You are here

SMD áramváltó (transzformátor)

40 posts / 0 new
Last post
Konya
Konya picture

Sziasztok!

Egyfázisú váltóáramú motor áramát szeretném mérni mikrovezérlővel (AVR). A készüléknek csak annyit kell tudnia, hogy ha az áram értéke egy bizonyos értéket túllép, hangjelzést adjon. A mérést áramváltóval és jelformáló elektronikával szeretném megvalósítani.
Kiválasztottam egy típust (http://www.farnell.com/datasheets/36493.pdf), amelynek az adatlapja sajnos elég gyéren ír a pontosságáról. A netet böngészve sem találtam bővebb leírást.

Szerintetek megfelelne egy ilyen áramváltó a fent említett célra?

A segítséget előre is köszönöm!

Comments
Lui
Lui picture

Sziasztok!

Tranzix: 50Hz-en Reed-relével ragyogó rezgőnyelves áramkomparátort lehet készíteni.

ityvity: valószínű, hogy az 1-2W-os trafód vasát a 8-10 meneten átfolyó indulóáram telítésbe vitte; 1 menetnyi 0,8-1 mm-es rézlemezzel annak működnie kell.

Oszi11: én is már szinte minden gyártmányomhoz mikrovezérlőt használok, mert:
-olcsó
-bármikor és bárhol SW-ből átparaméterezhető
-a megrendelő utólagos kívánsága legtöbbször megoldható SW-frissítéssel
-szinte minden ki-bemeneti funkciót tud elenyésző mennyiségű külső alkatrésszel

Nos, én már csináltam ilyen 50Hz-es áramfigyelést mikrovezérlővel, és ahhoz a Ferroxcube TX11/4-H2-A68, tulajdonképpen permalloy-poros toroidját használtam. A primer áram 0,1-10A volt, a "primer" 1 menet kettős szigetelt 1,5-ös flexhuzal. Az áttétel 1:20 volt, 1 Ohm-os referenciára dolgozott amit egy LM358-szerű kettős OPA követett (erősítő, szűrő + aktív csúcsegyenirányító). Ezt kapta aztán az A/D-bemenet.
Annak ellenére, hogy 50/60Hz-re ezt az anyagot se specifikálják, tökéletesen bevált.

Azt azért megjegyzem: tennék egy próbát az Epcos SMD-áramváltóval is annak ellenére, hogy 25K felett ajánlják, hiszen nem műszer-célra kell.

0

Tranzix
Tranzix picture

Kedves Lui!
"A készüléknek csak annyit kell tudnia, hogy ha az áram értéke egy bizonyos értéket túllép, hangjelzést adjon."
Erre tökéletesen megfelel amit leirtam. Általában egy inditóbemenetre kerül a jel egy ilyen kapcsolásban, ott pedig nem számit, hogy hányat rezeg csak időben érkezzen az első pozitiv, vagy negativ él. :)
Próbáltam ajánlani egy egyszerűbb megoldást, van akinek az a fontosabb, de jelen esetben a PIC vezérlés lesz a nyerő, mint látom. :izom:
Üdv! Tranzix

0

Lui
Lui picture

Tudom, hogy az egyszerűségből indultál ki, hiszen olvaszam a hsz-aidat. De én ilyen üzemmódra sajnálnék egy Reedet.

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia Lui,

azt azért ne hagyjuk ki, hogy senki sem fogja javítani a készüléked, rajtad kívül, hiszen egy mikrovezérlő csere nem csak egy IC cseréből áll! :evil:

Egyébként én nem vagyok a mikrovezérlők ellen nagyon hasznos dolog! Csak túl sok Elektort olvastam mostanában. Jut eszembe a 2008 Januári Elektorban volt egy Anti-Standby Switch nevezetű áramkör szinte egy az egyben átültethető az áramfigyelő rendszer, ebbe a motoros projectbe!

Üdv,
Oszi

0

Oszi11
Oszi11 picture

Sziasztok,

Tegnap már nem volt időm megkeresni, de itt van amiről beszéltem, és egy kép az áramváltóról!

Üdv,
Oszi

File csatolás: 

0

Lui
Lui picture

Szia!

Teljesen egyetértek Veled; hidd el, én se a túlbonyolítások híve vagyok, de egész más csinálni magamnak egyediben valami célkütyüt, mint néhány 1000-es gyártási szériát indítani. Ott már az is számít, hogy 2 Ft-al olcsóbb, 20 másodperccel gyorsabban és lehetőleg csak gombnyomással éleszthető, és tizedannyit fogyaszt.
Hogy tudnál pl. folyamatos akusztikus rezgés-analízist végezni beállítható és auto-kompenzált komparálási szintekkel -ami az egyik utolsó fejlesztésem- mikrovezérlő nélkül 25 Celsiuson, 3V-on 3,7 mikroamper fogyasztással?
Az általad említett Elektor-cikket nem olvastam sajna, így nem ismerem az áramkört.

