You are here

Miért nem szabad ezt leföldelni?

67 posts / 0 new
Last post
marosi
marosi picture

Szevasztok
Haver vett egy ilyen terménydarálót,és meg akadt a szemem a fel iraton,miért nem szabad ezt leföldelni,mikor vas doboz az egész.

File attachment: 
Comments
kovbela
kovbela picture

Régi téma, de úgy látom, vannak itt alapvető "filozófiai" félreértések, ami a szabványalkotó eredeti elképzelésével pont szembemegy.

Tehát adott az immár sok évtizede ismert tétel, miszerint egy kettős szigetelésű készüléket földelni tilos. Házilag barkácsolt védővezetővel ellátni tilos (de tényleg jó lenne, ha a villanyszerelők kivételesen nem ilyen szakkifejezéseken lovagolnának, hogy védővezető meg dugvilla és hasonlók).

Eleve vicc már az is szerintem, évtizedek után még mindig itt tartunk, hogy sokan ezt nem értik, vagy még kibúvókat is keresnek.

Tévhitek:

  • Ha valaki földel egy fémházas készüléket azzal csakis jót tehet. Hiszen ártani nem árthat, az a biztos!
  • Ami fémházas, azt különben is kötelező földelésesre gyártani (igaz, hogy a DVD-lejátszók, VHS-magnók és társaik erről máig nem értesültek).
  • Ami kültéri hűha borzalom, azt biztosan csakis földeléses lehet. Ellenkező esetben bitófa a tervezőjének.

Az itt olvasottak alapján nekem úgy tűnhetne, hogy a fenti tiltást csak a készülék belső szintjére kellene értelmezni. Mert az ugyebár teljesen hétköznapi dolog, hogy az emberek le akarják földelni a kettős szigetelésű porszívó motorját.

Tilos!

Soha ne földeld a porszívó motorját! Kávédarálót pláne! Különben ott fog kijönni belőle a gyilkos, majd amikor a motor zárlatos lesz. Ez mondjuk igaz is. Csak amúgy hülyeség persze az egész, életszerűtlen.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia :nem ismerjük az ukrajnai szabványt

Bálint

0

kovbela
kovbela picture

Nem tudom, miről beszélsz, ennél valami építőbb reakcióra számítottam. Aminek értelme is van. Szakmaiságnak valami apró nyoma, esetleg.

Amire ki tudom fejteni netán a többi tudnivalót, ami van még a tarsolyban. Mert van még, azt garantálhatom.

1

SzBálint
SzBálint picture
****

SZIA: Marosi kolléga Ukrajnából írt

Bálint

0

kovbela
kovbela picture

A fotón egy magyar gyártmányú szerkezet szerepel, magyar felirattal, ami régen is, mai is megállja a helyét. Magyarországon. Hogy Ukrajnában létezik-e ilyen hivatalos előírás, téma szempontjából nem feltétlenül érdekes.

Nem hinném, hogy itt az előzményekben hozzászólók és vitatkozók csak és kizárólag ezt tartották szem előtt, hogy az ukrán szabvány előírásairól beszélünk. Nem az a lényeg, vagy sokaknak fel sem tűnt, valószínűleg.
 

1

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Az eredeti hálózati kábelt nem piszkálva, gépet nem megbontva a gép fémburkolatához hozzá lehet csavarozni egy ződsárga (vagy bármilyen) vezetéket, és azt leföldelni. A magyarázatok alább találhatók!
Nem, nem én vagyok az okos, én csak kihámoztam a köznép nyelvén.

Üdv: Jácint

0

Lacika69
Lacika69 picture

Sziasztok!

Én a villanyszerelőket kitíltánám a tanyáról!
Ezek a "3 vezetékesek" mindig olyan okosak :)
De nem megharagudni...

Üdv.: Lacika

Pótoltam az elmaradt söröskorsót. Legközelebb törlök!

1

marosi
marosi picture

Szevasz
Ugy látom két hét tanyaság után,megtudod miondani a tutit,gondolom a nagy szakmai tapasztalat beszélt most belőled,vannak itt okosabbak is,megtanultabbak is,SŐT,és mégsem fordult meg a fejükben ilyesmi,najó volt még egy.

