You are here

Denon TU1500RD tuner hibásan jelzi a vételi frekvenciát

21 posts / 0 new
Last post
andrasferenc
andrasferenc picture

"FONTOS! Olyan fórum téma nevet válassz, ami beszédes, minél pontosabban illeszkedik arra, amivel kapcsolatban írsz. Egy lehetséges jó elnevezés
pl: ORION LCD PT26S chassis 17MB12-2, a tápja nem indul
Az nem elég, hogy pl: "LG LCD-TV" vagy "HP laptop" és hasonlóak. Illetve érdektelen, nem releváns információt se tartalmazzon a cím!
A helytelenül elnevezett topik felfüggesztésre, majd 48 óra után törlésre kerül! Felfüggesztett állapotban nem tudnak mások addig hozzászólni, amíg ki nem javítod a címet.
A hibás cím utólagos javítása (48 órán belül) a "Szerkesztés" fülre kattintva végezhető el."

Köszön!

Van egy Denon TU1500 RD tunerem, szépen szól, nincs gondom a hangjával. Viszont van egy apróság ami zavar: nem pontosan irja ki a vételi frekvenciákat. Pl. 90.75 MHz et ir ki a Bartók rádióra, miközben az 90.7-en ad szerintem. Meg van a kapcsolási rajza is, de nem tudom hol keressem a hibát, mit kéne állitanom? köszi. Ferenc

"FONTOS! Olyan fórum téma nevet válassz, ami beszédes, minél pontosabban illeszkedik arra, amivel kapcsolatban írsz. Egy lehetséges jó elnevezés
pl: ORION LCD PT26S chassis 17MB12-2, a tápja nem indul
Az nem elég, hogy pl: "LG LCD-TV" vagy "HP laptop" és hasonlóak. Illetve érdektelen, nem releváns információt se tartalmazzon a cím!
A helytelenül elnevezett topik felfüggesztésre, majd 48 óra után törlésre kerül! Felfüggesztett állapotban nem tudnak mások addig hozzászólni, amíg ki nem javítod a címet.
A hibás cím utólagos javítása (48 órán belül) a "Szerkesztés" fülre kattintva végezhető el."


A moderátori beírást ne töröld ki! A helyesírási hibákat viszont kijavíthatod. A cím még nem volt az igazi (frekvenciakijelző gond(sic!)), de azon segítek.

Comments
SzBálint
SzBálint picture
****

sziasztok: a kezelési utasítása sehol nem ír átkapcsolási lehetőségről,
Legalábbis én nem találom.
Nekem két készüléknél is a 7.2 MHZ kvarc cseréje segített.

Bálint

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
"Nekem két készüléknél is a 7.2 MHZ kvarc cseréje segített."
Nem pont ez a típusszámú készülék járt nálam a napokban, de ott is quartz hiba volt. RDS nem működött és csak "kézi hangolással" lehetett némi jelet fogni. Csere és a tekercsek (láthatólag el voltak tekergetve) behangolása után szépen tette dolgát a készülék.
Üdv, Z.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:nálam is más típusok, Fisher és Onkyo volt.
A KoFex-nél most raktáron van 2 fajta.

Bálint

0

CHZ
CHZ picture

Szia!
Keress elrejtett kapcsolot, amivel atkapcsolhato EU frekikiosztasra, szerintem csak ez a problema.
Hatlapon vagy mas eldugott helyen.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: ellenőrizni kell az IC104 körében levő 7.2 MHz kvarc frekvenciáját is.

Bálint

1

Tranzix
Tranzix picture

Az FM-KF tekercs magján mozdíts egy leheletnyit amíg az automata kereső fentről/lentről pontos frekire nem hangol.

