You are here

HDA-1 típusú alapműszerrel gyártott 1-5-10 A méréshatárú mutatós ampermérő javítása

84 posts / 0 new
Last post
hornyakferi
hornyakferi picture

Első hozzászólás, ezért akkor egy "szép napot, jó egészséget mindenkinek" köszöntéssel indítok.

Végigbogarásztam - soronként - a "Műszerek" szekciót, de nem találtam hasonló témát (valaki kérem homályosítson fel, hol találom a "keresés" funkciót :oops: !), ezért indítottam egy újat.

A sok szofisztikált készülék közé most beóvatlankodnék egy közönséges ampermérővel. Ez egy régi bakelit házas készülék, címben szereplő lengőtekercses alapműszerrel, 0,5% osztálypontossággal, tükrös számlappal, hordfüllel, stb. A műszert valaki gyakorlatilag már kidobásra ítélte, ezért gombokért megszereztem, hogy majd szépen rendbehozom. Törve, sérülve nem volt, de nem mért semmit.

Négy csatlakozó van rajta, balról jobbra : "1A" "5A" "10A" "+". A "+" jelből gondolom, hogy egyenáram mérésére való, mert a számlapon nincs más ezirányú utalás a nagy "A" betűn és a Deprez műszer jelén kívül, és kinyitva a készüléket nem találtam benne egyenirányító eszközt. A belseje amúgy teljesen gyárinak illetve eredetinek néz ki, semmi gányolást, újraforrasztást nem látok benne.

A söntök illetve a belső vezetékezés hibátlan, valamint az alapműszer is az, az előtét lekötése után ki tudtam mérni egy megfelelő áramkörben.

Most jön a dilemmám, ami miatt ez a téma keletkezett: az alapműszert a bemenetről galvanikusan leválasztja egy kis induktivitás. Ez egy kis spulni, rajta két tekerccsel, mintha egy kis trafó lenne, mert a primer körben van a sönt, a szekunderben az alapműszer. A spulni talpán az áll, hogy 11 mH. A tekercsei ohmosan jók, nem szakadtak. Emlékeim szerint egyenáramú körben az induktivitás mezei ellenállásként funkcionál, a transzformátor meg ugye nem transzformál. Akkor minek oda az az induktivitás/trafó, és hogyan fog ez nekem egyenáramot mérni :roll: ?

Biztos benézek valamit, de akárhogy töröm a fejem és próbálom a régen tanultakat felidézni, nem jövök rá a nyitjára. Pedig esztétikaliag már majdnem hibátlan, még a kicsit bemattult tükörrel kell foglalkoznom. Szép műszer, pontos, én amúgy is kedvelem a régi mutatósokat, mert nem ugrabugrálnak rajta a tizedesek (meg az egész vezérkar, a századosok, ezredesek, stb.), szóval szeretném újra üzembe állítani.

Kérem segítsetek.

Comments
DINO54
DINO54 picture

Szia Feri !
Hová tüntél?
Üdv. Laci

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

"Részemről akkor befejezem itt az írkálást, kérdezősködést, valahol az elején éreztem, egy ilyen pitiáner problémával nem lenne szabad zaklatni a nagyérdeműt. Bár titkon azt reméltem, valaki séróból vágja a technikát, és nem kell két hozzászólásonként elmagyarázni, hogy egyenáram, meg Deprez műszer, meg a többi.

Megkérek egy moderátort, hogy akkor törölje ezt a szálat, mert láthatóan van, akit irritál.
Köszönöm

hornyakferi, 2015-03-07 01:25 Válasz ID:295468 REF:295431"

Üdv: Jácint

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Te most valamiért meg vagy sértődve, pedig hidd el semmi okod rá. A véleményem szerinti félreértés avagy nézeteltérés abból fakad hogy Te dogmaszerűen hiszel abban hogy senki nem nyúlt hozzá a műszerhez. EZ NEM IGAZ! Légy szíves olvasd végig újra a hozzászólásokat,főként az enyémeket. rá kell hogy jöjj hogy valamit nagyon " benéztél".Ragd be azt a Qrva ellenállást és örülj az eredménynek! Ne légy az elképzeléseid rabja. Tudni kell a másik meglátását/elképzelését/véleményét elfogadni.Ha nem vagy képes rá, ne kérdezd őket.Egyébként az áramkör még most is egy folytonos ZÁRT alkatrész/vezeték hurkot jelent!!!!!!S még valami. Nem kéne a moderátorokat feleslegesen "cseszegetni" mert semmi racionális okot nem látok erre. A (vélt) problémák NEM a szőnyeg alatt oldódnak meg hanem a konstruktív párbeszéd által.Amúgy több mint 6 éve itt vagy. Egyszerűen nem értem az érzékenységed okát.Baromi szarul gépelek, ezért rengeteg időmbe telik bepötyögni a mondanivalómat, vagy is sok időt szánok rá.Talán méltányolni lehetne hogy a köztudottan drága időt hajlandó vagyok akár Te akár másra fordítani.
Szeretetteljes üdvözlettel Laci

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Helló!
A régi műszerek belseje igen csak érdekes:

http://img34.olx.hu/images_aprodhu/19275435_3_1000x700_regi-antik-unimet...

