You are here

Güde 160GC inverteres hegesztő tápja nem indul

24 posts / 0 new
Last post
slaszlo
slaszlo picture

Sziasztok!

Egy kis segítségre lenne szükségem, megakadtam.
Rajzom nincs hozzá, de a bele majdnem ugyanaz, mint az Awelco 164-nek.
Bekapcsolásra a ledek égnek, majd a sárga elalszik, relé behúz, tovább semmi.
Főtáp gretz, két kistáp gretz mind jók, igbt-k, kimeneti oldalon a diódák jók.
Az Awelco rajzát alapul véve a Q1P után az ALIM13V megvan, ez az LM324 tápja, a Q2P után 15V megvan, ez az L6386 tápja.
Q4P kollektora a kis gretzről megkapja a +20V-ot, de a kimenetén már nincs feszültség. MJD122 jó, a bázisán lévő Z szintén jó. Az 1k82 ellenálláson is megjelenik a feszültség, de ha bekötöm, a bázist valami lehúzza nullára. Rajzon nem szerepel, de a bázisról megy el egy vékony fólia csík, nem igazán követhető nyomon, valahová az LM324 irányába.
Ha valakinek volt már hasonló gondja, vagy tud javítási tippet, előre is köszi.

A mellékelt rajz részlettel több az Awelconál, illetve mások a pozíció számok és helyenként kicsit át van a nyák variálva.

Laci

Comments
zgyula
zgyula picture

Szia !
Végül is sikerült megfejtened a rejtélyt? Most én szívok egy Güde 140GC-vel, ugyan ez a hibajelenség. :(

0

slaszlo
slaszlo picture

Szia!
Már rég túl vagyok rajta.
Szóval a Güde 160GC az nagyjából ugyanaz mint a téma nyitásban belinkelt Awelco, + az a kézi rajz részlet, csak minden el van tolva a nyákon és mások a pozíció számok.
Azt nem bírtam kideríteni, hogy a 24V (ventillátor) hiányát hogyan vezérli az LM 324, nem volt nyomon követhető.
A kézzel rajzolt ágat, pontosabban a Q1.0-t kikötöttem, hiszen az Awelcoban nincs is, így minden tápfesz felállt, ez csak egy + védelem volt.
Még az LM324-et és az antistick résznél a BSR14, BSR16-ot cseréltem, majd jó lett.

Tiednek milyen a belseje, jó lenne 1-2 kép róla, sima Awelco, vagy valami Ondulix förmedvény (D::::)?

Laci

0

zgyula
zgyula picture

Szia !
Én is kiiktattam azt a 2 tranyós förmedvényt, nem is értem hogy indulhatott ez el eddig, mivel a 24V -ot szintén az inverter állítja elő. Így ez egy csuka fogta róka eset... Mindenesetre először az L6386 -ra gyanakodtam, ki is cseréltem, majd gyanús lett, hogy az UC3845 miért nem kap tápot ?
Arra rájöttem hogy a 15V-os táp le van tiltva és ezért, majd megtúrtam az internetet és itt kötöttem ki...
Ez ugyanaz a cucc lehet mint a tiéd, képet hagy ne tegyek fel, mert már összeraktam.

0

Magnum
Magnum picture

Szia,
Az egesz igy valohogy mukodik:
A fesz az indulasra az R43P 82K/3W A +HT (315V) majd D14P zener (16V)es D13P (5V6)keletkezik.
Az elso impulzus a cca.7,8-9Vra (START TRESHOLD) feltoltot C9P 470uF elindijta a PWM - et UC3845D a mely majd a +24V mukodik tovab.

Udv.Magnum

0

slaszlo
slaszlo picture

Szia!

Úgy, ahogy írod. Amíg nincs 24V, addig be nem indul, de amíg nem indul be, addig nem csinál a trafó 24V-ot.
Azt a kézzel rajzolt rész ki lehet hagyni, attól még a többi védelem megvan, mint az Awelco 164-ben.

Ezek szerint ugyanaz a felépítése a 140-esnek, csak kisebb áramra van korlátozva és kevesebb, vagy kisebb az igbt benne.

Laci

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

"Amíg nincs 24V, addig be nem indul, de amíg nem indul be, addig nem csinál a trafó 24V-ot."
Ez így teljesen rendben van a kapcsolóüzemű tápegységeknél, mind így működik.
Az első impulzushoz az energiát egy soros ellenálláson keresztül kapja meg.
Az impulzus pont ezért nem nagy, hogyha valami baj van akkor ne is álljon fel a táp.
Ennél egyszerűbben nem tudtam elmagyarázni.

