You are here

Szabályozható Labortáp Kapcsolások keresése

42 posts / 0 new
Last post
tkelektro
tkelektro picture

Tisztelt Fórumozók!
Szabályozható Labortáp kapcsolásokat keresek,főleg amelyik 0-30V.A 30V feletti,esetleg dupla,hidalható,párhuzamosítható kapcsolási rajz még jobb lenne.
Terveztem az utóbbi időben egy 0-30V/5A amit két hete járatok éjjel nappal,eddig tökéletesen működik de arra gondoltam hátha lenne valakinek még profibb.
Csatolom a nyák kinézetet.
Természetesen ha összejön kompenzálnám a fáradozást/segítséget.
Köszönettel
tkelektro
tkelektro@tkelektro.hu

File attachment: 
Comments
tkelektro
tkelektro picture

Köszönöm a hozzászólásokat,nagyon rendesek vagytok!
Próbálom lassan összeállítani a képet mi legyen.
Trafó gyártók is vannak,de még az áron jó lenne csiszolni egy kicsit.
Van nekem is többféle gyári tápom,de a harminc év szakma már azt kérdezi:
"van még valami amit be lehetne vinni hogy jobb legyen?"és akad.
Nem akarnám senki tápját lekoppintani mert nem szeretem az ilyesmit,de mint ötlet...stb. nagyon sokat lehet belőle tanulni.
Ezért jó ez a fórum mert sokan vagyunk,sok szemszögből látjuk,és érdemes meg hallgatni mindenkit mert sokszor átsiklik az ember amin nem kellene.
Köszönöm a rajzokat mindenkinek,ha lenne még Ötlet,rajz szívesen fogadom,fogadjuk.
tkelektro

0

Mikus Sándor
Mikus Sándor picture

Hello!
Én ugyan nem építek labortápot, mert van, de a mellékletben mutatok egyet. Ebből az áram miatt csak a működési elvet érdemes megnézni, az áramkorlát miatt, de úgy gondolom, ha értesz a szakmához, át tudod tervezni. Véleményem szerint (ha magamnak csinálnám) először csinálnék egy kapcsolóüzemű előszabályzott tápot, utána egy áteresztő tranzisztorosat, UA723-mal. Hogy miért így és nem máshogy? A kapcsolóüzemű tápok disszipációja jó (kevéssé melegszenek), de a stabilitásuk és főként a zajuk igen magas, ezzel szemben az áteresztő tranzisztoros sokkal jobb zaj és stabilitási szempontból, de nagyon melegszik. Miért a 723-as? Mert az egyik legjobb és legstabilabb IC, ráadásul a kimenő feszültség érzékelő vezetékét külön ki tudod vinni a táplált áramkörhöz, emiatt nem kell számolnod a tápvezetéken eső feszültséggel. Maga a kapcsolás ifjúkorom egyik könyvéből származik: Lambert Miklós: Hobbim az integrált áramkör.

File csatolás: 

0

laco999
laco999 picture

Egy igen figyelemreméltó labortáp teljes építési leírása.
Feltétlenül érdemes végigolvasni.

http://pa-elektronika.hu/hu/kesz-projektek/107-smps-labortapegyseg-ii.html

Én ezt szándékozom elkészíteni.
Hozzá ezt a mérőeszközt, szintén a tápegység tervezőjétől:

http://pa-elektronika.hu/hu/kesz-projektek/100-pices-panelmero-ii.html

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: nem egyszerűbb műszernek 2 db ilyen?

http://regi.hqelektronika.hu/info/hu/lcd_pm-438.html

Bálint

0

laco999
laco999 picture

Valóban egyszerűbb.
A lényeget nem írja valós időben a 2db különálló műszer

Idézet az általam linkelt panelmérő leirásából:
"A panelmérő a 2x16-os LCD modul felső sorában a labortápegység kimeneti feszültségét és a kimeneti áramát írja ki, az alsó sorban pedig az ezen adatokból kiszámított teljesítményt és ellenállást. Ha a JP5-ös csatlakozó két vezetékét rövidre zárjuk egy kapcsolóval, akkor átválthatunk a másodlagos kijelzés-módra. Ekkor a felső sorban megmarad a feszültség és az áram, az alsóban viszont 'analóg' vonalkijelzéssel jelenik meg a kimeneti áram. Ez azért jó mert nagyon sokan szeretnek az áramerősség kijelzésére analóg deprez műszert használni, mert azon jobban látható az áram gyors változása mint a digitális kijelzőkön (abba hogy ez mennyire igaz, most nem megyek bele...)."