0

DINO54
DINO54 picture

Szevasztok !
Már egy ideje birizgálja az agyamat hogy azt a bizonyos jusztírozó ellenállást készakarva csípték ki, amit egy kellően éles fogóval végrehajtva nem látszik a beavatkozás.Hogy miért is? Hogy le lehessen selejtezni mint működésképtelen eszközt.Így hozzáértő selejtezési bizottság is elfogadhatta. S mivel nem egy barbár beavatkozás történt, két forrasztással helyreállítható. Anno csak a katonák törték össze a selejtet, a polgári életben nem volt szokás.Valószínű végül is nem annál a személynél landolt a műszer mint akinek a zsebében az ellenállás lapult. Na de ez már egy konteó...
Üdv. Laci

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: láttam már ilyet...

Bálint

0

racz.cs
racz.cs picture

Ha a müszer "nem mér semmit", akkor először az alapműszert érdemes megvizsgálni. Valószínű 1mA-es. Elnézést, hogy jónak minősítettem.

0

Tranzix
Tranzix picture

Üdv!
Semmi baj.

0

Kari
Kari picture
*****

Hali!
A nyito szövegben irta, hogy maga az alapmüszer is jo lenne, sajna nem hangzott el szamunkra, hogy mennyi lenne a vegkiterese-erzekenysege...
Kari

0

Tranzix
Tranzix picture

Üdv!
"(#) kristikoma hozzászólása Válasz • Dec 20, 2013 / 1

Sziasztok! Hozzám került RobertK kolléga két műszere. Ez EKM gyártmányú HDV-1 és HDA-1 volt-, illetve ampermérő. Csak egyent tud mérni, pontossága 0.5 %, fekvő helyzetben használható, Deprez-műszeres, illetve 2kV-on vizsgálták a szigetelését. A voltmérőben levő előtét nem szokvány ellenállás, hanem cérnaspulnira tekert huzal. Ezúton is köszönet értük!"
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_5650.html?pg=322

0

racz.cs
racz.cs picture

A HDA-1 A deprez rendszerű műszer típusszáma. Abban az időben a söntöt még kézzel tekercselték, bifilárisan. Csak a nagy áramú (teljesítményű)igen kis ellenállású söntök készültek rud alakban. (Ezeket párhuzamosan kötve nagy áramú söntöket készítettek.)
A jó műszert nem szétszedni, átalakítani, hanem használni érdemes. Egy hibásat szedj szét és azt tanulmányozd. Alapkérdésekben olvassatok szakkönyvet (tankönyvet). A könyvtárakban még talán megtalálhatóak. Az internetre a régi szakkönyveket nem tették fel.
Régi elektronikus műszerek leírása és kapcsolási rajzai megtalálhatók a Budapesti Műszaki Egyetem jegyzetei között is.
(Görgényi, Nagy Sándor, stb.)
Ampermérőről: Fontos jellemzője a feszültségesés. Ezt szabványosították. ( 60mV, 100mV és 150mV-os, és ennek megfelelő söntöket gyártottak.
De túl sokat foglakoztatok ezzel a témával...(Jó hogy nem az Ohm törvényen vitázunk.

0

Kari
Kari picture
*****

üdv Csaba!
"Egy hibásat szedj szét és azt tanulmányozd."
Dejsz` kerdezönk pontosan azt tette, a nem müködö eszközet kapta szet, s probalja kitanulni, s esetleg rendbetenni_ennyi. A normalizalt fesz-esesekre utal az alapmüszeren belül olvashato 100,2 (mV?), de lehet, hogy uA-re ertettek... Gondolom ezt Te sem tudod.
Kari

0

hornyakferi
hornyakferi picture

Szia,
Köszönöm, igen, én is rááakadtam, felveszem vele a kapcsolatot, hátha belenézne az övébe, de az is lehet érti a dörgést helyből, és megvilágosít.

0

Kari
Kari picture
*****

Hellotok!
Igen, ez önmagaert beszel, noha a skala kepe is ugyan ezt meseli el_ezert is kertem volt_ jobb also ficak=> Deprez, vizszintes hasznalatra, 0,5%-os, 2KV-os szig-szilardsagra ellenörzött DC-A merö. Ez meg a kisöccse :-)....
Kari

0

Tranzix
Tranzix picture

0

hornyakferi
hornyakferi picture

Ebben bizonyosan kell lenni valami egyenirányítónak, mert az alapműszer Deprez, de váltóáram mérésre alkalmas (mérőhüvely felirata és a számlap szerint)

0

cssztivi
cssztivi picture

Szerintem meg nem deprez műszer, hanem lágyvasas, a skáláról, meg a feliratokról ítélve. Nincs rajta mágnes jel. Így érthető, hogy váltót mér egyenir. nélkül.