0

Lacika69
Lacika69 picture

Szia!

Van egy jó megoldás a problémátokra!
OHM TÖRVÉNYE!

A törvény az törvény!
Ha nem megy számokkal ,csak a delejjel meg nullával ,elmagyarázom!
Tesla meg a tesla.
Oszt ennyi :)

Üdv.:Lacika

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Lacika!

Ezek szerint te bekötnéd egy ház villamos hálózatát simán zöld/sárgával, mert a villany azon is eltalál. DE! Van egy olyan része a dolognak, hogy ha átalakítasz egy ilyen készüléket, és valakit megráz az áram, akkor a te seggedet fogják érte szétrúgni. És itt jön be a sok "okos" szabványismerete. Inkább tanulj tőlük!

Üdv: Jácint

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
1. Idézet: "Ha a hozzászólásod vagy annak egy része nem kapcsolódik szorosan a topik témájához, használd az alábbi ikonok közül az offtopik (söröskorsó) ikont!
Így a offtopik szöveg tag-ek közé írt szöveg halványabban fog majd megjelenni (lásd Előnézet)."

2. Autódiagnoszta révén valószínűleg untatnak az erősáramú szakma részletkérdései. Erre csak egy válasz lehetséges: "A jó pap is holtig tanul."

Üdv! Kalex

0

Lacika69
Lacika69 picture

Szia!

Ez neked is szól!
"Szia!

Van egy jó megoldás a problémátokra!
OHM TÖRVÉNYE!

A törvény az törvény!
Ha nem megy számokkal ,csak a delejjel meg nullával ,elmagyarázom!
Tesla meg a tesla.
Oszt ennyi :)

Üdv.:Lacika
"

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Az arcod nagy, a tudásodról nem alkotok véleményt. Az Ohm törvény jelen esetben nem oka és magyarázata a helytelen bekötésnek. (Emlékeztetőül: U=I*R, R=U/I, I=U/R.)
A korábbi beírásom a söröskorsó használatával kapcsolatban most is él. Legközelebb törlöm a hozzászólásod!
Üdv! Kalex

0

BlackForce
BlackForce picture

Mindenki tévedhet,de légyszi Kalex függeszd már fel egy kicsit Lacika69 urat amig megnyugszik.
Csak szítja a tüzet értelmetlenül.
Köszi

0

gbenyov
gbenyov picture

Hello, Egy nedves, ipari-, mezőgazdasági környezetben a gép külső fémházát a megbízhatóan kiépített védőföld rendszerbe bekapcsolni javaslom(PONT)

Módosítok a kültérre való tekintettel: KELL!
_gbenyov 0 Hz és az UV fény frekvenciája között minden érdekel...vagy tovább is, mindkét irányba?

0

Kalex
Kalex picture
*****

Sziasztok!

No akkor az elejétől.
A gép felirata a szabványok nem ismeretéről tanúskodik. A fémtestet természetesen szabad és kell is "földelni". Földelés alatt itt a vezetékes érintésvédelmi módot kell érteni. Lássuk a magyarázatot:
1. A kettős szigetelésű berendezések érintésvédelme azon az elven alapul, hogy a dupla szigetelés (üzemi+védő) együttesen megvéd a nem kívánt áramütéstől az üzemi szigetelés meghibásodása esetén is.

A szabvány csak azt tiltja, hogy az ilyen berendezésnek a védőszigetelésen belüli fém alkatrészét védővezetős érintésvédelemmel lássák el, mivel a szigetelés meghibásodása esetén a hibafeszültséget kihoznák a védőszigetelésen kívülre. Emiatt tilos a kettős szigetelésű készülékeket védőérintkezős dugvillával ellátni.
2. A külső fémburkolatok bekötése a vezetékes érintésvédelmi rendszerbe, természetesen megengedett, sőt adott feltételek esetén kötelező is. Lásd EPH. A teljesség kedvéért meg kell állapítani, hogy az EPH nem azonos a földeléssel, hiszen létezik földelés nélkül is.

