You are here

SIEMENS SR23225/06 (vagy bármilyen más) mosogatógép feltámasztás

5 posts / 0 new
Last post
pihe
pihe picture
*****

Sziasztok,

Egy leselejtezett '98-as Siemens SR23225 mosogatógép feltámasztásán fáradozom. A neten kb semmi nincs róla, de szívesen veszem ha valaki talál :) )
Tünetek eredetileg a következők:

bekapcsolás után az egész oldalát elfoglaló átlátszó műanyag izé (amit én most lehet hogy helytelenül vízlágyítónak fogok hívni :) ) egyik alsó túlfolyóján ömlött a víz az aljába, amitől kikapcsolt. A túlfolyó környékén (a gyantatartály mellett) a járatok látványosan el voltak dugulva valami algás, fehér színű morzsával, amit 2 órányi kurkászás és vizes öblögetés után sikerült szinte teljesen feloldani. Az öblögetés közben víz került a gyantatartályba is, de sajnos máshogy nem lehetett megoldani. A gyanta szemcsésnek látszott.

Ezután a következő történt: a próbamosás során a dob aljában 20 centis hab képződött, amit csak 3-4 kör átöblítés vitt ki. Habosak lettek a vízlágyító eredetileg eldugult járatai is a gyanta mellett, mostanra ez is megszűnt. A gép látszólag rendesen mosogat, viszont:

- minden mosogatásra elhasznál kb ugyanannyi sót mint amennyi mosószert (vízkeménység közepesre van állítva, teletöltöm a sótartályt, de a mosogatás végén újra szól hogy kifogyott)
- a belső fémfelületek nem száradnak foltmentesen

3 kérdésem támadt:

- tönkremehetett -e a gyanta pl az öblögetéstől, ha igen hol lehet olyat szerezni?
- ez, vagy más okozhatja -e a túlzott sófogyasztást, ha egyátalán túlfogyasztűs ez :)
- a kirakódó foltok lehetnek -e a sótól, vagy a döglött gyanta miatt lerakódó vízkőről van szó?

Bocsi a hosszért, csak teljes képet próbáltam adni :)

/B

Comments
mbence
mbence picture

Helyzetjelentés, hátha valakinek később hasznos lehet:

a labirint újabb átöblítést kapott, kijött még egy adag vízkőmorzsa, meg egy kevés algás nyálka. 2 mágnesszelep van alul, ezeket is sikerült kivenni, mindkét szelep tengelye vízkőmorzsás volt, és be volt szorulva nyitott helyzetben (a rugó nem tudta visszanyomni), + az egyik fölött van még egy úszógolyós szelep ami szintén nem zárt a vízkőmorzsáktól. Tehát a próbamosások alatt kb. minden nyitva volt minden irányban, ezért fogyhatott el a só olyan gyorsan. Most minden zár, foltmentesre száradt a belseje és alig fogyott a sóból, szóval úgy tűnik sikerült teljesen működőképessé tenni :)

0

mikro
mikro picture

mikro
Lehet,hogy valaki valamikor só helyett mosószert rakott a gyanta tartályba,és az habzott fel,(ilyenkor a gyanta tönkremehet)a gyanta tartály körül vagy a vízlabirintál van valószinűleg 1 mágnesszelep,ami beragadt,(vagy a labirit valahol még dugult)és mindig nyitva van igy elviszi a sót a gépből.
üdv

0

gépszaki1
gépszaki1 picture

Szia!
Emlékeim szerint a gyanta nem megy tönkre mivel a vízlágyításban van szerepe.A túlzott sófogyasztás adódhat abból is hogy sima háztartásit raktál bele.Túlzottan aprók a szemcséi kimossa a víz.
Van egy ilyen "agyhalott" gép,nagyon szép állapotban,ha érdekel irj.
gsz.

0

mbence
mbence picture

mosogatógéphez való a só, jó nagyszemű :) olyan mintha túl sok víz áramlana át a sótartályon, és mint kioldódna belőle...

0