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
De bizony menjél bele mert ott van az eb elhantolva.
Ezek a digit panelméterek NEM alkalmasak arra hogy az esetek nagy százalékában ingadozó áramot megbízhatóan mérjék.Egy tápegységnek(legyen az labortáp)nem ez a feladata.A kimenőfesz beállításához tökéletesek de a terhelő áram megbízható mérésére csak statikus fogyasztás esetén.Egyéb esetekben még indikációra sem!AZ előbbiek akkor is igazak ha az áramot a tápegységen kívül mérjük.Ezekre majd mindenki a saját "kárán" fog rájönni ha nem hisz másoknak.
Üdv : Laci

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia DINO54:tökéletesen igazad van.
Másrész igen kevés mérési alkalmazás van, ahol két tizedesig kell mérni az áramot.

Bálint

0

tkelektro
tkelektro picture

szia!
Már bocsi,hogy belevau...de ezt a problémát már megoldották a TR-9158as tápban...semmi trafó kapcsolgatás,és műxik!!!(max nem szabad kölcsönadni,olyannak,akinek kocsija van és akksit akar tölteni,de így jártam,javítás és minden szép)
Üdv.sandor 58

Csak a véleményedet közlöd,nincs itt semmi"belevau..."jó ez így és Köszönöm hogy véleményezed!
Az is igaz hogy megoldották,jó is az,na de hát akkor hagyjam abba?vagy a TR-9158-at copy-zam?Az nem jó nekem ha nem viszek be"saját színeket"meg anyagokat mert egyhangú lenne nagyon.
Nem is tudom!
tkelektro

0

sandor58
sandor58 picture
*****

szia!
Már bocsi,hogy belevau...de ezt a problémát már megoldották a TR-9158as tápban...semmi trafó kapcsolgatás,és műxik!!!(max nem szabad kölcsönadni,olyannak,akinek kocsija van és akksit akar tölteni,de így jártam,javítás és minden szép)
Üdv.sandor 58

0

tkelektro
tkelektro picture

Annyit írtam,lemaradt a trafó..Bocs!

File csatolás: 

0

tkelektro
tkelektro picture

Egy ilyen toroidot kell a trafó primer ágába kötni, és beállítani az alkalmazásnak megfelelően.
SzG, 2014-06-17 15:13

Köszi az Infót!,ez tényleg szép darab Torroid.
Nekem is van egy aluházas ipari,azt hiszem 1kW(vagy még több)de sajnos nem tudom összehozni mert a csatolmányban láthatóan igen sok trafó ág van,és elég meghatározott feszültségekkel.
****************************

üdv: a toroiddal mennyibe kerül a táp?
Bálint

Most vagyok tárgyalásba a gyártóval és az 5 Amperes Torroid trafókat 8-12e Ft/db+ÁFA "sok"darab esetén FOLYAMATOS ÜZEMMÓD TERHELÉSRE tekercselve(mert ugye az se mindegy ám)
A Prototípust aminek egy nyák részletét feltettem és most is tesztelek külön tápokról sok trafóval van megoldva mert teszteléshez nálam ez a bevált(biztos van jobb megoldás is).A nyák gyártatott/ónozott és értékek is rajta vannak a poziciók mellett(akárhogy de nállam is beesik a gubanc,bambaságra meg nincs orvosság az ellenállások meg mivel az 1% csíkosak,hát volt már rá példa hogy nem az került a helyére ami kellett volna...ez van,nem szégyen a tévedés csak "baj")
Hogy mennyibe fog kerülni még nem tudom.Egyenlőre dolgozom rajta.
Benne van a pakliba hogy trafó és "vég"fügvényében azt a megoldást is hozzá lehessen adni az "alap"panelhez hogy nagyobb feszültséget és áramokat tudjon,sőtt,nem poti hanem Proci vezérléssel Digitálisan lehessen szabályozni az analóg részt,természetesen a Trafó Szekunder tekercseit a disszipáció miatt kapcsolgatni.Működnek már ezek külön-külön,de még addig nem jutottam hogy "egybefogjam a zenekart"
Teszteltem egy olyan megoldást amikor MOSFET volt kapcsolgatva a disszipáció csökkentése miatt,de minden helyzetet egyenirányítani és szürni kellett.Érdekes és nem rossz megoldás de a Relés olcsóbb jóval és ugye kissebb panel kell meg egyebek.(langyosodott csak,nem nagy h.bordával)
Van idő,nem sürgős csak jó legyen.
tkelektro