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Cssztivi!
Akkor jól nézd meg azt a szép lineáris skálaosztást! Lágyvasasnál hol látsz te olyat???
Üdv Tibi.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a lengőnyelv formájával lehet beállítani a skála linearitását.
Nekem is van lágyvasas, lineáris skálájú műszerem.

Bálint

0

cssztivi
cssztivi picture

Bocsi, de amelyik hozzászólásra, meg képre írtam ezt, aminek elöttem kéne lenni az már eltünt innem , mert nem látom, és annak a skálája nem volt lineáris, de mindegy is.

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Igen, ebben "elektronikanak" kell lapulnia, a patko alatt lathatsz is hivatkozast...
Kari

0

hornyakferi
hornyakferi picture

Köszönöm a hivatkozást, szép képek. A kisöcsi meg lágyvasas :yes: .

0

hornyakferi
hornyakferi picture

Elmentem és csináltam pár fotót a műszerről.

A fedélben vannak a söntök, azt a két vezetéket én forrasztottam le az aljon lévőkét forrszemről, hogy tudjam takarítani gépet. A tekercset is én forrasztottam ki, hogy meg tudjam nézni/mérni, mi az, hátha amiatt nem mér a műszer.

A kapcsolást is mindjárt lerajzolom, csak keresek valami alkalmas programot (vagy papíron, és lefényképezem). De szerintem elég jól kivehető a képekről a dolog.

0

cssztivi
cssztivi picture

Ez a műszer deprez, és rajta van a mágnes jel is, meg a skála is lineáris. A tekercs szerintem egyszerű zavarszűrő. A váltó komponensek kiszűrésére.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: emlékeztetőnek,
műszerek jelölése a 18. oldalon

http://www.kepzesevolucioja.hu/dmdocuments/4ap/6_1398_002_100915.pdf

Bálint

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Vagy pl. a Kossuth/TV (tudomen mely) adok elnyomasara, ugyanis a legmag alapjan elegge kis L lehetne_mégha allitolag 11mH- is lenne, de azt az erteket nagyjabol kizartnak tartom!!
Kari

0

hornyakferi
hornyakferi picture

"mégha allitolag 11mH- is lenne, de azt az erteket nagyjabol kizartnak tartom!!"
Pedig ez áll a spulni talpán. De akkor hétvégén műszer újra szétszed, spulni kiforraszt, szétdönt, lefényképez.
Nekem leginkább a zavaszűrő elmélet tetszene, de a két tekercs összekötését nem értem.

0

DINO54
DINO54 picture

Szia Feri !
Ugye a műszer jelenlegi állapota le van rajzolva .Mi kell ahoz hogy áramkörről beszélhessünk amiben tud áram fojni ?
A válasz nagyon triviális : Természetesen egy folytonos áramkör. Hol látsz Te ilyet a műszer körében ? Nyugodj bele a két szabad véget 100% hogy egy ellenállás köti össze.Józan paraszt ésszel máshogyan nem is lehetséges. Az ilyen régi műszerekben egyébként a közepes értékű elenálásokat ilyen spulnira készítették ellenálás huzalból. Szokás volt sokszor kézírásos kis apró papírfecnin jelölni az értéket. A 11mH jelölés főleg ha a spulni anyagába van préselve az valami féle kódszám lesz. Ekkora induktivitást ilyen kis méretben csak vasmagos kivitelben képzelhető el.Én megnézném nagyítóval alaposabban azt a két tekercsvéget mert KELL valami látható nyomának lennie hogy onnan bíz a hiányzik valami illetve volt ott valami.
Üdv. Laci

0

Kari
Kari picture
*****

Hali!
Elöször szerintem ne kapd szet ismet_esetleg tönkre mehet!
Inkabb merd ki a müszered erzekenyseget-kalibrald, rövidrezart 1A-2A mellett, stb. A Tk = az egesz egyseg hömersekleti függese, kompenzalasa is törtenhet ezen tekercs es kivezetesei közötti (most hianyzo es esetleg specialis) ellenallas àltal...
Kari

0

hornyakferi
hornyakferi picture

Itt van akkor a rajz. Én ennyit látok a műszer belsejében. Azt a bizonyos induktivitást/tekercset egyelőre így rajzoltam.

Nem jó, elrontottam. Újra.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: azt a tekercset meg kellene mérni ellenállásmérővel.
Az egyik (orosz) műszeremben ilyesmi -4 db--sönt van, mint a képeden látható.

