You are here

Kis értékű ellenállások méréséhez milyen beszerezhető Thomson hidakat ajánlotok?

43 posts / 0 new
Last post
hegi
hegi picture

Thomson híd típusok

Sziasztok!

Kis értékű, 1 Ohm alatti sönt ellenállások pontos méréséhez szeretnék beszerezni egy Thomson hidat. Nem vagyok járatos ezekben a műszerekben, így a márkákban és típusszámokban sem. Ide szeretném összegyűjteni a különféle típusokat főbb paramétereivel, tapasztalatokkal, esetleg fényképpel és doksival, amikből aztán választani lehet a fellelhetőség függvényében. Nem tudom egyáltalán gyártanak e még manapság ilyen műszereket? Ha nem, akkor mivel mérnek hasonlóan kicsi ellenállásokat pontosan?

Példaképpen itt egy típus, amit én is ismerek, de alig beszerezhető:
Ganz XTH-1

Comments
mpisti
mpisti picture

Én ezt ajánlanám, szerintem jó áron kínálják: http://www.soselectronic.hu/?str=1746&utm_medium=email&utm_source=sosnew...

0

hegi
hegi picture

Ez a műszer nem alkalmas a feladatra, mert a kétvezetékes elve miatt a mérővezetékeket és a csatlakozásokat is beleméri, ami már összemérhető a mérendő ellenállással, és ez jelentős mérési hibát okoz.

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Ez a milliohmmérő cca.100 dolcsi az "ebay"-on...
Ez érdekes: http://www.electronics-diy.com/electronic_schematic.php?id=951
Üdv.: Uniman

0

hegi
hegi picture

Sziasztok!

Mindenkinek köszönöm az eddigi hasznos ötleteket!
Karinak külön köszönöm a díjazási javaslatát, viszont kívánom.

A cél elsősorban műszersöntök mérése. Eddig én is áramgenerátorról táplálva áram-, feszültségmérő és ohm törvény segítségével számoltam. A dolog működik, de szeretnék egy olyan műszert, ami ezt önmaga tudja. Magyarul mindenképpen szeretnék egy Thomson hidat.

0

Kari
Kari picture
*****

Hali Hegi!
" Eddig én is áramgenerátorról táplálva áram-, feszültségmérő és ohm törvény segítségével számoltam." Nem vilagos, hogy akkor mi is a gond!?
Asszem irta is volt valaki, de a lenyeg: jobb aramgeneratort epiteni, praktikusan pl. 1A-re(de ez pl csak 10mA-el dolgozik_meg ez is, söt temp-kompenzalt is!), s a feszültsegek direktben adjak az ellenallasod erteket. Mas kerdes, hogy mennyire stabil csatlakozasokat tudsz kesziteni/hasznalni, de ez a vasarolni kivant hidnal is gond lehet...
Ha milliohm, vagy kissebb ertekek fele törsz, mindenkeppen valtani kell a fesz polaritasat is, s közepertekeket venni, de a melegedes miatt is a pulzalt aramgeneratoros meres különben sem lenne hatranyos_ ekkor adodik a chopperes erösitö hasznalata, s akar mikro-Ohmokat is megcelozhatsz a sajat gyartmanyuddal is.
Kari

0

hegi
hegi picture

Szia!

Azt írod hogy:
"Ha milliohm, vagy kissebb ertekek fele törsz, mindenkeppen valtani kell a fesz polaritasat is, s közepertekeket venni..."

A polaritásváltásnak mi a célja, értelme? Arra gondolsz, hogy a műszerek esetleg nem egyformán mérnek a másik polaritással?

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Igen, arra.
A kontaktusok, ill. jelutak soran klf. femek talalkoznak egymassal _raadasul altalaban nem ügyel a tervezö a ket jelut szigoruan azonos kivitelezesere(furatgalvanok szamaban is!): itt mindeg fellep egy "pici" termo- ill. galvanelem _ezt csak polaritas valtassal allapithatod meg ill. ismerheted fel. Normalisan elegge elhanyagolhato a hatas, de ha pl . Milliohm vagy kissebb ertekeket mernel, es nem 1..10A-t hajtasz at a söntön_apropo asszem meg mindeg nem arultad el a merni kivant söntök gyakorlati nagysagait! _a reprodukalhatosag miatt ezzel szamolnod kell...
Kari

0

hegi
hegi picture

Szia!

