You are here

Transmitter BA1404

47 posts / 0 new
Last post
Reuter
Reuter picture

Szevasztok!
Gondoltam nyitok egy topikot erre a témakörre is, kiindulván abból,hogy van ez a csodapipec kis IC, ami tud mindent amit egy jó minőségű transzmittertől az ember elvárhat.Ráadásul olcsó is, és azonnal hozzáférhető. én ki fogom egészíteni még egy a fiókban régen elfekvő :) BFW 16A-val, hogy egy kicsit nagyobb legyen a hatótávja.Ha valaki tudna javasolni egy egyszerűen megépíthető kimenő telj. mérésére szolgáló kis műszerecskét :) azt szívesen venném, mert nem akarnám hogy nagyon hallják mások is az adást.
Na nem valami nagyon bonyolultra gondoltam, csak amivel relatív saccolni lehet, hogy mennyi megy ki 8)
Üdv Reuter

File attachment: 
Comments
perlaci
perlaci picture

Üdv!
Ha jól emlékszem A GF145 megy még ott földelt bázisúban, van azt hiszem belőle. 1-2mW kijönne belőlük. :happy:
Ha nincs más megkereshetem :beer:
Üdv Laci

0

perlaci
perlaci picture

Üdv Reuter
Köszi a tanácsokat. Azt az egyszerű teljesítmény indikátor megépítetted? Használható itt mondjuk a kihangoláshoz? mert ugye ellenőrizni lehet vele a relatív kimenő szintet és így lehet a kimenő kört kihangolni.
Laci

0

Reuter
Reuter picture

Szia perlaci!
Egy kis módosítással építettem meg, mert nem tetszett, hogy kis jeleknél nem lehet használni, hanem rögtön a kimenetre kell akasztani, mikor lehet hogy nem megy még az oszci.Így hát a bemenőkört meghagytam, és raktam hozzá még egy tranzisztort, aminek az emitterében van a műszer.Így hatékonyabban fut a
dolog, és egyszerűbb is kalibrálni.BFR 91 van benne, így később is tudom használni.Na meg van egy régi vágású analóg tunerem, egy MARANTZ, amit semmiért nem cserélnék el, mert ennél mindent lehet látni hallani.Semmi szintézer, semmi digitális hangerő, hanem légforgó, meg végtelenül precíz szerelés, jó kapcsolástechnika, és abszolút tiszta hang.Ezt használom antenna nélkül, hangoláshoz.Mellesleg én elég sokat szórakozok valamivel, mert nem szeretem se a torzításokat, se a felharmónikusokat. Ezért ajánlottam ezeket a tranzisztorokat,mert ezek nem szórnak. Na persze a fojtók, amit sokan szeretnek lehagyni azok is kellenek, meg a kimeneten lévő 3-4 körös harmónikus szűrők, de megéri vacakolni, mert az eredmény kárpótol.A következő munkám egy 2.4 ghz-es booster lesz a fiam helikopteréhez, meg a kamerához egy adó ami benne lesz.Ez egy modelheli, de 75 cm nagyságú 4 motoros, viszont a hozzávaló elektronika méregdrága.Ezen fogok dolgozni :D , de sikerülni fog, mert addig nem nyugszom, míg nem közelít a tökéleteshez amit én csinálok.Csak azt nem tudom, mennyibe fog kerülni a végtranzisztor ami 2.4 gigán még tud is valamit :hmmm:
üdv Reuter

0

perlaci
perlaci picture

Üdv!
Kipróbáltam egy videóból bontott modulátor kimenetére kihózható antennát tettem. Kb 50cm hossznál adta a legnagyobb jelet de sajnos az is elég vérszegény. Egy kis végfok kéne mögé ami az antennát meghajtaná.
Ha valakinek van efféle rajza megköszönném. Nem kell csak 100m hatótáv. Jelenleg 39-es csatorna körül állítható a kimenő moduláció.
Laci