Bálint

0

hornyakferi
hornyakferi picture

Szia!
Természetesen megmértem, nem szakadás, ohmra most nem emlékszem, de gyakorlatilag zéró mindkettő és egymás között pedig nincs mérhető ohmos kapcsolat.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: kérdés, milyen műszerrel mérted.
A söntök pár tized Ohmok, ezt mOhm-mérővel vagy ESR-mérővel tudod mérni.
Rajz nélkül nem megyünk semmire.

Bálint

0

cssztivi
cssztivi picture

Ez nem lehet sönt, mert sorba van kötve a műszerrel.

0

hornyakferi
hornyakferi picture

Szia,

Szerintem az alapkérdés tekintetében irreleváns, hogy hány tized Ohm a sönt. Gyári söntök, valaha ezzel működött a műszer, most meg nem. Bizonyára nem a sönt romlott el. Éppen ezért ezzel a részével annyira nem foglalkoztam, hogy meg se mértem söntön eső feszültséget, amikor a teljesítményellenállásokkal teszteltem a műszert. Pedig abból ki tudtam volna számolni a milliOhmokat, csak a hiba megfejtése szempontjából szerintem nem visz közelebb.

A kérdés továbbra is az, ha (itt van egy "ha") csak ennyi volt a gyári kialakítása, miért (itt meg egy "miért") nem mér semmit - egyértelműen egyenáramot kellene neki mérnie, de se egyen, se váltó nem hatja meg. A Deprez műszere hibátlan, a tekercsek nem szakadtak, nincs kontakthiba, stb.

A kapcsolás tekintetében: tényleg le fogom rajzolni (marad a papír-ceruza és a fényképező), ha a képekből és a leírásból nem áll össze. Két kör, egyikben a sönt és az egyik tekercs, a másikban a műszer lengőtekercse és a másik tekercs. A két kör egymástól galvanikusan független. A többi csak "drót", amit a rajzon egyenes vonalakkal szoktak jelölni.

0

Tranzix
Tranzix picture

Üdv!
Valami ilyesmi:

0

hornyakferi
hornyakferi picture

Igen, ez az! Köszönöm.
Gyorsabb voltál :yes: .

Itt az enyém, ugyanaz:

File csatolás: 

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Tranzix!
Igen, sztem is effele a kapcsolas, csak valamilyen oknal fogva megszünt a "trafo"-nak latszo spulnizott ellenallashuzal 2 felenek összekötese...
@Feri ==>> legyszives merd meg annak a trafafonak a tekercs ellenallasait, ill. igen üdvüzölni valo lenne rola 1-2 jol kiertekelhetö kep is-köszi!
Kari

0

hornyakferi
hornyakferi picture

Csak multiméterrel tudok mérni, és mindkét tekercs "0" Ohm.
A korábban feltett képeken látszik. A két szabad vég nincs összekötve, az a fotó kicsit csal.

"... valamilyen oknal fogva megszünt a "trafo"-nak latszo spulnizott ellenallashuzal 2 felenek összekötese..."
Nem láttam leszakadt vezetékvéget, ennek akkor összekötve kéne lennie?

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Feri!
Akkor egy 1-2V-os tapegysegböl/rudelemböl pl. 1Kohm-al sorbakötve merd meg a rajtaesö feszeket, lassuk az eredmenyt_egyaltalan legmagos, vagy ezen menne at a valahol emlitett csavar?
Sztem a tekercsnek mondott dolog nem mas mint az alapmüszer elötet ellenallasa, hogy pl. 100mV-os vagy valami esszerü fesz essen rajta, s a rajzotokon lathato 3 sönt hasznalatahoz pedig kell hozza 2 db olyan rövidzar lapocska mint pl. a fennebb lathato "ez pedig a kisöccse" linkenben van közepen! Ezeket a nemkivanatos söntökre helyezve leszoritod a bananhüvely felsö reszevel, s mehet a meres a mindenkor szabadon hagyott egyetlen ellenallassal, s örül, de ahhoz kösd össze a "trafod" szabad vegeit egymassal. A tekercselt valamid ket reszenek biztosan azonos a menetiranya_Tk-jàt nézted màr?
Kari

0

hornyakferi
hornyakferi picture

"A tekercselt valamid ket reszenek biztosan azonos a menetiranya_Tk-jàt nézted màr?"
A menetirányt meg kell néznem, mert már visszagyógyítottam a szigetelést, akkor újra le kell venni. Remélhetőleg a belső tekercsé is látható lesz.

A Tk alatt mit értesz?

Én megbolondulok ezen az egymásba fonódó hozzászóláshalmazon - nem lehetne valahogy valós időbe szervezni? Hogy időben egymás után jöjjenek, mert már magam sem tudom követni, mikor kinek válaszoltam, és hol van újabb hozzászólás. Elnézést, nagyon új nekem ez a felület :oops: .

