You are here

Koax kábel impedancia meghatározása?

15 posts / 0 new
Last post
jakyg
jakyg picture

Sziasztok!

Nem bírtam ellenállni a vaterán (Urbán elektronika) egy hibás EMG 12563 ECL pulzusgenerátornak és megvettem.. A leírás szerint bekapcsolásra jelzőfény nem világít, kimeneten nincs jel. Nem kis meglepetés volt, amikor itthon kipróbálva a készüléket mindent rendben találtam a funkcióival. A próbánál azonban előjött a kábelreflexió réme. A készüléknek 50 Ohmos a kimenete (BNC). A HP szkópom egyik bemenetét már régebben átalakítottam 75 Ohm-ra (mert szeretek videó áramkörökkel bütykölni), a másik bemenete gyári 50 Ohm. Itthon két különböző féle BNC koax kábelem van amikről azt hittem az egyik 50 a másik 75 Ohm-os, a gyakorlatban eddig semmilyen problémát nem is tapasztaltam velük.
A mellékletben látszik a négy variáció, forrás az új EMG generátor: a koax1_50ohm azt jelenti, hogy az egyes számú kábel a szkóp 50 Ohmos bemenetére dugva -és így tovább. Az osztás 20ns/div vízszintesen, .5v/div függőlegesen.
-Látszódik (szerintem), hogy egyik kábel sem 50 Ohmos (a hosszuk egyébként különböző) mivel a forrás és a generátor is 50 Ohmmal van lezárva mégis van reflexió.
-A második sorozatban a szkóp 75 Ohmos bemenetére csatlakoztattam ugyanezt a két kábel, az eredmény egy sokkal nyugodtabb jelalak, ami zavart itt látunk az a generátor oldali illesztetlenség volna? -mivel a kábel és a szkóp illesztett az előző pont alapján.
Helytállóak a megállapításaim, esetleg a készüléknek volna valami belső illesztetlensége?

Comments
Kumi
Kumi picture

Szia!
Én úgy gondolom, hogy a generátor kimeneti impedanciája és a szkóp bemeneti impedanciája nem tisztán Ohm-os, hanem van képzetes része is.
Az impedanciák a frekvencia függvényében változó értékűek.
Ezeket az impedanciákat hasonlóan lehet mérni a frekvencia függvényében, mint egy szélessávú erősítő be és kimeneti impedanciáját (reflexiós csillapítását).
Én ezt a mérést egy tracking generátoros spektrumanalizátorral és egy HT gyártmányú impedanciamérő híddal szoktam végezni.
Üdv.: Kumi
Ui.: A koax kábel hullámimpedanciája is mérhető ezzel a mérési összeállítással. Ekkor a koax kábel szabad végét én egy 100 Ohm-os kis induktivitású trimmer ellenállással szoktam lezárni. Az ellenállás értékével maximális reflexiós csillapításra állok és megmérem az ellenállás Ohm-os értékét, ami jó közelítéssel megegyezik a koax kábel hullámimpedanciájával. Ez főleg a mért spektrum kisfrekvenciás részén igaz, ahol az impedancia képzetes része még nem számottevő.

0

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

0

jakyg
jakyg picture

Szia!

Köszi!

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Jakyg!
Elöször is egy BNC kimenet nem garantalja az 50_Ohmos forras impedanciat!!
Ha kitartoan keresel kaphatsz pl. 75 Ohmos valtozatot is :-)
Indikator lehet szamodra, hogy allitolag enyhe meretbeli elteresek miatt a csatlakoztatasoka esetleg nehezkesen törtennek meg_èn mèg nem talalkoztam effelevel.
Zard le a kimetet közvetlen egy T-taggal, s 50/75 Ohmmal, majd meröfejjel vizslasd ott a jelalakot_kivancsian varom az eredmenyed!
Egyebkent sztem az 1. koaxod kb 1 meteres es 75 Ohmos, a 2. pedig kb 4 meters, s szinten 75 Ohmos_vagy? A generator opcios volta miatt nem 75 Ohmos?
Kari

0

jakyg
jakyg picture

Szia!

Elvégeztem a mérést bevetettem apait-anyait :)
Sajnos csak 50 Ohmos BNC lezárásom van itthon, de jelen esetben ez is elég volt. A T dugóra a HP 1120A 500MHz-es FET mérőfejemmel mértem rá 10:1-es előosztóval, ilyenkor állítólag 1MOhm || <1pF a fej impedanciája 100MHz-en, a szkóp HP 1720A (275MHz). Az eredmény magáért beszél. Meg vagyok elégedve a készülékkel, gépkönyv szerint a felfutási idő <1,5ns (nincs definiálva hogyan értve), én a fenti összeállításban 1,6ns-ot mértem 10-90% között, amiből ha kivesszük a mérőfej és a szkóp sávkorlátját ez bizony 1ns alatti felfutást jelent generátor oldalról!

