You are here

CRT Projektor tisztítás, Samsung SP-43T8H ch. J59A, konvergencia és táp hiba

16 posts / 0 new
Last post
electro_rescuer
electro_rescuer picture

Sziasztok!

Most került először a kezem ügyébe projektoros TV, és némi tanácsot szeretnék kérni a témában jártasabb kollégáktól, mielőtt netán hülyeséget csinálok.

Szóval az adott hibajelenség: konvergencia mindenhol, minden irányban K.O. volt (lásd csatolt képek /bocs, telefonos/). A történethez szorosan hozzá tartozik, hogy a jószág gazdája dec. 23-án este keresett meg, így csak "tűzoltást" csináltam, hogy nézhető legyen az ünnepek alatt. Szóval nem tudtam belépni a szerviz menübe, mert a tv-t alig lehetett bekapcsolni. Ezért megpróbáltam a piros cső eltérítőtekercsével kozmetikázni a hibát, de ahogy várható volt, akkora átfogása nem volt a pozíció állító gyűrűknek, amekkora nekem kellett volna. A másik két csőhöz nem nyúltam, hogy legyen majd mihez hozzáállítani az eltekergetett pirosat (be is jelöltem a gyűrűk gyári pozícióját, csak tekergetés közben elmosódott). Egy szó mint száz: most van egy kissé eltekergetett eltérítőjű piros csövem. Végül egy óra múlva, melegen már be lehetett kapcsolni a TV-t, be tudtam lépni a szerviz menübe, és be lehetett állítani a konvergenciát. Rém girbe-gurbák lettek a vonalak, de egymásra kerültek a színek. Holnap megyek korrigálni, meg a tápot újrakondizni. Szegény TV 23-a óta megy, ki sem merték kapcsolni, mert hátha nem lehet majd visszakapcsolni :) .

Tehát, legfőbb kérdéseim:
- Mitől mehetett el a konvergencia beállítás ilyen durván, kell-e ezzel kapcsolatban külön hibát keresni, vagy egyszerűen csak a sorozatosan össze-vissza induló, meg letiltó táp miatt hülyeség íródott az eeprom-ba? Kipróbáltam, mi történik, ha reset-elem a teljes konvergencia beállítást: szép szabályosan, szimmetrikusan esett szét a konvergencia a sarkokban, szóval gondolom, nem az STK-k körül lesz a baj, hanem a beállítások szálltak el valamiért.

- Az STK-k bordája éget. Több helyen olvastam itt a fórumon, hogy szokásuk. Nem mértem, de érzésre olyan 70-80 fok. Szóval az STK-n belül a félvezetők 100+ fokosak lehetnek simán. Hosszú távon nem gondolom egészségesnek, szerintem teszek 1-1 db csendes 80x80 PC ventilátort a bordákra. Esetleg szokott ennek a sasszinak olyan hibája lenni, ami miatt jobban sülnek az STK-k a szokásosnál, vagy tényleg ennyire sütősek gyárilag mindegyikben?

- A lencsék porosak, ki kell pucolni az egész TV-t. Hogyan, mivel tegyem? A lencsék alá, a csövek ernyőjére is gondolom, bemegy a por. Hogyan szedjem le a lencséket, hogy ne eresszenek levet a csövek? Annyit tudok, egyszerre csak egy csövet szabad piszkálni, hogy könnyen hozzá lehessen állítani a többihez. A TV egyébként alig használt, teljesen újszerű. Az eredeti távirányítóján semmi kopás, 3 éve be sem volt kapcsolva. Ebben az esetben érdemes egyáltalán a lencséket leszedni és alatta is pucolni? Gondolom, oda magától annyira nem megy be a por, a nagyfesz viszont odaszívhatja, ez a TV viszont ugye alig volt használva... A "vásznat" (prizmát?) mivel szabad pucolni belülről? A felső, optikai részt nem szedtem még szét. Ha van benne felületi foncsoros tükör, azt mivel tisztítsam, hogy ne karcolódjon össze a foncsor?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Üdv,
e.r.