0

Konya
Konya picture

Szia!

Nagyon szépen köszönöm neked is, hogy válaszoltál. Időközben (az egész délutánom ráment), sikerült találnom egy típust (http://docs-europe.electrocomponents.com/webdocs/0775/0900766b80775c4c.pdf) ami gondolom, hogy megfelel (és az ára is!). Nem tudom, hogy jól értelmezem-e az adatlapot, tehát ez 0-10A-ig mér (végül is a névleges árama 10A), de gyakorlatilag elviseli a 60A maximális áramot is (gondolom a vas ekkor telítődik teljesen)? Azonos árban létezik 5A-s változat is (http://docs-europe.electrocomponents.com/webdocs/0775/0900766b80775c43.pdf), mivel az 1kW-os motor névleges árama olyan 5-6A körüli lehet, nem igazán tudom eldönteni, hogy melyiket lenne praktikusabb választani.

Azért megkérdezem, hogy az általad említett típust, hol sikerült beszerezni?

A jelformálást én is hasonlóan szeretném megvalósítani. Esetleg az aktív egyenirányítóra tudsz egy bevált kapcsolást? Neten találtam jó néhány kapcsolást, de nem tudom eldönteni, hogy melyik lenne a megfelelő. Nem szeretném túlbonyolítani, sem "alul-méretezni"...

0

Lui
Lui picture

Amiket találtál, azok profi cuccok. A mellékelt hibagörbék alapján láthatod, hogy az 5A-es típus úgy 40A-nál válik alineárissá 200 Ohm lezárással. 100 és 50 Ohm mellett 60A-ig sem telít, ezt az áramot valószínűleg az átvezethető árammenet keresztmetszete limitálja. Inkább a névleges 10%-a miatt aggódik a gyártó, és ott garantálja a max. 4%-os hibát. A trafó láthatóan 50 és 100 Ohm lezárásra lett optimalizálva.
Nem tudom, hogy az induló áramot, ami a névleges 10-szerese is lehet, mérni akarod, vagy csak komparálni: ugyanis a cucc 50 Ohm-nál és 50A csúcsnál +/- 2,5V csúcsot ad; ha ezt pl. egy 10 bites 5V-os A/D-vel közvetlenül dolgozod fel és SW-ből egyenirányítasz-effektívszámolsz, gyakorlatilag +/- 100 mA/bit-es felbontást érhetsz el.

0

Konya
Konya picture

Köszönöm szépen a felvilágosítást! Ezek szerint lényegi különbség csak a hiba-százalékban van.
Az indítási áramlökést csak komparálni kell, a mérésének jelen esetben nem lenne sok értelme. Bár az ötlet amit írtál valóban nagyon jó, az egyenirányítást mégis csak hardveresen szeretném megoldani, mert elképzelhető, hogy szükség lesz kijelző hozzáadására is, esetleg több motor áramának mérésére is. Akkor viszont eléggé kihegyezett lesz a program.

Ezeken az oldalakon találtam egy csomó precíziós egyenirányító kapcsolást (http://sound.westhost.com/appnotes/an001.htm , http://focus.ti.com/lit/an/sboa068/sboa068.pdf). Abban tudnál még segíteni, hogy melyiket lenne ezek közül célszerű megépíteni, ami remélhetőleg megfelelne a célnak? Szkópom még sajnos nincs, így nem igazán tudok kísérletezni ezekkel a kapcsolásokkal. :(

0

Lui
Lui picture

Így igaz. Vagy más vasat használnak a 10A-eshez, vagy csak a végbemérésnél osztályozzák kétfelé.

0

Lui
Lui picture

A választás ilyesmiktől függ:
-mennyire kell precíznek lennie
-akarsz-e bíbelődni élesztésnél a beállításokkal
-akarsz-e spéci tápokat a precíziós OPA-knak
-árban van-e megkötés.

Amúgy öreg rozmár nem szaroz már... én pl. ezt a darabot csípem. Beállítást nem igényel, könnyen szerializálható és nem veri át a hálózat jelalak-hibája.
Ha beregelsz a Mylinear-ra, 2 héten belül küldenek ingyen-mintát.

