You are here

Milyen routert vegyek? (megoldva)

35 posts / 0 new
Last post
Ízirájder
Ízirájder picture

Helló!

Megállt itthon a wifis routerem és vennem kell egy másikat. Sajnos amíg működött addig sem volt a legjobb, elég lassú volt vele a hűáálózat, sokat szakadozott a net. Most visszatéve a régi vezetékeset szembesültem ezzel a problémával. A házam 22 méter hosszú és az egyik végében van a modem és társai. Mennyiért tudok venni olyan routert ami képes átfogni ezzt a távolságot? Kaptam olyan tanácsot is, hogy tegyem fel a padra középre és onnan besugározza az egész házat. Látok különséget paraméterekben. Mire ügyeljek?
Üdv.: Ízirájder
Nos a helyi boltos ismerősök és az idő szorítása miatt egy Netis márkújú 3 antennás készüléket vettem. Igaz nem volt drága, de nem is olyan jó. Ha lesz időm felteszem a padlásra, aztán ha nem bírja kkor legalább kicserélem. Köszi a segtíséget, üdv.: Ízirájder

Comments
lizakl
lizakl picture
*****

A mai napon a pincében pakolgatva a kezembe akadt két wre54g típusú(Linksys) repeater! Mindegyik teljesen halott volt. A konnektorba bedugva semmi életjelt nem mutattak. Szétszedtem és mindkettőben a kapcsolóüzemű tápban lévő kettő darab szűrőelkó volt púpos(ESR kb a tízszeresére nőtt ezeknél a púpos elkóknál)! Ezeket kicseréltem és most működik mindkettő! De mire lehet ezeket használni? Magyar nyelvű leírást nem találtam sehol. Állítólag meg lehet velük növelni a WLAN-ok területi kiterjedését. Ha valaki tud valami konkrétumot ezekről a kütyükről, akkor szóljon.
Üdv: lizakl

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

Az angol leírás miért nem jó? Ennyit még a Google fordítóval is meg lehet oldani!

Van két gomb rajta az egyik a reset a másik az atomatikus beállítás gomb!
Két beállítási mód van:
1, megnyomod az automatikus beállítás gombot és magától beáll a legközelebbi wifire
2, Számítógépet összekötöd ethernet kábellel a kütyüvel ipcímét beírod a böngészőbe beírod a jelszót és beállítod a vifit (a számítógép és akütyü egy alhálózatban legyen)
Alapértelmezett ip-cím: 192.168.1.240 alapértelmezett jelszó: admin (felhasználónév nincsen).
jelszó törlése: 5 másodpercig be kell nyomni a resetet
gyári visszaállítás: 10 másodpercig be kell nyomni a resetet.

Kb. ennyi a doksi!

http://support.linksys.com/en-eu/support/rangeexpanders/WRE54G

Üdv,
Oszi

0

lizakl
lizakl picture
*****

Szia Oszi!
Na, igen! Ez a "magától beáll a legközelebbi wifire" ez az ami egy kicsit kevés! Bekapcsolva a "kütyüt" a nálam működő kettő darab router közül, az egyiket "ismétli" a másikat viszont nem! A két szomszéd WIFI-jét szintén nem ismétli. Miért? Találtam egy 41 oldalas angol nyelvű user manualt hozzá(érdekes, hogy nem a linksys weboldalán!), de még lusta voltam a végigolvasásához.
Köszi a segítséget!
Üdv: lizakl

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia!

Ácsi, ez a kütyü nem minden wifi jelet ismétel meg! Ez arra való, hogy kibővitsd a routered wifijét! Tehát ez csak adott SSID-vel és adott gateway-t tartalmazó csomagokat fogja megismételni. Érdemes kézzel beállítani, hogy azt a WIFI-t használja amelyiket Te szeretnéd!

Üdv,
Oszi

0

dehogyisnem
dehogyisnem picture

Üdv!
Felmerült valaki részéről a TP-LINK 1043ND. Én is azt használom, Vargalex féle OPEN-WRT csomaggal, még a v1 verzió. 3 db 8dB antenna van felcsavarozva, és negyed hangerőn van a kimenő teljesítmény. Több mint elég.