Comments
Barnapili
Barnapili picture

Kedves Kolléga!
Meg tudnád tenni,hogy a készülék EEPROM tartalmát kiolvasod ,és felteszed ide(vagy elküldöd nekem)?
Most jutottam hozzá egy ilyen géphez,amibe ez kellene.
Köszönettel!
Barnapili.

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Hú!
Írj Unimannak! Most láttam nála egy dirib-darabba szedett projektoros valamit!

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

Az egy 48"-os Sony CRT kivetítős tévé volt...igy "összehajtogatva" már könnyebben befért a polcra...bruhhhahaaá!

B.u.é.k.: Uniman

File csatolás: 

0

Barnapili
Barnapili picture

Kösz Uraim!
BUÉK nektek is :) !

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Szia!
Ennek a topiknak és a javítási metódusodnak is rendkívüli módon "Pityesz" image van...

0

tvdoktor
tvdoktor picture

Helló

Típustól függ hogy a rácsnak milyen a mérete.Lent a képen a sp43t8 van.
A piros eltérítő konvergenciához kár volt hozzányúlni/előtte be kellett volna jelölni hol állt/. Ezt csak tv teszt generátorral tudod beállítani rendesen.

Kizárólagosan csak a zöld színt kell beállítani,majd ha az kész minden szempontból, akkor ehhez kell a másik két színt beállítani, mivel ha eltérés van akkor a végfok elfűti saját magát, minél nagyobb az eltérés annál jobban melegszik a végfok.
Az hogy a zöld raszter hová kerüljön vonalzó/olyan hosszú mint a tv/ és mérőszalaggal tudod beállítani.
A távirányítóval ki lehet kapcsolni a konvergenciát szervizmenüben/ekkor a kép összeroskad/ és alapról kezdeni a beállítást,tehát csak zöld ágyú + mérőszalag vonalzó.

Amit kell /lehet/állítani statikus/dinamikus fócus és konvergencia továbbá raszter korrekció.
A konvergencia hibát általában a végfok IC elmelegszik de van benne egy pár darab 0.27 ohmos R, az is megnyúlhat akár 100 ohmra is.
De okozhatja az is hogy az ügyfél kínjában nyomkod mindent a távon és előbb utóbb rá jön hogy kell elállítani.

Ja egy fontos dolog a lencse körül óvatosan nyúlkálj és ne szedd szét mivel az RGB külön külön hűtve van olajjal és össze van kötve a túlfolyó tartály egy műanyag csővel ezt sem húzd szét.Ha az olaj kifolyik a panelra akkor a tv-t többet nem fogod bekapcsolni mivel az olaj vezeti az áramot.

0

electro_rescuer
electro_rescuer picture

Szia!

Köszi a választ. Igen, 43-as, vagy nem csak a mérettől, hanem a konkrét típustól is függ a megadott raszter pozíció beállítása?

Így van, bejelöltem a piros eltérítőn, hogy hol álltak a gyűrűk - csak tekergetés közben elkenődött a jelölés... Nagyjából látszik, majd még megnézem alaposabban normális fénynél, hátha látszik pontosabban is. Hálóábra generátorom van, a csatolt képeken is annak a képe látszik, nem a TV-be épített ábragenerátor. Egy kereken 40 éves Gelka TV Minitest :) .

Igen, kipróbáltam a konvergencia resetet is, ezt is írtam. Szép szabályosan, szimmetrikusan esett szét a kép, de nem innen indulva állítottam be, mert dec. 24-én éjfélkor már nem állt módomban ezzel szórakozni, így visszavontam a reset-et, és a meglévő, elromlott beállítást javítgattam addig, amíg egymásra nem kerültek a színek.

Tehát egy konvergencia resettel, majd a zöld raszter beállításával kezdjek, és csak a beállítás pontosságától függ, hogy mennyire főnek majd az STK-k (utóbbira egyébként számítottam). Ezek nagyon hasznos infók, köszi!

