You are here

alcor tablet működtethető-e akku nélkül, csak töltőről?

35 posts / 0 new
Last post
Pista47
Pista47 picture

Szevasztok!
Tavaly júniusban vettem ezt a 7"-os tabletet, éppen hogy csak lejárt a garancia ideje, és máris bedöglött az akku benne.
Azzal kezdődött, hogy amikor fel volt téve töltésre, hiába volt fent hosszabb ideig, akár egy egész éjszakán keresztül is, nem volt hajlandó feltöltődni, csak kis mértékben, és 5-10 perc üzem után jelezte az alacsony töltöttségi szintet, és ki is kapcsolt.
A töltőjét leellenőriztem műterheléssel multiméterrel, szkóppal. 0-1A-ig stabilan tartotta az 5 V-ot, nagyobb árammal nem próbálkoztam.
Kioperáltam belőle az akkut, beszéltem a számítástechnikai boltossal, megígérte, hogy megpróbál beszerezni hozzá új akkut. Még azt is mondta, hogy ez a rövid akku élettartam nem egyedi eset, több hasonló korabeli tabletnek is bedöglött az akkuja.

Az a kérdésem a hozzáértő kollégák felé, hogy akku nélkül működtethető-e csak a saját 5V-os töltőjéről?

Mert, ha működtethető, akkor lehetne használni egy ilyenről is:
Power Bank 20.000 mAh hordozhatő külső powerbank akkumulátor.
Igaz, akkor az már a használhatóság szempontjából nem lenne az igazi, mert a tokjára rá kellene valahogyan applikálni a Power Bankot.
Így most nem merem a töltőjéről megtáplálva bekapcsolni, nehogy a tablet része is tönkremenjen.
Nem jöttem rá a működésének a logikájára, a töltője 5V-os, az akku 2 vezetékes, 3.7V-os, és állítólag rajta van a töltő áramkör is.
A beazonosításáról nem sokat tudok mondani, a számlán ez áll:
Tablet PC ALCOR D714I 4GB 7".
Az akkuról készítettem képeket (külső mérete: 70x100; lv:3.2):
http://kepfeltoltes.hu/151021/Akku_1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/151021/Akku_2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Megtisztelő figyelmeteket előre is köszönöm.
Üdv.: Pista.

Kiegészítés.
Elnézést kérek, ha esetleg megkésve írok, ugyanis tegnap a topik nyitását követően az a csúfság esett meg velem, hogy a nap további részét vízszintes helyzetben kellett eltöltenem, és lehet, hogy ez a mai napon sem lesz másként. A gutaütés már kerülget emiatt.

Comments
Jaca
Jaca picture
****

Szia Pista!

Az akkut próbáltad már külön feltölteni? 2-300 mA-rel pár órát, sürün ránézve, mennyi a feszültsége, és nem-e melegszik, aztán vissza a gépbe, és megnézni, mennyit megy vele?

Üdv: Jácint

0

Pista47
Pista47 picture

Szevasztok!
Készítettem még képeket.
Ilyen a belseje:
http://kepfeltoltes.hu/151022/D714I_Tablet_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Az akkut betettem beforrasztás nélkül, csak hogy a helyfoglalás látható legyen:
http://kepfeltoltes.hu/151022/Tablet_akkuval_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
És persze megtaláltam benne egy AXP202 IC-t is (köszi Zsugori kolléga!):
http://kepfeltoltes.hu/151022/AXP202_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Üdv.: Pista.

0

istvan770
istvan770 picture

Szia. A noti aksikat ismerem a tabletekét nem. A notik aksijában egy mikroszámítógép követi az aksi aktuális kapacitását és töltöttségét, amiről külön vezetékeken kommunikál a géppel. Két vezetékre is rá lehetne ültetni a kommunikációt digitálisan, de 1-2 vezetéket "okos" elektronikával helyetesíteni értelmetlen. Az aksidban esetleg töltés irányu áramkorlátozás lehet, a töltő elektronika pedig a tabletben van. Tele aksinál a töltő áramkörről megy a gép, alkalmazkodik ahhoz, hogy nem kell töltenie, ezért szerintem nyugodtan használhatod aksi nélül töltőről. A Power Bank-ok majdnem kompatibilisek az 5V-os töltőddel, de kisebb a feszültségük, általában max 4.4V-ig töltődnek (nem ezt írják rá természetesen), a -0.6V miatt nem raknak bele invertert. Nyugodtan használhatod táp helyett a Power Bankot, a saját töltőjéről töltve, csak nehogy direktben az aksi helyére kösd, mert onnan sok lehet a feszültsége.

0

morgo
morgo picture

Szia! Érdekeseket írsz... Összefutottam már néhány Power Bankkal, de mindben "normál" 4,2 V-ig tölthető akkuk voltak, + step-up hogy meglegyen a kimenetén az 5 V.

