You are here

Hogy is kössem be a generátort?Megoldás megvan. [lezárva]

43 posts / 0 new
Last post
marosi
marosi picture

Szevasztok
Nagyon harangozzák nálunk hogy nagy áram kikapcsplások lesznek,na talán lessz egy generátorom,kérdésem az lenne hogy kössem be szakszerüen hogy ne az egész utszára adjak ki feszt.
A kismegszakitóm egy fázisu,és csak a fázist szakitja meg,gondolom a generátor egyik kivezetését a nullásba dugni,a másikat meg a fázisba,mondjuk egy konnektorba,de előtte persze a kismegszakitót lekapcsolom,jól gondolom?

Comments
marosi
marosi picture

Sziasztok
Szeintem ezt kitárgyaltuk.

0

SzG
SzG picture


Nagyon nem akarok beleszólni, csak megakadt a szemem ezen:

... másikat meg a fázisba, mondjuk egy konnektorba..dugni

Azért arról nem szabad megfeledkezni, hogy a konektorokat nem úgy méretezik, hogy azon keresztül az egész ház áramellátását meg lehessen oldani. A falban lévő vezeték keresztmetszetéről nem szabad megfeledkezni.

A másik, hogy a kismegszakítók 400V AC-t tudnak hivatalosan. Mivel szigetüzemű táplálást tervezel, gondolni kell arra is, hogy ha ellenfázisban vagy a hálózattal, akkor a kismegszakítókon dupla feszültség fog esni. De ha szakaszolóként akarod használni a kismegszakítókat, érzésem szerint nem lesz probléma.

Generátor helyett én inkább alternatív megoldásokban gondolkodnék.

Világítás:
Akksis lámpa, petróleum lámpa.

TV: Az nem kell.

Számítógép: Laptop.

Net/telefon:
Szerezz egy autós akksit, amiről járatod routert/modemet, meg töltöd a telót.

0

marosi
marosi picture

Szevasz SzG
Ez egyse kell ,routert/modemet, meg töltöd a telót.Ellenben szivatyu,keverő,kazán az igen.

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Keringető szivattyú már létezik 12V-os is.Egy 100Ah-s akksi megbízhatóan ellátja árammal egy áramszünet idején.
Üdv. Laci

0

marosi
marosi picture

Szia
Most koolysn mondod hogy még cseréljemle a keverőt is,és a vizmüvel mit csináljak?

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
A 12V-os azért nyerő mert nem kell inverter,valamint a fogyasztása is kisebb mint a 230V-osé.Az aksit töltheted egy napelem tábláról akár.Azt azér ne gondold hogy beruházás nélkül meguszhatod a dolgot.
Üdv. Laci

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Akár egy ilyennel is megoldhatja.. Csak jó kis füstölt sonka kell hozzá!

0

marosi
marosi picture

Szia
E mi?

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Kézi hajtású vízszivattyú.

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia Tibi!

"a generátor egyik kivezetését a nullásba dugni,a másikat meg a fázisba,mondjuk egy konnektorba" :jajj:
Ezt azért ne reklámozd, mert ez azt jelentené, hogy egy mindkét végén dugvillás kábelt használsz, ami nagyon veszélyes!!!
Nem írtad, mekkora az a generátor. Egyáltalán érdemes az egész belső hálózatra rákapcsolni? Biztos elbírja az egész házat? (Bojler, hűtő, stb.)

Üdv: Laci

0

marosi
marosi picture

Szevasz Buhera01,
Na igen teljesen igazad van,deha ezt nem szószerint vesszük akkor a lényeg egyezik az általam leirtakkal,A generátor egy fázisos állitólag,én sem láttam még,majd csak a jövő héten fogom elhozni,ez csak vész tartalék lenne,tehát mikor nincs villany akkor csak a legszükségesebbek mennének,világitás keringtető szivatyu,kazán,meg a viz ellátására a szivatyu,hütőket kikapcsolnám,esetleg még egy tv,bojlerem nem villanyos hanem gázos,tehát nincs nagyon nagy fogyasztóm.