0.27-es ellenállásokat nem látok az STK-knál, rajz szerint két-két párhuzamos 3.9 ohm, 0.5W biztosíték-ellenálláson át vannak földre kötve a korrekciós tekercsek, innen kap visszacsatolást a végfok. Ezekre az ellenállásokra gondoltál, hogy meg szoktak nyúlni? Ez is jó ötlet, köszi, majd megnézem. Tápjavítás után ezzel kezdem.

A lencséket egyáltalán ne piszkáljam? Tudtam az olajhűtésről, írtam is, hogy nem szeretném, ha levet eresztenének a csövek. Az optikai fókuszt állító szárnyas anya kitekerésével nem szedhető ki a lencse, illetve alatta nem lehet beporosodva a képcső ernyője?

Mivel pucoljam a lencséket, a prizmát, és (ha van) a tükröt? A jó öreg, izopropilos "Tükör ablaktisztító", és konyhai papírtörlő kombináció megfelel?

Üdv,
e.r.

0

tvdoktor
tvdoktor picture

Helló
A konvergencia beállításnál 3 állapot van jelenlegi törlés vagy kikapcsolás vagy a legutóbbi.
A 7es alatti gomb és a 1 2 3 gombokkal lehet kiválasztani.
De ez a 3 állapot nem ugyan az mint konvergálni pozicionálni a raszter hálót

Tehát konvergencia kikapcs. És csak a zöld szín legyen látható és azt állítsd, ha a rajzon a végfokot megnézed akkor ott is látszik hogy zöld-piros és zöld-kék, a lényeg hogy a zöld a referencia és ahhoz konvergál automatikusan amikor már jó minden.
Az ellenállás érték 3.9 ohm ahogy írtad ,mivel rég csináltam én emlékeztem rosszul
A lencse alatt nem poros felette mosogatószeres papírtörlővel , a zsebkendő szöszöl, a hátlapban levő sík tükröt sem árt mosogatószerrel lemosni, ablaktisztító nem jó mert homályossá teszi és a nikotint sem szedi le.
Általában a javításhoz nem kell leszedni a hátlapot, csak hátul alul és elől.
A tükör a hátlapban van.

A lencsét lehet állítani azzal a szárnyas anyával meg le is lehet szedni/ de minek?/ de ezt már csak akkor amikor minden kész, és amikor húzod meg az anyát a másik kezeddel fogni kell szorosan mert ahogy rögzül az anya közben el állítódik.

File csatolás: 

0

electro_rescuer
electro_rescuer picture

Szia,

Köszi, akkor eszerint ügyködöm majd holnap. A tükör nem felületi foncsoros, mint a DSLR fényképezők tükre, nem lesznek rajta hajszálkarcok, ha simogatom a törlőkendővel? Vagy ezért írtál mosást, mert ki kell szedni és folyó víz alatt elmosni, simogatás nélkül? De gondolom, ekkor célszerű ioncserélt vízzel öblíteni, hogy ne legyen foltos. Nikotin nem lesz rajta, nemdohányzó lakásban volt mindig.

Így már neki merek állni a tisztításnak - csak a tükör aggaszt még egy kicsit. A képcsöveket pedig nem fogom piszkálni.

Még felmerült bennem, hogy a raszter pozíció beállításakor honnan induljak? Mert ezt ugye nemcsak a konvergencia beállítás, hanem a geometria menü beállításai is befolyásolják. Vagy ezért írtad, hogy kapcsoljam ki a konvergenciát? Kikapcsolom a konvergenciát, a piros és kék színt, majd a zöld rasztert addig állítgatom a geometria menüvel, amíg a megadott pozícióba nem kerül?

Azért kérdezek ennyit, mert nincs nálam a TV, így a megbeszélteket nem tudom rögtön egyesével kipróbálni, hanem majd holnap a helyszínen, egy szuszra kell mindent megoldanom.