Ui.: Az élesztéshez nem árt, ha kölcsönzöl egy legalább 10 megás szkópot, és megtanulod kezelni.

File csatolás: 

0

Konya
Konya picture

1. a pontosság nem feltétlenül fontos.
2. nem szeretnék bíbelődni a beállításokkal, és ezért gondoltam, hogy amennyiben akad egy jól bevált kapcsolás, akkor azt használnám.
3. amennyiben a szimmetrikus táp kialakítása szükséges (az OPA-k számára), jelen esetben nem okoz különösebb problémát...
4. lehetőleg minél olcsóbbnak kell lennie. Az LTC1966 sem borzasztóan drága (ha műszer építenék nem is sajnálnám rá a pénzt), bár jelen esetben talán nem feltétlenül szükséges a valódi RMS érték mérése.

U.I.: Sajnos a közvetlen közelemben nincs senkinek szkópja, amit kölcsönözni tudna. Eddig az egyetemen sikerült a hasonló szkóp-igényes dolgokat megoldani, a kezelésével szerencsére nincsenek problémáim. Annak, hogy még nem szereztem be egyet, inkább anyagi vonzatai vannak. :(

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Konya!
Nézegetve ezt az EPCOS áramváltót, és hogy fejlesztési stádiumban vagy, egy darabot érdemes megreszkirozni, próbára.
Nem viselkedhet olyan rosszul 50Hz-n sem. Rádugsz, egy szkópot a kimenetére, és egy csomó kérdésre választ kapsz, ráadásul nem egy egetverő összeg.
Üdv:
exGelkás

0

Tranzix
Tranzix picture

Szia!
Szerintem egy REED relé pár menettel ellátva megtenné, ha csak egy kapcsolójel kell.
Üdv! Tranzix

0

Konya
Konya picture

Szia!

Köszönöm a választ! Ahogy nézem ez nem járható út, mivel szükség van riasztási áramérték beállíthatóságára is.

0

ityvity
ityvity picture
*

Szia .Egy pár éve próbálkoztam én is egy kapu mozgató motor árom felvételének mérésével és túl terhelés esetén meg kellet volni állni . 1 sima kis hálózati trafó (1-2 VA) szekunderét át tekertem 0,8 mm huzallal ( 8-10 menet körül) . Természetesen fórdudva bekötve a nagy menet számú részről vettem le a jelet . Működöt is a dolog , csak én a nagy indulási árom miatt nem nagyon tudtam beállítani a túl terhelés közeli lekapcsolást ( komparátoros megoldással ) . Vége az lett hogy vetem egy kész kapu mozgató elektronikát .

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv:lakatfogóval nem tudod megoldani + egy lusta komparátor?arról könnyebb pontossági adatot szerezni.

Bálint

0

Konya
Konya picture

Szia!

A lakatfogó nem jó megoldás, mivel egy ipari vezérlés kiegészítő elemeként lesz felhasználva. Valamint fontos a későbbi utánagyárthatóság is.

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

Az Epcos jó minőségű eszközöket gyárt, szerintem nem lesz vele gond! Engem csak az zavar minek a mikrovezérlő, ha csak egy hangjelzés kell. Simán megoldja a problémát egy LM324 is, egy OPA a komparátor, egy vagy két OPA astabil multivibrátornak aszerint, hogy folyamatos, vagy szaggatott sípolás legyen, és még a végerősítőhöz is marad egy OPA! Szerintem egyszerűbb és olcsóbb megoldás, de ahogy gondolod!

Üdv,
Oszi

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Oszi!
Szerintem is ez az egyszerűbb út (amennyiben nem kell az értéket is esetleg a -jövőben- megjeleníteni), hiszen a fentebb említett okok miatt úgysem úszná meg előerősítés nélkül. :yes: :oke:
Üdv Tibi.

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia Tibi,

Nem értem a mai világot, mindenki mikrovezérlővel akar minden problémát megoldani. Ilyenkor az egyik volt tanárom jut eszemben, mikor elektromágneses terek előadáson megkérdeztük minek megtanulni azt a sok tételt, amikor a Maxwell-egyenletekkel mindent ki lehet számolni, és erre azt mondta hogy "aki csak a kalapácsot ismeri az minden kalapáccsal fog javítani!", és ebben van valami! ;)

