You are here

meg egy amator elko-kerdes

30 posts / 0 new
Last post
r3d
r3d picture

[35V / 220uF] kondenzator helyere berakhato-e egy [50V / 220uF] ?

Ha egy altalanos valaszt kaphatnek az elkok helyettesitesevel / felcserelhetosegevel kapcsolatban, akkor nem kene tobbet hulye kerdeseket feltennem (legalabbis az elkokkal kapcsolatban hehh).

Meg egy altalanos kerdes: Uj vagyok itt, szal nem tudom, mennyire utaljatok az amatoroket? Remelem nem nagyon, mert sokat tanulok itt ugy is, hogy csak olvasok, de persze ha kerdezhetek is, akkor meg gyorsabban.

Comments
Oszi11
Oszi11 picture

Sziasztok,

City217 megválaszolta a kérdést, "Igen, ha belefér!".
Az elkó élettartama, igenis nőni fog ha nagyobb feszültségű elkóra cserélik ki. Ugyanis, ha megnézzük mitől csökken az élettartam a katalógus, azt mondja, hogy ne lépjük túl a megengedett üzemi hőmérsékletet, a megengedett áramhullámosságot (Ripple Current), és a megengedett üzemi feszültséget (Working Voltage), és itt az áramhullámosságon van a hangsúly.

Az áramhullámossággal az a baj, hogy nem egy egzakt érték hanem hőfüggő, frekvenciafüggő ill. függ a kondenzátor üzemi feszültségétől. A határértéket a megadott táblázatból lehet kinézni, ill. szorzó értékek alkalmazásával lehet meghatározni.

Pl. 220u/35V-os 105 Celsius fokon a megengedett áram hullámosság 120Hz-en 300mA, 10kHz-en 65 Celsius fokon 300mA*1,25*1,75=656mA, ugyanez az 50V-os elkónál 350mA illetve 350*1,25*1,75=766mA.
Mint a példa mutatja, elég rugalmas a határérték és a nagyobb üzemi feszültségűnél nagyobb az érték. Ez az elkó egyébként egy általánosan alkalmazott olcsó típus, és ezért relatíve elég alacsony a megengedett hullámosság. (Pl. egy dualcore proci 65W-ot fogyaszt ~1,2V-on 54A egyenáram, ha megengedünk 10% hullámosságot, hogy ne kelljen nagy kapacitás 5,4A a hullámosság) Érdekes lehet a veszteségi tényező (dissipation factor), ami a szivárgási áram és az esr érték következménye. Kis kapacitásértékeknél és kis üzemi feszültségeken nagyobb az ESR érték, nagy kapacitásoknál és nagyobb üzemi feszültségeken nagyobb a szivárgási áram.
A nagyobb tényező nagyobb veszteségre utal, így adott esetben a nagyobb feszültségű kondenzátor választása kisebb veszteséget is jelenthet, ami kisebb melegedés és hosszabb élettartam. A nagyobb feszültségű kondenzátor általában nagyobb méretű és tömegű is ami szintén kisebb mértékű melegedést jelent.

Üdv,
Oszi

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv:ez az, amit a fogyasztói termék tervező társadalomban nem vesznek figyelembe.
Az elkók világát részletesen tanulmányozva megérthető az, amihez hosszú évek tapasztalata vagy műszertervezési gyakorlat kell.

Bálint

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

az a baj, hogy a tervezők, de még inkább a gyártók nem nagyon veszik kezük, egy egy passzív alkatrész adatlapját. A kondinak meg legyen a kapacitása meg a feszültségtűrése és kész, ja meg occó legyen. Pedig az alkatrészgyártók legalább 6-7 családot gyártanak, ki lehetne választani az optimálisat, és az a minimális többlet költséget visszajönne a jó hírnévben és az e miatti több vásárlóban!

Üdv,
Oszi

0

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Méghony nincs komoly tervezői munka a mai gyártmányok mögött? Szerintem hihetetlen szaktudás szükséges ahhoz, hogy úgy megtervezzenek egy készüléket, hogy a garancia lejárta után egy hónappal biztosan tönkremenjen, és csak a kivitelezési hiba miatt érhetik meg egyes gépek a garanciaidő kétszeresét...