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia Tibi!

Csak az a baj, hogy van aki szó szerint veszi, ezért leírni sem ildomos...
A világítás meg a TV legyen mondjuk 500W, de a szivattyúknak kell háromszor akkora generátor teljesítmény, hogy biztosan indulni tudjanak. Tehát egy 750W-os motorhoz kell 2kW-os generátor. Ezt így számold, mikor bekötöd a gépet.
Szerintem 3 kW-os alatt nem érdemes rákötnöd az egész házat, inkább csak az áramszünet idején egy hosszabbítóval oda vinni a delejt, ahol épp kell...

Üdv: Laci

0

marosi
marosi picture

Szia
Ne csináld már,egy tv,meg esetleg ,egy egy felkapcsolt csillár,vagy éjeli lámpa,még a 200 wattot sem üti meg,nem háborodtam meg hogy teljes fény árral öntessek el mindent,a szivatyu meg ugye na az igen az harap be a legtöbbet,meg hát ugye az üzem anyag ára sem a leg utólsó.Nem fog ez nekem naphosszát menni,csak azt igérték a tetvek,hogy reggel 5 től11 ig,meg6tól8 ig nem lessz tehát pont csucs időben,tehát reggel ha indulunk munkába nelegyen sötétség meg este mikor hazajövünk.

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia Tibi!

Azt Neked kell kiszámolnod, mi mennyit fogyaszt. Én csak arra utaltam, hogy a szivattyún lévő villanymotornak a háromszorosát kell számolni a biztos induláshoz...
"Nem fog ez nekem naphosszát menni"
Ezt gondoltam, de például mi lesz akkor a keringető szivattyúval, ha nem vagytok otthon? Vagy olyankor fűtés sincs? Nehogy felrobbantsd a kazánt!

Üdv: Laci

0

marosi
marosi picture

Szia
Ha nagy hideg lessz akkor nemtudom,mert a kazánhozis áramkell,és napközben,á de olyan hideg nem lessz hogy lefadjon a rendszer,hameg othol vagyok,akkor van fás kazánom is,és abba fütök,a kerigtetőt meg áttudom hidalni egy csappal,még régi szisztémám van,az meg megy keringtető nélkül is.

0

dsanyi
dsanyi picture

Sziasztok!

Csak egy apró észrevétel a Kalex által rajzolt vázlat szerintem IT rendszer ( védőföldelés földeletlen, vagy közvetve földelt hálózaton ) Az agregátorok jelentős része ilyen kialakítású, tehát TN rendszerbe le is tiltanak. De igazából az agregátorról még Marosi kolléga nem adott információt, viszont az általa leírt földelő rendszer még 50 évig biztosan jó.
Üdv:
Dsanyi

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
" Az agregátorok jelentős része ilyen kialakítású, tehát TN rendszerbe le is tiltanak."
Elsiklottál egy apróság felett. Mivel a leválasztókapcsoló a hálózati betáplálás minden ágát megszakítja, így a generátor szempontjából a rendszer IT (Isolated Terra) azaz szigetelt csillagpontú. Így aztán semmi akadálya az üzemeltetésnek. A generátor testet, természetesen le kell földelni. Az hogy ez a földelés össze van-e kötve a fix hálózat földjével, nullájával, már teljesen érdektelen.

Üdv! Kalex

0

dsanyi
dsanyi picture

Szia Kalex!

A hálózat felé a leválasztás rendben, de a fogyasztó felé is a nullát és a földelést szét kell választani, egyébként a rajzon így van. Csak ha a generátor valamelyik kivezetése földre kerül az a gond.
Üdv:

Dsanyi

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"de a fogyasztó felé is a nullát és a földelést szét kell választani"
Ez van rajzolva is. Nem értem a probléma felvetését. Azt sem írtam le külön, hogy járó generátor mellett ne fogdossuk a kivezetéseket csupasz kézzel. A generátor földzárlata a beépített védelem miatt (kialakítástól függően) lekapcsolja, legerjeszti a generátort. Ezért kell a generátor testet leföldelni.

