You are here

C1-59 (SZ1-59) Orosz oszcilloszkóp nincs kép.

21 posts / 0 new
Last post
myckie53
myckie53 picture

Üdv kedves szakik!
Hozzám került egy Orosz ( szovjet) C1-59 (SZ1-59) típusú oszcilloszkóp. A felépítéséből gondolom, hogy katonai verzió lehet. Jó nagy darab, rack-ba rakható, és hátul is vannak bemeneti.
Méregettem benne a félvezetőket, feszültségeket. Találtam néhány kiszáradt, kapacvesztet kondit.
Cseréltem őket. Eredmény: egy darabig volt fény, jól fókuszálható, a benne lévő mérő jel( négyszög)
jól kirajzolódott. A függőleges helyzet kicsit mászkált, de kb. 2-3 perc múlva abba hagyta. A működése alapján úgy saccolom, hogy hosszú utánvilágítású cső van benne. Az utánvilágítási időt lehet állítani. Aztán találtam még kapacvesztett kondit. Azt is cseréltem. Most már nincs fény sem. :)
Visszaraktam a régi kondit, akkor sincs. Kellene egy rajz, vagy szervizkönyv.
Minden segítség jól jön.
Köszönettel: Mickie

Comments
öreg_rutinos
öreg_rutinos picture
*****

Szia.
Írd át a címet, mert fölfüggesztik!

0

myckie53
myckie53 picture

Kösz a hozzászólást. Mit rontottam el?

0

electro_rescuer
electro_rescuer picture

Szia!

Azt rontottad el az eredeti címmel, hogy rajzot kértél benne, amit a fórumon nem lehet, mert erre van a "Wanted" oldal.

Üdv

0

myckie53
myckie53 picture

Szia!

Igen, közben rájöttem.
Azért köszönöm.
Üdv: Myckie

0

electro_rescuer
electro_rescuer picture

Szia!

Orosz elektronikák egyik nagy buktatója: aluházas, végein gumidugóval lezárt olajpapír kondi. Rengetegszer volt már velük gondom Junosztyban, VL-100-ban, N313-as szkópban, orosz dimmerben... Ne csak az elkókat cseréld, hanem ezeket is, válogatás nélkül. Nagyobb bajt csinálnak, mint az elkók, mert ezek zárlatba szeretnek menni. Az üveggel lezártakkal kevesebb a gond, de én azokban sem bízom. Az elkókból elég először csak azokat cserélni, amiket rossznak mérsz, de ha nincs ESR mérőd, csak kapacitást tudsz mérni, akkor a kisebb méretűeket cseréld azokból is válogatás nélkül (a nagyobbakkal, fő pufferekkel ritkán van baj). Az utógyorsító feszültség szűrője/sokszorozója milyen kondikkal van megoldva? Ha papír, akkor azok is cserések.

Tudsz képeket feltenni erről a szkópról? Én nem találok még képet sem róla, nemhogy rajzot... C1-49-ről igen, de 59-ről nem, pedig oroszul is próbáltam:
осциллограф с1-59 cxema

Lehet, hogy ha ez katonai, akkor külön számot adtak neki, de van "polgári", nem rack-es megfelelője, más típusszámmal, amihez jó eséllyel lehet rajzot találni.

Üdv:

0

myckie53
myckie53 picture

Szia!
Raktam fel képeket.

Üdv: Myckie

0

myckie53
myckie53 picture

Kösz!
Holnap lefotózom és felteszem.

0

Tranzix
Tranzix picture

0

electro_rescuer
electro_rescuer picture

Szia Tranzix!

Köszi a képeket, hát nem semmi jószág :) . Még részben csöves, hibrid. Emellett még egycsatornás is szegényke. Leginkább múzeumba való, használatra szerintem már kevésbé. Olyan merészséget még nem láttam korábban, hogy oszcilloszkópban germánium tranzisztor... Akkor inkább lenne full csöves. Persze első szkópnak megfelel, ha nincs más. De akkor már inkább N313, az olyan kis aranyos :) .

Üdv, e.r.

0

myckie53
myckie53 picture

Kösz a hozzászólást.
Igazából a kíváncsiság és a kihívás hajt. Szeretném megjavítani. Amúgy van rendes szkópom is.
Ez szerintem egy ritkaság, és jó lenne, ha üzemképes lenne.Üdv: Myckie

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: először az összes kapcsolót fújd be TUNER esetleg Kontakt 60 spray-vel.(nem Kontakt 61!)

Bálint

0

myckie53
myckie53 picture

Szia!

Kösz, megpróbálom.

Üdv: Myckie

0

electro_rescuer
electro_rescuer picture

"A függőleges helyzet kicsit mászkált, de kb. 2-3 perc múlva abba hagyta"

Először kösd ki a függőleges eltérítő lemezpárt. Lehet, hogy a függ. végfok akadt ki tápra, és az ernyőn kívülre téríti a sugarat.

0

electro_rescuer
electro_rescuer picture

Szia!

A Tranzix által küldött képek alapján én nem foglalkoznék vele, hacsak nem első szkópnak szánod. Feltehetőleg 1...5MHz-es lehet, és egycsatornás. Mindezek mellett jól megtermett jószág ráadásul. Ha minimális ráfordítással sikerül feltámasztani, első szkópnak megfelel, de én kb. 3000 Ft-nál többet nem szánnék rá. 10k körül lehet már kapni időnként EMG Transiscope-ot, az sokkal megbízhatóbb ennél, vagy 15.000 körül RFT EO-213, az már kétcsatornás is.

