You are here

Commodore 1802D CRT video monitor hang probléma. (megoldva)

19 posts / 0 new
Last post
synex
synex picture

Sziasztok!

Egy retro 1988-as commodore 1802D-es színes CRT video monitor javításában kérnék segítséget.
Mikor hozzám került, két problémával szembesültem.
Az első, hogy nem voltak színek. Csak fekete fehér kép. A neten kutakodva szerencsére találtam rá egyszerű megoldást. Ez most jó lett. A másik problémára még nem találtam megoldást. Van beépített hangszórója. Az audió bemenet RCA aljzatára bármit is kapcsolok rá, nem szól. Egy 10 lábú ic felelős az erősítésért. Kiderítettem, hogy nem kapja meg a 12v-os feszt. Az IC a D807-es EU1-es diódán és az R830-as
1ohm 1W-os ellenálláson keresztül kapja a feszt. Kimértem, hogy ez a dióda romlott el. Sajnos ezt a fajta diódát már nem lehet beszerezni. Ajánlották helyette a HER105-ös diódát. Diódát beforrasztottam, majd bekapcsoltam a monitort tesztelésre. Az R830-as 1o1w ellenállás elkezdett füstölni, majd abbamaradt. Ezek után a monitor nem adott képet, nem kapcsolt be. Kiforrasztva a diódát, ismét bekapcsolt, és adott képet. A diódát az eset után megmérve müködőképesnek találtam, nem lett baja. Az ellenállás természetesen tönkre ment. Még egyszer megpróbáltam a biztonság kedvéért egy másik HER105-ös diódával, és egy nagyobb 1ohm 2wattos ellenállással, de az eredmény ugyanaz volt. Most megakadtam, és nem tudom hogyan tovább. A service manual hiba levezetős részét használtam kiindulási pontnak, de ott is ugyanezt javasolták a dióda és ellenállás cseréjét ha nem kap feszültséget az audio IC.

Ezen a linken lehet megnézni a monitor service manualt.
http://www.schematicsforfree.com/archive/file/Computer/Monitors/Commodor...

Ezen a linken az EU1 (nem EU01!) dióda adatlapját a kis képre kattintva.
http://www.alldatasheet.com/datasheet-pdf/pdf/38129/SANKEN/EU1.html?

Ezen a linken meg a HER105 dióda adatlapját
http://www.alldatasheet.com/datasheet-pdf/pdf/2643/MOSPEC/HER105.html

Előre is köszönöm a segítséget!

Comments
Srobogo
Srobogo picture

Szia Synex!

Egy pár hasonló monitort javítottam. A hangrész egy teljesen elkülöníthető áramkör a többi résztől. A kapcsolat a táp és test. Ha a diódát kiemeled egy külső táppal megpróbálhatod csak a hangvégfokot feléleszteni. Szerintem a hiba maga az ic. Amikor tönkrement, lett zárlatos a dióda. Esetleg a dióda után valamelyik puffer átvezet. Ez lehet akár időszakos is. Esetleg ha van kicsatoló kondi (van) az is lehet zárlatos ami az ic vesztét okozta, vagy csak az üzeminél nagyobb áramfelvételt. Ic kiforrasztott 1-es lábán test fele mérj ellenállást, ha pár 10 ohm akkor szerintem rossz. A diódán szerintem nem kell különösebben lovagolni bármi jó ami áramot feszültséget kapcsolási időt tudja... Újabb gépeknél (CRT TV, monitor) hasonló helyein használt dióda simán tudhatja...

Táp vonalon C826, C827, C602 kicsatoló: C607
Különben azzal sem veszítesz sokat, ha az összes elkót kidobod a hang részből. Természetesen a tápegységet is illik átnézni...

Látom megelőztek, de legalább nem írtam nagy butaságot! :) A C602 az valójában C604 benéztem... Köszönöm a figyelmesebb Kollégáknak! :) A C826-ot a zárlatos dióda miatt javaslom...

Üdv! S.R.

0

synex
synex picture

Üdvözöllek!

Nagyon szépen köszönöm neked is a segítséget! Mindenképp beszámolok az eredményről.
Irtad, hogy az Ic kiforrasztott 1-es lábán test fele mérjek ellenállást. És ha ha pár 10 ohm akkor rossz.
Ha jó, akkor gondolom ennél nagyobbnak kell hogy legyen. Ha igen, mennyivel?

0

Srobogo
Srobogo picture

Szerintem 6-700 ohm és ez felett már jónak mondható persze a szakadt sem ok, de akkor az az ellenállás nem az ic 1-es lába miatt füstöl... Különben ez a hibabehatárolás nem a legbiztosabb módszer, csak a durva egyértelmű esetekben mondható megbízható módszernek. No meg ha van egy másik ic ami ok és azon elvégezheted az összehasonlító méréseket... :)
Amit Lapatnet írt biztosabb módszer! Én a másik végéről közelítettem. Ha a táp megvan a kiforrasztott láb mellett akkor az ic terhel függetlenül, hogy hány ohm az ellenállása és akkor nagy valószínűséggel addig jó a fokozat... Ha füstöl az ellenállás és ezt az ic okozza, akkor szerintem 100 ohmnál nem igen lehet több az ellenállás...

Üdv! S.R.

0

synex
synex picture

Kösz szépen az újabb infokat!
Most már csak be kell szereznem a kondikat a cseréhez.
Egyébként van egy tartalék IC-m ami biztosan jó, mert újonan szereztem.
Igaz, helyettesítő fajta, mert eredetit már nem lehet beszerezni.
Javasoltak még nekem ha minden kötél szakad, hogy egy kis külön 1wattos hangerősítő panellel
is megoldhatom a dolgot ami 12 voltos. Ezt a panelt gondolom üzemeltethetem az eredeti hang rész
feszültségével, ha azzal minden rendben.