Üdv: Dénes István

0

zgyula
zgyula picture

Hello !
Nyilvánvaló, viszont itt a soros ellenállás megvan csakhogy kizárólag az IGBT meghajtó számára. Az UC3845 ettől még nem indul el... (nézd meg a rajzot)

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

Akkor valamit iszonyat benéztél !
Itt az útvonal:

Üdv: Dénes István

File csatolás: 

0

zgyula
zgyula picture

Hello !
Ez a rajz csak 90%-ban hasonló, sajnos pont olyat nem találtam mint a Güde140, abban 1-2 módostás van :(

0

slaszlo
slaszlo picture

Sziasztok!

Alakul.
L6386 ic 9-es lába testzárlatos volt, kivéve a BJT122 tranyó már adott ki 8V-ot. A mellékelt rajz részlet szerint a Q1.0 gnd felé húzza a BJT bázisát, míg a +24V /FAN/ nem jelenik meg, ezért hogy mérni tudjak, az R1.1-et kivéve az összes táp rendesen felállt, az UC-n rendes négszög jel megvan.
Már csak az ic-re várok, mert eltűnt az éterben az első rendelésem... :p

Laci

0

zsugori
zsugori picture
***

0

slaszlo
slaszlo picture

Szia!

Köszi a link, átnézem. Rajz az van nekem is elég sok, csak olyat nem találok, ahol az MJD122 bázisát - gondolom hogy valamilyen hiba miatt - gnd-re húzzák egy tranyóval.
Elég trükkös megoldás, hogy az UC3845 tápját szüntetik meg...

Laci

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Bárcsak kiderülne milyen készülékről van szó... :happy: a google barátunk elárulta ha minden igaz. Ez egy inverteres hegesztő?
Hoppsz, most elszóltam magam, pedig a jelek szerint ez titkos infó. :oops:
Üdv, Z.

0

slaszlo
slaszlo picture

Szia!

Naivan azt gondoltam, hogy akik már aktívan itt vannak a tanyán, kisipari gép, szerszám kategória és a gép típus alapján különösebb keresgélés nélkül is tudják hogy miről van szó, illetve építő tanácsot adnak.

Üdv.L

Figyelmedbe ajánlom:
"FONTOS!
Ha a hozzászólásod vagy annak egy része nem kapcsolódik szorosan a topik témájához, használd az alábbi ikonok közül az offtopik (söröskorsó) ikont!
Így a offtopik szöveg tag-ek közé írt szöveg halványabban fog majd megjelenni (lásd Előnézet)."

Mellesleg, ha egy cím pontos, abból még nem volt baj!

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia!

"akik már aktívan itt vannak a tanyán, kisipari gép, szerszám kategória és a gép típus alapján különösebb keresgélés nélkül is tudják hogy miről van szó"
Azért eléggé naiv elvárás, hogy egy típusszám alapján kapásból tudjuk "miről van szó" ilyen gyártóknál akik "mindent gyártanak" és naponta új terméket dobnak piacra...
Nem gondolod?

Üdv: Laci

0

Ízirájder
Ízirájder picture

Helló!
Én javítottam pár inverteres gépet és nekem ment elsőre...
Nem feltétlenül neked írom, de engem marhára zavar, hogy egyesek helyesírási hibákat és egyéb olyan dolgokat emelnek ki, ami nem igazán segíti a kérdést feltevőt. Minek?
Nézd meg az L6386 tápjait. Az egyes lábon kell lennie egy négyszögjelnek, ezt az UC adja neki. Az UC 1-es lábán szok lenni egyenfeszültség, olyan 2-3 volt, ami 1V-ot változik az áramszabályzás során.
A készülék egyébként a kifejezetten rosszul javíthatók közül való. Sok türelmet hozzá. Az SMI jó? Ha nem akkor érdemes elgondolkodni a kukán.
Üdv.: Ízirájder

0

slaszlo
slaszlo picture

Szia!
Nem idegen a téma, javítottam már meg néhány inverteres hegesztőt, ez is rutinnak tűnt...
Egy új gép, a teljesítmény panelt átnéztem, minden jó rajta, még a kimeneti diódák sem fogják.
Most félre tettem, de az biztos, hogy az LM324-nek megvan a tápja, az L6386 a 2*150k-n keresztül kap 15V-ot, a 4-es láb az bizonytalan, arra most nem emlékszem.
Tulajdonképpen az UC az nem megy, az nem kap tápot. Ez a hasonló rajz szerint a Q4P-ről kapná. Kollektoron megvan a 20V, de a tranyó nem nyit, pedig a környezete jó, kimértem mindent.
Annyiban más a rajz, hogy a Q4P bázisáról még elmegy egy nyák csík, egy smd tranyó gnd-re tudja zárni, ami pár apróságon keresztül a FAN+ra megy, illetve egy TIP122 emiterére. Ez viszont szekunder táplálású, addig nem ad ki semmit, amíg nem indul a gépezet.

