You are here

Dízel füstölésmérő javítás, elakadtam MMG-AM DFM-2

14 posts / 0 new
Last post
VrubenX
VrubenX picture

Sziasztok!
Régebben hozzám került ez a szerkezet sajnos hibásan és szétszedve..
Most gondoltam neki állok de információ hiányában elakadtam.

Amire eddig jutottam: Táp részében kondikat kicseréltem nulla kapacitásúak voltak így a műveleti erősítők tápjai sem voltak rendben most egyformán -10.4 0 +10.4V valószínűleg ez a gyári.
A panel szinte javíthatatlan egyből lejönnek a forrszemek.. :(
Az érzékelőben van egy FIGARO 812 gáz érzékelő és egy szerintem mikrofon kapszula csak nem tudom miért mi a szerepe.
A piros és kék vezetéken 20.8V a feszültség, első gondolatom az volt hogy akkor ez megy a szonda + - jelzéséhez de a szonda adatlapja max 5V-ot ír fűtésnek márpedig a + - közvetlen kapcsolatban van a FIGARO fűtésével 2,5 láb

Ami még furcsa hogy folyamatos végkitérésben van a műszer ha testre kötöm a bemenetnek vélt szálakat akkor is.
Műveleti erősítők méréseim szerint jónak tűntek.
Kapcsolási rajzot sehol nem találtam de még csak működési leírást sem a műszerről.Tehát már az is segítség lenne ha valaki tudna pár dolgot mondani róla. Szén monoxid, dioxid vagy az oxigén jelenlétét méri?
Csatoltam pár képet róla.

Bármilyen segítség jól jöhet.
Előre is köszönöm!
Üdv:

Comments
Edmundson
Edmundson picture
*

Szia,

Sajnos nem tudom, hogyan működik csak ötletelhetek. A füstszonda nem füst mennyiséget, csak arányt mér. Abból viszont nem derül ki a kibocsátott füst mennyisége. Arra gondolok, hogy a mikrofon az ütemeket "hallja" és a mért füst arányt és a mikrofon felerősített jelét (frekvenciáját) kombinálják valahogyan.

Sajnos a fotó túl homályos és nem látni íz IC-k típusát. Én a műszer felől haladnék visszafelé. Vélhetően az ellenállás és a fóliakondi nem romlik el, sokkal valószínűbb az IC hiba, pláne, ha korábban táphiba is volt. IC cserénél vágd el a toknál tőben a lábakat és egyesével húzd ki, hátha megússza a panel. Ha nem akár az újat forraszd rá a levágott lábakra. Tudom, hogy ez gányolás, de még mindig jobb mint a panelt "drótozni".

Üdv.

0

VrubenX
VrubenX picture

Szia!
Egy kivételével mind ua741 dip14 az az egy is müv erősítő ha jól emlékszem ua738
nem egy nagy tétel..csak nem volt itthon. De többiek válaszából valószínűnek tartom hogy a szonda része nem ehhez való.
Üdv.

0

VrubenX
VrubenX picture

Sziasztok!
Igen én is így tudtam hogy fényelnyelés alapján mérnek füstölést.
Az adatlapja is megvan a Figaronak és az valóban gáz szenzor. Viszont régebben volt fent egy másik hirdetés már nyomát sem találom ott ugyan ilyen "Beag mikrofon" volt mellette ez a furcsa a történetben...

Viszont egy egyszerű dolog megvalósítása még érdekelne a figaroval.Több karburátoros motoroknál a
CO/pilot/alapjárati levegő csavar jó helyre tekerése lenne a cél. Amihez elgondolásom szerint megfelelhet a figaro. Az elképzelés a következő jelen esetben tudnék mérni minden leömlőben külön külön, így ha tekergetem az adott henger karburátorát változnia kell a gázoknak. Lamdaszonda nem megoldás mert külső térben még a fűtött sem tudja felmelegíteni önmagát eléggé hogy mérni tudjon.
Üdv:

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Hol is akarsz mérni? Ugye nem a keveréket a szívásnál? Az ugyanis nem fog menni. A kipufogógázok mérését sem tartom igazán jó ötletnek a Figaro szenzorral. A fene se tudja hogy reagál redukáló atmoszférában a CO gázra.
:idea:
A lambda szonda viszont nagyon jó ötlet. Ha csak az alapjáratra kell, akkor az fog menni egyszerű ugrásszenzorral is. Bármilyen fűtött típus fel tudja melegíteni önmagát hideg kipufogógázhoz. Jó a klasszikus Nernst-cellás meg a TiO2 ellenállásszonda is. Az előbbihez kell egy műveleti erősítő, de az utóbbi közvetlenül meghajthat egy LED-et. Ki van próbálva!