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Tranzix!
Az FM-KF tekercs buherálása rossz ötlet. Elrontja a KF sávátvitelét, csoportfutási időket ronthat, végső soron a demodulációs torzítást növeli.
A készülék kijelzése úgysem fog változni, mert azt a kvarcfrekvenciára zárt PLL határozza meg, a szabványos csatorna frekvencián. Inkább azt a rejtett USA-EU szabvány átkapcsolót kell megtalálni, ha az nincs akkor így jártál.
Esztétikai probléma.
Csaba

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz andrasferenc!
Piactól függő, hogy a készülék 0,2, vagy 0,05MHz-s lépésekben keresi az adókat, így néhány adó frekijét nem a valós érték szerint jeleníti meg. Esetleg szervízmenűben lehet változtatni az EU-USA állapot között.
Üdv:
exGelkás

0

andrasferenc
andrasferenc picture

Köszönöm mindenkinek a válaszokat, körülnézek alaposabban a belsejében, hátha rájövök.

0

Ebit
Ebit picture

Szia!
Szerintem, legegyszerübb megoldás, a kijelzőt átállitani/ adó+ programhely legyen látható/, értelemszerüen a freki keresésnél, az automata, elméletileg az optimálisra hangol.

0

andrasferenc
andrasferenc picture

Sziasztok! Közben elvittem a hivatalos Denon szervizbe a TU-1500RD-t, ahol a KF-et hangolták és (talán) a PLL-en állítottak valamit. Most az adók a jó frekvencián jönnek be, az érzékenység is jó. Viszont valami teljesen rejtélyes okból, csak a gyenge, távoli adók jönnek be sztereóban egy darab dróttal, rendes antennával minden adó monóban szól. (A régi Orion ST240 ugyanazzal az antennával 10-es jelszinttel veszi a fő adókat és gyönyörűen szól sztereóban, most tette rendbe valaki.) Fogalmam sincs, hogy ennek mi lehet az oka. Visszavittem nekik, de nem tudták megcsinálni:-( Ki azért nem dobom … Valami ötlet?

0

kozakg
kozakg picture

Szia!
Hála az égnek, a sok "okosnak" sikerült szétcsavargatnia ha eddig nem lett volna.
Be kell állítani a megfelelő régiót rajta és jó lesz. (lett volna)
Az SM -et itt találod: https://cdn.hackaday.io/files/1580626762524608/Denon-TU-1500-Service-Man...
CHZ, Csaba1002 és exGelkás kapisgálja a dolgokat, a többieknek nem ártana végre elmélyedni a szintézeres hangolás rejtelmeiben! Rendszeresen visszatér a hülyeségcunami ha a téma asztalra kerül.
kozakg

File csatolás: 

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Szia!
Én elsősorban a KF re gondolnák. De lehet a sztereo dekóder is.
A KF-ből kijövő audio jelet egy potival kezd el csökkenteni. Ha a sztereo dekóder, akkor előbb utóbb átkapcsol sztereóba.
Ha a KF, akkor meg nem.

0

andrasferenc
andrasferenc picture

Urak, mindkét választ köszönöm, amint lesz időm kipróbálom a tippeket. üdv. F-

0

kozakg
kozakg picture

Szia!
A tippnél azért több volt a javaslatom. A rajzon ott van táblázatban pozíciószámra lebontva az egyes verziók eltérő beültetési listája.
A két "bit" négy lehetőséget jelent. A Japán és a jelenlegi kilőve, marad a másik kettő. Ha van benne RDS, az tovább bővíti a változatok számát (plusz kezelő gombok), de a régió besorolást nem érinti. (frekvencia határok, kezdeti frekvencia sávon belül, léptetési frekvencia távolság - ezek mind a rendszervezérlő TMP-be vannak beírva)
kozakg

