You are here

Gorenje kombinált hűtő nem hűt

4 posts / 0 new
Last post
pistili
pistili picture

Üdvözlöm a Tanyásokat!
Egy kombinált 200 literes Gorenje hűtő egyik pillanatról a másikra nem hűt. A bekapcsolás után csobogó hangot ad.A kompresszor felöl halk motor hang hallatszik. A hátsó radiátor nem meleg.Mi lehet az ok?.Mivel kellene a vizsgálatot kezdeni. Ebben kérném a segítségeteket,érdemes e megjavítani. ill. megjavítattni.
Pistili

Comments
feci
feci picture

Szia.
Kilyukadt és megszökött belőle a gáz. Ha az elpárologtató nincs beépítve a hűtő falába akkor ahol olajos folt van ott a lyuk. Semmit se tudsz vele csinálni megfelelő szerszámok nélkül. Hűtőszerelővel megnézetheted, de kevés az esély a megmentésére.

0

swad
swad picture

Szia! A kurtyogó hang lehet normális is, illetve abnormális is, a gáztöltet mennyiségétől, fajtájától függően. A hideg radiátor nem túl jó hír, minimum a felső részen, a leszálló ágnál forrónak kellene lennie, vagy másképpen a kompresszornál az előre menő és a visszatérő oldal között kell érezhető különbségnek lennie! A kompresszort le tudod ellenőrízni szimpla multiméterrel is, erre remek videók vannak a youtube.comon. Egyes gázok,pl r600a hajlamosak a gyantakivállásra, ezáltal dugulást okozva a kapillárisokban. Nézd meg a kompresszor felől a csőkígyót és a bekötéseket, ha oxidosak (vasoxid-barna,rézoxid-zöld) lehet, hogy eleresztette a gázt. Az angolok nagy mesterei ezeknek, külön roppanógyűrűs adaptereik vannak a csőkötésekhez...itthon még nem találkoztam ilyenekkel.Pl. itt egy videó, hogy gogyan javítják a hűtőket. Ha minden ok és no-frostos, akkor vezérlő, ha nem no-frostos, akkor passz (max termosztát)! :)

0

Chipmunk1960
Chipmunk1960 picture

Szia, Ez 'A kompresszor felől halk motor hang hallatszik.' pontosabban mit takar? Megy a motor rendesen, mint előtte? Mert ha megy akkor nincsen elég, vagy egyáltalán gáz, amit szállítson. De ez lassan szokott kezdődni, ahogy csökken, a gáz mennyisége a hűtőtér úgy kevésbé hűl a fagyasztó, viszont lemegy -20 alá is. Az 1 motorosokról beszélek, ahol sorba van kötve a 2 hűtőtér. Egy nyomást kellene mérni benne, valószínű nagyon kevés benne. Az a kicsi adja a hangot. Ha meg volt döntve, vagy elfektetve akkor a kompresszor olajtól eldugulhat az elpárologtató pici fúvókája. Ezért is kell várni szállítás után, ahogy a gépkönyvben le van írva, hogy lecsurogjon az olaj rendesen. Tanácsokat csak a mérés után lehet adni, gondolom nincs otthon szerszámkészleted ilyen feladatra, szerelőt kell hívni. Egy biztos, hogy az új hűtőket, meg mindent sokkal vékonyabb anyagból csinálják. Nézz meg egy Volga M21-est :) Ráadásul az egész körbe van öntve habbal, nagyon kicsi az esélye, hogy elérhető helyen van a lyuk és javítható. nem tudom a mai árakat, de egy töltés 8-10e Ft körül volt pár éve, és nincs garancia, hogy nem lyukad megint máshol, még ha meg is lehet forrasztani. Ma már semmit nem gyártanak az örökké valóságnak! Ez a "Betervezett elavulás elmélet" Murphy szerint ami elromolhat el is romlik, főleg, ha a hibát gyárilag bele tervezik a berendezésbe! Üdv: mike

0