You are here

EMG 1113/E hanggenerátor végfok beállítás-- megoldva

20 posts / 0 new
Last post
zgyula
zgyula picture

Sziasztok !
Cserélni kellett a 2db G807 -et és sajnos nem találok a gépkönyvben semmi információt, hogy milyen nyugalmi áramot állítsak be. Remélem lesz itt olyan kolléga aki benne volt ezeknek a javításában.

Comments
vikica
vikica picture

Szia Gyula!

Itt a 807-es adatlapja a munkaponti adatokkal. Itt meglátod, hová kell beállítani a végfokot. :)

https://drive.google.com/file/d/0B52wfkiPtiMkMzFsT1NSSklpc00/view?usp=sh...

üdv:vik

0

zgyula
zgyula picture

Szia Viktor !
Köszönöm, ez jó :) Többféle beállításban megvannak az adatok, ebből már ki lehet következtetni mindent. Az én katalógusomban csak az alapok vannak benne...

0

vikica
vikica picture

Szia Gyula!!

Ezért küldtem ezt a komplettet, mert ritka madár.
Kevés helyen találni ennyi infót egy csőről. A régi Valvó-Philips katalógusok ennyire részletesek csak, amelyek A5 méretnél nagyobbak. :)

üdv:vik

0

gbenyov
gbenyov picture

Szia,

0. A végfog AB osztályban működik, különösebb előfeszítő feszkó (negatív a rácsra) nélkül.
1. A gép műszaki adataiban a következőt olvashatod: Kimeneti jel torzítása 0,5%. Ennyit kell beállítanod, két lépésben.
2. Ehhez nem kell más, mit egy HF torzításmérő és egy egyszerű oszcilloszkóp.
3. Idemásolom a gépkönyv vonatkozó passusát:

4. Beállítás: P1-el beállítod a legkisebb torzítást, P2-vel beállítod azt a LEGKISEBB katódáramot, amelynél a torzítás kisebb mint a megadott érték. (ESETLEG finoman be lehet nyúlni mégegyszer a P1 értékbe.)
_
gbenyov
0 Hz és az UV fény frekvenciája között minden érdekel...vagy tovább is, mindkét irányba?

File csatolás: 

0

zgyula
zgyula picture

Szia!
A szimmetirát beállítottam, viszont a nyugalmi áram potit bárhova csavarom, soha nem torzít a jel, a nyugalmi áram csak a poti 1/3-ától kezd el növekedni 90mA-tól felfelé. A rajzot nézve elég érdekes a munkapont beállító kör, a G1 DC csatolva van a katóddal-ez így egy automatikus utánhúzást biztosít (ha jól értelmezem).

0

DINO54
DINO54 picture

Szia Gyula !
Sok csöves végfokot láttam már, de ilyen módon megoldani a szimmetrizálást nem emlékszem hogy láttam volna. Persze biztos lesz aki talál másban is ilyet de nem ez a lényeg. Kérdésedre érdemben: A P11 poti két szélén a beállítástól függően a csövek közös katódárama eltérő feszültséget ejt, ami a g1-ek potenciálját eltolja az R31 és R33 rácslevezető ellenállásokon keresztül. Ez által az egyes csövek g1-katód közötti feszültségét az elem értékektől függően finoman tudjuk változtatni.Maga az előfeszültség úgy jön létre hogy a nagyjából földpotenciálon levő g1-ek hez képest a katódok a katód ellenállás értékétől, a cső jellemzőitől, az Ua, az Ug2 értékétől függően egy pozitív feszültségre kerülnek.
Ami tényleg ritkaság, az az R30 R37 által alkalmazott visszacsatolás.
Üdv. Laci

0

gbenyov
gbenyov picture

Szia,
A csöveid nagyon jók, ezért a legnagyobb poti értékénél sem torzít, majd fog később...ha sokat marad bekapcsolva.

Az én rajzomon nincsen G1, másold ide a te kapcs.rajzod.
_
gbenyov
0 Hz és az UV fény frekvenciája között minden érdekel...vagy tovább is, mindkét irányba?

0

zgyula
zgyula picture

0

gbenyov
gbenyov picture

Hello zgyula! Bocsika,
- de én nem látok G1-et, nem is tudom hol lehet,
- a kapcs. rajz pedig abszolúte olyan, mint amit tanítani kell, semmi trükköt nem látok.