Bármilyen meglepő, de a FAM-os munkavégzések egy része is EPH alatt történik! (FAM= Feszültség Alatti Munka). Természetesen, ilyenkor az EPH-ba (Egyen Potenciálú Hálózat) bevont elemek mindegyike el van szigetelve a földtől!
3. A híradástechnikai berendezések külső fémburkolatának bekötése a rögzített "0" potenciálba nem mond ellent a berendezés kettős szigetelésű kivitelének.
Remélem sikerült megvilágítanom, mennyire fontos, hogy az adott témakörben a pontos kifejezéseknek, meghatározásoknak milyen lényeges a szerepe.

Üdv! Kalex

File csatolás: 

0

nyaki
nyaki picture

Üdv!
Csak halkan jegyezném meg számodra, hogyha ha egy ilyen kettős szigetelésűként jelzett gépet kellene lemérnem, dokumentálnom és ha védővezetős földelt dugvillával csatlakozik a hálózathoz, ráadásul a védővezető be is van kötve, azt simán hibának, illetéktelen beavatkozásnak venném, mert a szabványok szerint csak ezt tehetném.

Szép napot!
„Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!”

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Kösz, a megjegyzést. Ebben nincs is köztünk vita. Apropó, elolvastad, amit írtam? :hmmm:
"Emiatt tilos a kettős szigetelésű készülékeket védőérintkezős dugvillával ellátni."

Üdv! Kalex

0

nyaki
nyaki picture

"A szabvány csak azt tiltja, hogy az ilyen berendezésnek a védőszigetelésen belüli fém alkatrészét védővezetős érintésvédelemmel lássák el..."
Erre reagáltam. Az ilyen berendezés esetén a védővezetőn keresztül semmilyen folytonosságot nem mérhetek. A készülékeket nem megbontva vizsgálom. A többi OK.
Gondolom érted a problémámat.

Szép napot!
„Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!”

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"Gondolom érted a problémámat."
Értem, csak értelmezési gond van.
Az ilyen készüléknek nincs védővezetője. Tekintettel arra, hogy a szabvány másik pontja szerint az üzemi és a védővezetőket közösen kell vezetni (közös köpeny, közös cső, stb.) a bekötővezeték kettő, illetve 4 eres lehet (1~, 3~+N). Az esetleges további vezeték nem tekintendő védővezetőnek, legfeljebb EPH vezetőnek. Így a szabvány minden pontja teljesítve lesz. Természetesen, amennyiben a szemrevételezés során felmerül a gyanú, hogy a készülék belsejéből (a védőszigetelésen belülről) vezették ki a vezetéket, akkor megbontásos vizsgálattal kell ennek a tényéről meggyőződni. (Másképp nem is tudsz.)

Üdv! Kalex

0

nyaki
nyaki picture

Ja, ez így kerek.
Csupán annyit fűznék még hozzá, hogy egy kábelen belül a többi érrel az EPH nem mehet, bár van érdekes kivétel, de ezt most hagyjuk. Az EPH-t külön vezetővel, a kábeleken kívül kell létesíteni és szintúgy azt sem lehet az ilyen készülékbe bekötni.

Szép napot!
„Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!”

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
" szintúgy azt sem lehet az ilyen készülékbe bekötni."
Bekötni, nem , de kötni igen. Lényegesek az igekötők! Az EPH vezető természetesen mindig külön vezetendő, hiszen annak anyaga, keresztmetszete bátran eltérhet (el is tér) az üzemi vezetőktől.

Üdv! Kalex

0

nyaki
nyaki picture

Na, pont erre akartam rávilágítani. A z-s vezetéket nem lehet semmilyen formában rá-be-stb.kötni a kettős szigetelésű gépre.

Szép napot!
„Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!”

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"A z-s vezetéket nem lehet semmilyen formában rá-be-stb.kötni a kettős szigetelésű gépre."
Ez tévedés. Egy kis adalék
Valamint ebből egy részlet a konkrét megállapításodra:
"Erre az összekötésre csak olyan - csupasz vagy szigetelt - villamos vezetékanyagból készült vezetőt szabad alkalmazni, amely nincs közösen szerelve a fogyasztói vezetékhálózattal.

Megjegyzések:

Alkalmazható erre a célra zöld/sárga színjelölésű külön szerelt laposvas vagy egyerű szigetelt vezeték.
Nem alkalmazható csővezeték, vasszerkezet vagy a fogyasztói vezetékhálózat kábelkének, többerű vezetékének vagy védőcsőbe húzott vezetékeinek egyik ere, még abban az esetben sem, ha azt más célra nem használják."

