0

LACI058
LACI058 picture

Sziasztok.
Találtam 1 db Toshiba 2SA1302-t és 3 db. SST gyártmányú 2SC3281-0 tranzisztort. Ezek legalább 15 éve vásároltak de vadonatújak. Ha érdekel valakit akkor írjon.
üdv. Laci

0

Csabeboy
Csabeboy picture

Nekem volt vele munkám bőven,sajnos füsttel működött.Ha esetleg elakadnál vele keresd a gyártót Városi Zoltánt.Nekem is ő segített ő ajánlotta az Mjl-tranzisztorokat is. Néztem az általad említett Fjl-eket hát ha eredetik és nem hamisítvány akkor érdemes.Az a baj hogy már nagyon meg kell nézni mit veszel kaptam már a HQ-tól is nem eredeti cuccot.Csatolok egy képet arról amit javítottam,nem bíztam benne de feléledt.

0

DINO54
DINO54 picture

Szevasztok !
Nékem évtizedes tapasztalatom, nem az számít hogy esetlegesen ne tán tán hamisítványról van szó, hanem hogy a párhuzamosan dolgozó tranzisztorok egy gyártótól származzanak.Így az egyes példányok egymáshoz képesti szórása bőven belefér a kívánatos tűrésbe,ugyan is a bipoláris tranyók eléggé kis szórással gyárthatók.Bár így volna ez a FET -ek esetében is !Egy szóval is én mindig arra törekedtem hogy a párhuzamosan kapcsolt egyedek egy gyártótól származzanak,így
elég nagy az esélye az egymáshoz képesti egyformaságnak akár eredeti akár "hamisítványról" van szó.Tehát nem az a lényeg
hogy tökéletes párokat dolgoztassunk, hanem hogy a párhuzamos ágakon azonos igénybevétellel dolgozzanak a tranzisztorok.Így nem dolgoznak "egymásra".Ezen elv alapján akár nem "hivatalos" párok is használhatóak ha a főbb jellemzőik/adataik kb. azonosak.
Maradok tisztelettel: Laci

0

djhalasi
djhalasi picture

Szépen dolgozott benne a füst. :) Egyszer nálam is volt egy javítani, de annak csak apró hibája volt, viszont annak sokkal rondább panelja volt. Azon nem voltak pozíciószámok sem és minden forrasztásnál vált fel a fólia, meg folyt össze minden. Mondjuk az 2 oldalas panel volt. Ez már egész kultúráltan néz ki. 3 ledes süllyesztett potis változat ez?

0

Csabeboy
Csabeboy picture

Igen 3 ledes süllyesztett potis.Ezek már teljesen korrektül meg vannak csinálva.

0

Csabeboy
Csabeboy picture

Én pár hónapja javítottam egy PPA 800-at.Én a hibás oldalban cseréltem az összes végtranzisztort.(ebben 2sa1943 2sc5200 van)Nem igazán találtam megbízható forrást,pedig nekem csak 3 db-ot kellett volna cserélnem.Így hát mjl-ek kerültek bele.azóta is hibátlanul működik.

0

djhalasi
djhalasi picture

Találtam még a HQ-nál helyettesítőnek másik tranyókat is. A Fairchild Semiconductor a gyártó. FJL4315-O és FJL4215-O. Hallott már valaki ezekről? Majdnem féláron van az MJL-ekhez képest. Kérdés az érdemes-e beletenni, vagy csak szívás lesz vele?

0

djhalasi
djhalasi picture

Attól tartok ez se lesz tökéletes és stabil, csak ha mindet cserélem, viszont az anyagilag elég húzós lesz. :( Mit cseréltél még benne, mire érdemes figyelni?

0

SzBálint
SzBálint picture
****

0

djhalasi
djhalasi picture

Szia!

Valóban lehet kapni, de azt mondják ez valami silány hamisítvány, eredeti Toshibát nem gyártanak már.

0

helpme
helpme picture

Szia,
a süninél valóban hamisítványt lehetett kapni, én Pityeszéktől vettem Toshibát, már köbö 1 éve, azóta is stabilan működik az erőlködő.
Ez persze nem jelenti azt, hogy ez most is így van.
Szerintem interjúvold megy Pityesz kollégát...

Dénes

0

djhalasi
djhalasi picture

Értem, köszi! És egyébként elég lenne csak azt a 3 hibás párat cserélni, vagy mindenképpen dobjam ki belőle mind a 8 pár tranyót?

0

Sponsored links