0

SzG
SzG picture

Egy ilyen toroidot kell a trafó primer ágába kötni, és beállítani az alkalmazásnak megfelelően.

0

ityvity
ityvity picture
*

Üdv. Tökéletes megoldás , csak még kell hozzá egy motor ami tekeri a toroidot meg egy kis elektronika ami figyeli a kimenő feszültséget és vezéreli a motort.

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia!
A toroidot rendszeresen takarítani kell, mert a szénkefék pora csodákra képes. Beülve a menetek közé menetzárlatot csinál, és füsti fecske lesz belőle.
A cégünknél volt egy háromfázisú motoros toroidos feszstabilizátor, poroltóval kellett eloltani.
Csak folyamatos felügyelet mellett érdemes használni.
Mondjuk, ez egy labortápnál nem kifejezetten praktikus.
Csaba

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: a toroiddal mennyibe kerül a táp?

Bálint

0

tkelektro
tkelektro picture

>Szia!

Pl. itt egy gyári megoldás a HY3002d.

vision61, 2014-06-16 20:10 Válasz ID:261923 REF:261915
A "HY3002d"kapcsolás nagy "LÖKET".
Ezzel így még nem találkoztam,amit Köszönök!
(Tanulmányozom!)
*******************
Szia!

Részemről az eddigieket nem nevezném segítségnek . Szükség esetén, ha kell (és van nekem), szivesen segítelek alkatrészekkel.
Üdv! welding al

Köszönöm az alkatrész felajánlásodat,ez tényleg önzetlen gesztus,és engedelmeddel visszatérek rá amikor véglegesítés előti állapot lesz,mert "ki tudja?"
**************************
Az alkatrészekre visszatérve és az egész téma nyitásra,nem arról szól,hogy most hiányzik egy ilyen vagy hasonló táp.Tényleg lehet kapni elég "olcsón"már mindent,főleg ha kifogja az ember,DE ha jobban belemélyed az olyan ember aki belepróbál látni a lehető legmélyére a működésnek/kivitelezésnek...stb,rájön hogy a sok év szakmai tapasztalat és szakmai szeretet rávezeti arra hogy még tökéletesebbet alkosson.
Persze van amikor mellé nyúl,vagy anyaghiba stb. de a "jobbra"szebbre való törekedés megvan.Nekem is vannak olyan eszközeim ami"vitrines"mert belegondolva abba,ha mérés közbe megfut/megnő valami valahol,és ez rákerül a műszerre,ki tudja mi történik.Igaz, akkor minek van.Nem?
Ha még lennének kapcsolások,ötletek,szívesen fogadom!
tkelektro

0

tkelektro
tkelektro picture

"Nem értelek. Mint írtad, "Terveztem az utóbbi időben egy 0-30V/5A amit két hete járatok éjjel nappal," Nos, mi a gond? Nem tudom honnan , de a NYÁK rajz nagyon ismerős nekem. Továbbá az alábbi mondat kissé kucifántosnak tünik :"Szabályozható Labortáp kapcsolásokat keresek,főleg amelyik 0-30V.A 30V feletti,esetleg dupla,hidalható,párhuzamosítható kapcsolási rajz még jobb lenne." E témában , vedd fel a kapcsolatot pl. István-lab tanyakollegánkal, ideje ha engedi, biztos, hogy kifejti véleményét."

