You are here

HC DSO2100 PC oszcilloszkóp - a jel vizszintesen remeg (megoldva)

19 posts / 0 new
Last post
zsolt_becze
zsolt_becze picture

Üdv mindenkinek!

Vettem egyik kollégától egy, a fennti cimben megadott tipusú, pc oszcilloszkópot.
A készülék müködik, miután nagy nehezen sikerült feltelepitenem win xp alá (eredtileg win95-ösre készült).
Ám van vele egy kis gond: az ábrázolt jel nem stabil, van egy lassú vizszintes remegése. A belső tápban a kondikat ellenőriztem és jók (ESR).
Valahogyan az az érzésem, hogy ez nem programhiba, hanem a szkóp, szinkron áramkörének hibája, mert ha igy lenne, akkor nincs más mód, igy fogom használni, mert a javitás szóba sem jöhet kapcs. rajz nélkül, ugyanis ilyesmit nem találtam a neten.
Ha valakinek lenne véleménye vagy tapasztalata e témában, kérem segitsen.

Elöre is köszi.

Becze Zsolt.

Comments
Kari
Kari picture
*****

Hali Zsolt!
Kellene egy masik szkop, hogy a tapokat egy igen rövid földelesü meröfejjel (legjobb ha nem hosszabb 1-2cm-nel(!)) vegig nezd, hogy van-e valami spike (tüske) rajtuk,esetleg brumm fele...
Ha ez rendben lenne, akkor jönne a trigger aramkörben levö komparator_ha diszkret IC (s nem valami ügyfel IC on-chip megoldasa) lehet pl. TLV3501/02, ADCMP565, ill. az 565 valamely valtozata, de akar MAX xy tipus is; ha ezt meglelted, a referenciaja lehet beteg, ill a kimenete jitteres-rangatodzo- s akkor megfelelö IC/hidegitö elko/kondi csere, stb, de sztem lazan lehet SW hiba is... Gondolom itt/hasonlo oldalon jartal, s a frissitesek meglennenek? Asszem Protek HC2100-kènt is keresgelhetsz...
Kari

0

zsolt_becze
zsolt_becze picture

Hali Kari!

Köszi az információkat.
Megnéztem egy másik szkóppal és a tápok rendben vannak.
Volt benne egy gyári átalakitás: 1 smd ellenállás be volt epitve plusszba, egy másikkal összeforrasztva amelyik rövidre volt zárva. Megszüntettem a rövidzárat és a 2 smd közti forrasztást és az ábra stabil lett, de müködés közben, melegedés hatására elkezdett rángatódzni. Hűtősprayyel ráfújtam egy IC-re (HC4051) és ismét stabil lett jel. Elfelejtettem leirni, hogy a belső táp 3 stabkockából áll: 2 KA7805 és 1 KA7905. Ezek gyakorlatilag tűzforróan üzemelnek a tervezés végett. A külső tápból, a bemeneti fesz +-8 V kellene, hogy legyen, de a hálózat, meg a táptrafó szekunder tekercsének szórása miatt a fesz majdnem +-10V, amely, szerintem az IC-re jutó többlet teljesitmény felvétel oka. Az IC-ken a hűtőbordák kicsik - helyszűke miatt-, a készűlék doboza alig van ellátva szellőzőnyilásokkal, emiatt melegszik, tehát nem csoda ha az HC-s IC instabillá válik, hiszen a nyákon közvetlen a KA7905 radiátora mellett helyezkedik el. A készülék szétszedett állapotában is elkezd rángatodzni a jel, de valamivel később, mert ebben az esetben az IC jobban szellőzik, csak á nyákon keresztűl kap többlet hőt.
A követkekező megoldást látom: kicserélni a termikusan instabil IC-t (nem tudom mivel lehetne helyettesitni, mert itt Romániában a beszállitók nem forgalmazzák az eredetit) és azután vagy áttekerni a trafót, vagy a külső tápot autótrafóról járatni, mondjuk 190-200 voltról azért, hogy a bemenet fesz kisebb legyen, hogy a stabkockák ne üzemeljenk magas hőmérsékleten. Igy nem melegitik fölöslegesen a készüléket.

Üdv.

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Nekem is van egy ilyen készülékem.

Szeretném megkérdezni - ha már ilyen mélységben belemásztál -, hogy a bemeneti tápfeszültséget nem használja fel sehova máshova, csak a stabkockák bemenetére? Mert akkor építenék egy +/-5V-os külső tápot hozzá, és elfelejtem a nehéz trafót, meg a melegedést is, másrészt autóban is tudnám használni.

Gábor

0

zsolt_becze
zsolt_becze picture

Üdv.

Ahogy látom a tápfesz csak a stabkockákra megy, létrehozván a +- 5 voltot.

Zsolt.