Üdv: Jácint

0

dav53
dav53 picture
*****

Sziasztok.

Jaca, délután javítottam egy Orion DVDR-9000-est.
A táprészben egy darab 2200uF 16V elkó 85 fokos volt, a többi 105-ös. A szervízből (nem kérdeztem honnan) hozták, ahol 15 ezresről beszéltek: reménye a tulajnak már csak bennem volt...
Amennyiben véletlenül ide is "normális" kondit tettek volna, ez a hiba sem jött volna össze. (Ez helyett viszont bármi más.)
Ennyit a valóban gondos tervezésről.

Dávid.

0

Oszi11
Oszi11 picture

Sziasztok,

ácsi, én nem a kínai mérnökökről beszéltem. Le a kalappal előttük! :bow: Azok akik úgy tudnak valamit lemásolni, hogy jobb mint az eredeti 5-öd áron. Ihol ni egy példa: http://www.ec21.com/product-details/MINI-N97-Wifi-Phone-with--4250389.html

NOKIA N97 MINI kínai másolata nagyjából azonos az eredetivel (kisebb kamera és kijelző) viszont dual-SIM-es azaz Egyszerre két SIM-kártya lehet benne a két különböző szolgáltató + beépített analóg TV vevő is van benne. Ja és az ára úgy 110$ körül mozog.

Az eredeti http://mobilarena.hu/teszt/nokia_n97_mini_a_kisebb_jobb/bevezeto.html és az ára úgy 100 000 Jó Magyar Forint körül mozog.

Üdv,
Oszi

0

Lui
Lui picture

Talán el se hiszed, mennyire így van: nemrég például meg kellett szakértenem az egyik PRC-gyártmányú biztonságtechnikai kütyü-szériát, mert nem sokkal a garidő lejárta után tömegesen haltak meg és hozták a műhelybe. Ennek minden példányában a stabi szándékosan a hűtőlemezből kinyomott helyező bütyökre volt rászorítva. Ez persze nem látszott, mert jó vastagon megkenték szilikon(szerű) pasztával. Az analóg 5V-os stabi pedig szintén "genetikai hibás" volt: 50 fok felett MHz-eken begerjedt, és elemelte a kimenőfeszt.
Írtam levelet a ferdeszeműeknek. Eleinte értetlenkedtek, és nem megfelelő telepítésre, túlfeszültségre, a hozzá-nem-értésünkre meg a garidő lejártára hivatkozva nem vállalták a jótállást. Utána elküldtem egy hivatalos szakvéleményt, mérési jegyzőkönyvvel és egy kis utalással arra, hogy ezt esetleg a forgalmazókal is megosztom.
Erre kaptam egy más nevű "manager"-től egy szűkszavú és teljesen korrekt választ, és cserélték a teljes szériát; a csere-darabokkal semmi gond nincs, és érdekes módon a stabi még a hűtőlemezről leemelve, 100 fok felett sem gerjedős, hanem simán leold...

0

r3d
r3d picture

:))))

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia Jaca!

:hmmm: :yes: :rohog: (Írni már nem is kell semmit!)

Üdv: Laci

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Na ez mar nekem is magas volt :taps:

Udv: Denes Istvan
alias Istvan-lab

0

Lui
Lui picture

Sziasztok!

Nem szeretném, ha okoskodásnak éreznétek amit írok, de a MINDIG helyett én inkább azt írnám: MINDIG, ha nem szigorúan ESR-re méretezett tranziensáram-igénybevételű (pl. kapcsolótáp) alkalmazásról van szó.
Az elkókat ugyanis a "termikus" igénybevétel általában közvetetten éri: a nagy ESR miatti disszipációs veszteség és a meredek, a kondi által elviselhetőnél nagyobb töltő-kisütő áramok okozta irreverzibilis vegyi folyamatok idéznek elő egy megfutás-szerű, önmagát rontó esemény-sort, aminek a vége az elkó púposodása, vagyis szétesése és kiszáradása. Ilyen helyeken szinte sohasem a túlfeszültség indítja el a tönkremenetelt.