Az, hogy most valaki abban leli örömét, hogy keresi a kákán a csomót, engem nem zavar, illetve e miatt senkit sem akarok megsérteni, se "zöld fülűnek" nevezni, de ha valaki ezt mondja magáról, én elhiszem neki, sőt ahogy a képet nézem, valóban... :D

L.

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Ideális esetben ez történt volna: valaki megemlít egy hibát amit a másik javít, ennyi. Nincs felesleges írogatás, sértődöttség, stb.
"Az, hogy most valaki abban leli örömét, hogy keresi a kákán a csomót, engem nem zavar," Már elnézést kértem amiért bele ütöttem orrom a topikodba, mi mást tehetnék még? Valóban nem tudok segíteni a témában, de attól még a szándék megvolt (mielőtt kiderült miről is van szó). Mindössze ezért hívtam fel figyelmed a cím hiányosságára, nem "örömködés" végett. Ahogy látom nem csak engem zavart (valamiért Te is javítottad azóta). Persze már megszoktam, hogy sokaknak irritáló ha "kritikával" illetik, még akkor is ha mindez Őt állítólag nem zavarja. Már érthető a cím (még számomra is) és ez a lényeg.. a "zöldfülűségem" pedig büszkén vállalom, hiszen ezért is olvasom tanulási szándékkal a legtöbb bejegyzést. Ezek alapján mit is gondolsz rólam?? Ezt teljes mértékben rád bízom, úgy érzem nem engem minősít.
Mindennek ellenére olvasni fogom (megjegyzés nélkül) a fejleményeket és tanulok. Neked pedig: :beer:
Üdv, Z(öldfülű)

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"Nem feltétlenül neked írom, de engem marhára zavar, hogy egyesek helyesírási hibákat és egyéb olyan dolgokat emelnek ki, ami nem igazán segíti a kérdést feltevőt. Minek?"
Ezt viszont Neked (is) írom:
Ne az zavarjon, ha szóvá teszik a helyesírási és egyéb stílusbeli hibákat, hanem a hiba megléte. Egy műszaki ember legyen igényes, ne csak a munkájára, de a kifejezési formáira is. A trehányság kerülendő a forrasztásban, és a hibaleírásban egyaránt.

Üdv! Kalex

0

Ízirájder
Ízirájder picture

Helló!
Attól, hogy elütök egy betűt még tudok forrasztani! Azt hiszem nem jellemző rám a cigánymunka! Munkámra igényes vagyok, csak azt csinálom meg amihez a nevem is adom. Ha ismernél azt is tudhatnád, hogy a szépérzékem sem alaufejlett. De már megint arról beszélünk ami kevésbé fontos és a készülék nem javul.
Üdv.: Ízirájder

Pótoltam az elmaradt söröskorsót.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Megint figyelmetlenül olvasol. Ezért kell gyakorolni ezt is. Sokszor azt sem látjátok, ami pedig mindig a szemetek előtt van!
"FONTOS!
Ha a hozzászólásod vagy annak egy része nem kapcsolódik szorosan a topik témájához, használd az alábbi ikonok közül az offtopik (söröskorsó) ikont!
Így a offtopik szöveg tag-ek közé írt szöveg halványabban fog majd megjelenni (lásd Előnézet)."

Ez a pár sor minden hozzászólás írásánál látható. Mégsem éltél vele. Amúgy a betűelütést, még senki nem tette szóvá. Viszont például az ampermérő vs. árammérő már megér egy hozzászólást.

Üdv! Kalex

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Bocsánat :bow: amiért "zöldfülűként" bele mertem olvasni... de hidd el, ha tudom hegesztőről van szó nem teszem. Viszont ez még azután sem derűlt ki számomra, hogy elolvastam végig. (megint tanultam valamit, köszönet érte)
Üdv, Z.

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia Z!

Most miért rontod el az "50 ezret érő találós kérdést"? (És veszed el a moderátorunk munkáját.)

Üdv: Laci

0

Sponsored links