"Persze az élet tud meglepetéssel szolgálni, egy firlefranc dlink router egérfarok méretű antennával két födémen keresztül is erősebb volt mint egy kétantennás TP-LINK" Mai napig sem értem :D

Tibor

0

csakyt
csakyt picture

Szia
Akkor képzelj el egy Nanostation M5.-öt. Azon még antennát sem látsz és 15Km hatótávolsága van. És akkora mint egy pincér pénztárca. A videókat meg úgy kezeli, mint ha az lenne a dolga. De megesküszöm még a WDR4300.-ra is.

Tibi

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia!

Szerintem ne egy routerben gondolkodj! Ha a routered át is tud kiabálni a falakon a telefonod, vagy tableted már lehet, hogy nem tud visszaválaszolni! És lehet, hogy lesz szép nagy jeled a telefonon, de mégis lassú lesz a kommunikáció!
Én 2 TP-link tl-wr741nd routert használok Gargoyle Linux firmware-rel és hibátlanul lefedik a házat pedig 50 cm-res vert falak vannak! Az egyiken van a modem, a másik wifi repeater üzemben dolgozik, ugyanazzal az ssidvel és jelszóval! Ja és persze így mindkettőbe csatlkoztatható 4-4 vezetékes eszköz is más más szobában!
Próbáltam dupla antennás N300-as routert, de esélye sem volt. Volt különbség, de távol állt a jótól!

Üdv,
Oszi

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Ez a router 20 Mbps-t tud, az 50-es, bg sávszélességével. A 70-hez meg eléggé gyenge, oda már erős n-es kell.
Ha nagyobb sávszélességű wifi-t szeretnél, oda már ez a router kevés!
Üdv: formasu

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia!

Itt max 8 Megabites internetnet van, de nekem csak 5Mbites előfizetést tudtak adni, ami jó esetben is csak 3Mbit. Ennyit tud az infrastuktúra. Ha 2km-rel közelebb laknék a központhoz lehetne 1000Megabites net is, de itt nincs semmi. A routerek 65MBit-et tudnak gond nélkül semmi szükség gyorsabbra. (A laptopban is 150-es wifi van a 300-as se volt gyorsabb!)

Üdv,
Oszi

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
A 8 megás Nethez szuper ez a router. Nálam, amikor 50 megás lett a Net, akkor ez a router csak 20 Mbps-t tudott WiFi-n, még közelről is. Ezért kellett cserélnem az "N"-es 1043-ra. Tehát a routerek WiFi-n kevesebb, mint a felét tudják a megadott sávszélességnél.

Üdv: formasu

0

prwnd
prwnd picture

Szia, nekem is most aktuális, az én szempontjaim:

Tudom, milyen rendszert akarok rárakni, ahhoz a 8 MB flash elég. A 128 RAM is elég. Szeretnék 3 cserélhető antennát, amiket majd irányba állítok, rendelkezik ezekkel. Szeretném, ha a router torrentezne HDD-re, van rajta USB port. Szeretnék 2.4 ÉS 5 GHz hálózatot egyszerre, mindezt SSH verziós dd-wrt támogatással, pipa. IEEE 802.11n Wi-Fi támogatást szeretnék, mert a jelenlegi csak G-t tud. Tudjon UPnP-t, és akkor már nyomtató szervert is. És ne legyen lassú, ha már tegnap bekötötte a Digi az üvegszálat. Innentől nekem mindegy, és ez mindnek megfelel, ráadásul jó árban van:
http://www.tp-link.com/en/products/details/?model=TL-WDR4300#spec

Úgy látom, még zuhan a routerek ára, lehet még egy picit kibírom nélküle, mindenesetre ezt felírtam Google Keep-be.

0

Ízirájder
Ízirájder picture

Helló!