Üdv! Kalex

0

nyaki
nyaki picture

Nem értem. :hmmm: ...illetve nem értjük egymást?
A cikkben már olvastam többször és mos is átolvastam, de itt a TN-hálózatról értekeznek, ahol egy szó sem esik a kettős szigetelésű gépek védővezetős, vagy EPH hálózatba való bevonásáról, illetve bevonhatóságáról. Gondolom, hogy nem véletlenül. Akkor mi a problémád tárgya? ...vagy szőrszálat hasogatunk? Pejoratíve rá lehet kötni nyilván bármit, ami vezető, de ugye a z-s szín az földelésnek, védővezetőnek és EPH-nak is használatos, viszont ide nem való.
A véleményem továbbra is az, hogy egy ilyen gépet nem kötünk be a védővezetővel ellátott hálózatba. Ennyi. Ha pedig ilyet találok, simán leminősítem.

Szép napot!
„Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!”

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"A véleményem továbbra is az, hogy egy ilyen gépet nem kötünk be a védővezetővel ellátott hálózatba. Ennyi. Ha pedig ilyet találok, simán leminősítem."
Lelked rajta. Ám jobb lenne, ha állásfoglalást kérnél a MÜBI-től. Bármilyen gépet beköthetsz/be kell kötnöd az EPH-ba, ha fém teste, burkolata, stb. van. Ott a probléma, hogy nem érted a lényeget. A kettős szigetelés a készülék belsejére a védőszigeteléssel bezárólag vonatkozik. A védőszigetelésen kívüli részek nem elemei a kettős szigetelésnek. tanulmányozd az ábrát.

Amennyiben ezen a készüléken van még egy fémburkolat, az nem változtatja meg a kettős szigetelés minősítést, ám ezt a burkolatot simán bekötheted z/s egyerű vezetékkel az EPH-ba. Attól még/pont ezért szabványos lesz. Amennyiben leminősíted, a tulaj simán nyer ellened.

Üdv! Kalex

0

nyaki
nyaki picture

Esetünkben egy komplett gépről -és nem egy részegységről- van szó, amire kívülről feltüntették kétséget kizárólag a kettős szigetelés jelét, amely ugye rögvest meghatározza a szabványokban foglalt fogalmak és iránymutatások sorát. Ha egy általad mutatott, önmagában ugyan kettős szigetelésű jellel ellátott villamos gépet a kezedbe fogsz és azt egy burkolattal ellátod, mint darálógyártó, úgy Te határozod meg egyéb szabványi hivatkozások által, hogy melyik ÉV. osztályba fog sorolódni a kész termék, mert ugye egy készre szerelt termék több olyan elemet is tartalmazhat, aminek a besorolása nem feltétlen kettős szigetelés, hanem valami más és így összességében határozhatod meg a végleges ÉV. besorolást, amiért vállalod is a felelősséget. Esetünkben a készülék burkolatán van feltüntetve a jelzés, mely nem kimondottan a motorra, hanem a kész termékre vonatkozik.
...Az ÉV MUBI-től tényleg érdemes lenne megkérdezni, mert ez már engem is nagyon érdekel, hogy melyik szabvány engedi meg a Marosi kolléga által felhozott gép védővezetős hálózatba való bekötését. Ha Neked lesz igazad respektálok. :bow:
Napi szinten próbálok úrrá lenni a szabványok káoszában, de lehet hogy ennél a résznél elakadtam? :hmmm: ...és tényleg lelkem rajta, de amíg nem látok egyértelmű írásos bizonyítékot az ellenkezőjére, a minősítési eljárásom sem fog változni, legalábbis a kettős szigetelés esetében.

Szép napot!
„Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!”

