You are here

Kenwood KRF-V4070D házimozi erősítő nem indul

3 posts / 0 new
Last post
black1989
black1989 picture

Üdv Kollégák!

A minap kaptam egy Kenwood KRF-V4070D házimozi erősítőt ami nem indul!
Ilyen jellegű hibával még nem is találkoztam , mivel (stanby) sincs , tehát ami a nagy trafót kapcsolja a főrelé sem húz meg egy pillanatra sem, mert ugye ha hiba lép fel egy ilyen készülékben akkor is lenni kellene készenlétnek (Kijelzésnek) hibára utaló villogó led stb , és egy 1-2 másodperc múlva kellene lekapcsolni a relének.
Kivettem a két stk végfokot , ami megint csak nem hozott eredményt. Ekkor azt a döntést hoztam hogy a relét fixre kötöm, mivel a relén nem mértem feszültséget , ugyan úgy semmi standby .
Annyival lettem előrébb , hogy a hangszórók reléi behúztak ,de érhetetlenül 13 volt dc-t mértem a hangszórók kivezetésein a 2 stk végfok nélkül is !
Mi lehet a probléma hol keressem a hibát! A válaszokat előre is köszönöm! További szép estét!

Comments
Hjoco
Hjoco picture

Szia!

STK nélkül a kimenet lehet akár 13V -on is, mert a végfok tartaná 0V -on. Akár egy 100K ellenállás is elhúzhatja a védelmi áramkörben. Azért az fura hogy a relék behúznak az egyenfesz ellenére.

A készenléti táp vizsgálatához nem kell a végfokot kiszedni. Ha a főtrafó primerjét relé kapcsolja akkor van külön készenléti trafó. Annak primerjén ellenőrizni a hál.feszültséget, szekunderén legalább 12V váltó. Ha ez is van akkor tovább graetz, puffer, stabilizátor 5V. A processzornál a készenléti 5V legegyszerűbben az infra vevőn található meg.

0

black1989
black1989 picture

Szia
Ezeken már túl vagyok régen, de azért köszönöm a segítséget!

Nem azért szedtem ki a végfokot mert a készenlétet vizsgáltam , hanem mert volt olyan javításom ,hogy míg nem vettem ki a végfokot addig tápot sem lehetett mérni, vagyis , megszüntettem a végfok tápellátását , hogy kiszűrjem az esetleges hibákat!
A kis trafó ami a relét indítja tökéletesen működik, meg van minden feszültség abban a körben ami indítaná a nagy trafót csak éppen a relé tekercsén nem mérek semmit, és éppen ezért érdekes a dolog mert , a stabilizált rész is tökéletesen öt volt, el is jut az előlapi panelba is, meg a pc board-ra is , ráadásul a kis transzformátor panelján túl sok hiba lehetőség nem is lehetne, meg nincs is mert mindent leellenőriztem, tranzisztorokat kiforrasztva mértem stb!
Ezen felül már átforrasztottam a vezérlő processzor lábait is mert az is szokott ilyet produkálni.
Ebben az egész javításban mindössze annyi a bosszantó hogy , mintha a védelem nem is élne , ahogy mondtad nem szabadna a védelemnek rányitni én is furcsállom.
Ugye rutin feladatnak indult , de azt nem tudtam hogy standby sincs.Hasonló hibával találkoztam ,de cseréltem egy 5 voltos stabilizátort és már volt is kijelzés. Egyértelmű zárlatot kerestem ,mert ugye akkor van ilyen probléma, hogy így lekapja a feszt valahonnan ,de sajna minden tökéletes értéket mutat.
Még egyszer köszönöm! További szép estét!
.

0