0

VrubenX
VrubenX picture

A kipufogó leömlőkön külön külön van egy lezárt 8mm-es csonk amit ki lehet vezetni. Anno ez nem erre szolgált de az most lényegtelen viszont most jól jön. A gond az volt a lamdaszondával hogy egy 1/2col T-re tettem egy 8mm-es csőcsatlakozót ezt összekötöttem a leömlő kivezetéssel. Felülről 18*1.5 menet behegesztve ide lamdaszonda. a csőcsatlakozóval szembe meg lezártam és egy 3 lyukat fúrtam hogy ne távozzanak nagyon gyorsan a gázok. Viszont ezt az egész szerkezetet már nem bírja a szonda felmelegíteni és nem tudja elérni a szonda a 300C-ot így nem is mér semmit..Mivel a szonda 0-1V-ig generál feszültséget így egyenlőre csak simán multival mértem volna.
Csak az alapjárat kell ugyanis ez befolyásolja az egész működését a keverékképzésnek.
De elképzelésem szerint magasabb fordulaton is fogok tudni mérni. Ez azért jó szerintem ugyanis ha beállítom egyformára az alapjárati levegő csavarokat pl 1000rpm nél amikor még biztos nincsen nyitva a siber.
Következő lépésként mondjuk 3000rpm ha még mindig egyformák az értékek a hengerekben akkor valószínűleg egyformán jók vagy rosszak a karburátorok.. Értelem szerűen ha egyik alacsonyabb lesz akkor valószínűleg valami dugulása van a karburátornak így az a henger kevesebbet kap.De ez már független az alapjárati levegő csavartól. ugyanis ha azzal akarnám kompenzálni a benzin mennyiséget amikor már nyitva vannak a siberek akkor elállítom az előtte beállított alapjárati beállításokat. Természetesen karburátorok szinkronja után történik mindez.

Most csináltam egy egy kiegészítő fűtést ennek a cuccnak talán így már el fogja érni a 300C a szonda.

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Fel nem foghatom mi a francot akarsz kiegészíteni fűtéssel. Minden lambda szonda úgy van kitalálva, hogy üzemi hőmérsékleten tudja tartani az érzékelő elemet hideg környezetben is. A szonda házának nem kell forrónak lennie! Elég, ha a kerámiaelemet nem fújja a hideg gáz túl intenzíven. Ez a feltétel meg könnyen biztosítható.

Nincs véletlenül olyan probléma, hogy a szonda mellől túl rövid úton távoznak a gázok a külvilágba? Mert akkor előfordulhat - főleg alapjáraton - hogy visszakapják a kinti levegőt a kipufogó nyomáslengései és egy ugrásszenzor nem fog jelezni semmit!

:idea: A szonda hőmérséklete közvetlenül mérhető. Váltófesszel meg kell mérni a kerámiacella ellenállását. Ha kiloohm nagyságrendű, akkor ott már működik.

0

VrubenX
VrubenX picture

Mivel autónál azért a forró gázok is segítenek felmelegíteni a szondát ezért gondoltam hogy azért nem tudok mérni mert nem elég meleg még a szonda. Aztán tegnap egy véletlen folytán rájöttem ha leállítom a motort egy és így nem áramlik a gáz a szonda előtt akkor egyből felugrik a mérendő feszültség 800mV köré. Na itt jöttem rá hogy nem a szondával lesz a gond. Mégpedig az volt hogy a kimenet ami engedné távozni a gázt a szabadba túl kicsi volt kb 3mm lyuk.Aztán tettem rá egy kb 30cm 1/2 vízcsődarabot és láss csodát működött.

Eredménye a dolognak hogy teljesen jól látható ahogy tekergeted az alapjárati csavart.Viszont mivel 8mm-es kb 1m hosszú gumicső köti össze a szondát a kipufogóval így kb 1-2mp késéssel reagál a szonda de ez nem hibája.
Köszönöm a segítséget.