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"Az ÉV MUBI-től tényleg érdemes lenne megkérdezni, mert ez már engem is nagyon érdekel, hogy melyik szabvány engedi meg a Marosi kolléga által felhozott gép védővezetős hálózatba való bekötését. Ha Neked lesz igazad respektálok."
Nem szükséges respektálnod. Ott a hiba, hogy még mindig nem érzed a különbséget a védővezetős hálózat és az EPH között. Egy fémburkolatú de kettős szigetelésű minősítéssel ellátott gép nem a védővezetős hálózatba lesz bekötve, hanem az EPH követelményeit kielégítendő az EPH-ba, a bekötés minden megszorításával egyetemben. A kettős szigetelésű gépnek NINCS védővezetője, így nincs is hová bekötni, ám ettől még csatlakozhat olyan fémszerkezethez, amelyet kötelező bekötni az EPH-ba, és így az adott villamos berendezés is ebbe a körbe tartozik. Ilyen lehet egy csőventilátor, amelynek tekercselése, motorja felépítése megfelel a kettős szigetelés feltételeinek, de fémháza lévén mégis csak bekötésre kerül a csővel együtt az EPH-ba.

Üdv! Kalex

0

nyaki
nyaki picture

Tudom mi a védővezető és az EPH, ezt elhiszed nekem?
Nyilván ezt a darálót rögzíthetik egy olyan fémvázhoz, ami egy fémépület része, ami ugye az EPH-ba be van kötve és ezáltal a gép is az EPH hálózat része lesz, amivel eddig sem volt bajom, hiszen érintésvédelmileg nagy hibát nem követ el. De nem is ez volt a vita trágya, hanem hogy melyik szabvány teszi kötelezővé eme gép önálló bekötését, az esetünket figyelembe véve(?) és miben követem el én a hibát, mint felülvizsgáló, mert eddig csak a Tilos szóról tudok szabványossági értelemben.

Szép napot!
„Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!”

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"hanem hogy melyik szabvány teszi kötelezővé eme gép önálló bekötését, az esetünket figyelembe véve(?) "
Esetünket figyelembe véve. egyik sem, hiszen a kérdéses gép Ukrajnában található, és ott a magyar szabványok nem sok vizet zavarnak.
Általánosságban: mivel a berendezés kettős szigetelésű, így nem kell bekötni, de be lehet kötni a fémburkolatát. Ezzel nem követsz el hibát, szabálytalanságot, hiszen a biztonság irányába mozdultál el. Más lenne az eset, ha a berendezésből háromeres kábel kandikálna ki. Akkor joggal tennéd a szemetesbe.

Üdv! Kalex

0

nyaki
nyaki picture

Üdv!
Konzultáltam 6 kollégával és tervezővel egyetemben ebben a darálós témában, mert nem hagyott nyugodni a dolog.
Sajnos nem egységes az álláspont náluk sem.
A tervezők azt mondták, hogy nem tiltja semmi, tehát ráköthető a külső burkolatra, mert a biztonságot növeli, de nem kötelező, míg a felülvizsgálók legjavának a mobilis üzemével volt a legtöbb baja, mert egyöntetű véleményük szerint egy földön heverő EPH vezeték, amit időnként rá-rá kötögetnének erre gépre, az nem fog megállni munka-és tűzvédelmi szempontból. Ha fixen lenne rögzítve, akkor semmi akadálya az EPH-ba való bevonással, sőt támogatják is. A minősítését mobilis üzem esetén nem tudták egyértelműen meghatározni, volt aki elfogadta volna és volt aki nem, de a többség ágált ellene.
A gépbe menő 3 eres vezetéket viszont egyöntetűen elutasították.
Hát, ilyen ez az "egyértelmű" szabványi környezet. :doubt:

Szép napot!
„Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!”

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

"mert egyöntetű véleményük szerint egy földön heverő EPH vezeték, amit időnként rá-rá kötögetnének erre gépre, az nem fog megállni munka-és tűzvédelmi szempontból. Ha fixen lenne rögzítve, akkor semmi akadálya az EPH-ba való bevonással, sőt támogatják is."

Itt két különböző dologról van szó. Az egyik, hogy lehet, szabad-e, a másik, milyen kivitelezésben. Az első kérdésre a válasz: igen lehet, szabad, sőt ajánlott. A másodikra: csak olyan megoldással, ami növeli és nem csökkenti a biztonságot. Ez viszont minden kivitelezésre, biztonságtechnikai megoldásra igaz.

Üdv! Kalex

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Sziasztok!