Szép jószág, de ennyi pénzből már inkább mást veszek. Még egy kérdést: gondolom 2 db wifiset nem tudok bekötni egymás után? Ugyanis van még otthon egy olcsóbb jószág, (persze korábban azt is kipróbáltam, de az se fedte le a teljes házat) azt tenném akkor a túlsó végére, ide meg egy másik olcsót.

Üdv.: Ízirájder

0

lizakl
lizakl picture
*****

Szia!
Lehet használni két wifit is, mert nekünk is kettő van! Van a Kábelmodembe beépített n-típusú Cisco router és annak az egyik ethernet portjába van bedugva a mi régi Linksys routerunk! Az n-es router kis távolságon nagy sebességet produkál(külső antennája nincs is neki!). A Linksys(WRT54GL) viszont a két antennájával még a kertben és a pincében is kiváló térerőt produkál! Természetesn az egyik a 6-os, a másik az 1-es csatornára van állítva és más IP tartomány van beállítva a két routerben, hogy ne zavarják egymást.
Üdv: lizakl

0

birozsolt
birozsolt picture

Ez a Cisco egy nagy kalap sz**

háromszor cserélte a matáv. most dlink kábelmodem van és ezzel nincs semmi baj. Én is egy LANon továbbvittem egy Linksyst és így mindenhol jó a rendszer.

panasonic

0

Ízirájder
Ízirájder picture

Helló!
Nos ez sem tűnik rossznak, ám ennek is elég erős ára van. Tudom ha ilyen paraméterekkel rendelkezőt szeretnék akkor az ennyibe kerül. Még egy lehetőséget szeretnék számbavenni, mégpedig, hogy csak magát az antennát felvinni a padlásra. Ezzel is hasonló eredményt tudok elérni?
Köszi, üdv.: Ízirájder

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
ám ennek is elég erős ára van

Egy jó router 10 eFt-nál kezdődik, amelyik már nagyobb sávszélességre képes! A Linksys(WRT54GL) csak 50 megás, azaz 20 Mbps-t tud a gyakorlatban, ideális körülmények között. Neked ennél nagyobb sávszélességed van, tehát jó "N"-es router kell, és azok közül meg magasan a 1043ND-s Tp Link a legjobb, és legolcsóbb! Az 50 megás 5000 Ft-osak kiesnek, a kevés sávszélességük miatt. Én ezen a néhány ezer Ft-on nem "spórolnék", mert könnyen rá is lehet fizetni!
Veszel egy gyengébb routert kicsit olcsóbban, veszel hozzá jó kábelt, antennát, csatlakozót...., és már jobban járnál még anyagilag is egy 1043-assal! A kábelen elveszne, amit az antennán nyernél, és ne feledkezz el, hogy neked "N"-es router kell, ami már nem 5000 Ft!
Üdv: formasu

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

"N-es router kell"...meg kéne hozzá "N"-es cucc a vételi oldalon is, ami meg ugye nincs...vagy nem?

De pl. arról megfeledkezünk, hogy ha egy router sebességét beállítjuk 1Mb/s-re, hatótávolsága rendkívüli mértékben megnövekszik.../megjegyzem én 0,3 Mb/s "sebességgel" hasítok a neten.../de mi az a "letöltőhuszár"? Van lova is?

Üdv: uniman

0

csakyt
csakyt picture

Szia
Az Izirájder öcsénk ingyomban akar rohadt nagy sebességgel marha sok anyagot letölteni. nekem ez jött le azokból amiket írt. Neki minden drága és mellette minden nagyon lassú. Érdemes neki tanácsot adni? Úgy is a saját feje után megy.

Tibi

0

Ízirájder
Ízirájder picture

Helló
Nem akarok nagy töltési sebességes, ezzel a csomaggal olcsóbb lett mint a korábbi 6mbitessel. Nekem az a fontos, hogy lefedjem a egész házat. Az, hogy később változik ez a tempó is, csak plusz.
Üdv.: Ízirájder

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Itt van kétféle is. Az egyik 300MB-es link, a másik 150MB-es link Az ára is kedvező. Nem megvetendő, hogy mindkettő tudja az AP és a Bridge üzemmódot.