0

Reuter
Reuter picture

Szia perlaci!
itt lenne egy olyan rajz amire szükséged van. :oke:
Biztos hogy működik, de át is lehet tervezni, a pókhálók helyett :D
A BFY 90 helyett használhatsz 2N2369-et is, amit a LOMEX-ben vettem,
10 db 200 Ft. :D Ott van kirakva a bolti előtéri polcokon.20 éve ez még egy heti fizetésemért kaptam 2 db-ot :shock:
üdv Reuter

0

perlaci
perlaci picture

Üdv!
Köszi a rajzot elég jónak tűnik. Volna pár kérdésem. A 24v táp helyett 12v esetén kell e módosítani valamit vagy menne azzal is csak szerényebb teljesítménnyel. Jól látom a rajzon, hogy a kimeneten lévő L3 tápvonal 5cm hosszú ezüstözött huzal?
Mekkora antennát javasolnál ehhez a kütyühöz?
Az eredeti ketyere ha jól látom légszerelésű fém dobozkában, ugye?
Köszi Laci

0

Reuter
Reuter picture

Szia perlaci!
Biztos hogy jól működik 12 V -al is, mindenféle változtatás nélkül is, csak amit Te mondtál szerényebb lesz a kimenő teljesítménye. De sietlek megnyugtatni :D , hogy így is bőven több, mint a boltban vásárolható kütyüké, amit nem ócsárlásképpen mondok, de a műhelyasztalon, sokkal jobbakat lehet építeni, mert ott mi vagyunk az "urak" :king: A kimeneten valóban egy ezüsthuzalunk van, ha úgy szeretnéd megépíteni ahogy a dobozkában van, akkor kiválthatod rézhuzallal is( én ilyenkor ónnal futtatom be a felületet a merevség miatt, mert ugye UHF sávban vagyunk :) )A végfokba n meg nagyon kiválóan üzemelne 12V -al egy BFQ 34T, amit meg kell hogy dicsérjek, mert igazán jó tranzisztor( most vettem, kipróbáltam, és tátva maradt a szám olyan jól teljesített 234 Ft-ért :D )A fémdobozka evidens természetesen. Az antenna gyanánt megfelel egy kb 18 cm hosszú rézhuzal is, és visszavágsz belőle hangoláskor ha kell. Úgyis látni fogod a képen...mármint a hangolás eredményeit :beer:
Üdv Reuter

0

perlaci
perlaci picture

Üdv! Reuter
Szép kis munka. Mérted mekkora a kimenő teljesítmény?
Az alap áramkör nyákját te csináltad vagy hol sikerült beszerezni?
Laci

0

Reuter
Reuter picture

Szia Laci!
Még variálok rajta, mármint a teljesítményen, mert még nincs végleges állapotában.Most ami fix, az a BA1404 panelja amit én gyártottam. A csatolmányban küldöm, ha érdekel a dolog.Szerintem sokkal jobban szól, mint a 3000 Ft-os teszkós vacak.A többit ettől elválasztottam, mert nagyobb kakaónál gerjed.Most az egész egy őskövület philips tv kf dobozában van, csak a végtranyó nem fért bele, mert az egy proc.hűtőn van rajta. A panelen annyit változtattam, hogy a balansz potit azt beépítettem, de nem nagyon fontos, viszont engem zavarnak az apró dolgok is, mármint a működést illetően. :) Eredetileg gitárhoz építettem, de most kedvem támadt egy kicsit vacakolni vele a minőség végett.
Üdv Reuter
Ui:Figyelj arra, ez az alkatrészek felőli rajzolat, ha megépítenéd :yes:

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia Reuter!

Köszi, lehet megépítem a jövő télen, vagy egy nagyon esős napon ha ráérek.
Ha jól értem akkor tükrözni kell a NYÁK-rajzot, hogy majd jó legyen a beültetéshez? Vagy kétoldalas a NYÁK?

Üdv: Laci

0

Reuter
Reuter picture

Helló Kedves Barátom! :D
Igen, tükrözni kell.Lehet kétoldalas is, mert ilyeneknél mindig jól jöhet az árnyékolás, de kis teljesítménynél, kb 2W-ig nem számít,de az felett már cellák kellenek, na nem börtönre gondolok :rohog: :beer: Te sem bírsz aludni? :D Én most jöttem be a műhelyből, ilyenkor egy pohárral nem árt :oke:
Üdv Reuter

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia Reuter!