Egyébként szeretném teljesen helyrehozni a monitort, mert egyébként elég ritka darab már manapság.
Annó a 80-as években C64-hez használták főleg. Én is ehhez szeretném. Gyűjteménybe lenne.
Sajnos elég sárga volt már a műanyag háza, de segítettem ezen egy megfelelő színű átfestéssel.

Keresek, és érdekelne még ha találok legelső commodore 1701-1702 monitort amit a JVC gyártott a commodore-nak.
1-2 éve láttam ilyet eladót fent a neten Magyarországon.

üdv.

0

Srobogo
Srobogo picture

Szia!

Ha minden kötél szakad akkor a külön erősítő is megoldás lehet. A biztonságos rögzítésről érdemes gondoskodni, a nagyfeszültségtől meg távol tartani!
Az egyik ismerősöm is gyűjti a Commodore cuccokat Neki javítgattam hasonló monitorokat...
Sok sikert a javításhoz!

Üdv! S.R.

0

synex
synex picture

Helló!

Köszönöm még egszer a segítségedet! Ha esetleg valami miatt megakadnák, akkor írnék neked.

üdv.
ZS.

0

Srobogo
Srobogo picture

Heló! NM! Nyugodtan, ha tudok segítek...

Üdv! S.R.

0

synex
synex picture

Helló!

Probléma megoldva :)

Először kiforrasztottam az IC 1-es lábát, hogy feszt mérjek. Bekapcsolás után megint lefüstölt a védő ellenállás. Ennek ellenére előtte és a dióda után meg volt a 15 volt fesz. Majd megmértem az ellenálást az 1es láb és a föld között. 5.7 kohm volt. Gondoltam ezek szerint vagy jó az ic vagy szakadt. Következő lépésben kicseréltem az általatok fontosnak tartott kondenzátorokat, és láss csodát az ellenállás épp maradt. Egy gyors mérés, és a 15 volt végre megjelent az 1-es láb előtt. Fogtam majd ezt vissza forrasztottam. Ismét próba. Épp maradt megint az ellenállás. Gyorsan rádugtam a telót a hang bemenetre és végre megszólalt :)
Elég jó hangerővel ahhoz képest, hogy nem is nagy hangszóró van benne. Ezek szerint akkor valamelyik kondi volt a bűnös. Tippem szerint talán a c826 lehetett, ami átereszthetett.
Mindenkinek még egyszer köszönöm a segítséget. Egyedül biztos nem jöttem volna erre rá. Amatőr szinten űzöm az elektronikát , nem szégyen profiktól tanácsot kérni, és tanulni.

0

synex
synex picture

Még annyi kérdésem lenne , hol tudnám állítani a vízszintes kép nyújtást és a függőleges kép pozíciót a monitoron belűl? Mert az előlapon van ugyan függőleges kép nyújtás és vízszintes kép pozíció állítási lehetőség, de ezekkel nem tudtam rendesen beállítani a képet.

0

zsugori
zsugori picture
***

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
Az is kondicsere lesz. Az eltérítőtekercs csatlakozója körül van jópár elektrolit kondenzátor, azokat is kellene cserélni.

Üdv: Jácint

0

Srobogo
Srobogo picture

Hali!

Csak megerősíteni tudom Jácint tanácsát! Először kondi csere az eltérítő fokozatban, és csak utána tekergetés... Korábban írtam, a tápot sem ártana ellenőrizni kondi és feszültségügyileg.

C308 100uF 35V
C318 470uF 35V
C324 220uF 25V
C325 100uF 63V

Táp primer

C825 10uF 160V
C806 2,2uF 160V

Üdv! S.R.

0

synex
synex picture

Sziasztok!

Köszönöm a tanácsot Jácintnak is.
Akkor ezeket a kondikat is cserélem.
Annyit elárulnátok nekem , ha meglesz a csere, akkor hol tudom szabályozni a vízszintes kép nyujtást, és a függőleges kép pozíciót. Mert ugyan ezek ellenkezőit tudom az előlapon szabályozni, de jó lenne a többit is belőni.

Üdv.Zs.

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia: A függöleges pozíció, a V-CENT (R359) potival állitható. A kép szélességét a +121V értéke biztosítaná - egyszerű állítási lehetőséget nem látok. A horizontális képméretre kihathat az E/W korrekció áramköre is (T301). Ellenőrizni a C324, C325 majd a velük kapcsolatos részeket is (csatolmány).
Üdv.: Feri.

File csatolás: 

0

synex
synex picture

Helló!

Nagyon szépen köszönöm segítségedet!
Megnézem majd ezeket kondi csere után,
amit csatolmányban feltüntettél.

Üdv.
Zsolt

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

Ellenőrizd a C827,C602, C604 kondenzátorokat. Ha jók a kondenzátorok akkor forraszd ki az IC601 1-es lábát és mérj feszültséget. Ha a feszültség megjelenik akkor az IC hibás. A védőellenállást cseréld vissza 1 W terhelhetőségüre.

0

synex
synex picture

Köszönöm nektek a gyors válaszokat! Megpróbálom amit írtatok nekem , majd beszámolok az eredményről.

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz synex!
Az az eredeti dióda valamitől, ugye tönkrement, és az új darabbal is csak annyit értél el, hogy egy IC tápfeszében lévő soros ellnállás elkezdett füstölni.
Szerintem mérj ennek tükrében ellenállást! (áramfelvételt) :-)
Üdv:
exGelkás

0

Sponsored links