Egyszerű a képlet:
(Jóhiszeműleg,aprólékosan próbálom kifejteni)
Felhalmozódott "egy kis" anyag,és hogy ne kerüljön kidobásra,fel kellene használni valami hasznos dologra.Ráadásul többek közt, a békebeli Motorola.Mivel anyag van,hát "dolgozzam is"innen jött az egyik ötlet a táp.
Olyat alkotni,ami (lehetőleg)többet tud mint 30 Volt,jobb/megbízhatóbb...stb mint a gyári és olcsóbb mint a Távol Keleti.Hisz azt is emberek csinálták,miért ne lehetne még bevinni pár apróságot ami hasznos.Ami pénzbe kerül,az a profi nyák,a trafó és a doboz,de ezek több darabos tételben megfizethetők(utána jártam).A többi anyag adott,beleértve a hűtőbordát is amit nem akarok leadni 250Ft/kg a MÉH-be.
Gond egy szál se,idő van,a legjobb/legolcsóbb eredmény a cél.
"Nem tudom honnan , de a NYÁK rajz nagyon ismerős nekem."
Egy biztos a nyák rajzzal kapcsolatban:
Eddig még nem került ki tőlem!De megvan aprólékosan minden.
("NEM LETÖLTÖTT"!)
Nagyon jó az István tápja is,teszteltem is rendesen,sőt nagyon alaposan,tudja is azokat a paramétereket amikre tervezték,de ha lehetne a kimenő tápot fentebb húzni az még jobb lenne,de abban a kapcsolásban a műveleti erősítő behatárolja a kimenő feszültséget(és a 3 Ampernél a műveletit dolgoztatja rendesen).
Kiváltottam a műveleti erősítőt diszkrét elemekkel,de valahogy sokalltam a tranzisztorok darabszámát,és adott fokozatok szeretik ha össze vannak válogatva,nem beszélve az egyenletes hőről,ami érdekes dolgokat tud amikor >3 Amperrel folyamatosan terhelem.(De működik)Így 50 Voltig húztam fel.
Az összehidalt kapcsolási megoldás azért érdekelne hátha valakinek van ilyen "gyári"rajz,mert annak a filozófiája még nem világosodott meg előttem.Kapisgálom,de még nem világos miként oldja meg 1-1 potival a szimmetriát hogy egyszerre fusson.(A MASTER potikkal)
Nos,dolgozgatom rajta.
Köszönöm az eddigi segítséget,ha lenne még forrás szívesen veszem!
Köszönettel
tkelektro

0

welding alt
welding alt picture

Szia tkelektro!

Elnézésed kérem az alábbi kijelentésem miatt: ""Nem tudom honnan , de a NYÁK rajz nagyon ismerős nekem." " Köszönöm, hogy pontos információkat adtál a NYÁK-al kapcsolatban.

Üdv! welding alt

0

vision61
vision61 picture

Szia!

Pl. itt egy gyári megoldás a HY3002d.

0

welding alt
welding alt picture

Szia!

Részemről az eddigieket nem nevezném segítségnek . Szükség esetén, ha kell (és van nekem), szivesen segítelek alkatrészekkel.

Üdv! welding alt

0

Szaki963
Szaki963 picture
*****

Üdv!

Igazán nem akarom elvenni a kedved az építéstől,de..
Manapság annyi kész minden igényt kielégítő labortápot lehet az aukciós oldalakon találni,csak idő kérdése.
Mire legyártod x szerese lesz az amúgy szeríntem már 20k körül igen jó, minőségi cuccokat kapni.
Még a 80 as években volt értelme,mert beszerezni nem lehetett,ha meg igen az ára több havi fizu volt.
De hát te tudod, meg ha sok időd van..

Felesleges rajz,és szerszám nincs,csak ritkán használt.
elwo

0

öreg_rutinos
öreg_rutinos picture
*****

Szia.
Nézd át és mérlegeld, esetleg nagyobb áramra tervezd át.

0

welding alt
welding alt picture

Szia öreg rutinos!

Elnézésed kérem, de egy profi labortáp esetén, nemigazán jó reklám a rajz alatt olvasható szöveg.

