You are here

20khz-es hang sugárzása,de mivel?

38 posts / 0 new
Last post
tvdoktor
tvdoktor picture

Helló

A szomszéd kutya ugat általában hajnal 3 kor ami már egy kicsit bosszantó.
555 el csináltam egy 10-20Khz között működő multivibrátort aminek a kimenetén van egy BD537,3cm piezókkal próbáltam de elég gyenge.
Majd próbáltam ezzel is H10C10T100 de 20khz nél gyengén adja, adatai szerint 7 kHz-ig megy,minimum 100 DB kellene.
Persze csak olyan megoldás jöhet szóba ami itthon beszerezhető.

Comments
tvdoktor
tvdoktor picture

Helló

A témával kapcsolatban, azoknak akik nem a szakmai aspektusra helyezték a hangsúlyt, igaz ide nem írtam mivel ez itt szakmai fórum,az önkormányzat felé történő panasz is folyamatban van.

A kütyüvel kapcsolatban, még nincs megszerkesztve de mint lehetőség gyűjtöm az információkat.

Azokat a hozzászólásokat ami szakmai jellegű köszönöm, a többi szerintem nem ebbe a fórumba hivatott.Az utóbbiak között volt egy két durva is, de az is lehet építő jellegű ha nem értelmetlen.

Ezek közül egyet kiemelnék ebben és a többi hozzászólásában sugárzik az értelem.
Szia.
"Mik a minimális rendszer követelmények egy LINUX-os géphez" Én elmondom, pénz pénz pénz, és ha nem elég akkor jön Lenin, tanulni tanulni tanulni. Ha ez sem elég akkor majd a jóisten megsegít. Mosoly
Üdv.

city217, 2013-09-05 21:29
Válasz
ID:220543

0

MZperX
MZperX picture

Üdv' tvdoktor! Elolvastam a sok hülye hozzászólást, köztük a magaméit is. Mi lenne, ha beszélnél egy állatdokival? És néha átdobnál egy szakszerűen adagolt adag altatóval impregnált húst? A panír szépen felissza. Vigyázat! Némely embergyógyszer ebekre mérgező lehet. De talán mégis jobb lenne, ha a falu jegyzőjével beszélgetnél. Már a környékbeli ebekről írtam. Node mivel alig ötszáz méterre lakom az ország örökös miniszterelnökétől, spirituális vezetőjétől és leendő királyától, vannak erre egyéb hülyék is. Például egy bolond, aki minden ősszel este hattól kilencig le-fel sétál a kertjükben egy avarfújóval. Megfenyegettem, hogy bolondok házába záratom, egy évig csend volt. Oszt megint. Kihívtam a rendőrséget, és frankón átmentek, igazoltatták és felszólították, fejezze be. Képzeld, hatott. Sok sikert!

0

mihi69
mihi69 picture

Hello,

nemrég szétszedtem egy gyári szerkezetet. 9V táp, két tranzisztor, feszültség növelése egy fojtóval.
A kimenet 25 kHz, 25V pp négyszögjel a 20-25mm átmérőjű piezóra.
Az utca végén az idegbeteg kuvasz, ki mindig leharapta volna a fejem is, tisztára lenyugodott. Tényleg hihetetlen, jó tíz méter távolságból másodpercnyi aktiválás után tudta, hogy jövök és szinte barátságot kötöttünk a 2-3. használat után. Az utca másik végén lakó németjuhászra viszont hatástalan volt, ezek szerint nem általánosan használható eszköz.
A másik érdekesség, hogy van olyan 10 éves gyerek aki hallotta a 25kHz-eet és igen kellemetlennek mondta.
Ha érdekel, megszerzem és lerajzolom az áramkört.
de van ahol megoldották:
http://mandiner.hu/cikk/20130718_fura_szabalyokkal_tartananak_rendet_az_...
https://www.karpatalja.ma/karpatalja/szines/ejszaka-tilos-a-kutyaugatas/

Üdv,

0

oreg01
oreg01 picture

Üdv!
Esetleg a hang lesugárzására itt egy link: http://www.mp4bolt.hu/33106-piezo-sug%C3%A1rz%C3%B3-75150w-8ohm-p-6779.html

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Nem fogsz vele elérni semmit. HA a kutya nem hülye. Oka van, hogy mi miatt ugat. Ezt kell megtudni. Fél, vagy unatkozik, fázik, stb. Amíg ezt nem orvoslod, ugatni fog, ha a légoltalmi szirénát rakod mellé, akkor is.

Az ilyen bődületes hangnyomás Rád is veszélyes. Attól, hogy nem "hallod", attól még biológiailag ártalmas.