0

Kaszi28
Kaszi28 picture

Szia!

Maga a műszer biztosan Diesel füstölés mérő.
Ennek a kijelzője passzol ehhez a funkcióhoz, mert
a K szám a mért közeg abszolút fényelnyelési együtthatója.
A mértékegység is stimmel.
Sőt a mérési tartomány is, mert az 1.5 megfelel az EURO2
Diesel motorokra előírtaknak a 3.5 pedig a mezőgazdasági
gépekre és lassú járművekre vonatkozó határérték.
Tehát Dieseleknél az abszolút fényelnyelési együtthatót kell
megmérnie a műszernek, amihez egy halogén fényforrást használtak és a másik oldalon egy fotocellát. E két oldal között áramlott át a kipufogó gáz.
Ha tiszta levegő volt csak benne, akkor lehetett nullázni.
Ha ki volt kapcsolva az izzó, vagy rövidre volt zárva a fotocella, akkor a mutató végkitérésbe állt.
(Lehet, hogy akkor a műszer jó?)

Ami viszont nem illik a képbe az a Figaro szenzoros egység.
Mert azzal maximum a kipufogó gáz CO és/vagy HC tartalmát lehetne
megmérni, amit meg Otto motoroknál szoktak.
(De ennél jóval precízebb mérési módszerekkel.)

Lehet, hogy a két cucc nem tartozik egybe, vagy csak valaki már barkácsolt rajta valamit.

Itt egy kép a komplett DFM-2-ről.

http://www.szerszampiac.hu/muszerek/egyeb/mero_muszer

Üdv!
Kaszi

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Szia!
Én is úgy tudtam, hogy a "füstöt" optikai abszorpciós mérőkkel vizsgálják. A szenzornak megvan az adatlapja, pl. tessék itt: http://www.cyfronika.com.pl/dokumentacje/TGS812.pdf

Óndioxid rétegű érzékelő éghető gázokra. Lehet hogy reagál koromszemcsékre is, de biztosan nem arra találták ki. Az adatlap eléggé leírja a szenzor tulajdonságait hogy eldöntsd, jó lesz e az még valamire - vagy sem.

0

Tropfehérke
Tropfehérke picture

Szia!

A dízel füstölésmérők nem gázelemzők. Csak a kibocsátott korom (por) fényelnyelését kell K értékben meghatározni. A kalibrálása is egy OMH által hitelesített füstüveggel történik.
A képen láthatóval még nem találkoztam, és ha nem gépjárműdiagnosztikai berendezés, akkor a hozzászólásom ne vedd figyelembe!

üdv.
Tropfehérke

0

egerfogo
egerfogo picture

Szia

Igen .Így tudom én is ,csak még annyi, hogy nem is füstüveg ,hanem egy "" sárga "" színű kalibrálós lencse volt hozzá.
De ez az eljárás Kb: 15 éve volt rendszeresítve.Ma már ennél sokkal komolyabb-- Vagy drágább -- eszközökkel mérnek.

A saját véleményem pedig erről az egész méregetésről, hogy egy nagy "x@r" az egész !!!! ,arról szól hogy jó drága hardvereket, jó sokat , el lehessen adni, mert kötelező azt használni.

0

Tropfehérke
Tropfehérke picture

Szia!

A uP-s változatokat javítottam anno (Gats és Weszti) és abból általánosítottam. A füstkibocsátás mérése inkább adószedés, mint környezetvédelem. A becsapás egyszerű módszerekkel történt. Kalibrált papírlappal - értsd csíkkal jelölve, meddig kell betolni a fényforrás és a vevő közé - végigvinni a mérést.

Ami még a mikrofont indokolná, hogy a mérést alapjáraton és meghatározott fordulaton kell ismételgetni, amit a vezérlő PC kiértékel, és erről tanusítványt állít ki. Nyomtatva, és elektronikusan is.
Mondom, ezzel a régi fajtával nem találkoztam, és a mikrofont a fordulat érzékelésére alkalmasnak érzem, de nem tudom, valóban erre van-e a készülékben.

üdv.
Tropfehérke

0

egerfogo
egerfogo picture

Amit anno láttam működés közben ahoz külön nem volt mikrofon, hacsak beleépítve nem--
A mikrofon szerintem inkább a hangosság -- kibocsájtott zaj, márésére lehetett - szerintem.

0

Sponsored links