Addig bonyolítjátok, hogy a végén még kiderül a lakatosműhely vas munkaasztalának leföldelése sem szabványos. Mert ugye néha a szabványt nem ismerő melósok rá tesznek kettős szigetelésű elektromos kézi szerszámokat is. (Pl. villanyfúró, flex stb.)

Üdv: Laci

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
"Szakmai fórum" a "földelésekről"...
Nekem nagyon tetszik az "akril kádak és műanyag vízvezetékek" leföldelése...remélem minden műanyag káddal rendelkező "Tanyás" földelt kádban lubickol...vagy nem?

Üdv: uniman

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szégyen, nem szégyen, én megpróbáltam. A mosdót sikerült, vettem fém szifont. De a kádhoz nem kaptam olyat, ami elfért. Betoldottam kis fém csődarabot, azt bekötve EPH-ba. Nos. 2 hét múlva eresztett a víz. 3 alkalommal újraragasztottam, szigeteltem stb. Meguntam. Kapni erre 6 nagy vizes boltban sem lehet semmit.. Pedig kellene... Nem is tudom, ha valami építőipari cég csinál fürdőt, kórházba ott hogy oldják meg. Mert azt fel sem tételezem, hogy nem volt ÉV mérés... Pl. János kórház, szülészet :) Gyanítom tojnak bele mert konkrétan a zuhanyzóban van a villanykapcsoló, a zuhanyrózsa bal oldalán, és nem IP44, sima Legrand Valena... És van akrill kád is :) alá néztem volna, de volt jobb dolgunk is :)

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia!

"a zuhanyzóban van a villanykapcsoló"
Naná! Tudod Te milyen ciki pucéran - miközben a szemed csípi a szappanhab - kibotorkálni és visszakapcsolni a kib..szásból lekapcsolt villanyt? :)

Üdv: Laci

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Nálunk a dugót tartó lánc fémből van :)

Üdv: Jácint

0

BlackForce
BlackForce picture

Bravó Kalex!
Röviden,érthetően és velősen megválaszolva.
Ennyit filózni egy témában hiába,nem is értem.
Na de legalább ma volt mit olvasgatni,és nem unalmas a vasárnap.
Egy kérdésem azért lenne.
Miért kellene kitiltani a villanyszerelőket a tanyáról?
A filozófusok maradhatnak???
Tudok nem is egy személyt aki még csak nem is villanyszerelő(végzettségileg),de sok (nem villanyszerelő,hanem) "elektronikus" elbújhat mellette a tudásával(még sok egyetemet végzett is).
Ezért ne általánositsanak egyesek.
További szép estét mindenkinek!

0

nyaki
nyaki picture

:bow: Ezt a választ vártam.

Szép napot!
„Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!”

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia Kalex!
A darálóval nagyjából egyidős tárcsás mosógépünkön is ez a felirat díszelgett, hogy "Földelni tilos". Nem hinném hogy minden cég rosszul tudta a szabványt.
Csaba

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"Nem hinném hogy minden cég rosszul tudta a szabványt."
Az a szakmailag képzetlenek szólt. Ugyanis a motort volt tilos földelni, nem a készülék testet, hiszen a mosógép alapesetben is összeköttetésben van/lehet a környezettel. Ismered a mondást: "Egyél sz@rt, egymilliárd légy nem tévedhet." Ez a dolog, nem a hitről, hanem az elektromosság ismeretéről szól.

Üdv! Kalex

0

Ames Gyuri
Ames Gyuri picture

Szia Kalex.
Ha jól tudom azok a mosógépek is kettős szigetelésűek voltak, ha a készülék testét földelték megváltozott az ÉV besorolás. Mi a különbség a daráló és a mosógép kettös szigetelése között ?
Köszönettel
Gyuri

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Ne kezdjük előröl. A mosógép kettős szigetelése úgy jött ki, hogy a motor szigetelő babákra volt felfogatva, a tengely pedig műanyagperselyt kapott a forgórészben. Ettől még a külső palástot úgy földelted ahogy akartad, az nem változtatott a besoroláson. Az alkalmazott megoldás miatt nem kellett földelni(vezetékes érintésvédelemmel ellátni), de nem is tilos. Ami tilos, az a motor bekötőkábelének átalakítása, és a motortest bekötése. Lépjünk már tovább. Ez lerágott csont.