0

city217
city217 picture

Szia.
Már magadat se tudod követni, te itt hülyére vettél mindenkit és ehhez gratulálok. 19 óra alatt ez nem semmi. :) Lassan eléritek az ötvenet, mi a cél?
Üdv.

Lassíts!

0

sasa11
sasa11 picture
*

Szia city217 !
Olvastad már az "ÚJ " fórum szabályzatot ? ;)
Érdemes lenne !!
Szép napot mindenkinek !

Padra Sándor
Alias :sasa11

0

city217
city217 picture

Szia Sándor.
Bevallom őszintén a figyelmeztetésed előtt nem, de most megpróbáltam megkeresni és még ráadásul nem is találom.
De most lassítok mert lakott terület következik. :)

Üdv.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"ráadásul nem is találom."
Hogy segítsek:

Üdv! Kalex

File csatolás: 

0

city217
city217 picture

Szia.
Köszönöm, mindig tanul az ember.
Üdv

0

hornyakferi
hornyakferi picture

"Szia.
Már magadat se tudod követni, te itt hülyére vettél mindenkit és ehhez gratulálok. 19 óra alatt ez nem semmi. Lassan eléritek az ötvenet, mi a cél?
Üdv.

Lassíts!

city217, 2015-03-06 20:33 Válasz ID:295431 REF:295427"

Köszönöm a magasröptű hozzászólást. Ahogy mondani szokták, veled is csak eggyel többen vagyunk.

A tudást nem kilóra mérik, a cél az, hogy megtaláljuk a helyes megoldást a feltett kérdésre. Ha te tudod, akkor rögtön az elején írhattad volna, és akkor nem tartanánk ötvennél.

Igyekeztem elég részletesen leírni, mi a kérdés (és mi a környezet): annak a bizonyos tekercsnek a szerepe, ami még most sem tisztázott. Vannak jó tippek, meg vannak irreleváns felvetések.

Hajlok a zavarszűrő funckió és a jusztírozó ellenállás felé, ezeket az irányokat köszönöm. De ezt csak akkor fogjuk biztosan megtudni, ha egy azonos műszerbe be tudunk nézni, netán előkerül egy korabeli dokumentáció.

Részemről akkor befejezem itt az írkálást, kérdezősködést, valahol az elején éreztem, egy ilyen pitiáner problémával nem lenne szabad zaklatni a nagyérdeműt. Bár titkon azt reméltem, valaki séróból vágja a technikát, és nem kell két hozzászólásonként elmagyarázni, hogy egyenáram, meg Deprez műszer, meg a többi.

Megkérek egy moderátort, hogy akkor törölje ezt a szálat, mert láthatóan van, akit irritál.
Köszönöm

Nem kell törölni, mert sok értékes hozzászólás született. A beírt kekeckedő szöveggel nem szükséges foglalkoznod. Nem véletlenül húztam át, és a "Lassíts!" felirat sem a véletlen műve.
Arra viszont Te is figyelj, hogy:

FONTOS!
Ha a hozzászólásod vagy annak egy része nem kapcsolódik szorosan a topik témájához, használd az alábbi ikonok közül az offtopik (söröskorsó) ikont!

Így a offtopik szöveg tag-ek közé írt szöveg halványabban fog majd megjelenni (lásd Előnézet).

0

Kari
Kari picture
*****

Szevasz Feri!
Te meg nem tudhatod, de a kollega allandoan mindenbe beleköt, beleüti az orrat_dirigal, okoskodik, iranyitana; pedig nem moderator, s erdemi hozzaszolasa szazaleknyit tesz ki...Forum modink pedig a Kalex, s nem mas :-)
Problemad nem piti, mert mindenkinek az a gondja ami eppen, s a kerdezönek lehet pont az a legnagyobb amivel aktualisan küzd, de masnak nem, vagy akar egyaltalan nem gond mert mar tud(hat)ja a megoldast. Ha pedig senki sem tudna: pont az a forum lenyege, hogy együtt talaljunk megoldast, az pedig a kerdeseid, meg az adott valasz kiserletek nelkül, nemnagyon menne_persze okoskodok mindeg vannak, sajna.
Kari

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

1. Ne vedd le. Sorba kötöd, rákapcsolsz valamilyen feszültséget és megnézed lesz-e mágneses tér a belsejében.
2. A hozzászólások megjelenésének beállítását, a "Navigáció" doboz, "Hozzászólások" menüpont alatt tudod beállítani. Ide belépve egyértelmű lesz minden.
3. A tekercs valószínűleg, tényleg zavarszűrő, és egy jusztírozó ellenállással volt összekötve a két tekercsfél.
Üdv! Kalex

0

hornyakferi
hornyakferi picture

"
Szia!