OK! Kétoldalas lesz, mert olyan anyagom van csak, meg szerintem is jobb.
Ez már a korral jár, bár sose voltam nagy alvó! Tudod aki sokat alszik, keveset él! Majd a temetőben bepótolom! :p
Egészségedre a pohár tartalma! :beer:

(Nekem bent van a műhelyem! :beee:

Üdv: Laci

0

Reuter
Reuter picture

Hali!
Nekem is bent van, de szeparált helyiség, a gyerekek miatt, nehogy megrázza őket valami.A kisebbik lányom nagyon eleven, minden érdekli,főleg az aprócska tantálkondik :D A múltkor abból csinált kertszegélyt az icikepicikéknek :rohog:
Üdv Reuter

0

Reuter
Reuter picture

Sziasztok! Megépítettem a kapcsolást, annyi különbséggel, hogy csak az alapot csináltam meg, de nem akar elindulni az oszcillátorja.Nem találni sehol a vivőt a sávban.A tekercset próbáltam 2, 3, 4 menettel is, de sehogy sem rezeg. A kóder része működik, mert a 12 -es lábról ahol a mod. kimenete van, onnan hajtott szépen egy 2 tranyóval menő kis szerkenytűt, aminek viszont a vivőfrekije ismert.A tekercs 0.9 mm huzalból készült. sajnos szkópom nincs, nem tudom mivel lehetne érzékelni ennél, hogy megy az oszci :hmmm: Már arra is gyanakszom, hogy az OIRT-ben működik valahol, de azok a rádiók meg kikoptak a polcomról.Összegezve, minden megy csak az oszcillátor nem :?
Van e egy jó ötlet erre vonatkozólag?
Üdv Reuter

File csatolás: 

0

Reuter
Reuter picture

Na már megy a kis nyavalyás! :taps2: Meglepően messzire hord, kb 100 m-ig zavarmentes, 180 m -nél enyhe zajosság, mpx már alig-alig, 200m nél megszűnik a jel.Na most felteszem rá a boostert, csak rövid időre, próbára, csak nehogy elolvadjon az antennám :rohog:
Az OIRT-ben sugárzott...
Üdv Reuter

0

Tranzix
Tranzix picture

Sziasztok!
Találtam valami új adót, egész jó zenék vannak és bármerre forditom az antennát, tökéletes a vétel! :jajj: :rohog: :oke: :beer:
Üdv! Tranzix

0

Reuter
Reuter picture

Szia! De mulatós az nem lesz....SOHA :rohog: Na meg teknő sem!
Majd a sugárzási illetékről megegyezünk 8) Na jó, lehet áfát nem kérek :beee:
Üdv Reuter

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Ha az összes állomás helyén az szól, akkor működik a "Reuter nagyadó"! :super: :taps2: :rohog:

Üdv: Laci

0

Reuter
Reuter picture

Nagyadó? :rohog: Na megállj csak :beer: akkor ezt most megihatom ugye? :rohog: Mit Nagyadó? Orbital-adó!!! De tényleg túl erős lett így éjjel 1 felé :D Ráraktam még 2 fokozatot :D kb most 1 km, és stereo.Vicc nélkül!!De kitettem a tetőn levő dipolra, és szépen kihangoltam. Ja még nem jöttek értem :super: De itt megállok elég lesz. Találtam itthon 2sc1971 -et az most a vége, de melegszik rendesen, most egy procibordán van ventillátoros hűtéssel, tápfesz 18 V max modulációnál,ami még torzításmentes 0.5 A volt, de már nem emelem meg jobban a tápot, mert drasztikusan melegszik a meghajtó is.4 tranzisztor van benne.A kivezérlésnek csak a BA1404 szab határt, mert 2.7 V a tápfesz, és ez szab határt a bemeneti erősítőknél. De így is jól szól. Na mindegy, ha kigondoltam, meg is iszom ezt a DReher-T :beer: Egészségetekre! :D Üdv Reuter

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Reuter!
Ha tudom itt BP-n hallgatni a kőkemény ROCK-t, akkor ajándékba kapsz a projekthez, két BLY93A-t. Kigyalulhatsz belőle, vagy 70W-ot, 500Mhz.ig.
:rohog: Üdv:
exGelkás

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia exGelkás!

