You are here

Sunfire Cinema Grand Signature 400-5 végerősítő egyik panelje megégett (megoldva)

26 posts / 0 new
Last post
Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Sziasztok!

A címben szereplő típusú (Amerikai gyártmányú) 5X400W-os végerősítő jobb hátsó (Right Rear) végfoka a csatolt képeken látható módon megégett, a fólia is elpárolgott egy 5Ft-os nagyságú felületen.
A készülék két egyforma dupla erősítőfokozatot magába foglaló panelt, és egy szimpla panelt tartalmaz. Ez a szimpla panel sérült meg annyira, hogy az égett felületen elhelyezett alkatrészek sem azonosíthatók (R2, R26, R29, R30, Z5). Mivel csak egy ilyen panel van, a másikról nem másolható le a nyák.

A nyák helyreállításához, és az alkatrészek azonosításához kérnék segítséget!

Sokat segítene egy rajzrészlet a kérdéses áramkörről, vagy egy komplett szimpla panel, ami akár hibás is lehet. (Hátha található valakinél!) Esetleg egy nagyfelbontású fotó is segítene az ép panelról, amin jól látszik a fólia, és az alkatrészek is.

Akinek van használható információja, kérem közölje (akár magánban is)!

Ezt a topikot eredetileg Türelem brüsszeli kolléga kérésére nyitottam, mert egy ideig nem tudott belépni a tanyára, azután elhozta nekem az erősítőt. Végül sikerült megjavítani, de hatalmas mennyiségű alkatrész és időráfordítással.

Üdv:
Füleki Sándor

Comments
Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Sziasztok!

Köszönöm az elismeréseket! :bow:

Amit még kifelejtettem, de szerintem lényeges, hogy a működéséről csak morzsák találhatók a szakirodalomban, mert a konstruktőr (Bob Carver) csak nagyon keveset árult el a szabadalmáról. (Leginkább csak a hifi fórumoknak tett nyilatkozataiban.) Ezekből a morzsákból nem kis fejtöréssél (és számolgatással) kellett kitalálni, hogy hogyan is működik, a javításánál hol és mit kellene mérni, és hogyan kellene beállítani javítás után.

Üdv:
Fülesmester

0

agressiv
agressiv picture
*

Végülis mitől egyedi szabadalom, mi más benne, mint a többiben?

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Talán a load invariant táplálási megoldástól, annak a vezérlésében lévő mátrix áramkörtől, és az áramgenerátoros jellegű kimenetektől.

Üdv:
Fülesmester

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Sziasztok!

Elkészült a nagy mű!

Mindegyik végfoka hibátlanul működik, terhelhető, és a tápfeszültség precízen követi a kivezérlést.

Azért volt közben több súlyos probléma is, de mindegyiket sikerült elhárítani:

-Valamelyik előző javításnál kicserélték a +/- 12V-os zener diódák 68R-os munkaellenállásait 0,5W-osról 1W-osra, és emiatt megégett mindkét hátsó erősítő nyákja, ugyanis a nagyobb teljesítményű ellenállások nem szakadtak meg időben. (Eredetileg csak a jobb hátsó, aztán egy próbánál a bal hátsó is.)
-Erősen elhasználódtak (ezért némelyik már átütött) a teljesítmény tranzisztorok szigetelő (és hővezető) szilikongumi alátétei. Többet cserélni kellett, de nem nagyon volt mire. Ezen okból egyik próbánál elszállt a center végfok is, de ez szerencsére nem égett meg.
-Több teljesítménytranzisztor 0R1/2W-os emitter ellenállása megnyúlt, ezért nem volt egyenletes az árameloszlás a párhuzamosan kapcsolt tranzisztorok között.
-A center végfok meghibásodása után nem volt órajel (130kHz 5Vpp háromszög jel). Ennek hiányában pedig a tápegység nem működött. Az órajelet előállító LM393, és az elválasztó erősítő feladatot ellátó TL081 ismételt cseréje után helyreállt a működés.
-Minden egyes tönkremenetelnél lezárlatosodott 1-2db IRF640-es PMOSFET a tápegységben.
-A kisebb teljesítménytranzisztorokat felfogató műanyag csavarok (Ilyennel eddig még nem találkoztam! Nálunk beszerezhetetlenek!) közül több is elszakadt. A fenéklemez peremes anyái, amikbe ezek belementek Whitworth menetesek voltak, ezért mindet föl kellett fúrni metrikusra, hogy a helyettesítő csavarok becsavarhatók legyeneknek.
-A dolog legszebb része, hogy minden próbához teljesen össze kellett rakni (a közel 100db csavart becsavarni), és az újabb meghibásodásnál ismét szét kellett szedni, mert szétszedve nem működött, összerakva pedig nem lehetett hozzáférni a modulokhoz. A többszöri szétszedés miatt a modulok csatlakozó tüskéit (a tápegység panelon) befogadó lukgalvánok sorra fölváltak, ezért csőszegeccsel pótolni kellett majdnem mindet.
-Minden egyes tönkremenetelnél tömegével hibásodtak meg a végtranzisztorok (200V, 20A, 200W), amikből összesen (PNP és NPN) 40db van benne, és nem olcsók. (Pityesznek köszönhetően sikerült megbízható példányokat beszerezni a HQ-tól.)