1. Ne vedd le. Sorba kötöd, rákapcsolsz valamilyen feszültséget és megnézed lesz-e mágneses tér a belsejében.
2. A hozzászólások megjelenésének beállítását, a "Navigáció" doboz, "Hozzászólások" menüpont alatt tudod beállítani. Ide belépve egyértelmű lesz minden.
3. A tekercs valószínűleg, tényleg zavarszűrő, és egy jusztírozó ellenállással volt összekötve a két tekercsfél.
Üdv! Kalex

Kalex, 2015-03-06 20:21 Válasz ID:295429 REF:295427"

Ezeket a tippeket még nem köszöntem meg, akkor most. Megy az időrendi sorrend, sokkal jobb így. A többit innentől magamban intézem, nem zargatok itt többet senkit.

0

hornyakferi
hornyakferi picture

Szia,

A tekercset a hétvégén kimérem (ma hamarosan mennem kell, mert éjszakás vagyok) a lehető legpontosabban. Ha nem tekrecsként tekintünk rá, hanem előtétként, akkor lehteséges, hogy azzal a minimális ohmos ellenállással kompenzálták az adott lengőtekercs (avagy a söntök?) esetleges pontatlanságát?

Vagy inkább valami zavarszűrő lenne, ami az egyenre esetleg ráült váltó komponenst kiszűri? Az acélcsavar átmegy a tekercs közepén, tehát lehet akár nem légmagos. De ha összekötöm a két szabad véget, akkor hogyan kell értelmezni a tekercs működését (mármint ha tekercsként vesszük figyelembe)? Mert a 11 mH valamiért rá van írva az aljára.

Viszont az áthidaló lemezekkel nem értek egyet (a számlapon sincs erre utalás, míg a "kisöcsién" van), szerintem azzal, hogy a megfelelő mérőhüvelybe dugom a mérőzsinórt, kiválasztottam a megfelelő söntöt. A 10A méréshatárnál a két másik sönt a műszerrel sorban van, kb annyit számítanak, mint a többi vezeték. 1A állásban a másik két sönt az 1A-es sönttel van sorban, gondolom eleve így méretezték azt.

Szóval az 1A és 2A pontok összekötésén rágódok, mert vajon miért van két tekercs (és egymáson), nemcsak egy, és miért nem látszik, hogy valaha össze lettek volna kötve ezek a pontok :hmmm: ?

Szerintem lassan meglesz a megoldás, köszönöm mindenkinek az eddigi segítséget.

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Feri!
"...Viszont az áthidaló lemezekkel nem értek egyet..."
No problem; tedd ahogy irtad, s meglatod, hogy kinek lenne igaza. Az, hogy egy masik(generacios) müszeren nem jelölik a valamit, avagy eppen jelölik: többmindentöl függ. Eleg ha pl. lecsereltek közben a szerkesztes rajzellenöret, a fömernököt/fejlesztöt, vagy (nem) sütött a nap a doksi leadasakor...
Az 1A/2A bekötesenel elöször nyugodtan egybezarnam, s tesztaram meresevel (ismert müszer bevonasaval) kalibralnam a skalat, valoszinüleg Kalex ötlete helyes, s kellhet a tekercsreszek köze egy jusztirozo ellanallas is, de Te mersz, s megtudod allapitani_jarj eredmennyel!
Kari

0

cssztivi
cssztivi picture

Ennek van realitása, csak lehet, hogy a kivezető szálak, vagy csatik hiányoznak.

0

hornyakferi
hornyakferi picture

"A kapcsolás tekintetében: ... Két kör, egyikben a sönt és az egyik tekercs, a másikban a műszer lengőtekercse és a másik tekercs."
Ezt újra átnézem. Valami nem stimmel, el is rontottam a rajzot. Újra.

0

hornyakferi
hornyakferi picture

Bejelölgettem a tekercsek végeit a rajzon és a képen:

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

A DSC04289a képen látszik alul két fül, ahová valami be volt forrasztva. Ott egy kalibráló ellenállásnak kellene lennie szerintem.

Üdv: Jácint

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Jaca!
Nem oda csatlakoznanak a nagyaramu söntök?
Kari

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Kari!

Nem! Az biztos! Ha a rajzot megnézed, akkor a söntökkel párhuzamosan kell rákapcsolódni a műszernek. A műszer pedig a következő módon tud rákapcsolódni a söntökre: ha sorbaköve a hiányzó valamivel és a tekercsen keresztül.

Üdv: Jácint

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Jaca!
Respekt, de sztem nincs igazad; vesd össze az 1,2 &4-es abrakat (jpg sorrendjeben), s tudhatod a valaszt...
Kari

0

Tranzix
Tranzix picture

Hali!
Így van, oda mennek a söntök.

0

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Ha igaz, amit mindketten mondtok, akkor a rajz alapján a söntöket sorba kell kötni a mérőműszerrel?

Bocs, benéztem a fényképet. Hirtelen azt hittem, az a tekercs két be nem kötött vége.
Bekötöttem a műszert egy áramkörbe. Az a hiányzó valami talán egy egy előtétellenállás, amivel kalibrálni lehet a műszert, hogy ha a sönt értéke nagyobb, vagy megnyúlik?