Amúgy nézz meg egy elkó-katalógust: a kétszeres üzemi feszültség egy adott családon belül kb. kétszeres ESR-t is jelent.

(mellesleg a legalább 100 órája a névleges feszültségén üzemelő alu-elkó automatikusan felformázza nagát, és onnantól tartósan elvisel akár 20%-kal nagyobbat is; értelemszerűen a kapacitása kb. ugyanannyival csökken.)

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia

A valasz a kerdesedre: IGEN !
Azert mert nagyobb feszultsegut kissebb helyett barmikor berakhatunk, ha fizikailag elfer a regi helyett.
Altalaban a nagyobb fesz. elkok meretben is nagyobbak, kivetel ha 15 eves keszuleket javitsz es azota egy kis technikai ujitas is tortent az elkok feszultsegtureseben.
Szoval, MINDIG betehetsz nagyobb fesz. elkot a regebbi kissebb helyett. SOT ! En elovigyazatossagbol is igy szoktam eljarni, pl a 10V-os PC kondik helyett mindig 16V-osokat teszek, vagy tapnal a 400V-os helyett 450V-ost es igy tovabb.

Remelem ertheto voltam :D

Udv: Denes Istvan
alias Istvan-lab

0

Jibaro
Jibaro picture

Sziasztok!

Más eddig nem hozta szóba, ezért én is csak félve teszem, de
mintha azt olvastam volna valahol, hogy feszültségben felfelé
sem szabad nagyon elrugaszkodni. Nagyságrenden belül persze
nincs probléma, de ha az elkót tartósan a gyári névleges fesz
kis töredékén járatják (pl. 160 V-os elkót 1-2 volton), akkor
ugyanúgy leépülhet benne az oxidréteg, mintha a polcon állna.
Ettől persze továbbra is ki fogja bírni azt az 1-2 voltot, de
ha ezután ráadják a névleges feszültségét, akkor átüthet.

Ha komplett hülyeséget írtam, akkor elnézést -- de szóljatok,
hogy ezután ne terjesszem. :-)

Jibaro

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia Jibaro,

Abban igazad van, hogy nem jó az elkót kis feszültségen járatni valóban könnyebben válnak zárlatossá, de az a lényeg, hogy a kondenzátorra kapcsolt egyenfeszültség kellően nagy legyen ahhoz, hogy a jel váltakozó komponense ne tudja negatívan előfeszíteni a kondenzátort.

Magyarázat:
Fekete :tengelyek feszültség az idő függvényében
Piros : Egyenáramú összetevő
Kék : Váltakozó komponens

Üdv,
Oszi

File csatolás: 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv :
a szokás az,hogy egy lépcsővel nagyobb feszültségű és 105 C fokos kondikra illik cserélni,temészetesen,ha elfér.
Pl: 10>16 V, 16>25V, 25>40V, stb.
Bálint

0

r3d
r3d picture

Tokeletesen, koszonom. Mivel mar a masodik tap hal meg a TV-ben (LCD) adodik a kerdes, hogy ha nagyobb feszultseg-turesu elkokat rakok be, akkor esetleg tovabb birja? Lehet, hogy sporolasbol raktak bele a kisebbeket?

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Megsugom neked hogy nem a kondik miatt halnak meg a tapok, hanem a termikus alulmeretezettsegtol. Ha szeretnel valami erdembelit csinalni, noveld a hutobordakat, esetleg hasznalj kicsi ventilatort (a 12V-os valtozat 5-rol egyaltalan ne zajos).

Udv: Denes Istvan
alias Istvan-lab

0

r3d
r3d picture

De ha a kondik halnak meg a melegtol, akkor a hutobrda-noveles nem segit, kulonben sem jarhato helyhiany miatt. A ventilatoron viszont elgondolkodok, mondjuk egy-ket regi VGA huto venti megtenne szted?