Ha a kutya idegbeteg/idegi oka van, nem fogsz elérni veler semmit.

Van nekünk dazzer névre hallgató, gyári kutya riasztó, túrázásnál, vagy gyerek sétáltatásnál viszi az asszony. Ha a kutya egészséges, és közeledik, de nem ideges, akkor szépen nyüszivel társítva elandalog. Sajnos volt már támadás is, akkor semmit sem ér. Tojik rá az eb.

Ebben egy aluból kimunkált, zárt sugárzó van, magas frekire kihangolt helmholtz rezonátor, trafós meghajtással. Sima piezzo lapka. A rezonátor a titka...

0

tvdoktor
tvdoktor picture

Helló

Szerintem írtam hogy a kutya nem az enyém!
Vagy a más kutyáját is nekem kéne nevelni!
De itt most nem ez a kérdés hogy kinek jó ,kinek rossz, hanem hogy a projekt elérje a célját.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Nem modtam, hogy neveld. De az a szerencsétlen állat nem tehet róla, ha a gazdi tök hülye. Ha a hagos zavaró nem jön be, mi a következő? Kilövöd? Fagyálló? Segíteni akarok csak, mert az ordibátortól nem fog lenyugodni, csak ieglenesen, ha egyáltalán, megrémül, és csendben lesz. Pár percig.. Napi 24 órában nem hagyhatod bekapcsolva... Vanak más kutyák, macskák, madarak, gyerekek is..

Teljesen igazad van, hogy jogod van aludni, de nekik meg élni....

Esetleg a jegyzőhöz egy bejelerntést megérne az ugatás, mellé bizonyítékként felvétel...

0

sandor58
sandor58 picture
*****

Szia"HA a kutya nem hülye!"Így igaz!!!nekem elég 1 botot felemelni,és már ott sincs...szomszédomnak oda van készítve 1 karó a lakás bejáratához(kertes házak).Nos ha elmegy melózni,az utca túloldalán sétálót is ugatja(nincs megkötve,nagy területe van).Kérdésemre a válasz:azért kutya hogy ugasson!A kaukázusim meg az előtérben henyél...pár éve házalók bejöttek(párom nem zárta be a kaput,persze be volt csukva) úgy rohantak ki,hogy majd ledöntöttek a kapunál.Nevelés kérdése.Üdv.

0

MZperX
MZperX picture

Üdv! Amire készülsz, az embertelen. Én ötven felett is hallom a macskariasztót, -egy ügyfelemnél van- és megbolondulok tőle. A riasztó nem csak a célállatot kínozza. Minden egyéb "ártatlan" lényt is. A kutya azért ugat, mert szomorú. Mert nem törődnek vele. Odamész pár szép szál barátoddal és udvariasan megkéred a gazdát, legyen szíves törődni az állattal! Vagy ajándékozza el. Az én kutyám is hiperaktív. Elmegyek az erdőbe úgy huszonöt kilómétert sétálni, addig a kutya futkos negyvenötöt, este fél kiló marhabelsőséget betol, és egészen csendben lesz. Alszik ugyanis vagy húsz órát. NEM A KUTYÁT KELL KÍNOZNI, HANEM A GAZDÁJÁT!

0

tvdoktor
tvdoktor picture

Helló

A helyzet az hogy már szóltam neki,a reakció,majd ha megtudom beszélni a kutyámmal akkor szólok neki,meg majd nem röhögött,meg azt mondja hogy ő nem hallja,meg majd megkérdezi a másik szomszédod hogy hallja e? Meg hogy még nem szólt neki senki ezért.
Te tudod milyen az hogy csukott ablaknál alszol arra ébredsz hogy ugat a kutya folyamatosan órákon át,azután majdnem elaludnál újrakezdi az ugatást?
Akkor ezt képzeld el amikor már olyan meleg van hogy nem lehet csukva az ablak.
Egyébként még sosem láttam hogy kivitte volna sétáltatni.

Szerinted ezek után még mindig embertelen a dolog??

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia!