Üdv: Jácint

File csatolás: 

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Igen, idaig jutottunk az ejjel is H. Ferivel s nehany mas ötletelö kollegaval.
Egyetlen erdekes kerdes maradt(szamomra), hogy a kalibralastol ("tekerccsekkel" soros esetleges _mint RaczCs is irta_60/100mV-nyi nevleges feszültsegesest/vegkiterest beallito ellenallastol) eltekintve, a söntök ertekeit ugy gondoltak-e, hogy nem kell a hasznalaton kivülieket rövidrezarni, vagyy muszaj!- s igy eleg a kivant mereshatart+ közös pontot csatlakoztatni, de ha Feri nekiall bemerni a rövidre kötött tekercseivel ugyis kiderül...
Kari

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Kari!

Az egyértelmű, hogy a + kivezetés az minden méréshatárban az egyik oldal. Olyan, mint a digit-multikon, ahol van egy COM és van rajta 2A-s bemenet, meg 20A-s bemenet. Az se lehetett gyerekjáték, hogy a söntöket pontos értékre faragják.

Üdv: Jácint

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Jaca!
Igen, tenylegesen ügyesen összehoztak-jo volt a Manganin keszletük, de elegge rövidek, s igy 1-2 mm-el ki-be tologatva a bananhüvely nyakaban, ill esetleg messzebbre ràfuttatott cinnel/forrasszal igen jol lehetett manipulaniuk a vegkitereshez szükseges ertekeket.
Kari

0

Jópapholtigtanul
Jópapholtigtanul picture

Tiszta véletlen nem lágyvasas műszerről van szó ???

0

hornyakferi
hornyakferi picture

Nem lágyvasas!
Ahogy írtam fentebb: számlapon egyértelmű Deprez jelölés, illetve amikor az alapműszert kimértem egyenáramú mérőkörben, fordított polaritásra ellenkező irányba mozdult ki. Egyébként meg egy nyilvánvalóan lengőtekercses műszer, állandó mágnessel. Még az elnevezése szerint is az, a lágyvasas HLA lenne.

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Esetleg nem egy "bifiláris zavarszűrő" az az induktivitás?

0

hornyakferi
hornyakferi picture

Elképzelhető, hogy az. Ugyan a tekercsek nem párhuzamosan vannak tekerve, hanem egymásra, és köztük ez a gyantás papír van. De még akkor sem értem, hogyan jut át rajta az egyenáram ...

0

welding alt
welding alt picture

Szia hornyakferi!

Nem bonyolult kapcsolás, rajzold vissza. A vezetékek átmérője egyforma-e, és ellenállásuk mekkora? Jelen esetben nem tudom értelmezni, mit akartál mondani a primer-szekunder kifelyezésel.

Üdv. welding alt

0

hornyakferi
hornyakferi picture

Szia!

A kapcsolással nincs gondom. Ahogy korábban írtam, ezen a spulnin két tekercs van, az egyik sorban van kötve a söntökkel (maguk a söntök is sorosak), ez az egyik kör, a másik tekercs sorban van kötve a lengőtekerccsel, ez a másik kör. A két kör között nincs galvanikus kapcsolat. A spulni bakelit, amelynek a magján megy át egy acél csavar, ami a készülékház aljához rögzíti. A belső összekötő vezetékek mind egyforma vastagságúak (kb. 0,5 mm átmérőjű rézvezetők), ellenállásukat nem tudom kimutatni, de nem hiszem, hogy bármibe beleszólna.

A "+" jel pedig egyértelműen egyenáramról szól, legalábbis még nem láttam olyan váltakozó áram mérésére szolgáló ampermérőt, amelyiken "+" jelölésű az egyik kapocs.

Vagy hiányzik innen valami, vagy mégis belenyúltak valamikor, de egyiknek sincs nyoma. A műszeren kívülről látszott, hogy használatban volt, ráragasztott leltári címke, ráömlött festék, uzsonnanyomok, stb.

0

welding alt
welding alt picture

Szia Feri!

Olvasom írásod, de nem találok semmit, hogy mértél-e vele áramot ( pl.1A méréshatárt használva). Mivel nincs rajz, ezért megkockáztatom azt a kijelentést, hogy mégis fog lenni egy közös pont a két " tekercs " közt.

Üdv. welding alt

0

hornyakferi
hornyakferi picture

Szia!

Igen mértem, 12V DC tápról 15 illetve 5 ohmos teljesítmény ellenállásokkal, a megfelelő mérési tartományokban. Az ellenállások kellemesen melegedtek, a műszer nem mutatott semmit. Hasonlóan, mikor elvégeztem a mérést 12V-os trafóról is.

