You are here

FOK-Gyem TR9178 egyik oldala hibás

9 posts / 0 new
Last post
Watt768
Watt768 picture

Üdv!

A fenti táp bal oldala tönkrement, rá volt kötve egy DC motor, amelyet kikapcsolt állapotban forgatni kezdtek, így generátorként üzemelt a kimeneten. Ha a T3 bázisát 1k-val a kollektorra kötöm (ic kimenetét leválasztva), akkor a teljesítmény része beindul, kimeneten van feszültség. A T1-T2, és az összes diódát, elkót kidobáltam belőle, legalább legyen felújítva. IC is elhalálozott, a másik oldalból próbaképpen áttettem. Ezek ellenére továbbra sem működik. Átmértem az összes ellenállást, trimmert, dc-off kapcsolót, áram és feszültség választót közvetlenül a panel bekötésénél, C2-n 28V, C10-en 6.2V, R3 sönt 3db 1,5ohm-ból áll össze.
Mit kellene még megnéznem?

File attachment: 
Comments
sandor58
sandor58 picture
*****

Szia!
Már bocsi...de rajz van,többször lett a Tanyán tárgyalva,meg kéne javítani!NEM okozhat gondot egy szakembernek ilyen javítása!ÜDV:

0

SzG
SzG picture

Szia! Ez egy lebegőszabályozós táp, vagyis a szabályzókör a kimeneten lebeg. Aki nem gondolkodott el a működésén, illetve aki előtte nem találkozott ilyennel vagy hasonlóval annak ez a megoldás nem triviális.

0

öreg_rutinos
öreg_rutinos picture
*****

Szia.
Itt és Itt eléggé ki lett tárgyalva a szerkezet.
T. Laci

0

SzG
SzG picture

Szia!

A T3 (BFY34) tud elszállni, hogyha tápegység oldalról nincs táplálás, de a kimenetre valamilyen forrás van kötve. Cseréld ki BC301-re. Nézd meg a feszültség és árambeállító forgó (rotary) kapcsolókat is, hogy nem szakadtak-e. A velük sorban lévő potikat is ellenőrizd.

0

nagypapi
nagypapi picture

Sziasztok!
Nekünk a műhelybe a T3-T4 szakadt meg,egyszer már cseréltük BC301-re,de most BD135-öket kapott,reméljük most tovább bírja!
Üdv:Endre

0

nagypapi
nagypapi picture

Szia!
Nézd át a fóliákat,mert meg vannak gyárilag szakítva,s az ónozással vannak összekötve ! Nekem is volt ilyen,két ponton is szakadozott!
Üdv:Endre

0

Watt768
Watt768 picture

Üdv!
Átnéztem a feszültség és áram állító kapcsolókat, közvetlenül a panel bevezetésénél mértem, azok is jók. Végső soron kidobáltam belőle az összes tranzisztort, hátul az átkötéseket is megnéztem, de valamiért mégsem megy. T3 helyén új BFY34 T4 pedig 2N3019.
Üdv,
Watt768

0

SzG
SzG picture

Nem lehet hogy DC OFF állásban van a kapcsoló? A DC OFF kapcsoló nem zárlatos?

Bekapcsolt állapotban mérj rá a feszültségbeállító fokozatkapcsolóra feszültségmérővel és tekergesd a kapcsolót. Hogyan változik a feszültség magán a kapcsolón?

0

Sponsored links