You are here

Sennheiser Freeport FP35 C-EU rádiós mikrofon probléma

4 posts / 0 new
Last post
knight87
knight87 picture

Üdv!

Adott a címben szereplő eszköz, a probléma több részből áll:

- a mikrofon a legapróbb kézmozdulatot, taperolást, mocorgást átviszi;
- amikor a kapcsolat megvan, és a vevő is jelzi annak meglétét, a vevőegység doboza szinte egy érzékeny mikrofonként viselkedik, kicsi megkocogtatva hallani a hangfalakban ennek a hangját (a mikfrofon kikapcsolt állapotában ez a jelenség nincs meg);
- a mikrofon kikapcsolásakor, tehát amikor megszűnik a rádiós kapcsolat, egy elég határozott kattanás jön a hangszórókból!

A vevő rádiós részében találtam egy smd kondit, ami a zajokat beszedi, ezt nagyon óvatosan is, műanyag eszközzel érintve, piszkálva, rögtön hallani a mocorgást, elég hangosan!

Ez valamiféle hiba, selejtes alkatrész, vagy mitől lehet? Elég idegesítő, amikor áthelyezem a dobozkát máshová, és közben minden ehhez kapcsolódó mozgolódást hallok! A mikrofont is szétszedtem addig, hogy a benne lévő nyákot kocogtatva, ugyanúgy viselkedik, mint a vevő!

Bárkinek bármi ötlete, tapasztalata, véleménye, kapcsolási rajza, kérem ne tartsa magában!

Köszönöm :)

Comments
csakyt
csakyt picture

Szia.
van ilyen . Vegyél egy komolyabbat.
Tibi

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Szia!
Ezt a jelenséget hívják úgy, hogy "mikrofónia"
Anno a tekercsek, alkatrészek-lábainak a rezgésétől volt.
Ma már inkább az ólommentes forrasztás repedéseinek a rezgését hallod. Esetleg valamelyik SMD alkatrészről válik le a kivezetés.
Korrekt és végleges megoldás az ólommentes forraszanyag ólmosra cserélése.. No ez kissé pepecs meló.
Viszonylag jó eredményt kaphatsz a rajta lévő forrasztások ötvözésével is valami békebeli alacsony olvadáspontú ónnal. De ez nem korrekt, mert idővel az ólommentes forrasz anyag erodálja az ötvöző anyagot is. Sajnos ez ilyen.
Ha viszont egy selejtes SMD alkatrész okozza, amire kicsi az esélyed, akkor azt elég-lenne kicserélni.

0

knight87
knight87 picture

Értem! Szerintem ez a korántsem "normális" jelenség...
Az a vicc, hogy egyik ismerősnek van ugyanilyen cucca, annyi különbséggel, hogy arra más márka van írva, de kívül-belül ugyanaz, viszont egyik hibát se tapasztalta még!
Megpróbálom levenni azt az említett smd alkatrészt, hogy akkor mit csinál!? Bár jó lenne egy kapcsolási rajz, hogy ha tényleg az a hiba forrása, milyen értékű alkatrész való oda!

A forrasztási hibákra vonatkozólag igazat adok, mikroszkóp alatt átnéztem tegnap az egészet, és igen, van több olyan smd, amelyiknél furán repedezik az ólommentes forrasztás :(

0