Üdv! Kalex

0

Tranzix
Tranzix picture

Szia!
Majd ha egyszer vizes kukoricát darálva rákönyökölnek a radiátorra, megértik miért érdemes minden fémházat bekötni az EPH -ba..
Üdv!

0

marosi
marosi picture

Szia Kalex
Igy már tényleg érthetőbb a dolog,köszi.

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szevasztok!
Azért nem ilyen egyszerű a dolog. A volt szovjetunió hálózata most nem tudom milyen, de a nyolcvanas olimpiára gyártottunk komplett stúdió technikát. Folyt a vita, hogy legyen vagy ne legyen földelés. A 220V nem fázis, hanem a 2 fázis közötti feszültség volt. Az oroszok leföldelték, kar vastagságú réz vezeték ment az olimpiai központ épülete alatt elásott rézhálóra. Minden esetre a zajszintnek jót tett, és nem rázott, nem csípett a berendezés.
0 vezetőt sehol nem láttam, a rendszernek csak üzemi szigetelése volt.
Ahogy nézem a daráló típustábláját, 1968-ban gyártották. Akkoriban az összes mosógépre, centrifugára ugyan ezt a figyelmeztetést írták.
Ha az épület megbízható földelt hálózattal rendelkezik, én rákötném a földre a burkolatot.
Csaba

0

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Ha a szabványoktól eltekintünk mindenféle büntetőjogi felelősséggel egyetemben, mi a legrosszabb dolog, ami történhet, ha le van védőföldelve?
Nekem a TV-m kettős szigetelésű, de az antennacsatlakozót rákötöttem a védőföldre, hogy ne csípjen, mikor bedugom. Akkor most azzal is bajt okoztam?

Üdv: Jácint

0

nyaki
nyaki picture

Üdv!
Semmi nem fog történni.
A központi TV kábeleket a lakás/ház PE/EPH hálózatába kötelezően be kellene kötni, de ezt gyakorta elmulasszák, így az idegen potenciál bekerül a lakásba és a TV táp X2-es kondiján keresztül csipkedni fog.

Szép napot!
„Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!”

0

marosi
marosi picture

Szia
Nem hogy csip,valamikor oda is b...sz

0

Bszityu
Bszityu picture

Szerintem azért választották a kettős szigetelés módot mert abban az időben alkották amikor háztáji környezetben nem lehettek biztosak hogy megbízható földelésű hálózatról fog üzemelni.

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Bisztyu!
Úgy van, ahogy mondod. ;)
Hiszen manapság is azért csinálják a legtöbb DVD-t, házi mozit II. ÉV osztályúra, mivel manapság sem biztos, hogy megfelelő földeléssel ellátott hálózatra fogják csatlakoztatni... :beee: :D
Imádni való, mikor egy szakmát a vélelmek alapján tárgyalnak ki.
Ebben a topikban meg végképp hab a tortán, hogy olyan ember indította, aki villanyszerelőnek titulálja magát. :shock: Ez a szakma gyalázata!!! :jajj:
Üdv Tibi!

0

marosi
marosi picture

Szevasz
Kicsit visszavehetnél,olvasd el mit kérdeztem,megakadt a szemem,az iráson,az nem minősit engem hogy náltok mit csináltak,és hogyan annó,nálunk mindenre kötelező volt a földelés,kivolt vezetve,egy csavar ahova rá kellett tenni,szerintem az a gyalázat ha olyan embert kritizálsz,akit abszolut nem ismersz.

0

nyaki
nyaki picture

Üdv!
Talán azért, mert kettős szigetelésű és ennek a földelését tiltja a szabvány? :hmmm:

Szép napot!
„Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!”

0

Szaki963
Szaki963 picture
*****

Szia!

Igen kettős szigetelésű,egészen addíg amíg műanyag a kalapácsok tartója.
Na de ha kicserélik a faszányos aluból készűltre..
Tovább nem is merem gondolni mi van egy testzárlatnál..
Mert ugye a forgórész az egyben van a motor fémházával, az meg kilóg a darálótérben, a kalpácsokon keresztűl elvileg a rostát nem szabad elérnie, na de mi van ha igen?
Számtalanszor kikopik oválisra és zörög mint a roseb.
A rosta meg a külső házra van rögítve, fázis meg kikerül a burkolatra...