"csukott ablaknál alszol arra ébredsz hogy ugat a kutya folyamatosan"
Akár életmentő is lehet, ha a szénmonoxidot érzi/jelzi a kutya.
Hagyj egy kis rést az ablakon, hogy szellőzzön és talán csendben marad.
Ha ez nem segít, akkor nem miattad aggódik a kutya. Legfeljebb ha túl erősen horkolsz, akkor félti tőled az ablak alatt elásott velős csontot és azért reklamál. :)
De most komolyan. A rossz szomszédi viszonyt nem a szerencsétlen kutyán, macskán kell megbosszulni! (Az nagyon aljas dolog!) Ha jó a viszony és megfelelő a hangnem, akkor szerintem a gazdi megoldja vagy közösen megoldjátok...
Az ilyen ultrahangos kütyünek meg több a hátránya mint az előnye. Túl azon, hogy -mint már írták - állatkínzó, még a távolabb lakó kutyákat is stresszeli. A kutyák füle ugyanis sokkal érzékenyebb nemcsak a frekvenciára, de a hangerősségre is. Ami itt a szomszéd kutyának elviselhetetlen, az pár száz méteres körzetben idegesítő a többi kutyának. Lehet azok sokkal többet fognak emiatt ugatni, amit Te is hallani fogsz. Aztán melyik a jobb? Ha 1 kutya ugat a szomszédban vagy körben tíz a második, harmadik szomszédoknál?
Magyarul ha egy faluban szól 3-4 ilyen kütyü, egész éjjel ugat, vonyít az összes kutya.
Csak halkan jegyzem meg, hogy az "indokolatlan" kutyatámadásokért is sok esetben a hasonló kütyükkel agyonstresszelt "állatok felelősek", pedig az igazi felelős az aki ezeket használja...
Ha valaki álmos és fáradt akkor az aludjon és ne hallgatózzon. Akinek meg "báránykákat" és kutyaugatást kell számolni ahhoz, hogy elaludjon, az nem is igazán fáradt... szerintem.
Felőlem disco is lehetne a szobámban - ha álmos vagyok alszok! :)

Üdv: Laci

0

Pista47
Pista47 picture

Szevasztok!
"kell számolni ahhoz, hogy elaludjon, az nem is igazán fáradt"
Laci, bár csak úgy lenne!
Tudod, éjjel csend van, és azon parázok, hogy legalább 3 órát bírnék aludni egyvégtében, érted, hármat!!!!
De ez általában nem jön be. Próbáltam túlhajszoltan is, úgy meg szinte egyáltalán nem megy az alvás.
Valahogy forgolódva végig kínlódom az éjszakákat, tudod, az egészségem olyan, mint amilyen.
Ha ennek tetejére még a szomszéd kutyulikája is elkezd vonyítani az ablakunk alatt, hol máshol, de nem a gazdika ablakára vonyít, hogy Ő is élvezhesse, szóval, ha vonyít a kutyuska, akkor meg egyáltalán nincs alvás. Én meg nem veszekszek a szomszéddal, lehetőleg semmi miatt.
Ilyet 15 évvel ezelőtt el sem képzeltem volna, de most ez van. Szinte hallom, hogy a doktorokat miért nem keresem fel.
Igen. Írtak ki nekem xanaxot. Tudod, hogy a szakemberek mit írnak róla?
Akkor már inkább a forgolódás.
Üdv.: Pista.

0

nagypapi
nagypapi picture

Sziasztok!
Ifjú koromban,középiskola vége felé,meg a főiskolán is a sok tanulás,meg egyéb,komoly szellemi fáradsággal járt.Éjjel csak forgolódtam,zúgott a fejem,alvásról szó nem lehetett.A megoldás az lett,hogy akkor még örökség révén volt egy kis szőlőnk a tolcsvai hegyen,amiből volt igazi nem fejfájós házi borunk.Ebből lefekvés előtt 2-3 dl elfogyasztása után,igazán jó pihentető alvás lett! Hátha, érdemes kipróbálni !
Üdv:Endre

0

welding alt
welding alt picture

Szia nagypapi!

Jó a meglátásod, de mi lenne, ha ezt a gyógymódot a kutyusnál alkalmaznák? Igy, tvdoktor nyugodtan pihenne, és nem válna szeszfüggővé, a kutya pedig lehetne másnapos minden nap, mert úgysem kell dolgoznia.(Jó vicc, igaz?).

Üdv. welding alt

0

city217
city217 picture

Szia.
Na már te is pánikbeteg vagy, mert az se volt 15 évvel ezelőtt. :)
Be kellene fejezni unatkoztok az a baj, és most hogy lehet minden szarba beleköttök. Dobjatok ki neki mérgezett húst és megszűnik pillanatnyilag a bajotok mert ezt fog következni, de lesz másik kutyus úgyhogy vásárolj be húsból.
Irigylem a problémátokat!

Üdv.