Érdekes dolgot írtál. Jól gondolom ezek alapján, hogy ha van egy adott söntöm, akkor azzal nem célszerű olyan kis áramokat mérni, hogy rajta csak nagyon pici (µV-os) feszültségek essenek, mert akkor már esetleg összemérhető a rajta esett feszültséggel a termoelektromos vagy galvánelemként kialakuló feszültség? Attól most tekintsünk el, hogy µV-okat eleve nem egyszerű pontosan mérni. A gyakorlatban mekkora értékek között mozoghatnak ezek a galván- és termofeszültségek?

A nálam előforduló söntök nagyrészt 1...50 mOhm közöttiek.

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Hegi!
Vagy 6-7 eve olvasgattam ez ügyben az irodalmat_kb 10uOhm-os meröt kellett volna csinalnom_ talan a LT-tol nehai Jim Williams irasaiban volt erröl szo_alighanem Ap-notes-ban, de tulajdonkeppen meg 2 masik ceg aramkörei/irodalma lehet temaba vago-erdekes: AD es NationalSemi... A müszergyartok meg nem igen taglaljak a megoldasaik trükjeit, pedig pl. a Datron & Prema leirasai sem lennenek rosszak. A targyalt hibafeszek mikrovoltos nagysagrendüek, s erösen függenek a konkret helyzettöl...
A mai jobb "zero offset OP-Amp"-ok_ de leginkabb chopperes megoldasok_ elegge jol alkalmazhatok a mikrovoltos nagysagrendek DC ill. lock-in erösitesere is s jo az irodalma is, de vannak buktatok.
Jo lenne ha SzBalint lentebb összeallitott kerdeseire (is) harapofogos mütet nelkül hajlando lennel vegre valaszokat adni- enelkül csak a fecseges szaporodik, nehez az erdemit beirni...
Kari

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: a söntöket mindíg jusztírozni kell, de ezt már írtam.

Bálint

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Balint!
Tudom, olvastam volt; DE: valamiert kitalaltak a szabvanyositasukat is, mondjuk 100A eseten 60mV -vagy ami eppen, s akkor minek is lennenek (a merömühöz) jusztirozva _nomeg alacsony ellenallas ertekek azert nemcsak söntöknel merendök(!) -nehogyman forditva üljünk a lovon, dehat ez "csak" az en velemenyem. Persze ha nem szabvanyos feszre keszültek...
Kari

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: nem neked írtam.
Nem ismerjük a kezdeti feltételeket a mérési környezet kialakításához.

Úgymint:

Nem ismerjük a szükséges pontosságot.
Nem ismerjük a felhasználási helyet.
Nem ismerjük a mérendő/átfolyó áramot.
Nem ismerjük az áramkör feszültségviszonyait
Nem ismerjük a szükséges terhelhetőséget, esetleges idóbeli változását.
Mivel söntöt ír, (nem etalon ellenállást)igen nagy valószínűséggel mérőművel párhuzamosan van kötve.

A szükséges ismeretek hiánya miatt továbbiakban nem szólok hozzá.

Bálint

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szevasztok!
Ember tervez, áram dönt, ha leégett a műszersönt... :p
Csaba

0

racz.cs
racz.cs picture

Én is a 4 vezetékes mérési módszert javaslom. 2 vezetékkel az (állandó) árammal tápláljuk a mérendő ellenállást.Másik 2 vezetékkel a (digitális)feszültségmérőt csatlakoztatjuk a mérendő ellenállásra. (Majd az Ohm-törvény alapján kiszámítjuk az ellenállás értékét.)

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: nem értem, miért kell pontosan mérni.
A söntöt mindíg az adott műszerhez kell beállítani,(jusztírozni) az árammérő alapműszerek gyártáskori pontossága általában 5%-nál nagyobb szórású, ezt a sönttel együtt pontosítják.

Bálint

0

welding alt
welding alt picture

Szia Bálint !

"nem értem, miért kell pontosan mérni." Remélem e kérdést viccnek szántad.
"A söntöt mindíg az adott műszerhez kell beállítani,(jusztírozni)" Ez rendben. "az árammérő alapműszerek", na itt lehet vitázni. Árammérő alapműszer? ( Ezen elgondolkozok), de a kolléga a mai napig sem jelezte miért is szeretne egy precíz műszert.

Üdv! János

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: áramméréshez lágyvasas, vagy kis belső ellenállású alapműszert készítenek a gyártók.
Azért nem kell a söntöt pontosan mérni, mert úgyis állítani kell rajta, ha pontos műszert akarunk készíteni.