Üdv! welding alt

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Van sejtésed róla mit jelent perceken át eldisszipálni 250W-ot?Ezt még ventillátorral segítve is nagyon komoly és helyigényes feladat.Szerintem az esetleges utánépítők nem biztos hogy ezzel tisztában lesznek ezért jogosnak tartom az általad nem "elegánsnak" tartott megjegyzést a rajzhoz.Tehát:A kapcsolás képes a megadott teljesítményre DE!!! a megfelelő hűtést NEM lehet megspórolni!
Üdvözlettel : Laci

0

öreg_rutinos
öreg_rutinos picture
*****

Szia. DINO54!
A szabályozókör és az áteresztő rész külön rész egységet alkot, így nincs annak akadálya, hogy a disszipációt
az áteresztő tranzisztoron a szekunder tekercs okos megválasztásával ÁTKAPCSOLÁSSAL biztosítsuk. természetesen
nem üzem közben. (Bár némi anyagi ráfordítással ez is megoldható) Akár három lécsőben. Ezért került a hozzászólásba a "Nézd át és mérlegeld"
Tisztelettel. Laci

0

vision61
vision61 picture

Szia!

"a szekunder tekercs okos megválasztásával ÁTKAPCSOLÁSSAL biztosítsuk. természetesen
nem üzem közben. (Bár némi anyagi ráfordítással ez is megoldható) Akár három lécsőben."

Nem 3, hanem 8 lépcsőben lehetséges a 3 db relével megoldani az előszabályzó részt, amihez 4 szekunder tekercs kell. Ennek a gyári rajzát csatoltam nemrégiben. Valóban kell némi anyagi ráfordítás, mivel üzem közben kell kapcsolgatni a reléket.

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Felesleges agyon bonyolítani a dolgot.Elegendő 10V kimenő feszültség alatt lejjebb venni a "nyers " feszültséget.
Nem tudom hogy Ti hogy vagytok vele de én nem szoktam órákon át "sok " ampert használni.Kipróbálom működik-é aztán a "gazdálkodó" átvált áramtakarékosabb üzemmódba.Ép ésszel nem 50V-ból csinálunk 5V-ot!!!Szóval úgy 10,és esetleg 17,5V lépcsőzés több mint elegendő.
Üdv : Laci

0

Tranzix
Tranzix picture

Szia!
°Vagy félvezérelt előtét, mint a TR9158A -ban.
Üdv!

File csatolás: 

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Sziasztok!

Vagy talán a primer oldal szabályozása?
Az Elektor is foglalkozott ezel.
Ami a profikat illeti, a Carver erösitök valamenyi tipusa
hasonló megoldásokat használ (pl. a Carver PM1201, ...1200W).
A kezdeti tipusoknál az áramkörök sokkal egyszerübbek voltak,
mégsem volt gond a triak által gerjesztett zavarokal.

Udv, Feri.

File csatolás: 

0

öreg_rutinos
öreg_rutinos picture
*****

Szia.
Talán a "vasalás"? Ez is egy fajta technológia.
Üdv. Laci

0

DINO54
DINO54 picture

Szia öreg_rutinos !
Egy bejegyzésed a "vasalásról" másénak hittem illetve néztem ezért másoknak címezve írtam egy hozzászólást amit töröltem.
Egyébként nem értek egyet azokkal akik azt vallják :nem érdemes semmit építeni hanem meg kell venni készen mindent.Részemről az évek,évtizedek során rengeteget tanultam,tapasztaltam a különböző dolgok építése során.
Egyáltalán nem érzem elvesztegetett időnek,pénznek az ilyesmire fordított hasonlókat.Ebből a dolgokból csak profitálni lehet.
Üdv : Laci

0

öreg_rutinos
öreg_rutinos picture
*****

Szia.DINO54!
A cégnél, ahol 37-évet töltöttem nyugdíjazásomig a diagnosztikai mérőműszerek majd nem 100%-a saját
fejlesztésűek gyártásúak voltak. Amit meg itthonra nem tudtam megvenni, megépítettem.
T. Laci

0

welding alt
welding alt picture

Szia tkelektro!

