You are here

Fordított polaritás elleni védelem voltmérőhöz. Valami ötlet ?

39 posts / 0 new
Last post
Ajozsi
Ajozsi picture

Sziasztok !
Készítettem egy egyszerű "műszert" ,amit arra szeretnék használni ,hogy nagy számú ,részben nehezen hozzáférhető 2, 12 V-os akku cellát teszteljek terhelés alatt.A képen látható penelmérő alkalmas lenne erre ,sajnos érzékeny a fordított polaritésra. A soros dióda érthető okok miatt nem alkalmas ,a párhuzamos pedig "maradandó" védelmet nyújt ,nem folytatható a mérés.
Nem akarok komolyabb elektronikát ,segédtápot ,stb. beépíteni és feltétel volna ,hogy esetleges fordított polaritás esetén ne menjen tönkre és a mérés javítás nélkül folytatható legyen.
Üdv. Józsi

File attachment: 
Comments
Ajozsi
Ajozsi picture

Sziasztok !
Köszönöm az ötleteket ,sokat tanultam.
Lehet ,hogy nem tudtam elmagyarázni,mit szeretnék elérni ,de nem akarok ágyúval verébre lőni ! Van komoly akku teszterünk ,amivel egyszerre 54 db akku cellát tudok mérni ,de feltétel ,hogy ki legyen minden cella vezetve. Ez sajna nem mindenütt teljesül.Ezeken a helyszíneken szeretném egyszerű módszerrel kiszűrni a döglődő cellákat.
Még egyszer kösz !
Józsi

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Szerintem az egész projekt halott ügy! Hason csúszva a sötét mocsokban méricskélni.. Én inkább ezzel csinálnám:
http://oldradio.tesla.hu/szetszedtem/830picisargamultimeter/dt-830l.htm
Világít. Nem érdekli a polaritás, olcsó...
Vagyis inkább sehogyan sem..

0

agressiv
agressiv picture
*

Ezeknél pontatlanabb műszerrel még nem találkoztam, inkább valami kis uni-t, azok legalább megbízhatóak és pontosak is.

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Cella mérésre jó ez is.
A panel csoda még olyanabb!

0

agressiv
agressiv picture
*

Ez mondjuk igaz. :)

0

Kari
Kari picture
*****

Sziasztok!
Van azert egeszen hasznalhato is, van adatlapotok erröl_közze tennetek?
Kari

0

agressiv
agressiv picture
*

Üdv

Ezek közül a DT csodák közül néhány éve 3-at ráakasztottam egy feszre és mindegyik mást mutatott, kettő egyforma típus volt volt. A 3 uni-t műszeremet rádugom ugyanarra a feszre és mindegyik ugyanazt mutatja...

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Szia!
Szerintem te is és mindenki félre érti a helyzetet. A kérdező meg rosszul részletezi..
Itt és most nem az abszolút pontosság a lényeg. Hanem a hibás vagy lemerült cellák megtalálása. Nos arra ez a műszer simán elég. No persze egy párhuzamos terhelő ellenállás sem lenne rossz ötlet, de annak meg átkapcsolhatónak kellene lennie, mert ő egy univerzális műszert akar 1 től 6 cellás mérésre. A terhelésnek meg ugye szintén változnia kellene!

Én mindenesetre egy ilyesmi, világítós, igénytelen dmm-el méricskélnék.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Bonyolítsuk túl a kapcsolást két leddel, egy ellenállással, és egy nyomógombbal. Ha a zöld világít, megnyomhatod a gombot.

Üdv: Jácint

File csatolás: 

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Jaca!
Mellik LED vilagit 2V-on_plane ha meg elötet ellenalloja is van?
Kari

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Kari!

A piros, mert csak 1,8 a nyitófeszültsége. Ha meg szuperfényes, akkor látszik is.

Üdv: Jácint

0

Kari
Kari picture
*****

OK, de nem okoskodasbol, hanem teny: ajanlottad a zöldet is, s nem tudjuk, hogy mekkora a minimalisan merendö feszültseg_egyebkent a szamomra ismert szuper fenyes pirosak 2,1--3,4V-t igenyelnek (mèg a Cree-töl is)...
Kari

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Kari!