Üdv,
Oszi

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Oszi!
"Nem értem a mai világot, mindenki mikrovezérlővel akar minden problémát megoldani"
Hasonló kérdést tettem fel Én is egy másik oldalon, mikor egy 3-4 tranzisztorból összedobható áramkör megálmodásáról volt szó...
...erre azt a választ kaptam, hogy "...már egy sima LED-es villogót is PIC-el építek..."
Mit mondjak erre, hiszen már olcsóak a kis 8 lábúak -legyen az AVR, vagy PIC-.
Természetesen ahová elég a tranzisztor, vagy néhány műveleti erősítő, oda nem szánok mikróvezérlőt ezután sem, de az előbbi véleményen elgondolkodva arra döntöttem, kicsit közelebbről meg kell ismerkednem a "mini számítógépekkel".
Tavaly nyár óta, olvasgatom, az AVR-ekkel kapcsolatos anyagokat, de sajnos, a Magyarnyelvű irodalom, e téren szó-szerint nulla, Angolból meg Én vagyok nulla, ezért nehézkes, de majdcsak belejövök. :villa:
Addig-is éljenek a tranyók :oke:
Üdv Tibi.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Esetleg érdekelne a Kónya féle PIC könyv 56 megán? :oke: Némi remény van (100% :p) a kísérő 650 megára is :taps2:
Üdv! Kalex

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

AVR könyved nincs véletlen??? :)
A két vezérlőcsaládot nemszívesen keverném, mert akkor még kevesebb "marad meg" a tanultakból... :D
Üdv Tibi.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Még nincs, de igény lenne rá! :rohog:
Dolgozom a projekten. :beer:
Üdv! Kalex

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Ne felejts el szólni, ha meg lesz! :oke: :villa:
Ja, és főleg a BASCOM érdekelne... :yes: :D
Üdv Tibi.

0

Konya
Konya picture

Bascom-hoz létezik egy ingyenes és igen jó leírás: http://avr.tavir.hu/modules.php?name=Content&pa=list_pages_categories&ci... , annó én is kezdtem (most C-ben programozok)
Bár ahhoz, hogy az itt leírtakat másik típusú AVR-en is alkalmazni lehessen mindenképpen szükséges egy minimális angol tudás az adatlapok értelmezéséhez. Bascom ugyanis nem ad teljes hozzáférést minden periféria minden funkciójához. Gondolom a PIC-nél sincs ez másképp.

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Konya!
Az oldalt ismerem, látogatom, de az ott található leírást (Bascom könyv), némely területen -mint kezdő- kissé felületesnek találtam (természetesen, 200. olvasatra, kezd világosabb lenni :-( ).
Például, az utasítások, -Magyar nyelvű magyarázattal ellátott- felsorolását nem tartalmazza.

Mindezek ellenére, Őszinte tiszteletem Cseh Róbertnek, aki -talán- egyedüliként felvállalta a Bascom ismertetését, a mi nyelvünkön! :bow:

El sem tudom képzelni, hogy miért ilyen mostohán kezelt terület, -a Magyar nyelvű szakirodalom szempontjából- az AVR...
PIC-ekkel foglalkozó könyvekkel, írásokkal Dunát lehetne rekeszteni. :)
(Talán hasonló játszódhatott le, mint a Windows esetében...)

Üdv Tibi.

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia Tibi!

Gondoltam, hogy az érdekel!
Nem szégyelled Magad!? Még közhírré is teszed! :rohog: :rohog: :rohog:

Üdv: Laci

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Laci!
:beee: :beee: :beee:
:rohog:
Üdv Tibi.

0

Konya
Konya picture

Köszönöm a hozzászólásokat!

A mikrovezérlő azért van benne, mert a motor indítási áramlökését is érzékelnie kell a készüléknek, és meg kell tudnia különböztetni a túláramtól. Tudom, hogy ezt is meg lehet oldani egyszerű digitális IC-kel is, de a mikrovezérlő ára nagyon alacsony (~600 HUF) és szükség esetén könnyen módosítható a működése...

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

Így már OK, persze az rendben van ha egy marék IC-t akarsz kiváltani, minek kínlódani a sok IC-vel.
Egyébként az áramváltóval kapocslatban, való igaz, hogy 100kHz-re tervezték, de nem biztos hogy nem alkalmazható, csak éppen már nem lehet 20A-t ráküldeni, mert telítődik a vas.
Szerintem készíthetnél magadnak áramváltót. Egy rossz kapcsolós tápból kitermelt toroid ferritmagra rátekersz annyi menetet, hogy kiadja a neked szükséges arányt, majd 1 menet szigetelt sodrott huzalból megcsinálod a primert és kész is az áramváltó.