0

PushyG
PushyG picture

Köszönöm, akkor ebben az irányban megyek tovább.
Gábor

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

A HC4051 ugyanaz, mint CD4051, sima CMOS logikai IC, jelen esetben 8 csatornás analóg multiplexer.
http://www.nxp.com/documents/data_sheet/74HC_HCT4051.pdf
http://www.ti.com/lit/ds/symlink/cd4051b.pdf
A külső táp tényleg jó ötlet lenne.

Üdv: Jácint

0

zsolt_becze
zsolt_becze picture

Szia!

Megrendeltem a logikai IC-t. Miután kicserélem, értesitek mindenkit az eredményről.

Üdv: Zsolt.

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Zsolt!
Sajna manapsag keves idöm van fent lenni, de a Kollegak megmondtak a kellö infot...
Kivancsian varnam en is a fejlemenyeket-eredmenyest!
Kari

0

zsolt_becze
zsolt_becze picture

Sziasztok!

Megkaptam az IC-t, kicseréltem, de a jelenség maradt. Tehát nem az IC a hunyó. A hűtőspray félrevezetett. Szkóppal megnéztem a jelet az IC bemenetén és aboszolút stabil időben, formája nem függ a melegedéstől. Ha spray-el ráfújok az IC-re vagy a környékén levő smd alkatrészekre az ábra remegése megszűnik.
Elnézést kel kérnem a kollégáktól, de igy picit pontositanom kell, éspedig:
- a készülék amikor hozzám került, akkor még tökéletesen müködött, persze akkor is melegedett. Máskülönben nem vásároltam volna meg. Ez 2010-ben történt. Azóta csak néhányszor használtam úgy kb. tavaly elöttig. Ezután kb. 2 évig a dobozban pihent, mostanáig, amikoris elővettem, hogy lássam müködik-e még. És sajnos, rá kellet jönnöm, hogy a műszer használaton kivül elromlott. Ezek után gondoltam az elkókra, de egy másik szkóppal nézve a feszeket: simák, tüskementesek. A +- 5 V időben mximálisan stabil még melegedés után is.
Labortápról megtáplátam, először -+8 volttal, majd -+7 volttal a hibajelenség maradt, csak sokkal később jelentkezett, a stabkockák langyosan müködtek.
Tehát egyelőre maradt a nagy kerdőjel.

Üdv. Zsolt

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Zsolt!
"Tehát nem az IC a hunyó." Az meg nem annyira biztos_
vagy garantaltan csak az egyes alkatreszeket hütötted a spay-el? Az analog mux utan valtozhatott a jeled DC-szintje is, vagy a kesleltetesi/atfutasi ideje is, avagy a nyàk valamely furatgalvanja is rakoncatlankodhat, de lehet valahol egy sunyi hajszalrepedeses SMD forrasztas is-gondolom ezeket nem vizsgaltad?
Kari

0

zsolt_becze
zsolt_becze picture

Szia!

Én a nyákra is gondoltam, vagy olyasvalamire ami a nyák felületén helyezkedik el, mint pl. az apró smd áramköri elemek: kondik és ellenállások. Hogy miért? Azért, mert ha ráfújok a sprayyel a táp minusz ágának a stabkockájára (ez közvetlenül az IC mellett helyezkedik el)és hidegre hűtöm a hiba eltűnik, tehát ugyanazt a hatást érem el mintha az IC -re fújnék. De kapcs. rajz nélkül, csak tapogatózom és nem szeretem ezt a vaktában való javitgatást. És a nagy alkatrész sűrűség miatt a hűtösprays eljárás nem tűnik nagyon pontosnak.

Üdv. Zsolt.

0

zsolt_becze
zsolt_becze picture

Üdv mindenkinek!

Az oszcilloszkópot végül sikerült megjavitani. Nem a 74HC4051-es volt a hibás, hanem az áramkörében levő két, C94 és C95-ös smd kondi (47nF) volt a hunyó. Nem találtam 47 nF-est, igy hát tettem helyette 100 nF-t. A készülék tökéletesen müködik, az ábra stabil.

Mégegyszer köszönöm midenkinek a segitséget.

Zsolt.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Zsolt!

Gratulálok a megoldáshoz! Azt megkérdezhetem, hová csatlakozott a két kondenzátor?

Üdv: Jácint

0

zsolt_becze
zsolt_becze picture

Szia Jaca!

Úgy emlékszem, hogy a 74HC4051-es 2-es és 4-es lábához csatlakozott a 2 kondi.Az egyik az A, a másik a B csatornáé.

Üdv. Zsolt.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: nincs hozzá csöved?

Bálint

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Szia!
Külső stab tápban nem gondolkodtál? Nem egy nagy durranás +/-5 voltot összeszedni!
(2X 220/USB táp...)

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a stabkockákat pasztázd újra, próbálj nagyobb hűtőbordát beletenni.
Ragaszthatsz egy "L" alakú hűtőfület az IC-re, ha 40 fok felett van.
Esetleg érdemes egy kis 12 V-os ventillátort kisebb feszültségre berakni.

Bálint

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Zsolt!

Légyszíves írd be a címbe a hibajelenséget is!

Üdv: Jácint

0

Sponsored links