Hidd el, másfél voltos elemről már világít az a piros. És ha a zöld nem is, de a piros parázslik, tuti fordítva lett rákapcsolva a villany.

Üdv: Jácint

0

Kari
Kari picture
*****

JO reggelt !
Jaca, en elhiszem, de te meg azt hidd el, hogy a parazslas nem vilagitas :-), amihez per specko adott fenymennyiseg tartozik. Ezert adjak meg a pl. 2,xV-nal az üzemi feszültseget_valahogy ugy mint a diodak feszültseg eseset, ami lehet az ismert 0,6V-nal kisseb, de akkor a hozzavalo atfolyo aram is kissebb lesz...
Lenyeg lenne, hogy elegendö fenyt lass akar 1,8V-nal is ami gondolom a cellak/aksik eseteben aktualis lehet_Erröl Ajozsi kellene, hogy nyilatkozzek!
Kari

0

agressiv
agressiv picture
*

Üdv

Párhuzamosan kötött dióda, de elé 47R ellenállás sorosan. Az a mérést nem befolyásolja és nem fog kigyulladni sem a dióda, ha dráma van.

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia Józsi !Ha jól értettem , a müszer is az akkuból van táplálva.Ha igy van akkor igy oldanám meg.Egy DC-DC kis táppal szétválasztanám a müszert az akkutól.Egy diodás hiddal megoldanám a forditott tápot is.Amenyiben a müszert is védeni akarod ugy egy szilicium doiodát kell az alapmüszer bemenetére kötni az osztó ellenálások után.Mert az alapmüszer 200mv-os (álltalában)és ott a bemenetén nem zavarja a dioda a helyes mérést.üdv.Jóska

File csatolás: 

0

xpaols
xpaols picture

Nem lehetne egy záró irányba bekötött diódán mérni a feszt, amivel egy pár (száz) ohmos ellenállat van sorba kötve? Rossz polaritás esetén a diódán eső -0,2..-0,7V-ot mérné. Az ellenállás miatt meg nem égne el nagy lánggal az egész cucc rossz polaritásnál.

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia xpaols ! Idézek:alapmüszer bemenetére kötni az osztó ellenálások után/ ne tévezd összse a tápfeszültséggel.Kirajzoltam hogy megértsed,a mV-µA es bemeneten egy dioda nem oszt de se nem szoroz.üdv.Jóska

File csatolás: 

0

xpaols
xpaols picture

Rossz polaritásnál a V helyén -0,2V-ot mérsz. Már ha mérsz egyáltalán... Mert én oda tenném a diódát. Egy 1ohm-os áramkorlátozó ellenállásnál is kezelhető diódával az impulzus szerű áram és a relatív mérési hiba a bekötött áramkorlátozó elenállat / a műszered ellenállása. Tippelek: delta(rel) << mint 1%.

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

Ezek nem "200mV-os alapműszerek" ! http://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2047675.m570.l1313.TR0...

Üdv: uniman

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia !Gondolod hogy elöosztó nélkül kerül a mérendö fesz.ic U/F bemenetére?Az alapmüszert általában több mindenben alkalmazzák.Ha 99.9v-os a müszer akkor 100mv-os lehet az alapm.üdv.Jóska

0

Ajozsi
Ajozsi picture

Szia !
Az ötlet jó ,de a panelműszer adott (több is) és két vezetékes ,valamint a lehető legegyszerűbben szeretném megoldani. Természetesen lehetne a dolgot bonyolítani ,de nincs rá idő+energia. Azért köszi.
Józsi

0

josef.48
josef.48 picture
*

Józsi ! Ha 2 szálas a müszer akkor még egyszerübb.Hidba kötöd a müszert pl.4 schottky diodával majd a kb.0,6v-os eltérést körigálod rákötve egy párhuzamos ellenálást az elöosztó soros ellenálásával.üdv.