Érdekel, hogy Te mire gondolsz, ebben a két ügyben.
_
gbenyov
0 Hz és az UV fény frekvenciája között minden érdekel...vagy tovább is, mindkét irányba?

0

zgyula
zgyula picture

Szia!
Dino54 leírta ami nekem is feltűnt, viszont a G1 a vezérlőrács :) (persze ezt külön nem szokták odaírni a rajzokon, úgyis egyértelmű)
Viszont egyenlőre hagytam 90mA körül az anódáramot és visszaadtam a tulajnak. Ha a későbbiekben kiderül valami plusz infó, módosítom - ha szükséges.

0

DINO54
DINO54 picture

Szia Gyula !
Elég soknak tartom ezt az értéket. Tapasztalatom szerint jó pár esetében a fele is elég szokott lenni a hozzám kerülő erősítőknél.Az igaz hogy ezekben EL34, 6L6 és hasonló csövek vannak. A 807 is ebben a teljesítmény kategóriába tartozik.Ugye ez a 90mA a két cső közös árama? Egyébként javítás/beállítás során le szoktam sötétíteni a környezetet hogy láthassam nem-e izzik az anód vagy a segédrács.Az 90mA ennél a végfoknál amiből névlegesen 5W-ot szednek ki az már szinte az A-osztályú beállítást jelentheti akár.
Üdv. Laci

0

zgyula
zgyula picture

Szia Laci!
Szerintem is sok, viszont ennél lejjebb nem tudom tekerni, ahogy írtam is a P12 első 1/3 részénél nem változik az áram, utána elkezd növekedni...szerintem az R31 és 33 jelenléte miatt kiszabályozza a változást- egy bizonyos tartományban.

0

DINO54
DINO54 picture

Szia Gyula!
Az a baj hogy a gyári doksiban nincs leírva mekkora áramra illene beállítani valamint mekkora g2 feszültséget kellene beállítani mert ez is lényegesen beleszól az anódáramba. Ha az alapállás az hogy nem változtatunk az ellenállásértékeken akkor elképzelhető hogy a Ug2 van magasra állítva.A P12-t max. értkre tekerném (ilyenkor max. az előfeszültség). és próbálkoznék az Ug2 lejjebb vételével.
Üdv. Laci

0

zgyula
zgyula picture

Szia!
Valóban, ahhoz nem nyúltam, de mindenképpen állítok azon is...

0

racz.cs
racz.cs picture

Üdv.!
Akár csöves, akár tranzisztoros AB osztályú végfokozat munkapontját legcélszerűbb oszcilloszkóp segítségével beállítani. A szinuszos jel nullátmenetét kell figyelni.
B osztályban itt egy vízszintes szakasz figyelhető meg. A nyugalmi áram növelésével ez a törés megszüntethető. Így állítjuk be, hogy a jel torzítása kicsi, a fokozat hatásfoka nagyobb legyen.
Jó ha az oszcilloszkóp időalapja késleltetett, de mindenképp érdemes a jelet széthúzni a képernyőn, hogy jól lássuk. Azért szokták a nyugalmi áramot megadni, hogy gyorsan, egyszerűen be lehessen állítani a végfokozatot kevés műszerrel.
De jó lenne, ha mindannyiunknak lenne digitális oszcilloszkópja... Jó napot mindenkinek!

0

Kumi
Kumi picture

Szia!
Én még tanultam csöves áramköröket, de nincs benne gyakorlati tapasztalatom.
Ennek ellenére úgy gondolom, hogy a tranzisztoros végfokozatokhoz hasonlóan, a keresztezési torzítás eltűnéséig kellene emelni a végcsövek nyugalmi áramot.
Ezt egy a kimenetre kötött szkópon lehet látni.
Ebben a speciális esetben külön hanggenerátor nem kell.
Üdv.: Kumi

0

ha7pj
ha7pj picture

Szia!
A G-807 kb - 20V-ot igényel.
üdv E

0

zgyula
zgyula picture

Szia!
Köszi az infót, ez számomra is világos, viszont ez csak felületes beállítás lenne.

0

ha7pj
ha7pj picture

Szia!
Ezt, hogy " ,ez számomra is világos, viszont ez csak felületes beállítás lenne." nem tudom értelmezni.Nem mennék bele a részletekbe mert nem magyarázatot kértél hanem a nyugalmi áram értékét.
Ezt a javításkor nem mérte senki.Az a lényeg amit a Kumi írt.Ne legyen torzított a jel a generátor működési tartományában.
üdv E

0

Sponsored links