Ettől függetlenül nem beszélnélek le a javításáról, egy próbát megér, meg tapasztalatszerzés, de nagyobb összegeket én biztosan nem költenék rá, inkább bontanám, a szkópcső és az elektroncsövek érnek belőle valamit, meg a táptrafó, ha hypersil és szétszerelhető (nincs agyonimpregnálva).

Ha jó általános állapotban van, akkor hajrá, még próbálkozok én is a rajzszerzéssel, mert érdekel a kapcsolása, germánium tranzisztorokat látok benne, ami szkópban elég merész dolog a megbízhatósága és hőfokfüggése miatt (amire még rátesz egy lapáttal, hogy csövek is fűtenek benne).

"inkább bontanám"... Ezt így visszaolvasva, magamat ismerve... nem bontanám, hanem kerülgetném 10-20 évig, hátha lesz hozzá alkatrész :) . Van itt nekem olyan roncs HTSZ szkóp, ami többször víz alá került (!) egy pincében, merő retek és rozsda, még az IC-k lába is rozsdás, hiányzik a hátlapja, levegős a csöve, de még ezt sincs szívem bontani, mert részben működik, hátha lesz hozzá jó cső egyszer :pattog: .

Üdv: e.r.

0

myckie53
myckie53 picture

Szia!

Nem igazán a használat a cél, hanem a feltámasztás, pusztán érdekesség képen. Meg hát nem igen találkozik az ember ilyen szerkezettel minden nap.
Amúgy csücsül már nálam néhány régi cucc, nincs szívem lebontani, vagy kidobni.Egyébként a szkóp 30MHz-es! :), elvileg. Valószínű, hogy még egy kicsit foglalkozom vele, aztán megy a polcra pihenni.
Munkára van rendes szkópom, igy nem létkérdés, hogy megy, vagy nem.

Üdv: Myckie

0

electro_rescuer
electro_rescuer picture

Szia!

Akkor mindent értek, hasonló cipőben járunk... Csak vigyázz, nehogy úgy járj, mint én, akinek ilyen "Nem igazán a használat a cél, hanem a feltámasztás, pusztán érdekesség képen" indokból kifolyólag már annyi lomja van, hogy lassan már a párnám alatt is valami műszer vagy régi rádió lesz :) . Ma sem bírtam ellenállni, ajánlottak egy régi faxot, hogy elhozom, vagy kuka, természetesen nem hagyhattam veszi egy lézernyomtatós Canon faxot, ha 20 éves ha nem, legalább olcsó hozzá a toner (3000Ft alatt is kapni komplett, új tonert hozzá!) . Aztán itthon vettem észre, hogy nincs is rajta printerport, csak faxolni és fénymásolni tud... :)

30MHz?! Az már használható is lehet, de honnan szerezted ezt az infót? Köszi a képeket, ez kimondottan jó állapotban van, valóban érdemes vele foglalkozni kicsit. Azok a műgyantás végű kondenzátorok továbbra sem tudom, mifélék... Ha beírod Google fordító virtuális cirill billentyűzettel a kondi típusát, jó eséllyel találsz hozzájuk adatlapot valami orosz oldalon. Ha nem papír alapúak, maradhatnak szerintem.

Az a barna, villámjeles doboz a jobb hátsó sarokban micsoda? Az lenne a sokszorozó? Az ciki, mert úgy tűnik, ki van öntve... A bal hátsó sarokban az a két konzervdoboz? Az két kis toroid trafó lenne? Tényleg érdekes gépezet ez...

Üdv

0

myckie53
myckie53 picture

Szia!

A korábbi tulajtól van az infó. Állítólag egy M készletes műszerkocsiból való. Az a barna villámjeles bizony a sokszorozó, és ki van öntve. A két toroid trafó szintén kiöntve.
Nekem is gyűlnek a dolgok, de hát mit lehet tenni? Ha egyszer sajnálja az ember kidobni. :)

Üdv: Myckie

0

electro_rescuer
electro_rescuer picture

Szia!

Van valami fejlemény ezzel a csoda masinával? Ma ismét keresgéltem vagy egy órán keresztül a rajzát, de sehol semmi, továbbra sem találok még fotót sem, azokat sem találtam meg Google-lel, amiket Tranzix linkelt (nem tudom, ő hogyan találta meg).

Keresgélés közben kicsit eltérítődtem, orosz DIGITÁLIS szkópokra leltem, ez nekem teljesen újdonság volt, ráadásul nem is lassúak, gyártottak 2 csatornás 100MHz 2x 100MS/s -os digit szkópokat is, sőt, még árulják is a mai napig, horror áron (120.000 rubel körül), elfekvő készletből...

Ezt találtam, C9-8 a típusa, ez egy ősi, 20MHz-es modell:
C9-8
Itt vannak róla belső képek a lap alja felé, hát ez valami brutális:
1

Itt pedig a modern változatai a '90-es évek elejéről:
2
3

Azért egy ilyen C8-38 -ra kíváncsi lennék...

Üdv, e.r.

Javítottam a linkeket.

0

myckie53
myckie53 picture

Szia!

Kösz, hogy foglalkozol a témával, de most a pénz keresésre koncentráltam, és nem foglalkoztam vele. :)
A héten szándékomban áll ismét kézbe venni.
Jelzem, ha jutottam valamire.

Üdv: Myckie

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Van az adatbazisban doksi a C1-159-es, 10 megasrol, külsöre akar a kisöccse is lehetne a tiednek.
Kari

0

Sponsored links