Nem értelek. Mint írtad, "Terveztem az utóbbi időben egy 0-30V/5A amit két hete járatok éjjel nappal," Nos, mi a gond? Nem tudom honnan , de a NYÁK rajz nagyon ismerős nekem. Továbbá az alábbi mondat kissé kucifántosnak tünik :"Szabályozható Labortáp kapcsolásokat keresek,főleg amelyik 0-30V.A 30V feletti,esetleg dupla,hidalható,párhuzamosítható kapcsolási rajz még jobb lenne." E témában , vedd fel a kapcsolatot pl. István-lab tanyakollegánkal, ideje ha engedi, biztos, hogy kifejti véleményét.

Üdv! welding alt

0

Öreg Tom
Öreg Tom picture

Üdvözlöm!
A Hobbielektronikán van egy fórum ami csak ezzel foglalkozik.
Nekem van egy letöltött gyüjteményem , de igen nagy terjedelmű.
Magánba átküldhetem , ha érdekli.
Igaz abban minden van.
Öreg Tom

0

dddemeter
dddemeter picture

Sziasztok !Itt egy kapcsolás a hobbielektronikárol bányásztam:

0

vision61
vision61 picture

Sziasztok!

Ha már építésre szánja magát az ember, akkor mindenképpen érdemes egy ilyen teljesítményű tápnál relés előszabályzót is beépíteni. (Ha jól gondolom, a topiknyitó rajzán is ezért van a 3 db relé.) Főleg ha egyébként is gyártatni (gyártani) kell a hálózati transzformátort.
De akár a 3 A-es változatnál is lényegesen csökkenthető az áteresztő tranzisztorok melegedése.
Mellékelem a nálunk használt egyik gyári táp rajzát az előszabályzó résszel. Mastech HY3020, amelyben 3 relével 8 fokozatban szabályozza a bemeneti AC feszültséget. Illetve néhány mérés a készülékben.
Szinte semmi hőmérséklet különbség nincs a bordán az alsó és a felső feszültségtartományokban 8-10 A terhelőáramnál.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia vision 61: át tudnád küldeni nagyobb méretben a rajzot?
Nálam csak kis méretben jelenik meg.
Címem az adatlapomon van.

Kösz, Bálint

0

vision61
vision61 picture

Szia!

Itt is fel van töltve pdf-ben.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: kösz, ez sokkal szebb,

Bálint

0

Magnum
Magnum picture

Sziasztok,

itt is van egy kapcs. ez igen jol mukszik.

Udv. magnum

File csatolás: 

0

skydream
skydream picture

Szia

Elektor bekötési rajz alapjám készitettem el az első labortápomat, 1984 táján. Azota is kiváloan szolgál.
Az igaz hogy manpság hozáférhető áron rá lehet bukanni profi gyártok 80-as, 90-es években gyártott labortápjaikhoz. De egy saját kezüleg megalkotott müszernek megvan valami saját "filingje". Manapság amikor HP, rohde und schwarz és EMG labor tápforással is rendelkezek, még mindég a saját gyátmányomat szeretem legszivesebben használni.
Az elektor alkotmányt még néhány kollégám megépitette és manapság is használja.
Felajánlok két ELW alkotást is. Ezeket is sikeresen utánépitették a kollégák, és nagyon jól beváltak.

http://www.elv-downloads.de/Assets/Produkte/2/225/22532/Downloads/22532_...

http://lea.hamradio.si/~s55wt/Napajalnik_30V10A/Navodila%20za%20izdelavo..."

Aki pedig szereti elkomplikálni a dolgokat probálkozhat a következő ELW alkotmánnyal:

http://www.gigawatts.nl/co/div/ELV_cpu_voeding_vcontrolled.PDF"

Egy tipp: A több évi tapasztalatom azt mondja hogy érdemesebb két darab 30-40V 3-5A labortáppal rendelkezni mind csak egy darabb 50V 5A -os helyet. Evel a kettövel pedig ugy kombinálunk ahogy az adot pillanatban megfelel.

Mindenkinek sikeres utánépitést kivánok.

0

Sponsored links