A lényeg, hogy elkészült , és hogy nagyon sokat tanultam belőle. Többek között ennek a méregdrága konstrukciónak a gyerekbetegségeit is sikerült felfedni. Azért azt erősen meggondolom, hogy mégegy ilyennek nekifogjak-e.

Üdv:
Fülesmester

0

sasa11
sasa11 picture
*

Szia Fülesmester !
Gratulálok !
Most amit leírtál , abból jöttem rá hogy nekem nincs is
kitartásom !
Rég kidobtam volna, mondjuk úgy a második szét és
összeszerelés után.
De látom neked is meg ingott az elkötelezettséged ! :D
"Azért azt erősen meggondolom, hogy mégegy ilyennek nekifogjak-e."
Szép munka még egyszer !
Szép napot mindenkinek !

Padra Sándor
Alias :sasa11

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia Mester!!

Ehhez csak gratulálni lehet, a szakmai kihívás csúcsa. Ebben az alkatrészbányában " rendet tenni ". Őszinte elismerésem a tudásod, és kitartásod iránt. Noha ehhez, eddig sem férhetett kétely !!!

Üdv Stevepapa

0

agressiv
agressiv picture
*

Nem vagy semmi, én az ilyen csak egyben működő dolgokat ki szoktam vágni a francba. :)

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: gratulálok a kitartásodhoz.

Bálint

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Sziasztok!

A legújabb fejlemény, hogy az erősítő már nálam van. Szétszedtem és mérek benne. Eddig nagyon sok zárlatos, vagy szakadt alkatrészt találtam a két hátsó végfokot tartalmazó paneleken, és a tápegység panelján is. A -130V delta modulációját végző 9db párhuzamos IRF640 PMOSFET mérve zárlatos. Az alkatrészeket megrendeltem. Az égett nyákfelületet pótoltam.

A további méréseknél kiderült, hogy a -12V-os stabil tápot előállító áteresztő tranzisztor is zárlatos. Ez az tápvonal zárlatba kerülhetett a -130V-al, mert mindegyik árammköri elem, ami ide csatlakozik (szinte az összes IC, beleértve a szubmodulok smd előerősítőit is) meghibásodott.

Találtam néhány visszáramos diódát is.

A továbbiakról is tájékoztatlak majd benneteket.

Üdv:
Fülesmester

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: akkor nem javítod, hanem restaurálod?

Bálint

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia Bálint!

Így is lehet mondani, de nem ez a lényeg, hanem az, hogy egy igazi alkatrésztemető! Már megközelíti a 100eFt-ot a berendelt alkatrészek értéke. :szetver:

Üdv:
Fülesmester

0

DINO54
DINO54 picture

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia DINO!

Köszönöm!

Üdv:
Fülesmester

0

Kumi
Kumi picture

Szia!
Tényleg kevés az információ az interneten erről az erősítőről.
Végső esetben én kirajzolnám a hibás végfokot.
Kiegészíteném a rajzot működőképesre és számolnám az egyes alkatrészek értékeit.
Szerencsére csak kevés alkatrész értéke és részben a bekötésük ismeretlen.
Na meg ki kell deríteni, hogy a létrejött panel égést milyen meghibásodás okozta.
Üdv.: Kumi

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia Kumi!

A visszarajzolás jó ötlet, már nekem is eszembe jutott, de a nagy fizikai távolság miatt kivitelezhetetlen. (Az erősítő Brüsszelben van. Tőlem segítséget kért az ottani kolléga.)

Eredetileg a végfok üzemképtelen volt, a végtranzisztorai meghibásodtak. Az égést a cseretranzisztorok okozták, mert mint kiderült, hamisítványokat sikerült beszerezni.