Üdv! Kalex

0

dsanyi
dsanyi picture

Szia!

Tulajdon képen ugyan arról beszélünk mind ketten.
Üdv:

Dsanyi

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Egy kis segítség:

Üdv! Kalex

File csatolás: 

0

marosi
marosi picture

Szevasz Kalex
Én ezt értem is csak a baj ott van hogy a nullást nem tudom leválasztani a hálózatról,illetve tudnám,csak ahoz meg felkellene bontani a lakásba lévő autómata szekrény nullását,az is macerás.

0

nyaki
nyaki picture

Már miért kellene? A házban nincs véletlenül kismegszakítós elosztódoboz? Ott is meg tudod a kötést, kapcsolást illetve az elágazást csinálni.

Szép napot!
„Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!”

0

marosi
marosi picture

Szia
De van,pont azt irtam,hogy csak ot tudnám,megszakitani a nullást levenni a közös pontról,de nincs lehetőség hogy oda beépitsek még egy váltó kapcsolót,estleg a mérő utáni vezetékre tehetek,az a padon megy ,és onnan engedek le csak a generátorra,ez még meg oldható,csak kellene egy stabil váltó kapcsoló

0

nyaki
nyaki picture

Ha nincs helye a kapcsolónak, mint az igazságnak, akkor azt csinálnám, hogy a padon elvágnám a kiselosztóba menő óra utáni L és N vezetéket és egy tápvonali elosztókapoccsal külön levinném a 2 betápi és a 2 kiselosztóhoz menő L és N vezetéket egy olyan helyre, ahova a generátor vezetékét is könnyen el tudod vinni és persze a átkapcsoló is kézzel könnyen elérhető legyen. Ha nem tudsz 1-0-2 kapcsolót keríteni, akkor jó lesz két On-OFF kapcsoló is, ami bírja az áramot, csak figyelmesen kell vele eljárni, hogy még véletlenül se lehessen egyszerre felkapcsolni őket. Ezen probléma megoldása a user-re hárul.
Szép napot!
„Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!”

0

marosi
marosi picture

Szia
Ugy lessz ahogy irod,de a váltó kapcsolóhoz mindenféle képen ragaszkodok,mert hát az ördög nem alszik.

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Nyugodj meg a hálózat berántja majd a generátorodat szinkronba... Hihi!
Amikor katona voltam nálunk a harcállásponton a 3x380 voltos generátort rántotta be szinkronba (Hibásan kapcsoltak a mágneskapcsolók) Nagyon szépen kiugrott az egész dízelgenerátor szerkezet a kocsiból....

0

nyaki
nyaki picture

Üdv!
Olyan 1-0-2 háromállású kapcsolót kell használj, ami a N vezetőt is átváltja. A generátort kötelezően egy külön földelőszondával földelni kell és a védővezetőjét a lakás EPH/védővezetőjével közvetlenül kapcsolatba kell hozni, lehetőleg a közüzemi hálózat betáplálási pontjához legközelebb, mert ott van a PEN szétválasztása is a legközelebb.
Tudnod kell, hogyha a házban nincs számottevő földelés, akkor a generátor földelője fogja átvenni az egész ház földelését és ekkor keresztmetszetben azonosnak kell lenni a hálózati PEN keresztmetszetével, de minimum 10mm2, ezért elébb célszerű rendbe tenni a ház földelését is, mert ekkor a betápláló vezetéked lehet kisebb keresztmetszetű is, a generátor teljesítményéhez és a betáplálástól mért távolságnak megfelelően.

Szép napot!
„Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!”

0

marosi
marosi picture

Szia nyaki
Ez az EPH,meg PEN na ez igy nekem nem mond semmit,ha kifejtenéd kicsit bővebben.