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Nezd, sajnos tudom mit beszelek, mert ilyen alulmeretezett szarsagokat gyartok en is !
Probald novelni a hutest, csak ennyit mondok !
Ha 105C kondikat hasznalsz azoknak nem annyira szamit a homerseklet,
de a tranzisztorokat es IC-ket kioregiti.
A VGA ventiket ha +5V-ra kapcsolod nem csinalnak szinte semmi zajt !

Lui-nak pedig az ESR-es megjegyzesere valaszkent irom, hogy a tapok kifelyezetten imadjak ha a 350-400V-os kondikat 450V-osra cserelem bennuk, ESR ide vagy oda, kb 1/2-szer tovabb birjak es meg senki sem jott visza hogy tonkrement a TV-jeben az altalam cserelt kondi, amugy kissebb kondikra is ervenyes, nekem bevalt modszer a +25%-al megnovelt feszultsegu kondik berakasa, ugyanis masik koztudott dolog, hogy a kocsog tervezok es a meg kocsogebb gyartok a legminimalisabb aru alkatreszt igyekszenek betenni az altalunk megvasarolt keszulekekbe !
Szabad vajon egy +5V os feszultsegre 6.3V-os kondit tenni ? A katalogusadatok szerint, persze, de sajnos en azt vallom amit annakidejen tanultam es a tapasztalat is ezt bizonyitja, hogy bizony nem luxus a 2x nagyobb fesz kondik foleg kisfeszultsegen. Nem mindegy hogy 2 ev alatt szarad ki mire lejar a gari vagy 10 Ev mulva, ahogy az a regi Siemens, Philips, Nokia, JVC es meg sorolhatnam keszulekekben volt, hogy 8-10 evig bele sem kellett nyuljal... Ma meg egy LCD tap csorogere szarad 3 ev alat ! Akkor is SMPS tapok voltak a TV-kben.
Bocsi ha hoszu voltam !

Udv: Denes Istvan
alias Istvan-lab

0

Lui
Lui picture

Teljesen egyetértek veled a méretezési szempontokat illetően: egy kommersz készülékben is illik betervezni/betartani a 2x-es feszültségtartalékot az elkóknál, és ezt az általad is említett "köcsög gyártók" nem teszik meg. Pl. a profi gyártóknál manapság is 3.3V-ra 6.3, 5V-ra 10, 12V-ra 25V-os kondit használnak, a primer-körbe pedig 400V alá soha nem mennek. Tehát ez tényleg nem luxus, hanem követelmény. Én is így tanultam annak idején. A mi csodálatos "fogyasztói társadalmunk" alapeszméjével azonban nem fér össze.
Mostani munkakörömben többek között még gar. időn belül és a gyártói RMA-s cserét követően is széria-szerűen táphibával visszajövő, állandó üzemű biztonságtechnikai cuccok mod-jának kidolgozásával foglalkozok. A "szériák" alatt ugyanis 1000-es darabszámok értendők, vagyis kb. kétévenként a cégnek több ezer, egyébként úgy 10 évig üzemeltethető darabot (kamerát-médiaillesztőt-miegymást) kellene kukába vágni és a folyamatos üzemvitel biztosítása miatt az ügyfél részére vadiújra cserélni. Gyakorlatilag már csak kapcsolótáppal készülnek ezek az eszközök.
Kondi-ügyben két dologra figyelek: kisfesz. oldalon a kondi disszipációját jórészt az ESR és a töltő-kisütő átlagáram négyzetének szorzata, nagyfesz (primer) oldalon pedig a szivárgó áram és üzemi fesz. szorzata plusz az effektív búgófesz. és a dielektromos veszteségi áram szorzata. Tehát primer oldalon a hangsúlyt lehetőség szerint a nagyobb feszültségű (kisebb szivárgóáram) és nagyobb kapacitású (kisebb brumm) "low leakage-long life", szekunderben pedig a nagyobb kapacitású "low ESR-long life" típus választására teszem. Az már csak természetes, hogy a legalacsonyabb minőségi szintet nálam a Yageo jelenti. A cégnél az első modokat több mint 5 éve dolgoztam ki, és az átalakított kütyükből azóta kondi miatti táphibával még egy sem (!) jött vissza. Így azóta a cégem például alig tud "occó álkamerát" adni a riasztó-szerelőknek... :)
Amúgy érdemes megnézned a csatolmányban, hogy az egyik, általam favorizált gyártó mennyivel árnyaltabban definiálja - mondjuk - az alu-elkóinak élettartamát. Én inkább ennek hiszek és ennek alapján dolgozok, nem csupán a "cseréld nagyobb feszültségűre, az biztos jobb lesz" ökölszabály szerint.