Üdv! Kalex

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

A topicba mindenképpen érdemes hasznos tanácsokat beírni, talán a jövő generációja is jót tud majd kacagni "eccer" a 70Mb/s internet sebességet olvasván...pedig mikor a 2400 baudos sebességet "lehagytuk"...

Üdv: uniman

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

Az antennát ugyan felviheted a padlásra...de mire (akár a legjobb minőségű) hosszab koax kábelen odavezeted az RF jelet, máris többet is veszthetsz, mint amennyit nyertél a réven! (Ha csak pl. 20cm-es mennyezetet kell átfúrni és 30 cm-es kábelt használsz, valamint belül a plafonra csavarozod a routert, akkor nem szóltam.
A (fapadlós?) padlásra szerelt antenna/router talán azért, mert az esetleges vastag falak térerő csökkentő tényezőjét kikerülheted...ámbár valószínűleg a szoba (az antennától a távolabbi) faláról visszaverődő RF hullámokkal kell boldogulnod....vagy nem?
Üdv: uniman

0

csakyt
csakyt picture

Szia
1 évvel ezelőtt vettem egy ilyent. Azóta kivállóan működik és ahogy lecseréltem a firmware-ét rajta a DD-WRT-re azóta olyan hálózatok is megjelentek rajta ami 150m távolság környékén lehetnek.
Én ezt javaslom, mert tényleg király. Vettem hozzá egy ilyent is és 5Ghz.-én használva a videók is nagyon tökéletesen jönnek.

Tibi

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Ha pont a másik végében kell a wifi, akkor talán majd rakd oda a routert és a padláson húzz el egy UTP kábelt...ebben az esetben szinte bármelyik jó, ha nincs extra igényed.
Ha mindenhol kell a jel, akkor megoldás lehet a középre rakás, vagy a ház 2 végébe 2 aktív eszköz (router, AP).

0

pihe
pihe picture
*****

"A házam 22 méter hosszú és az egyik végében van a modem és társai [...] Kaptam olyan tanácsot is, hogy tegyem fel a padra középre és onnan besugározza az egész házat"

Ez mindenképp megfontolandó. (a pad, gondolom a padlás akart lenni)

Router választásnál sarokpontoknak a gigabites LAN portokat és a 802.11n-es wifi meglétét mondanám.

Sokaknak bevált a TP-Link márka. Olcsó, otthoni felhasználásra szerintem is jó lehet.
pl: TP-LINK TL-WR1043ND v2 (a v1 a fehér a v2 a sötét kék)

Azt azonban tudni kell, hogy ezek az olcsóbb SOHO (otthoni, kis irodai) routerek a WAN -> LAN routing feladatot csak korlátozott mértékben (sebességgel) képesek ellátni. A bennük használt cpu nem bírja.
Ha pl. van egy gyors internetelőfizetésed (pl 200Mbit vagy több, pl. a most meghirdetett digi-s 1000Mbit/s -es), akkor előfordulhat az, hogy ez a router nem fogja tudni maximálisan kihasználni azt, hiába gigabitesek a LAN portjai.
(kiegészítés: a gigabites sebességhez erősen ajánlott a minimum CAT5e jelzésű utp kábel)

Egy valamivel jobb versenyző lehet az Asus RT-N18U. De ezt szerintem csak akkor érdemes, ha tényleg übergyors neted van.

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Ehhez a sebességhez én is ezt a TL-WR 1043ND-t ajánlom. / Én is ezt használom, és nagyon jó. / Az olcsóbbak nem fogják átvinni a kívánt sávszélességet, és távolságot. Nem ajánlom a padlásra vivését!

Üdv: formasu

0

Ízirájder
Ízirájder picture

Helló!