Felesleges rajz,és szerszám nincs,csak ritkán használt.
elwo

0

marosi
marosi picture

Szia
Én nemtudom,de ebbe nem müanyag tartja a kalapácsokat hanem vas dob,és ugy néz ki mintha gyári lenne.Amugy nemtudom minek kell ezt tul kombinálni,nekem saját készitésü van tisztán vasból,levan földelve oszt csókolom.

0

Szaki963
Szaki963 picture
*****

Szia!

Mert az eredeti azért előbb utób megadta magát.

"és ugy néz ki mintha gyári lenne"
Persze mivel ráálltak az után gyártásra.
Csak a következményekkel nincsenek tisztában, csupán jó üzlet volt.
Vitték azt annyi.

Felesleges rajz,és szerszám nincs,csak ritkán használt.
elwo

0

marosi
marosi picture

Szia Szaki963,
Lehetséges,nemt tudom,de szerintem egy földelés még nem ront el semmit rajta biztos ami biztos alapon.

0

nyaki
nyaki picture

A kettős szigetelés nagy előnye, hogy gyakorlatilag az összes hálózati rendszerben (TN, TT, IT) biztonságosan tudod használni megkötések nélkül, ha a feszültségszint az adattáblán írottaknak megfelel.

Szép napot!
„Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!”

0

nyaki
nyaki picture

Üdv!
Ne keverjük a szezont a fazonnal. Bárki csinálhat bármit, a sufnituning is megengedett a mai világban, de...
A gyári specifikáció a kettős szigetelést határozta meg és ez alapján adták meg rá az engedélyeket, állították ki a műszaki dokumentációt.
Ha valaki olyan átalakítást eszközöl rajta, ami nem teljesíti ezeket a gyári specifikációkat, akkor az illetéktelen átalakításnak minősül és az ezzel járó jogi és büntetőügyi felelősséget vállalnia kell. Ha az átalakítást szakember végzi, akkor hatósági villamos felülvizsgálatnak kell alávetni a szerkezetet és szabványosítás keretén belül, új adattáblát és műszaki dokumentációt kell kiadjon, melynek költségei a tulajdonost vagy forgalmazót terhelik.

Szép napot!
„Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!”

0

jakyg
jakyg picture

Szia!
Kérdés mikor állították ki a műszaki dokumentációt. A szabályok is változnak... ekkora teljesítményű, fém házas fogyasztót ma már védő föld nélkül szerintem nem is szabad forgalomba hozni.

0

nyaki
nyaki picture

Teljesen mindegy. Az alkalmazandó szabványok a létesítés, illetve a gyártás évéhez vannak kötve.
Az, hogy ez esetleg a mai világban újként már nem szabványos vagy nem forgalmazzák elavultság miatt, az nem jelenti azt, hogy nem is használható.
Jelen szabványi környezetben egyébként a kettős szigetelés, mint érintésvédelmi mód, hatályban van és használatos is.

Szép napot!
„Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!”

0

marosi
marosi picture

Szia
Lehet,szerintem a négyzet a négyzetben ikon arra utal.

0

nyaki
nyaki picture

Nem lehet, hanem tuti. A kérdőjelem csupán költői volt.

Szép napot!
„Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!”

0

sanyika45
sanyika45 picture

Üdv!

Én is úgy tudom, hogy tiltja a szabvány. De miért?

sanyika45

0

Gépklinika
Gépklinika picture

A kettős szigetelésű és a védőföldeléses gépek belül is különböznek.
Ha te egy kettős szigetelésű készüléket védőföldelésesre akarod átalakítani, akkor a szabványokban leírtak szerint át is kell alakítanod! (Például külön védőföldeléses hálózatot kell kialakítanod a készülék belsejében! Meshanikus kötések nem vihetik át a védőföldet, azt külön be kell vezetékezni, csillagpont bekötéssel.)
No persze a jogszabályoknak megfelelően újra be kell vizsgáltatni. Ez viszont drága.

0

jakyg
jakyg picture

Szia!
Azért, mert akkor földelt lenne és nem kettős szigetelésű. Ha kettős szigetelésű, akkor nem földelt! :super:

0

Sponsored links