Üdv,
Oszi

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Sziasztok!
Oszi, nagyon jó az ötleted. Tegnap bennem is felmerült hasonló kis ferritmagos trafó alkalmazása a feladatra, mert korábban láttam is hasonlót, egy klíma vezérlőpanelen.
Most elő kotortam, és lefotóztam.

Bár ilyen alakú magot is biztosan belehet szerezni, de a kommersz PC tápokban található "EE", vagy "EI" maggal is lehetne próbálkozni, melyek bizonyára újonnan is beszerezhetőek.
Ezt azért is tartanám szerencsésebbnek mint a ferrit gyűrűt, mert a szekunder ellenállását lemérve, (413 ohm) valami eszméletlen nagy menetszámról lehet szó, melyet a gyűrűre tekerni meglehetősen macerás.
A "E" mag csévéjére, viszont gond nélkül feltekerhető.
A szekunder oldali jelformálást, a trafó alatt látható néhány alkatrész végzi, és onnan egyből megy a prociba.
(Ha esetleg igény mutatkozik rá, akkor visszarajzolom, az alkatrész értékekkel egyetemben...)
Üdv Tibi.

File csatolás: 

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Konya!
Tulajdonképen a motoráramod határozza meg, hogy tudod e használni.
Ezek 20A-s áramváltók, gyanítom elegendő. A pontossága, egészen biztos, hogy megfelelő.
Üdv:
exGelkás
Tibi végigolvasta az adatlapot, valóban kapcsüzemű ák-hoz készült.

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Konya!
Szerintem a pontossága nem az említett eszközön fog múlni!
Szoftveresen bekalibrálod, és ennyi. :yes:
De azt azért megkérdezném, hogy szerinted ad ez kiértékelhető(használható)nagyságú jelet 50 Hz-en???
...mert ahogy látom, ez inkább "kapcsolóüzemű áramok" kontrolálására lett tervezve.
Üdv Tibi.

0

Konya
Konya picture

Igazad van, ez az áramváltó is nagy valószínűséggel csak 20k és 200kHz tud működni. Ahogy nézem ebben az árkategóriában lévők mind ilyenek, és egyes típusoknál ez fel is van tüntetve! Nem tulajdonítottam neki nagy figyelmet, mivel az adatlapban nem szerepel ilyen paraméter.

Nagyon szépen köszönöm, hogy rávilágítottál erre az "apróságra".

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Nagyon szívesen!
Ha mindenképpen kitartasz az AVR-es megoldás mellett (lásd lentebb, Oszival az "agymenésünket" :) ), javaslom, készíts egyet.
Keresel valami kis lemezelt trafót, mely nincs agyon impregnálva.
Szétbontod, majd meg tekered.
A primert a motor áramfelvételének megfelelő zománcdrótból, a csévetest ablakának akár kétharmadáig...
A kapott menetszámból áttételt számolsz a szekunder körre a szükséges (csúcsegyenirányítás után ébredő) feszültséget figyelembe véve, és annak megfelelő menetszámot alkalmazva.
Ezt már olyan vékony drótból tekerheted, hogy elférjen, hiszen itt már csak az esetleges feszültség osztó (trimerpoti) terhel, na meg egy kicsit az AVR A/D bemenete(elenyésző).
Egy kis kísérletezés után, eléred, hogy a szekunderen, a motorárammal arányos feszültséget kapjál.
A megfelelő számítások elvégzésében szerintem kiváló segítőre találsz Lui kolléga személyében, de bizonyára akadnak mások is az oldalon...
Természetesen, a két tekercs között KÖTELEZŐEN alakítsd ki, a hálózati trafóknál szükséges szigetelést, hiszen itt is egy gyengeáramú részt hivatott leválasztani, az erősáramú résztől.
Bár ez nem feltétlen smd :) , de nem-is hegesztőtrafó méretre kell gondolni.

Üdv Tibi.

0

Konya
Konya picture

Nem az SMD kivitelen volt a hangsúly, inkább az ár játszott itt szerepet (szinte gyanúsan olcsó: ~2 font). Mivel a készülék nem saját célra készül, és szükség esetén fontos az utánagyárthatóság is, nem feltétlenül járható az otthoni készítés. Bár gondolkodom azon, hogy a prototípust ilyen "házi" áramváltóval készítem, és ha szükség lesz további példányra, akkor majd beszerezzük. A gyári áramváltók sajnos igen drágák, és mivel itt nincs szükség extrám pontosságra, így szinte pénzkidobás...

Még egyszer köszönöm a segítő hozzászólásodat!

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Csak egyeterteni tudok veled !
En is igy csinalnam !

Udv: Denes Istvan
alias Istvan-lab

0

Sponsored links