File csatolás: 

0

Ajozsi
Ajozsi picture

Sziasztok !
Azt hiszem a Kalex által javasolt FET megoldással csinálok néhány kísérletet ,a 2 V-os mérés egyébként is aggályos,mert a panelműszer az adatlap szerint 3 V-tól mér (két vezeték).

0

welding alt
welding alt picture

Szia Ajozsi!
"
Készítettem egy egyszerű "műszert" "
Ezt értem, de nem látom, ha csak nem a panel kijelzőre gondoltál.

Üdv. welding alt

0

Ajozsi
Ajozsi picture

Szia !
Hogy érthetőbb legyen, egy levitézlett ledsoros teszter házába beépítettem egy ilyen panelműszert. 12 v-os cellákból összeállított akku csoportokat kell mérni.
üdv. Józsi

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: a legolcsóbb digimulti is mér negatív feszültséget.

Bálint

0

Ajozsi
Ajozsi picture

Szia !
Van vagy 4 db ,de meglehetősen kínos hasoncsúszva a 96.akkut is megmérni ,lehetőleg 1 kezes megoldás kellene.
Üdv .Józsi

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: veszel egy textilbakelit rudat, fúrsz lyukat a mérőcsúcsoknak, a cellakivezetés méretnek és akkukivezetés-méretnek megfelelően
Ráerősíted a műszerre.
Tudok bonyolultabb megoldást is.

Bálint

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Balint!
De a kerdezö panelmetert akarna hasznalni, s azok ritkan alkalmasak egy nyitott diodafesznel nagyobb ellenkezö polaritas elviselesere!
Kari

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"részben nehezen hozzáférhető 2, 12 V-os akku cellát teszteljek "
Akkor most milyen celláról is beszélünk?
1. 2,12V-os akku?
2. 2 db 12V-os ismeretlen kapcsolású akku?
Az első esetben egy FET jó megoldás lehet.
A másodikban egy gernánium dióda sorosan nem igen borítja fel a mérés kiértékelését.

Üdv! Kalex

0

Ajozsi
Ajozsi picture

Szia !
2 és 12 V-os sorbakötött (persze telepcsoportonként azonos) akkuk.
Igen ,igazad van ,úgy látszik nekem a dióda csak szilícium ,és tényleg 0,2 V már barátságosabb. Köszi.
Józsi

0

Kari
Kari picture
*****

Sziasztok!
A jo öreg Ge dioada helyett azert jobb lenne egy robusztusabb Schottky-t hasznalni_a "hibafeszültseg" ezen szinte semmi aram eseten kvazi azonos...
Kari

0

jakyg
jakyg picture

Szia!

Hát használhatnál egy relét, amit soros diódával kötsz az akkura, ha a polaritás jó, a relé meghúz és a műszer alkalmasint rákapcsolódik az akkumulátor kapcsaira, ha rossz a polaritás, akkor nem történik semmi.

0

Ajozsi
Ajozsi picture

Szia !
Eszembe sem jutott, tetszik az ötlet ,köszi !
Üdv.
Józsi

0

Gépklinika
Gépklinika picture

2 től 12 voltig hogy oldod meg?

0

Joe
Joe picture

Üdv!
Fet-tel. Hétfőn utána nézek. Az általam mostanában javított solar rendszerekben 3-5 is páhuzamosan kapcsolva. Nagy áramú, kis belső ellenállásúakat használnak pár kw-os terhelésre, 12-48V on. Jó polaritásnál full-ra nyitnak amúgy off.
Joe

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
2V-on sztem a "Logic-FET" sem fog kellö stabilitassal müködni_igaz kerdezönk mèg nem arulta el a müködeshez szükseges minimalis fesz + R-bemenö erteket!?
Meggyözödesem, hogy nem kell több mint egy soros Schottky,>4.oldal = 1mA-nal 0.3V, s 100uA-nal 0,2V körüli a feszültseg esese, s örül...
Kari

0

Sponsored links