File csatolás: 

0

Kari
Kari picture
*****

Hallo!
A szkopod önmagaban, idealis forras eseten, 1,27ns felfutast produkalna,
a meröfej önmagaban pedig 0,7ns-t.
Mivel 1,6 ns-t mertel, a tenyleges generatorjel felfutasa=0,68nsec_nem rosz-söt tul jonak tünik... Mereskor rajta volt az 50-Ohmos lezaras, mekkora jelen merted? Teljes amplitudoval alighanem lassabb elet kapsz majd_ vagy ez "csak" ECLpp impulzust szolgaltat?
Kari
ui: ha egy speckoban nem adnak meg mast akkor 10-90% közt mernek_
ECL eseten azert lehetseges (szokasos volt) a 20-80%
, amit alighanem itt is megtettek. Regebben, emlekeim szerint az oroszok, neha meg 30-70% közt is mericskeltek, de az manapsag nevetseges lenne...

0

jakyg
jakyg picture

Szia!

Kicsit csiszoltam a méréstechnikámon, 0,7Vpp jelen, 50 Ohmos T lezárás és a FET fej 1:1 áttétellel, 1ns/div... Egyébként szorgosan forgattam a gépkönyvet is és rájöttem, hogy a 1,5ns felfutást a TRIGGER kimenetre értették, érdekes módon a fő kimenetre nem írtak semmilyen dinamikus jellemzőt, csak azt, hogy a túllövés <7%.

File csatolás: 

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Nem stimmel az az 1 nsec (10-90% esetèn), megha nem is nagy az igazitol valo elteres, de a jelet nemjol allitottad be! A pulzus tetejet a legfelsö skalavonalra allitsd, s ne a tullövesben gyönyörködj, hanem helyesen tedd a pulzust a kepernyöre :-) ez elegge pontosan 1,5ns tajekara kell, hogy kijöjjèk (10-90% eseten, de 20-80%-nal is jo nsec tajan lenne). Az impulzust mindeg a vizszintes közepvonalra szimmetrikusan allitjuk be, s akkor könnyü a èlmeredeksègek közötti eligazodas-meres, akkor is ha nem lenne meg a kellö jelnagysaga a kepernyöre...
Kari

0

jakyg
jakyg picture

Jogos...

0

jakyg
jakyg picture

Szia!

Érdekes, de valahogy ügyesen megoldották a kimeneti jelalak nem függ az amplitúdótól, a gépkönyvben is ez le van leírva. A mérésről még annyit, hogy a FET mérőfej szerintem jobb, mint 500MHz (bár ezt írták rá) de már több ízben teszteltem és a legkisebb jelét sem láttam "lassulásnak" a közvetlen koax kábelhez képest sem -a HP szkópon. Pl. kipróbáltam azt is hogy a T elosztó szabad kimenetét (75-ös)koaxon a szkóp 50 Ohmos bemenetére kötöttem, ami össességében már ugye 25 Ohm és így is 1,6ns volt a felfutás érdekes módon és a reflexió is egész jó volt(!), de ezt nem fotóztam le.
Ez a gép egyébként elég új, tele van '89-es alkatrészekkel, valószínűleg már elég sok tapasztalat lecsapódott a működésével kapcsolatban, találtam is benne néhány eltérést a kapcsolási rajzhoz képest.

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Igen, egy jo ECL kimenetü generatornak elkell birnia a kettös lezarast _bar ezt azert szoktak specifikalni is, de nem okvetlen- ill. mivel adott aramot pumpal a terhelesbe ezert nem latsz kapasbol (lènyegi)jel-èl modosulast sem ha valtozik az amplitudo.. :-) Mivel mersz, RG58 v,174?
Kari

0

jakyg
jakyg picture

Szia!

A "kettes" kábel szerintem valóban RG59-es, az "egyes" némileg vékonyabb (kb. 5,5mm külső, fehér köpeny) és sokkal flexibilisebb, valószínűleg sodort a belső vezető is, most hogy jobban belegondolok valami HT-s készülék roncsai közül mentettem ki, ezüstözött BNC-kkel van szerelve.

0

jakyg
jakyg picture

Szia Kari!

A gépre rá van szitázva, hogy : "output 50 Ohm" innen gondolom, hogy 50 Ohm a kimenete na meg a gépkönyv is ezt írja. Kipróbálom a T-tagos illesztést majd este. Az egyes kábel valóban 1m hosszú a kettes kábel kb. 170-180cm.

0

Kari
Kari picture
*****

Szia jakyg!
Igen, igazad van-elszamoltam a 2.-nal az idöskalat, gyakorlatilag majdnem 2 meter kell legyen, ha a szokasos a futasideje_az meg ugy szok` lenni...
Kari

0

Sponsored links