Érdekes kérdés még, hogy hogyan korrigáljam az eltekergetett piros eltérítőt, ha nem találom meg rajtuk az eredeti pozíciót jelző jelölést? Mert ugye jelenlegi, eltekergetett állapotában is be lehetett állítani az STK-kal... Kikapcsolt konvergencia mellett, de mihez állítsam a pirosat? A menüben a zöldhöz, de a gyűrűkkel mihez, illetve az STK-s konvergencia milyen állapotában?

Üdv,
e.r.

0

tvdoktor
tvdoktor picture

Helló

Először is ezt te kint ügyfélnél nem fogod megcsinálni, több okból kifolyólag, majd lentebb látni fogod miért.

Szerviz manualban le van írva mit hogyan kell állítani.
Nekem egy TR0836/T048 as generátorom van és ezen a hálóábra függőleges 12 kocka + fent fél lent fél kocka, A vízszintes 16 kocka + fent lent fél kocka, ekkor jó a beállítás.
Ha a zöldet beállítod a méret szerint /ami a képen is van/ /mérőszalag + vonalzó/ majd memorizálod .
Tv újraindít, generátor ráköt a pontozott rácsábrával de a vékony ráccsal is meg kell nézni, a generátorod hálóábráját de most ugye csak zöld van, így a képméretben kell lennie a tv kép rács ábrának.
Ekkor a raszter közép állásban van, tehát ± eltérhet a dinamikus konvergencia által.

A piros statikus konvergenciát amit el állítottál úgy tudod beállítani hogy amikor a zöld kész ahhoz hozzá állítod a pirosat majd letárolod /ezt ne feledd mert akkor kezdheted újra/ Majd tv bekapcs generátor ráköt csak a piros ágyú menjen és ekkor amit el állítottál már látni is fogod a generátor hálóábra képén.

A statikus konvergencia nem tud annyit mozgatni mint a dinamikus, a végén amikor a három szín egyben van akkor a pirosat még ha kell finomítod azzal a konvergencia mágnessel amit elállítottál.
Lehet többször kell a finomítást ismételni.

20 perc üzem után kell konvergálni,mikor kész a tv-t hagyod teljesen kihűlni majd bekapcsolod és ha a beállított érték nem változott meg nagyon, akkor jó, ha nagyon eltér akkor a végfok IC vagy valami rossz még benne.

Egyébként fix RGB ágyús csövet konvergáltál már ugye? Itt is úgy kell, csak figyelembe kell venni hogy itt nem fix + kikapcsolható. Vagy még egy, ITT tv re jellemző volt hogy az egyik katód megszakadt, azt hogy konvergálod?

0

tvdoktor
tvdoktor picture

Helló

Hogyha nem sikerül megcsinálni, van komplett kifogástalan panelom j59 j60 j61, ami kell bele az a 2db STK iC.

Cserébe nekem 2db iC vagy egy műszer kellene.
EMG gyártmányú TR-0465

MN3101 és a testvére,abból van több változat sorolom
MN3005 vagy MN3007 MN3207 MN3008 MN3006 MN3003 MN3208

0

electro_rescuer
electro_rescuer picture

Szia,

El kellett halasztani a beállítást, de az derült ki, hogy mióta 24-én nagyjából beállítottam a konvergenciát, azóta gond nélkül ki-be kapcsolható a TV hidegen és melegen is. Ezek szerint az elállítódott konvergencia miatt akkora áramot vettek fel az STK-k, hogy amiatt nem tudott indulni a táp, csak sokadik próbálkozásra... Ettől függetlenül a primer oldalt átkondizom (a főpuffer kivételével), minden mást pedig végigmérek ESR mérővel, és ami problémás (vagy még nem az, de meleg helyen van), azt cserélem. Összeírtam ugyanis tegnap a listát a táp és eltérítés teljes újrakondizásához, és szép hosszú lista jött ki... Van közte pár érték, ami nincs itthon, és még néhány, amiből van, de kevesebb a szükségesnél. Rendelni pedig már csak januárban tudok.

Üdv,
e.r.

0

electro_rescuer
electro_rescuer picture

Szia!

