You are here

TERTA (Telefongyár) TYP 422 táp elektrolit kondenzátor bekötése [Megoldva]

12 posts / 0 new
Last post
Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Lenne egy nagy kérdésem, egy TERTA 422 van az asztalomon, és ki szeretném benne cserélni az elektrolit kondenzátort, ami egy TESLA TC517 50/50M 50+50uF 250/275V-os darab. A problémám csak az, hogy a fém háza szigetelt, de csak két kivezetése van, az egyik piros pöttyel, a rajzon viszont 3 lábbal van bekötve. Tegyek bele két 47uF-ost, de akkor hová kössem a közöst, vagy elég csak egy 100uF? Esetleg ez sorbakötött két elkóról szól, ami igy polarításfüggetlen?

Üdv: Jácint

File attachment: 
Comments
Öreg Tom
Öreg Tom picture

Üdv!
Én még olyan emberrel nem találkoztam aki mindent tud!
De olyannal igen , aki mindig -mindent megtudott magyarázni.
Öreg Tom

0

city217
city217 picture

Szia.
A test a ház, nem volt alatta egy forrfül? A piros pöttyöt a 190V felé kösd.
Üdv.

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Szia!
Az alatt a rögzítő csavar alatt kellene egy nagy forrfüles alátétnek lennie! (Esetleg az elkó seggin nincs forrfül?) Az az elkó fémházához szorul és az a negatív pont. Azért van a sassitól szigetelve, hogy ne legyen földhurok. Közös földelési ponthoz kell lekötni.

A leírásodból kitűnik, hogy nem sok régi dolgot javítottál. Ami nem baj, de a rajtolvasásoddal is van probléma! Az már viszont baj!
Ott a rajzon az elkó negatív kivezetése biza le van téve testre. Te ebből hogyan sakkoztad ki a szembekötött elkó verziót???
És miként akarod az egy darab 100 mikróst két helyre bekötni? Az ott kettő áramköri helyen van kettő elkó. Csak egy fémházban.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Gépklinika!

A rajzolvasásommal semmi baj, aszerint én is a két 47uF-ot tettem volna be, de mint írtad, nem javítottam még ilyen régi készüléket, és az abban látottak alapján valóban értetlenül álltam a dolog előtt. A szembekötött elkó pedig onnan jött, hogy volt egy kósza gondolatom, hogy az a földelési pont az elko házára utal, és nem a készülék testjére, viszont akkor meg nem értettem végképp. Most már így világos minden, köszönöm!

Üdv: Jácint

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Szívesen!
Mivel keveset javítottál ilyen gépet, tudatosítsd magadban, hogy ezek biza bármikor agyoncsaphatnak! Nem vicc a több száz voltos anódfeszültség akár 100 mikros kondival szűrve! Az rossz esetben azonnal megöl!
Tehát csak körültekintően, és mindig egy kézzel matass benne!

Sok sikert!

0

Kari
Kari picture
*****

Hajjaj!
"volt egy kósza gondolatom, hogy az a földelési pont az elko házára utal, és nem a készülék testjére..." Akkor a lila karikazasod körüli tovabbi 6 földelesi pont mire kellene, hogy utaljon?_ a kepen kivüliekröl nem is beszelve.
Jokat!
Kari

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Kari!

Ha olyan biztos lettem volna a hülyeségemben, akkor megvalósítottam volna, de jobbnak láttam kérdezni. :D

Üdv: Jácint

0

Kari
Kari picture
*****

Jaca-örülök neki!
Bar vannak itt akik man parszor engem is le hülyeztek, de hasonlo, bizonytalansagi, esetben en is inkabb kerdezek_elvegre ezert (is) lenne a Tanya kitalalva.
Kari

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Jaca!
Ezeknel a gepeknel, mint a rajzod is mutatja; a közös (negativ) polus a sasszira valo. Elkodat man nyilvanvaloan valamikor lecsereltek, gondolom nincs az anya alatt egy rejtözködö 3. kontaktus, en csak kettö(s) elkot tennek bele, mert a kimenötrafo szürö hatasa ugy jobban ervenyesülhet...
Kari

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Kari!

Az lehet, mert nem tűnt gyárinak a forrasztása. Azt látom, hogy az egyik ág az egyenirányító "diódáról" jön, a másik ág viszont a kimenőtrafón keresztül kapja meg a feszültséget?

Üdv: Jácint

0

Kari
Kari picture
*****

Hali!
Nem egeszen igy mondanam, bar igaz; a katodrol mgy ugyi a plusz (talan240V) a trafo közepere, mint az LC-szüröre. Innet egyreszt a vegfok kap szuflat, ill. a többi fokozat a masik agon/szalon...
Erdekes az öreg elkod az egyetlen piros pöttyevel(hacsak nem oda tettek pl. a nagyobb feszültsegü egyeniranitorol jövö vezeteket(?), de asszem ha szetszedned: talalhatnal benne egy szakadast az aluhaz es a közös fegyverzet között.
Kari

0

Sponsored links