0

MZperX
MZperX picture

Bocs', hogy megint beleugatok, de Te elolvastad amit írtál? Mert amit ajánlasz, az még gondolati síkon is gusztustalan, nyilvánosan leírva meg egyenesen ijesztő! Mérget szórni lakott -vagy bármilyen- területen? És ha az udvarban mászkáló védett állat, netán egy gyerek eszi meg? És ha nem jó a dózis és egy napig fog kínban fetrengeni az az ártatlan állat? ÉSZNÉL VAGY? Megölni az ebet mert balfasz a gazdája. No, ez Magyarország.
Még valami. EZENNEL VÉDELMEMBE VESZEM Tvdoktort! Mert bár marhára nem értek egyet a módszerrel amit alkalmazni készül, DE! NYUGTATÓT SZEDJEN AZ, AKI JAVASOLJA, és mellesleg megunta az életét. AKKOR MÁR INKÁBB A SÉTA, A MOZI VAGY A NŐ!
Én hihetetlenül jól alszom. Nem ébredek fel, amikor a NEGYVENÖT KILÓS kutyám álmomban átsétál rajtam. Szilveszterkor átaludtam az éjfélt, miközben folyamatosan durrogtattak a környéken, a kutyám meg ennek megfelelően üvöltött. Mindezek ellenére meg tudnám rugdosni annak a kutyának a gazdáját Abasáron, aki egyfolytában, mindenre, éjjel-nappal ugat! Kibaszottul idegesítő! Mert hallani, hogy szenved, hogy szomorú. Node egy negyvenöt kilós német juhász kan tizenöt négyzetméteren egész nap? Itt sem a kutyával van a baj: A gazdával meg kizárólag azért nem konfrontálódok, mert évi két-három éjszakát töltök csak ott. Maximum néha átküldöm a saját ebem. Utána egy darabig csönd van.

0

Kari
Kari picture
*****

Pista, probaltad man lefekves elött a langyos tejet mezzel?
Jobbulast-Kari

0

Pista47
Pista47 picture

Szevasztok!
Kari, köszönöm az ötletet, feltétlenül ki fogom próbálni, már azt mondtam régóta, hogy akármit is.
Üdv.: Pista.

city217-nek üzenem.
"Na már te is pánikbeteg vagy, mert az se volt 15 évvel ezelőtt."
Nem is gondoltam, hogy te is doktor vagy, talán az a távgyógyító fajta? Merre praktizálsz? Nem köszönték még meg valamilyen formában a pácienseid a lángelméd termékeként végrehajtott gyógyításaidat? Mert még megköszönhetik! (Nem az én bajom lesz.)
Továbbá.
"Be kellene fejezni unatkoztok az a baj, és most hogy lehet minden szarba beleköttök."
Fogadj el tőlem egy tanácsot.
Járj sűrűn templomba, sűrűn gyónjál, mert az ilyen mentalitás magával hozhatja annak a lehetőségét, hogy esetleg te is megtapasztalhatod ezt a nem túl kellemes állapotot, az alvás helyett a reggelig tartó forgolódást. Hidd el, akkor majd lesz min gondolkodnod, nem lesz időd azon spekulálni, hogy mikor kit gúnyolj ki.
Bár még a gúnyolódásod ellenére is őszintén kívánom neked, hogy soha meg ne tapasztald!
Elárulok neked egy titkot, amire eddig még biztosan nem jöttél rá: mindenki megöregszik, aki fiatalon meg nem hal.

0

city217
city217 picture

Szia.
Nem akarom folytatni mert úgyse értenéd meg, de aki rögtön azt hiszi ha szól a szomszédnak akkor abból veszekedés lesz, Hmmm nem lennék a szomszédod. :) De az állatokat ne kínozd mert akkor mérges leszek, az hogy te értelmetlen vagy ezt nem tudod normálisan megoldani ez aggaszt!
Elmondanám a szomszédomban és a szobaablakomtól 10-15 méterre öt kutya van, egy kuvasz egy németjuhász és három trabant kergető, ők is ugatnak én meg a alszom. Irtsd ki az állatokat, a macskák kufircolnak mászkálnak éjjel az utcán meg a kóbor kutyák, és amelyik kutya ugat az beszélget a harmadik szomszédjával. A természetet megerőszakolni nem lehet!
Nem akarlak megbántani de eltudom képzelni milyen ember lehetsz, sajnos sok Péter és Pál van ebben az országban. :)(

Üdv.

0

MZperX
MZperX picture

Üdv'! Igen. A gazdát MEG KELL FENYÍTENI! Vagy.... Volt az ablakomtól tíz méterre egy puli. Minden éjjel vinnyogott. Egy terelő kutya egész nap húsz négyzetméteres részen egy kertben elkerítve. Nos, szóltam én is a gazdinak, majd éjszaka átmentem egy csirkecombbal és kiengedtem a kutyát. Jót kóborolt, hazament és két nap nyugi. Aztán megint nyüssz, este átmentem, comb, kienged, stb. Egy idő után a gazda megunta, hogy folyton buzerálják a kóborló kutya miatt, és elvitette egy menhelyre. Hiába kínzod a kutyát, csak rosszabb lesz. Hidd el, a gazdáját kell kínozni. Had ne adjak tippeket, egyet már adtam.