Bálint

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Bocsi, de szerintem az általad felsoroltak csak a direkt árammérésre vonatkoznak. A sönttel ellátott árammérők feszültséget mérnek és lehetőleg nagy belső ellenállásúak, hogy minél kevésbé terheljék be a mérendő kört. Szerintem.

Üdv! Kalex

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia. amit én tudok a dologról.
A Ganz Műszer Műveknél rendeltünk DA120 méretű alapműszert(anno)
Az első kérdésük az volt, feszültség vagy árammérésre kívánjuk használni.A választék: 50uA, 100uA, 500uA 1 és 2 mA végkitérésű volt
(a Deprez-műszer kitérése a rajta átfolyó árammal arányos)
Árammérésre a kis belső ellenállásút(2 mA) javasolták, mégpedig úgy, hogy a sönt és a belső ellenállás aránya 1:50-1:100 legyen, így a legjobb a műszer csillapítása. A sönt áramosztóként működik,

Bálint

0

Kari
Kari picture
*****

Sziasztok!
Ez is egy erdekes(?), vagy inkabb arogans? topik (lett)...
Megnyitasa utani kb. 1 oramulva valaszolt meg a kerdezö, de azota -lathatoan- ra sem füttyent, hogy ki mit ajanl-hord össze, pedig hat lehet köztük szamara is ertekes info, no az ilyem emböröket lehet dijazni_kerdes csak, hogy miben?

Kari

0

welding alt
welding alt picture

Szia Kari! Sziasztok!

E témából kilépek.

Üdv. mindenkinek!

welding alt

0

Kari
Kari picture
*****

Haho!
Esetleg külsö elemkent hasznaltak_ a vezetekezesek (kis)hibairol meg nem igen gondolkodtak...
Kari

0

welding alt
welding alt picture

Szia hegi!

Csatolok egy képet. Talán ehhez hasonlóakat szeretnél mérni?

Üdv! welding alt

File csatolás: 

0

LACI058
LACI058 picture

Sziasztok
Van egy Conrad electronic-nál vásárolt Milliohmmeter. Modulként vásárolt, eredeti hozzávalo dobozba beépitett.
230V/50Hz
19.99Ohm/1.999Ohm/199.9mOhm
0.1% +-1digit
Az akkori megrendelőszáma Best.nr.19 05 19
Ha komoly az érdeklődés, esetleg megválnék tőle, irj pm-et.
Űdv. Laci

0

welding alt
welding alt picture

Szia hegi!

Szeretném tudni, hogy mit akarsz: X értékű söntök sorozat gyártása, vagy néha egy-egy egyedi sönt készítése a cél. A kettő nem egyenértékű a beruházás szempontjából.

U.i. Bocsánat, de az első mondatodat most vettem alaposan górcső alá:"Kis értékű, 1 Ohm alatti sönt ellenállások pontos méréséhez szeretnék beszerezni egy Thomson hidat.
"
Mi a cél? Bontott söntök mérése?
Üdv!
welding alt

0

isoram
isoram picture

Üdv! Ezzel a gonddal én is összefutottam. A bevált megoldás: Tápegység áramgenerátoros állás.(1A-5A) sorosan egy GANZUNIV 1 vagy3, árammérőként (pontos digit is jó, de vigyázat a fapados digitmultik pontatlan árammérők a nagyobb tartományban.7,5 digites Schlumberger multival ellenőriztem őket(kb 15db-ot), nagyon pontatlanok akár 10% islehet, nagy a szórás a 10-20A-es tartományban.), majd egy pontos digit multi az ellenállás kapcsain. Ennél pontosabb egy régi hidas mérőműszer nem lehet. Ez a relatív legolcsóbb, mert az alapműszerekkel általában minden műhely rendelkezik, amelyiknek ilyen mérésre szüksége van. A mérőzsinór min. 2,5mm2-es(hangfal vezeték) egyedi gyártású rövid, erős krokival vagy csavarosan. Mivel a mindenkori áramfolyást méred,mindegy mit mutat az árammérő, hiszen az Ohm törvény alapján számolsz, ráadásul a melegedési változást is ellenőrizheted! Persze ez csak egy a megoldások számtalan változatok közül.

0

SzG
SzG picture

Én is az úgynevezett 4 vezetékes mérést javaslom. Ez annyiból áll, hogy áthajtasz a söntön 40-50 esetleg 100A-t, természetesen ha bírja. Feszültségmérővel pedig méred a rajta eső feszültséget.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"Ennél pontosabb egy régi hidas mérőműszer nem lehet."
Erről azért más a véleményem.