0

BlackForce
BlackForce picture

Marosi én azt ajánlom ,hogy szakitsd meg a nullát is az utca felé,mert nekem már volt olyan problémám,hogy hiába szakitottam meg egy 3fázisú generátor esetében a bejövő kismegszakitókat(3 fázist),amikor beindult a generátor és a belső hálózatra kapcsoltam,elkezdett irtózatosan morogni(túlterhelésbe volt).ekkor leválasztottam az utcai hálózatról a nulla vezetéket is.Ettől kezdve tökéletesen működik a belső rendszer áramszünet esetén.
Röviden le kell választani a fázist is meg a nulla vezetéket is a külső hálózatról és úgy inditani az áramfejlesztőt.
Generátor földelésnek meg leszúrsz a földbe egy cinkezett szalagot,amit a villámháritóknál is szoktak használni(nálun 5mmx25mm szalag).Amit ha leszúrsz a földbe min. 1,5-2métert az kb elég(persze ha jó a talaj,köves vidékre ez nem érvényes).Nálunk itt dévidéken ez már elmegy,de a tökéletes földelést kb 2.5-3méter fentebb emlitett szalagot kell a földbe nyomni.
Azt pedig úgy csinálhatod meg könnyen,hogy 1-2 ásónyi földet kiásol,abba öntesz kb 1-2liter vizet és már tolhatod is lefelé a szalagot,persze néha kicsit visszahúzod hogy egy kis vizet is vigyen mindig magával a szalag(ha nem ütközik kőbe,akkor 5-6 perc alat lent is van).Kesztyű használata engedélyezett.
Jó munkát.

0

nyaki
nyaki picture

Egy villanyszerelőnek azért illene tudni ;) , de segítek.
A PEN a közüzemi hálózat közös vezetéke és azért hívják PEN-nek, mert az erőmű generátora földelve vagyon és hogy ne kelljen külön vezetéket vinni a PE-nek, ezért közösen viszik az N vezetővel. Innen leledzik a PEN elnevezés. Azért nem kell külön vinni a PE vezetőt, mert a föld igen nagy kiterjedésű hálózatnak lehet felfogni, nagyon alacsony impedanciával.
Amint a PEN becsatlakozik a házba, a fogymérő után választjuk szét PE és N vezetőre. Mivel ez egy TN-rendszerű hálózat, azaz nullázást alkalmazunk, a PEN vezetőt a ház betáplálási pontján kötelezően földelni kell, mert egy esetleges hálózati PEN szakadás esetén, ez a helyi földelő lesz az egyetlen kapocs a jól vezető anyafölddel és zárlat vagy hiba esetén hatásos maradhat az érintésvédelem.
Az EPH (egyenpotenciálra hozó) vezető hálózat az érintésvédelem elengedhetetlen része, melyet célszerűen a PEN szétválasztási ponttól indíjuk meg, így ha valahol egy idegen nagy kiterjedésű, de alapvetően feszültség alatt nem álló fém testre rá kerül a delej, akkor ezen az EPH vezetőn keresztül fog záródni az áramkör, megvédve a delikvenst a halálos áramütéstől. Az EPH vezető nem azonos a PE vezetővel, bár azonos potenciálon van, de azt teljesen különállóan kell vezetni és szigorú keresztmetszeti és kötési szabályok vonatkoznak rá. Az EPH-ba be kell kötni a nagy kiterjedésű fémből készült tárgyakat, mint pl. víz- és gázcső hálózatot, fémvázas szerkezeteteket, szennyvízlefolyókat.

Szép napot!
„Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!”

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: marosi kolléga nem Mo-n lakik.

Bálint

0

nyaki
nyaki picture

Üdv!
Én úgy tudom, hogy Ukrajnában is TN-hálózat van már egy ideje, de lehet hogy tévedek. Ha tévedek, akkor respektálok. :bow: , de egy villanyszerelőnek azért illene ismernie a villamos hálózatokat és azok jellemzőit.
Marosi kolléga remélem majd nyilatkozik a hálózat mivoltát illetően, különben meddő vitát nyitunk.

Szép napot!
„Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!”