Ha jól áll az antennád hallhatod! :rohog:
Nem olyan nagy az a távolság. 20-30 W is átviszi! :hmmm: :p

Üdv: Laci

0

Reuter
Reuter picture

Szia!
Hát megpróbálhatom, de ahhoz kellene először min.2 x PL 509, de lehet a BLY 93A -val is lehetne kezdeni valamit egy push- pullal :D
Valamikor én is a Gelkánál kezdtem.Ahh arany idők :beer: nagyon jó kollégák voltak ott.De neked igen csak bő kézzel szórta az Úr... Nem is egy hanem mindjárt 2 BLY :oke: Majd még tárgyalunk erről hogy is van ez :D
Üdv Reuter

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia, ha megkerlek, feltesszel egy rajzot a te altalad megepitett valtozatrol. Elore is koszi !

Udv: Denes Istvan
alias Istvan-lab

0

Reuter
Reuter picture

Szia István!
A rajzot inkább Pü -ben küldeném el ha végleges lesz, mert most még csak pókháló formájában létezik, mert ollóztam innen-onnan, mivel nincs itthon mindenem ami kellett volna hozzá.Olyan magyarosan raktam össze :) BF 199,BFW16A, a végére meg a 2SC-t raktam,de gond volt az illesztésekkel.3 napom ment rá, szerencsére nem ment tönkre semmi :D
Üdv Reuter
De ezekből van, ezek akár publikusak is :)

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Koszi, koszi es elore is koszi ! :happy:

Udv: Denes Istvan
alias Istvan-lab

0

gyuri50
gyuri50 picture

Szia!
Hely, frekvencia?
Üdv. Gyuri

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia Gyuri!

Hely: Jászberény 100 km-es körzete.
Frekvencia: Mindegy! (Az összes felharmónikus szól, még a csapból is!) :rohog: :rohog: :rohog:

Üdv: Laci

0

Reuter
Reuter picture

Persze! Annyira nem vagyok lökött, hogy felharmónikust ne szűrjek ki :D
De ha így folytatja a városi rádió, hogy a csapból is tekno folyik, akkor nem lehetetlen egy bőséges interferencia :rohog:
Különben ezen lepődtem meg a legjobban, hogy ez a kis vacak BA1404 milyen tiszta jelet, felharmónikusok nélkül produkál.És még frekvenciastabil is!!
Hoppá Lacikám :taps: a szupreg vevők ideje már lejárt ;)
üdv a Reuter "nagy-nagy adó Konszerntől" :beer:

0

perlaci
perlaci picture

Üdv!
Jó ez a kis rajz. Most már csak egy olyat keress légyszi ami videó jelet is küld. Néha az is hasznos lehet. Anno volt ilyen ketyerém de nem tudom hová lett. Elég sokszor használtuk forgatásokon ha egy helyre kellett kontroll kép de nem akartunk kábelezni. Egy tv és kész volt a kontroll. A videók megjelenésekor szép számmal kapni is lehetett efféléket.
Gondoltam kibontok egy videóból egy modulátort és megfejelem egy antennát meghajtó kis tranyóval, csak az fm adás technikában nem vagyok jártas.
Laci

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia Perlaci!

Na itt van egy nem túl bonyolult.

(A Gugli egész jól fordította!) :p
"A VHF sávban TV-adó segítségével negatív hang modulációval és PAL video moduláció. Ez alkalmas használó országok tv-rendszerek "B" és G.
Megjegyzés:
A frekvencia az adó belülre esik és a VHF VLF tartományban a TV-csatorna, de ez a kör még nem tesztelték az UHF frekvencián. A modulált hangjelzés tartalmaz 5,5 6MHz a tuning C5. Hang moduláció FM, és összeegyeztethető a brit System I hangot. Az adó azonban dolgozik a VHF frekvenciák között 54 és 216MHz, és így összeegyeztethető csak a használó országok Pál rendszer B és G. Pál rendszer"
Ne felejts el szólni a lányoknak, hogy egy kb 70 cm-es dróttal tudják nézni a TV-t éjjel is! :rohog:

Üdv: Laci

File csatolás: 

0

perlaci
perlaci picture

Üdv!
Tényleg elég egyszerű. Azért valami stabilabb kvarc és rezonátoros beállítású kis cél ic variáció jobb lenne. De lehet kipróbálom a bontott modulátort antennára hangolni kíváncsi vagyok mit tudhat.
Laci

0

Reuter
Reuter picture

Szevasz perlaci!
Ez a megoldás is jó lehet, és nagyon jó ötlet, úgy gondoltam kipróbálom én is :oke:
Ez a kapcsolás azért nem semmi ezzel a ba1404-el.Nagyon tud mindent!!!
Le kellett venni a teljesítményből, mert kicsit nagyon lefedte itt a helyi rádiót :D Persze csak nagyon rövid ideig próbáltam, és a sáv legtetején, de teljesített.Mindenesetre vezeték nélküli hallgatóba tökéletes megoldás.
Üdv Reuter

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia Perlaci!

Gyári nem lenne jó?

http://www.betacom.hu/index.php?WG_NODE=WebTermek&WG_OID=PRFf_88a2623&WG.

Vagy ezt találtam. (Kapcsolási rajz a csatolmányban!)
"Egy egyszerű kis TV adó, amellyel kis távolságra (~ 100 méter ) lehet képet továbbítani. Antennának egy kb. 40 cm-es vezetékdarabot használtam, így házon belül nagyjából 30 méter volt a hatótáv, szabad téren pedig kb. 80-100 m. A videó bemenetre egy digitális fényképezőgép jelét kötöttem. A képe viszonylag jó minőségű. ( A 470 ohmos trimerrel lehet állítani ) A tápfeszültségre nem kényes; 3-12 V. A 22 pF-os trimerrel lehet a kívánt frekvenciára állni. ( Nagyjából a 2-6-os csatornán ( VHF )) Az áramfelvétel csupán 7-8 mA.
A hatótávot jelentősen lehet növelni, ha tranzisztorként egy 2N3866-ost használsz."

Üdv: Laci

File csatolás: 

0

Reuter
Reuter picture

Szia!
Ezekkel az a baj, ha nincs videójel, akkor hang se legyen :evil:
Nekem is van egy ilyen, távirányítható az alapkészülék a vételi helyről, nagyon jó minden, de csak hangot ez nem tud önállóan továbbítani, habár hallottam róla, hogy már vannak olyanok is hogy csak a hang,- vagy videó,- vagy a kettő együtt.
Üdv Reuter

0

perlaci
perlaci picture

Üdv!
Köszi buhera01
Nem teljesen erre gondoltam. Hanem képet hanggal együtt szabványos rf formátumban, hogy a tv vehető legyen. Ha nem akarok kábelezni akkor néha jól jönne. Ezért gondoltam a gyári videókból kiműtött rf egység kimenetére építeni egy kis antenna erősítőt ami valamekkora drótra kiillesztené a jelet. Persze elég lenne lakáson belül tehát nem kell nagy teljesítmény.
Laci

0

varadi
varadi picture

Szia perlaci!
Én épitettem valamikor ilyen kűtyűt, sőt több fajtával is kisérleteztem....azt hiszem még megvan...
Régi videó modúlátorra épűlő aúdió/videó transmitter lett belőle, amely a lakáson belűl működödött.... a tv-n ki lehetett keresni....valahol a 37-38 csatornán lehetet befogni...
Ha irsz egy cimet.....elkűldöm neked.
Nem túdom ilyesmire gondoltál?
Űdv varadi

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia Perlaci!