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Esetleg egyéni védőeszköz, úgy is mint füldugó ?
Üdv. Laci

0

ty
ty picture

Első körben panaszt lehet tenni a jegyzőnél.
Egyébként birtokvédelem illet meg ebben a kérdésben.
Megértem a problémádat, ezzel együtt a további állatkínzást nem tartom szerencsésnek.

0

city217
city217 picture

Szia.
Cseréld ki egy ilyenre lehet észre se veszi, ha igen akkor te röhöfsz. :)
https://www.google.hu/search?q=n%C3%A9ma+kutya&tbm=isch&tbo=u&source=uni...
De a kutya fölöslegesen nem ugat! Zárd be a macskád vagy fogd be az összes kóbor kutyát.
Persze az se mindegy hogy megvan-e kötve mert a kötött kutya többet ugat. Ha megvan kötve akkor nézd meg szabályosan történt-e 6m lánc, fürdőszobás kutyaház stb, és jelentsd fel ha valamelyik nincs meg.
Üdv.

0

Gépklinika
Gépklinika picture

0

uniman
uniman picture
***

0

tvdoktor
tvdoktor picture

Helló Uniman

Húúú itt van egy jó pár igen jó ötlet. Ez itt pl:nagyon jó lenne.

Olvasgatok gyűjtöm az információkat aki írt mindenkiét köszönöm mindenkinek nagyon.

Egyébként a megfelelő hang kisugárzása csak az egyik probléma,még azt is meg kell oldani hogy csak akkor és addig sípoljon ha ugat a kutya.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a piezot érdemes 1:5-1:10 áttételű trafóval illeszteni.
A trafó ferritmagos legyen, mint a kis kapcsolótápokban. Készítheted 20-25 mm átmérőjű fazékvasra is, primer 50-100 menet.

Bálint

http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=130269

http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=130256

0

tvdoktor
tvdoktor picture

Helló

Azt írod 1:10- akkor úgy érted 1:a primer 10:a szekunder?
Szóval figyelni kell a piezó mennyi feszültsget bír el ,ennek függvényében kell illeszteni?

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: igen, a primer a kisebb menetszám.
A szekundert lehet illeszteni a piezo feszültségéhez.

Bálint

0

tvdoktor
tvdoktor picture

Helló

Ebben az esetben Piezo hangszóró PCT, 90 dB 2,83 V(RMS), 2,5-60 kHz--- ennél 2.8V mehet rá nem?
Akkor ha én 12V ról működtetem akkor azt lefelé kell transzformálni nem?

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

2,8 V RMS az nagyon kevés egy piezo sugárzónak...
"Max. Allowable Voltage 30Vp-p Square Wave"

Üdv.: Uniman

File csatolás: 

0

tvdoktor
tvdoktor picture

Helló

Az adattáblán csak annyi volt hogy 2.8V a VRMS,amit te írtál abban meg az van hogy az ajánlott 2.8V és max30V.
Én meg úgy értelmeztem 2.8 volt a megengedett és ehhez kell illeszteni.
Úgy hogy köszi ezt az infót is.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

A legtöbb vásárban, 100ft-os boltban lehet kapni ajtó riasztót, abban elég brutálisan szól a piezó, és az bírja a 20kHz-t.

Üdv: Jácint

0

kjani18
kjani18 picture

Próba, szerencse
persze érdemes tölcsérbe tenni, vagy ez olcsóbb

0

tvdoktor
tvdoktor picture

Helló

Ez nem rossz,ez tetszik még az átmérője is azt sugallja hogy érdemes kipróbálni.

0

nagyis
nagyis picture

Szia !
Igen, minimum 25-30 V p-p 25 kHZ körüli megfelelő teljesítményű négyszög jelet kell vigyél egy 30-40 mm átmérőjű piezo tárcsára ami tölcséres
házban lakozik. Fontos hogy piezo sugárzó legyen kisebb teljesítmény nagyobb hatás, magasabb frekvencia átvitel. A tárcsa pereme körben 1-2 mm szélességben a házhoz fixen kell rögzítve legyen. Legjobb készen kapható
minél nagyobb teljesítményű 120-140 dB tölcséres sugárzót beszerezni és az elektronikát hozzá elkészíteni.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: érdemes egy mozgásérzékelővel vagy egy piezomiktofonnal kombinálni.

Bálint

0

Sponsored links