A sasszinak szerintem kutya baja, át kell kondizni a tápot, az csak fog sikerülni :) . Persze ez a hideg-meleg konvergencia kérdése ez még izgat, kíváncsi vagyok, elmászik-e hőre. Ha igen, akkor még STK-kat is kell cserélni. Ennél nagyobb baja nem hinném, hogy lenne (csak nehogy elkiabáljam... kopp-kopp).

Ha saját TV-m lenne, biztos üzletelnék veled egy sasszit tartaléknak, de így köszi, nem élek vele szerintem. Egyébként nincs sem ilyen függvénygenerátorom, sem ilyen IC-im. Aztán igaz ami igaz, nagyon megtetszett ennek a projektoros monstrumnak a képe, ha lesz alkalmam, szerzek egy ilyet magamnak is. Most is van Vaterán egy konvergencia hibás, de drága, és messze van. Meg aztán ilyen megkímélt példányt végképp nincs sok esély szerezni. Ez szerintem nem ment 5000 óránál többet. Eddig csak LCD és DLP projektoros TV képét láttam, egyik sem tetszett, meg az állandó nyűg a lámpákkal nem hiányzik. De ez a CRT projektor ez tetszik. Mivel keveset TV-zek, a 250W-os fogyasztása sem zavar.

Holnap/holnapután beszámolok, mire jutottam

Üdv,
e.r.

0

electro_rescuer
electro_rescuer picture

Szia!

Húha... Hát ezzel tényleg jól elleszek, de akkor is a helyszínen kell megcsinálnom, mert elhozni nem tudom. Mindegy, majd ott leszek egész nap... Hát, nekem ilyen "nagytudású" generátorom nincs, pontábrát nem tudok csinálni... Van ez a Gelkás egyszerű hálóábra generátor, van egy színes Philips PM5501, és van egy TR-0619-es wobblerem, amiben van képminta generátor, de pontábrát egyik sem tud.

A piros eltérítő beállítását azt hiszem, felfogtam, nagyon trükkös, de végül is logikus...

Ezt viszont sokadik elolvasásra sem sikerült megértenem:
"Tv újraindít, generátor ráköt a pontozott rácsábrával de a vékony ráccsal is meg kell nézni, a generátorod hálóábráját de most ugye csak zöld van, így a képméretben kell lennie a tv kép rács ábrának."

Igen, mezei CRT-t konvergáltam már párszor, bár nem sokszor. In-line-t, lyukmaszkosat (nem delta ágyús, hanem CRT monitor) és Trinitron-t is. Szakadt katódú képcsövet pedig kalapáccsal szoktam konvergálni, egy jól irányzott mozdulattal a nyakára :p . Vagy ha épp kellemes hanghatásra vágyom, és nem tántorít el a fél óra takarítás gondolata, akkor van egy erre rendszeresített 5 kilós dunakavicsom, amivel az ernyő felől szoktam megkínálni a halott csöveket :evil: . 55 centisnél nagyobbal még nem mertem eljátszani ezt (már attól is ugattak a kutyák még három utcával arrébb is), de egyszer, kellően kattant pillanatomban majd úgyis kipróbálom egy legalább 70 centissel is (persze mindig védőfelszerelésben).

Köszönöm a segítséget!

Üdv,
e.r.

0

tvdoktor
tvdoktor picture

Helló

Itt csak annyi hogy a zöldet beállítod vonalzóval azokra a méretekre amit pl.mellékeltem, letárolod,mivel ehhez a konvergenciához nem nyúltál ez elvileg jó.Majd ráteszed a generátorod hálóábráját és nézed a konvergenciát /de ekkor csak a zöldet látod// Ha ez jó akkor ehhez beállítod a pirosat, letárolod, ugyan ezt eljátszod a pirossal amit a zölddel is de akkor csak a pirossal a zöldet kikapcsolod..

Amíg csak a zöld megy addig szinte hideg a végfok.
Így esetleg világosabb?

Lehet tudok komplett ilyen tv-t megkérdezzem mennyiért adja?Valami gyíkja van neki. Csak az a bibi hogy ehhez minimum egy kombi autó kell, no meg a km.

0

Sponsored links