0

imrus101
imrus101 picture

Hali!
Nem egészen így van. A modellszámból kiderül, hogy RDS-es a készülék (TU1500RD). A kapcsolási rajzon látszik, hogy az RDS IC és környezete csak az E2/EK variánsok esetén van benne. A ennél a két verziónál az opcionális alkatrészek ugyanazok, csak azt kell megnézni hogy az IC105 TMP87CM71F-...proci 77-es és 78-as lábára csatlakozó elemek a következők legyenek: R209: 20k, R210: nincs, R211: 10k, R212 nincs. Ez szinte biztos, hogy így lesz, mert nem hiszem, hogy a gyárban elrontották volna és ezt cserélgetné valaki. Továbbá szintén ellentmond ennek, hogy be lehet állítani a rádiót 97.0MHz-re, csak az automata hangolás áll meg rossz helyen. Ennek két oka lehet: 1. a szintézer nem működik megfelelően, legvalószínűbb, hogy a referenciafrekvenciája nem korrekt; 2. az FM diszkriminátor el van hangolódva, az S görbe nem pont a KF frekvencián 0, ezért a demodulátor csip rossz helyen jelzi, hogy ráhangolt az adóra (IC101, 8-as láb). Az 1-es problémát valószínűleg az XL103-as kvarc öregedése, esetleg a mellette lévő két 15pF-os kondi hibája okozhatja. A tuner 8-as lábán az oszcillátorjel frekvenciájának mérésével lehetne ezt eldönteni. A 2-es hiba elhárításához be kell hangolni a diszkriminátort, a TP101-es ponton 0V-ot kell beállítani a T103 a jelű tekercsével majd torzításminimumot a b jelűvel - ezt írja a manuál. Elképzelhető, hogy a PLL hibáját nem vizsgálták a szervizben, csak a diszkriminátort állították, de így elhangolták a jó pozícióból, eltolták az S görbe 0 pontját, de így maga a görbe nemlineáris lett és a sztereo jellel meggyűlik a dekóder baja.
imrus101

2

andrasferenc
andrasferenc picture

Nem hiszem, hogy sokaknak van ilyen Denon tunere, azért elmesélem a történet végét. Mindenekelőtt nagyon-nagyon köszönöm imrus101 tanácsát, ő vezetett ki a labirintusból. Sokáig fektettem a gépet, már majdnem kidobtam, de aztán megszállt az ihlet. Megrendeltem a neten Kínából a 7.2 MHz-es és 4.33 MHz-kristályokat – 1 darabot nem lehetett rendelni, csak 20-at. Kicseréltem mindkettőt, bekapcsoltam – és se kép/se hang. Rájöttem, hogy valami zárlatos. Kiderült, hogy a tápfeszt kapcsolgató TR201 PNP tranzisztor kollektora és a föld között van egy felület szerelt ellenállás, ami számomra felfoghatatlan misztikus okból zárlatos lett (lecsökkent 20ohmra) és ez leterhelte a szegény IC109 tápfesz IC-t, ami melegedett is rendesen, de nem égett le szerencsére. Az ellenállás kiforrasztásával a rádió föltámadt, beállítottam a T103 tekercs ’a’ részével a közel nulla feszt (+/-50 mV alatt kell legyen, nekem 30mV sikerült) sajnos nincsen torzítás-mérőm se RF jelgenerátorom, így a ’b’ ponton a torzítás beállításhoz nem nyúltam. És ezek után visszatettem a rádiót a helyére, és meghallgattam – én csak a Bartók rádiót hallgatom. Gyönyörűen szól, tökéletes a sztereo vétel, feleségem is hallja, hogy ez bizony sokkal szebb, teltebb hang, mint amikor a neten keresztül hallgatjuk a rádiót.  Nagyon örülök, mert nekem ez a fő szórakozás. Még egyszer köszönöm mindenkinek a tanácsokat, különösen   imrus101-nek. üdv.a.f.
 

2

kozakg
kozakg picture

Szia!
A készülék bárhonnan származhat, nem tudni milyen régió szerint van szerelve.
A kérdező előélete alapján feltételezni merészeltem hogy a rajzon sikerül "felfedezni" a megoldást.
Tévedtem. Elvitte egy "szervizbe" ahol a bánat tudja mit csináltak vele, de az "eredmény" még rosszabb lett mint annak előtte.
Ez évben "csak" kétszer írtam a tárgyalt problémáról, harmadszor és a mostaninál bővebben nincs újra szándékomban.
kozakg

0

andrasferenc
andrasferenc picture

Most van időm újra foglalkozni a rádióval, szóval nem említttem, hogy a 1. tunert itthon vettem jó régen, 2. több mint tizenöt évig tökéletesen működött, fokozatosan kezdett elromlani az utóbbi években. Közben ajánlottak valakit, ha meg tudja csinálni, megírom mi volt a baj. üdv. F-

0

imrus101
imrus101 picture

OK

0

Sponsored links