Igen a pad az padlás. Ezzel kapcsolatban még annyi hozzáfűznivalóm van, hogy nyáron azért elég meleg szokott itt lenni. Mennyire bírják ezek ezt?
A tápot gondolom felvihetem neki az utp-n is, hisz nincs minden ere kihasználva.
A jelenlegi netem 70 Mbites (annak idején 16 kbitel kezdtem) szóval kérdéses, hogy pár év múlva mennyire megy fel, de nem vagyok egy letöltőhuszár, menjen oszt jó. Elnézve az árakat valószínűleg az olcsóbb mellett fogok dönteni.
Köszi mindenkinek a segítő szándékot, üdv.: Ízirájder

0

pihe
pihe picture
*****

Igaz, a hőmérséklet tartomány valóban okozhat gondot. Ezek beltéri felhasználásra kitalált kütyük, az említett tp-link modellre pl. ezt adja meg a speckójában: Operating Temperature: 0℃~40℃. Ez elég sovány.

Vagy keresel olyat, ami outdoor-like kivitelű (ez valószínűleg jó kis szorzóval többe is kerül) vagy marad a beltéri elhelyezés (pl. padláson végig a kábel, majd leállsz vele a kívánt helyen).

A tápot elvileg viheted utp-n is. Van olyan szabvány, hogy PoE (Power Over Ethernet), ez erre van kitalálva.

0

nyaki
nyaki picture

Üdv!
Az én TL-WR340G típusom a régebbi 54Mb/s közül való. A 30Mb/s-os előfizetésem hasít rajta és ami a lényeg, hogy egy déli oldali szűk tetőtéri lukban van elhelyezve, immár 8. éve és nem volt még eddig olyan hőmérsékleti határ, amit a kütyü át ne vészelt volna. A hálózati kommunikáció kb. 15MB/s-al megy hibátlanul és stabilan. A picében, ami kb. 12m-re van tőle és 2 betonfödémmel elválasztva, a laptopok és telefonok is látják a router-t, persze nem olyan tökéletes mértékben, mint pl. a fsz.-en.
Szóval bírják ezek.

Szép napot!
„Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!”

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

Épp tegnap próbáltam ki 5 féle routert...

A lényeg: Mindig "kettőn áll a vásár"! ...erről a közmondásról valahogy sokszor megfeledkezünk.
Azaz hiába szerzel be nagy hatótávolságra sugárzó routert, ha az átviteli lánc másik végén egy "gyatra", rossz érzékenységű antennával rendelkező, kis teljesítményű wifi eszközt alkalmazol (pl. notebook beépített wifije! Sajnos te ezekről hallgatsz, pedig nagyon, de nagyon fontos tényező!
Hiába fogja venni pl. a notebook a router erős wifi jelét, ha a notebook gyenge jelét a roter már nem fogja tudni érzékelni!

Mindenesetre vannak az "Extended Range" tulajdonsággal rendelkező routerek, amelyeknek nem FIX-en szerelt antennáját, ha lecseréljük egy jobb, nagyobb nyereségű, netán esetedben irányított antennára, van esély a sikerre...
Ezenkívül, persze még adva vannak a wifi "repeaterek", amelyekkel meg lehet hosszabbítani a másik router hatótávolságát...
Persze mindehhez sokkal több pénz kell...

Üdv: uniman

0

Ízirájder
Ízirájder picture

Helló!

Igen hallgatok, én úgy gondoltam, hogy az emberek nagyobb többsége nem rendelkezik drága nagy hatótávú készülékekkel, laptop teló, tablet...
Sok pénzt nem szánok rá, beérem egy szerényebbel is.

Köszi, üdv.: Ízirájder

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

Range 4X...és ez "szorozva" egy (már) jobb fajta antennával:

Üdv: uniman

File csatolás: 

0

drtapfesz
drtapfesz picture

Üdv! Igen jól ki lett tárgyalva , szerintem egy TP-link 3 antennás megoldást válassz , ha kevés lenne a wifi jel akkor lehet kapni jobb antennát hozzájuk. Ha a modem és a router között szakadozik a kapcsolat és az kábeles akkor az lehet kábel és modem hiba is.

0

Gépklinika
Gépklinika picture

0

Sponsored links