Üdv:
Fülesmester

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Felhívnám a figyelmedet arra hogy ventilátor és komolyabb méretű hűtőborda nélkül dolgozik 5db 400W-os végfok.
Ez csak úgy lehetséges ha nem D-osztályúak,már pedig szemmel láthatóan nem azok,hogy a tápfeszültségek a kivezérléstől
függően dinamikusan változik alacsony értéken tartva ez által a disszipációt.A készülék előlapja felőli nagyméretű
panel tartalmazza azokat a down-convertereket amelyek ezt a feladatot ellátják az én meglátásom szerint.A képekről úgy
tűnik hogy a sok teljesítményeszköz(valószínűleg FET-ek)alkalmazását láva csatornánként történik a szabályzás.Amit találtam
egy rövid leírást eme áramkörről az 120Khz-es működést említ.A 20Khz hatszorosa ami magas hangok tartományában is meglehetősen gyors beavatkozást jelent.
Biztos hogy a rear right van a külön panelon "szólóban" ?Nem lehet hogy a center csatorna lesz az?Ez csak egy tűnődésem.
Azt tartom valószínűbbnek hogy párosával a nagyobb paneleken vagy a két első ill. a két hátsó,másik verziónál az egyiken a bal a másikon a jobb oldal csatornái vannak elhelyezve.
A tanácsom: Mindenképpen a down coverter panelján is végeznék szemrevételezést illetve "hidegen" összehasonlító méréseket.
A kapcsolástechnikája az 5 végfoknak szinte biztos hogy azonos.Ez lehetőséget ad arra hogy az épen maradt végfok azonos
részletét megkeresve(nem kis munkával teszem hozzá)az égés helyét restauráljuk.
Üdv: Laci
A tanyán fenn van a Mackie SWA1801 Amp sch .Ezt tanulmányozva talán érthetőbb amiről írtam.A C1 és a C33 az négykivezetéses "átvezető " kondenzátor !!!

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia DINO!

Nagy valószínűséggel igazad van, ami a táplálást, és a disszipáció csökkentését illeti.

Az égett panel a Right Rear erősítőt tratalmazza (nem a Center-t), mert a bemenete és a kimenete is erre utal, de ezen a panelon van még a táplálás áramkörének egy része is, és pont ott égett meg.

Mivel ez a kapcsolástechnika ismeretlen számunkra, a visszarajzolására sem látok sok esélyt, csak kapcsolási rajz, vagy a panelcsere segíthet!

Az általad javasolt rajzot át fogom nézni.

Köszönöm az értékes hozzászólásodat!

Ui:
Megoldódni látszik a probléma, ugyanis Türelem kolléga Brüsszelből írt az erősítő amerikai tervezőjének, aki küldött hozzá rajzot.
Már csak minőségi alkatrészeket kell hozzá beszerezni valahonnan.(1%-os ellenállásokat és eredeti félvezetőket)

Üdv:
Fülesmester

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: milyen jó lenne látni a rajzot, okulásul.

Bálint

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Ha megkapom a rajzot, és engedélyt is, akkor feltöltöm.

Feltöltöttem! (A rendezetlenek között van.)

Üdv:
Fülesmester

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: kösz, jó pap holtig tanul.

Bálint

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Kössz!Már le is "vadásztam".Hát...nem mondom lehet rajta csemegézni.A modul rendszer miatt egy kicsit
nehezen átlátható de sebaj.
Laci

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia!

Nehéz ügy lesz. A neten alig van róla infó.

Óh, de szép! Jaj, de szép... Nézzük meg a belsejét! (Kun László)

0

sanyika45
sanyika45 picture

Üdv!

Ha ez a végfok-panel, akkor a kapcsolás valószinűleg olyan mint a másik 4. Felveszed a kapcsolást és máris tudod mit mivel kell pótolni.

Szerintem...

sanyika45

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Mint fentebb már említettem, ez a panel teljesen más strukturájú, mint a másik kettő. A kapcsolást "felvenni" (visszarajzolni) pedig nem tudom, a fentebb említett ok miatt.

Üdv:
Fülesmester

0

vikica
vikica picture

Tisztelt koléga úr!

Felhívnám a figyelmedet a topikindító kijelentésére: "Ez a szimpla panel sérült meg annyira, hogy az égett felületen elhelyezett alkatrészek sem azonosíthatók (R2, R26, R29, R30, Z5). Mivel csak egy ilyen panel van, a másikról nem másolható le a nyák."

üdv:vik

0

Sponsored links