Az átlag DMM 0,5-1% körüli pontossággal és általában 2 digit hibával mér.
Persze lehet kapni pontosabbat is. Épp láttam 3-at is alig 800-1000 CHF-ért. Szaladok is megvenni.

Üdv! Kalex

File csatolás: 

0

isoram
isoram picture

Szia! Az általad ismertetett műszer, gyárilag 1-2%-os. szóval miért jobb, mint amit én ajánlottam? Mikori gyártmány? Ha beszerezhető, a példány hiteles? A hitelesítés költsége?( Mondjuk ez elvetendő! Amatőr körökben kifizethetetlen-)
Szóval általában mi ami a legkevesebb? A pénz az! Én ennek a szellemében írtam! (A 300.000,-Ft-os műszerért én is sorba állok, le ne maradjak. Kettőt is veszek, hogy a sörtől bandzsítok akkor is két szemmel lássam mit mérek. Hi-Hi)

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia Kalex: ezek elvileg pontosak, kérdés, mennyit rágott rajtuk az idők vasfoga.
A másik kérdés, milyen méréstartományban milyen pontosság szükséges a kérdezőnek.
Harmadik kérdés: üzem közben melegszik-e a sönt.

Bálint

0

Udvaros
Udvaros picture

Sziasztok !!
Megpróbálnám ezt a műszert is.

http://www.radiomuseum.org/r/eraw_kelvin_bridgemostek_kelw.html

Udvaros

0

Kalex
Kalex picture
*****

Sziasztok!

A bemutatott kapcsolások alkalmasak kb. 0,01R értékig. Ez alatt a kijelző digit hibája összemérhető az ellenállás értékkel. Emiatt az ennél kisebb értékű ellenállásokat érdemes nagyobb árammal mérni, amihez az LM317 természetesen nem elegendő. Nem véletlen, hogy a gyári Thomson hidak 2A-es mérőárammal mérnek. (100mA<<2A)

Üdv! Kalex

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ha nagy pontosság kell, a célműszer mindig egy nagyságrenddel nagyobb pontoságú kell legyen.
Ha nem megoldható, akkor más mérési metódust kell választani.
Régi műszert ellenőrizni kell, mert az idő vasfoga dolgozik.

Bálint

0

BlackForce
BlackForce picture

Itt van még egy egyszerű műszer
http://users.tpg.com.au/pschamb/lom.html
vagy ez

0

morgo
morgo picture

Szia!
Én is ezt a módszert használom, egyszerű és nagyszerű. Működhet DVM előtétként, vagy összedobsz egy mV mérőt.
mOhm mérő

0

TAKLACO
TAKLACO picture

HELLO !
Ilyen ruszki matuzsálem is megfelelne neked:

http://www.elexbrno.cz/detail.php?proId=443&secId=116

UDV.:LACI

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szevasz!
Megoldás lehet egy LCM3 ESR mérő.
http://econ.5mp.eu/web.php?a=econ&o=0tSr7r2BOe
Egy 1mohm-0,5ohm között is mér, 1mohm felbontással.
Meg sok minden mást is tud.
Csaba

0

hegi
hegi picture

LCM3 műszerem van, de erre a feladatra alkalmatlan, mert saccolni ugyan jó, de pontos mérésre nem, mert a kontaktusok átmeneti ellenállásai összemérhetőek a mérendő ellenállással. Ezért mindenképpen 4 vezetékes elvű műszerben gondolkodom. Jelenleg amper és voltmérő segítségével számolom ki az ellenállás értéket.

0

peterpan
peterpan picture

Szia!
http://tech-thing.org/half-ohm-milliohm-adapter/
5ropi ha megveszed, de meg is lehet csinálni.
Üdv.: PP

0

Kaszi28
Kaszi28 picture

Hello!

Az LCM3 nem rossz, de azért erre tényleg nem jó.

Nem tudom mennyi ilyen feladat van, ha nem gyakran kell, akkor lehet érdemes alternatív megoldásban gondolkodni.
Meg ugye attól függ milyen műszerek állnak rendelkezésre most.

Én pl. egy nagyobb áramú táppal áramenerátoros üzemmódban 2 db asztali multiméterrel oldottam meg, amikor kellett.

Üdv!

Kaszi

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Itt árulnak újat link, de szerintem ehhez nem lesz kedved!

Üdv! Kalex

0

hegi
hegi picture

Köszi a linket, de ha ezek ilyen drágák újonnan, akkor bőven jók nekem a régebbi Ganz XTH korabeli konstrukciók is.

0

Sponsored links