A tekercsek külső szigetelését óvatosan letekertem, és látszott, hogy a külső tekercs alatt van még egy szigetelő réteg, és az alatt van a belső tekercs. Ez most nem látszik a képeken, mert visszagyógyítottam egy kis alkoholos gyantával, majd visszacsavaroztam/forrasztottam a helyére, úgy, ahogy eredetileg is volt. Mielőtt kivettem volna, a tekercsek kivezetésén szép gyári forrasztás volt.

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Feri!
"... az egyik sorban van kötve a söntökkel (maguk a söntök is sorosak"
Nos, legalabbis itt lehet az "àrmàny" amit tenmagad is emlegettel lennebb, hidd el nagyon leegyszerüsitene a dolgod, mienket megjobban, haman nem latjuk a kezeink közt, hogyha szepen-szorgalmasan lerajzolnad az egesz nemtul bonyolult belsöt, s egy szamlap fotoval feltenned ide...
Kari

0

taurus66
taurus66 picture

Szia !
Ha trafóval le van választva a bemenete, gondoltál arra esetleg, hogy csak váltóáram mérésére alkalmas ?

Üdv.

0

hornyakferi
hornyakferi picture

Szia!
De, gondoltam rá.
Csakhogy, nem vagyok biztos benne, hogy az ott egy trafó, és ha mégis az, akkor utána kéne legyen valami egyenirányítás, mert a lengőtekercses műszer váltakozó áram hatására nem lendül ki. Mivel nem hittem a józan eszemnek, kipróbáltam váltóáramú körben, s természtesen a nullán kívül nem mutat semmit.
Éppen ez a dilemma.

0

Kari
Kari picture
*****

Szevasz Feri-üdv a Csapatban!
No, itt valami nagyon nem kerek! A Deprez, mit irod is DC erzekeny lenne, az elölapjan gondolom ott is a patkomagnes szerü szimbolum (1 fenykepet feltehetnel erröl) kis, megfelelö vonalka(k)al a szarai közt. Nem akarnad reszletesen visszarajzolni amit a müszeredben talalsz, s feltenni a rajzod, joval egyszerübb lenne a kitargyalasa!?
Keresesnek a Tanyan tulajdonkeppen ket utja van:
1, amit a kollegak man vazoltak, a föoldalt felhivod, de asszem mindeg, lathatod a felsö reszen a vastag sötetpiros szavakat, többek közt (3.) "SM Keresö"-t is, ebben a doksi keresö sorok alatt latod a sima szöveges kereses sorat, oda irhatod le a lehetö legtöbb szoval amire keresnel, s eppen ezen funkcionak fontos az, hogy mifele cimadast kap egy-egy topik_ hibas esetben kapott felfüggesztesek utan itt sokszor kicsocsalt temakent...
2, a jobb felsö reszben pedig a "Keresem/Wanted"-t felhiva, s az "ITT"-re klikkelve kerestetheted barki szamara lathatoan a kivant doksid/rajzod, söt egy ideje csak ott, a forum topikjaiban nem!
Jo Tanyasi lakos eveket!
Kari

File csatolás: 

0

hornyakferi
hornyakferi picture

Szia!

Köszönöm az ábrát, és a magyarázatot, a keresés most már menni fog.

Hétvégén teszek fel akkor képeket és mórickarajzot a kapcsolásról, de tényleg egyszerű, mint a faék. A szakmai részekkel, tisztában vagyok, igen, ez egy Deprez DC alapműszer, és nincs benne egyenirányítás semmilyen formában.

Valami ármány van itt, lehet,hogy valami hiányzik, csak nem értem, hogyan, mert tényleg ránézésre nem volt piszkálva belül. Abban reménykedem, valakinek van egy ugyanilyen műszere, és bele tud nézni.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: nagy probléma lenne néhány kép a belsejéről?

Bálint

0

hornyakferi
hornyakferi picture

Szia!
Tettem fel képeket, egyszerre írtunk.

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Szia!
Ha az alapműszer jó, akkor mi a problémád? Csak az alapműszert akarod használni vagy egyben az egészet?
Keresés: http://elektrotanya.com/?q=hu/keres

0

hornyakferi
hornyakferi picture

Szia!
Szeretném visszaállítani az eredeti állapotába, ennyi. Persze, ki tudom dobni belőle azt a spulnit, aztán valószínűleg be lehet kalibrálni egy megfelelő soros ellenállással, a gyári söntök meghagyásával. De nem pusztan az a cél, hogy mérjen, hanem úgy, ahogy a gyárból kijött.

A kereső hivatkozást köszönöm, elkerült a figyelmemet, hogy a guglis sor az oldal tartalmára vonatkozik.

0

cseteferenc
cseteferenc picture

0

hornyakferi
hornyakferi picture

Igen, pontosan erről bár a számlap a hivatkozott fényképen láthatótól eltér számozásban illetve az "A" jelzésben

0

Sponsored links