Node a vallás szent dolog. Fenti sorok az én vallásomat tükrözik, a másokét pedig tiszteletben tartom.

File csatolás: 

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Orulok, hogy ennyire erteszhoza !
Gratula !
En nem mentem le a szamok vilagaba meg eddig.
Ezek az ESR dolgok is kicsit furcsak...
Valljuk be regebben nem kellett odafigyelni az ilyesmire.
Azert tok jo, hogy azt hittem, hogy az LCD TV-k megjelenesevel
nem lesz majd melom, errefel kiderul, hogy meg tobb lesz mint eddig volt,
mert ezek nem birjak ki csak 3-4 evet :rohog: :rohog: :rohog:

Udv: Denes Istvan
alias Istvan-lab

0

Lui
Lui picture

Kevesebb?? Ugyan már! Ezek a nyavalyások még egy hidegkatódos fénycsövet se tudnak tisztességesen bekötni: az ionvándorlás és az ózon lezabálja róluk a kivezetést 4 éven belül. Mikor láttál Te például CRT-ről lerohadó 25kV-os csatit? A sorkimenők, képcsövek és egyéb hagyományos CRT-s áramkörök , tápok is legalább 6-8 évet teljesítenek ugyanolyan üzemeltetési feltételek mellett.
Az pedig, hogy értek-e... mindenesetre a kapcsolótápok szinte egyeduralkodóvá válásával keményen bejött a képbe az addig megmagyarázhatatlan, elkó-okozta táphibák tömkelege. Amikor a szakmát tanultam, a "híradástechnikában" szinte az egyetlen aránylag nagyáramú impulzus-áramkör a TV-k és monitorok H/V fokozata volt. Most oedig szinte már csak az van; és a néhány volton repkedő 40-50 amperek. Emiatt szinte teljesen újra kellett (kell) tanuljam az ide vonatkozó alkatrész-technológiákat, méretezési filozófiát, konstrukciós elveket - szinte az alapokig.
De a világ szebbik felén is így vannak ezzel: érdemes belenézni a nagyobb, kapcsolóüzemű táphoz való cuccokat gyártó cégek (ONSEMI, ST...) tanulmányainak és szimpóziumainak anyagaiba, tervezési segédleteibe.

0

Tranzix
Tranzix picture

Ezért van nekem még hagyományos monitorom, inkább fogyasszon kicsit többet, mint turkálni kelljen benne! Ráadásul nem is látnám közben az ElektroTanya -t!
;)
Üdv! Tranzix

0

r3d
r3d picture

Na, vmi ilyesmire gondoltam. SzBálint, Buhera01 -> koszi!

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: ha elfér,igen.
alacsonyabb üzemi feszültségű helyett nagyobbat lehet.
A kapacitásérték általában tartandó.

Bálint

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia!

Nagyobb feszültségre készült elkót beépíthetsz csak kisebbet nem, mert az nagyot pukkan! :p
(Persze azért ne tegyél be 35V-os helyett 400 V-osat!) :oke:

Üdv: Laci

0

city217
city217 picture

Sziasztok!
Kalex keresnek hihi. :oke: :rohog:
:beer:

Üdv!
Igen berakhatod ha befér. :)

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia city!
:yes: :yes: :yes: :taps2: :rohog:
Üdv Tibi.

0

r3d
r3d picture

A valaszt koszi, a masik resz gondolom cinkeles volt, de aze' azt is koszi. Cinkeljetek csak amig valaszoltok :)

0

Sponsored links