0

marosi
marosi picture

Szia
Na mondanám rögtön hogy mivan,a mi szabványaink egyenlőre köszönő viszonyban sincs a tieitekkel,nálunk egy fázis esetén,nem kötelező a földelés,vagyis ahogy kivettem az irásodból a földelt nullás,ezt csak is 3 fázisnál alkalmazzák,ott is ha magadnak csinálod meg,mert csak a markukat tartják ,na mindegy,tehát nálam van földelés,de az csak egy különálló hálózat nincs közösitve a mérőóránál a nullással,azt ugy körbe rakták mindenféle blombákkal hogy oda nem is lehet oda férni,és agyonlövéssel fenyegetnek ha esetleg egy is megsérül,nekem vagy 30 méteren van leverve két méterenként két méteres 25 ös beton vas az a földelésem.

0

BlackForce
BlackForce picture

Hát a betonvas jobb mint a semmi,de nem a leg szerencsésebb.Ahogy elrozsdásodik vesziti(elvesziti) a vezetőképességét a föld felé.
Sokkal szerencséseb akár cinkezett csövet leverni a földbe.
Nem tudom felétek hol van a talajviz szintje,de a mi vidékünkön sokszor 1-2-3 méteren már ott van.Ha a földelés szalagod vége a vizbe lóg akkor aztán az igazi a földelés.
A nulla vezetékedet meg bontsd meg az óra után 1-2-3 méterrel arrébb.
Ott már talán nem szólnak bele,és ott szakitsd meg mindkét vezetéket(fázis - nulla).
Mint modják,nincs háború veszteség nélkül,legfeljebb ujra kell meszelni azt a kis részt.

0

marosi
marosi picture

Szia
Ugy akarom csinálni festeni sem kellesz,mert a padon gége csőbe megyen le a szobai megszakitő szekrénybe.
Hát hogy mondjam,lehet hogy valamit rohad a betonvas,de 15 db,szerintem engem tul él,amugy meg az ereszcsorgóban van,hátha nem is anyir csorográ,mert ott a csatorna,de ott ugy van kialakitva a föld hogy ott gyül ösze a viz,ez olyan 15 méteren,a többi meg megy a kerttel párhuzamosan,az a rész meg végképp lejjeb van az mindig nyirkos,ja és elfelejtettem mondani hogy az egész ösze van felül hegesztve.

0

nyaki
nyaki picture

Nálad úgy látom TT-hálózat van kialakítva, miközben a hálózat TN-rendszerű. Gyönyörű kettősség, de sajnos a hozzáállás jellemző a ciril betűs régiókra. A generátor bekötése az ajánlásom alapján nem változik. Az ÁVK használatát erőltesd. Kalex rajza tökéletes kiindulási alap.

Szép napot!
„Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!”

0

marosi
marosi picture

Szia
Sajnos ez van,nade valahogy meg oldom,ha muszáj lesz,inkább nekellene,de a kedvesvezér riogaat hogy csak 4 napra van szén a hőerőmüvekbe.

0

Szaki963
Szaki963 picture
*****

Szia!

Ha mindenképpen aggregátorozni akarsz és nincsen kiépítve a fentebb említett átváltás lehetősége (miért is lenne gyakorlatilag sehol sincsen)
Akkor mindenképpen sziget üzemben járasd csak oda vigyél villanyt ahová szükséges.
Pláne ha valami melót is végeznek a 0.4 kV hálózaton mert aztán meglepetések érhetik a szerelőket.
Persze ha egyáltalán nem lesz a hálózaton szolgálltatás az más kategória.

Felesleges rajz,és szerszám nincs,csak ritkán használt.
elwo

0

nyaki
nyaki picture

Bakker. Tudom mi folyik ott.
Itt jobban tájékozódhatsz, ha ajánlanhatok valamit.
Azért megkérdezném, hogy a generátorhoz az üzemanyagot hogyan fogod megoldani, ha már azzal is bajok vannak?

Szép napot!
„Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!”

0

marosi
marosi picture

Szia
Üzem anyag anyi van hogy Dunát lehetne vele rekeszteni,majd minden 500 méteren van egy kut,inkább az árát kell kikalkulálni.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: nem írtam, de valószínű, náluk másak az azonos fogalomhoz tartozó elnevezések.
Te viszont közben leírtad a fogalmakat, így már valószínűleg boldogul.

Bálint

0

Sponsored links