Értem! Rémlik, hogy valamelyik régebbi mentésemben van olyan is, csak nem tudom hirtelen melyik CD-n, és milyen néven! :roll: :hmmm:
De még a héten igyekszem előkeríteni, és majd sikítok ha megtaláltam. :oke:

Üdv: Laci

0

perlaci
perlaci picture

Üdv!
Köszönöm várok türelemmel.
Laci

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Ennyiért érdemes kinlódni? :hmmm: Leszámítva persze, ha hobbiból vagy unalomból rakod össze. :super:
Üdv! Kalex

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Tok klasz :super:

Udv: Denes Istvan
alias Istvan-lab

0

Reuter
Reuter picture

Szia Laci!
Ha megtalálnád, ez engem is érdekelne... :hmmm: ,mert szeretek bütykölni.
De hogy lementek ezeknek az árai!! :jajj: Én még 10000-be vettem hiányosan.
Üdv Reuter

0

Reuter
Reuter picture

Szia Laci!
Ez jó kapcsolás, én is megépítettem anno...
Annyi lenne csak hozzá a kiegészítésem, hogy a mindenkori tápot "hidegíteni"
kell egy 10-100nF-os tárcsakondival. Nekem ebben a kapcsolásban egy BFY 90-es
hasított, és stabilan vitte a 100 métert is( 9V akkuval)
Nem mászott el a frekvencia sem, habár a mai nappal már én is gyárit használok, de annak az a hátránya, hogy külön-külön nem működik a video,-vagy hang transtmitter, csak együtt.
Üdv Reuter

0

varadi
varadi picture

Űdvözöllek!
Semmikép nem akarlak lebeszélni a kisérletezésről....sőt csak igy lehet megtanúlni a rádiótechnika rejtelmeit.
Viszont túdni kell egy dolgot....hatótávolságát növelni bármilyen komúnnikációs eszköznek...törvénybe űtköző!...feltéve ha rendelkezel rádióamatöri engedéjjel,(de ott is csak engedélyezett frekvenciákon forgalmazhatsz!) de gondolom ezt te is túdod.
50-100méterig terjedő komúnikációs eszközöket...is szigorú előrás kötelezi!
Ha pedig...mégis rászánod magad a kisérletezésre azt nem túdod megakadályozni hogy mások ne halják.....ha csak egy digitális titkositót nem alkalmazol, igy az adot rádiófrekvenciás jeleket már csk dekódolni kell,...de ez még attól nem mentesit hogy bemérjenek...és figyelmeztessenek hogy törvénybe űtköző cselekedetet hajtottál végre.
Javaslom tehát, a kis teljesitménnyel való kisérleezést.....kimenő teljesitmény mérésre alkalmas eszközöket pedig százával talász az interneten....
Vagy a szabadon használatos 27Mhz-es tartományban épitgetsz 1-4watt Fm adókat...ahoz már nem kell engedély.
De akár ebben a sávban is akadhatnak kellemetlen szitúációk...rosszúl megépitett készűlék harmónikúsokat generál és zavarhatja más rádiókomúnikációs berendezéseket...sőt a mezei polgári rádióba is hallható olykor. Tehát azért itt is vigyázni kell!
Űdv varadi

0

Reuter
Reuter picture

Kedves Váradi!
Köszönöm a leírtakat, tisztában vagyok ezekkel a dolgokkal, de nekem, ha használni fogom, max. autóban lesz, mert a magnórészből már rég elkoptak a szalagnyomó görgők.Meg aztán gyerekkorom óta építeni akartam egy ilyen tudású szerkentyűt, csak akkor kicsit nehezebb lett volna :D OA 1180,OC26, vagy MP40,ami géppisztolyban jobb, mint eredetileg a Sokol 403 végfokában. :rohog:
Szóval csak szórakozás a cél, habár kedvem lenne beszólni néha az itt lévő helyi rádió műsorába, főleg mikor aranyozzák magukat :yes: "ezerrel"
Csak úgy röviden, tömören... Na ez csak vicc volt.
Üdv Reuter

0

dav53
dav53 picture
*****

Szia Reuter.

Ez csak egy a sok, "rf wattmeter schematic" találat közül:

http://transmittercircuit.blogspot.com/2009/11/switchable-rf-probe-watt-...

Viszont elég egyszerűnek tűnik.

Dávid.

0

Reuter
Reuter picture

Szia dav53!
Köszi, pont erre gondoltam! :oke:
Üdv Reuter

0

Sponsored links