0

romulusz
romulusz picture

Szia istván770!
Nem tudom, honnan vetted, hogy a Powerbankokban nincsen inverter! Eleve a benne lévő akkuk az általad említett 4.4 V-nál felpuffadnának, de nem véletlenül van külön töltő (mikro USB) csatlakozójuk is, az 5V-os hálózati töltőhöz. Ráadásul még olyan bankkal sem találkoztam, aminek a kimenő feszültsége ne 5V lett volna (inverterről).
Üdv: Gyula

0

zsugori
zsugori picture
***

0

romulusz
romulusz picture

Szia zsugori!
Nem egészen értem a hozzászólásodat! PowerBank-ról beszélünk, és Te akkutöltő rajzát teszed fel. További két linked pedig engem igazol, hogy a PowerBankok-ban nem csupasz akkuk vannak, hanem feszültség növelő, és LiIon töltő áramkörök.
Üdv: Gyula

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Gyula!

Azok powebankok, mindegyiken ott van a kimenet is, ahová egy feszültségnövelő inverter biztosítja az 5V-ot. Épp a Te állításod igazolása volt Zsugori célja! Csak az első linken hülye a megnevezés. Arra utal, hogy egy hordozható akkutöltő, amivel USB-s készüléked (telefon, tablet, GPS)akkuját töltheted fel.

Üdv: Jácint

0

leweegee
leweegee picture

Szia!
Nyugodtan használd külső tápról, ha be van dugva a töltőd akkor is arról él a tablet és közben tölti az akkut. Ha lehúzod a tápot akkor pedig átkapcsol akku üzemmódba. Ki kéne próbálni azt az akkut, biztos rossz? Töltsd fel 5v-ról az akkut! Utána meg terheld vmivel (izzó,kis dc motor,stb) ha rohamosan csökken a feszkó, vagy nem lehet feltölteni, akkor kuka az akku, ha nem akkor lehet a tabet töltésvezérlő ic-je a ludas.

Üdv. Levi

0

Pista47
Pista47 picture

Szia Leweegee!
Felraktam az akkut a próba miatt tölteni. Ehhez a tápegységemet 5V-ra, az áram korlátozót pedig óvatosságból csak 200mA-re állítottam be.
A tápegységem OVERLOAD lámpája világított, és belefolyt a 200mA az akkuba.
Egy idő eltelte után elkezdett az OVERLOAD lámpa időnként kialudni, akkor persze megszűnt a töltőáram is.
Láthatóan valóban lekapcsolgatja a töltést amikor az akku elérte a feszültséget.
Néztem tárolóssal is ROLL-ban. Bekapcsoláskor 4.16V, amely felemelkedik 4.28V-ra, és akkor kapcsolja le a töltést. Talán a feszültségek pontos értékei kétségesek, bár elég jó szkópom van elvileg, kopp-kopp!
Hamarosan megpróbálok kisütést is csinálni, arra gondoltam, hogy a kisütő áramot is 200mA-re állítom be egyenlőre csak egy huzalpotival. 200mA körülire saccolom a tablet üzemi áramfelvételét. Vagy nagyobb kisütő áram kellene?
Mi a véleményed erről a 200mA-es kisütő áramról?
Köszönöm a reagálást!
Üdv.: Pista.

0

leweegee
leweegee picture

Szia! Nem tudtam hogy van labortápod, ez esetben természetesen állísd 4,1 voltra a feszkót és 500 mA-re az áramkorlátot. Van egy hasonló tabletem, megmértem neked, ez kb 520-530 mA-rel tölti az akkut ha le van merülve. Akku üzemmódban én 360-480mA áramfelvételt mértem, fényerőtől/wifitől függően. Szerintem egy 400 mA-es terhelés lenne optimális neked, ha azt képes az akku pár órán keresztül leadni, valőszínűleg jó kondiban van, lehet kutakodni tovább. Ha külső tápot dugsz rá, akku nélkül, mit mutat a műszered az alaplapi akku csatikon? Egy 3-4 volt körüli fesznek kell ott lennie akku nélkül is.

0

Pista47
Pista47 picture

Szia Leweegee!
Hát, hogy labor táp, az kissé talán túlzás, a herdáláskor vettem a cégnél egy TR-9162/B iker tápegységet, és azt bütyköltem át kissé barátságosabbra. Alapban ez visszahajló karakterisztikájú volt, kitaláltam, hogy mit hova kell átkapcsolni rajta, hogy áramgenerátorossá tehessem. Aztán még cseréltem benne szelep tranzisztorokat nagy BD-re. Rég volt, azóta ezt használom általában.
Az este levettem a töltőről az akkut, volt rajta 4.12V.
Reggelre 4.04V.
Beterheltem 10R-al, rögtön leesett a feszültsége 3.73V-ra, ezt követően 5 percenként írtam fel a feszültségeket: 3.58V; 3.54V; 3.51V; 3.48V.
Arra a bizonyos 3.55V-ra 8' 20" alatt esett le a feszültség.
Egyrészt ez már minősíti az akkut, másrészt pedig tudom, hogy ezt az egy fajtát hogyan lehet kipróbálni.
Üdv.: Pista.

P.S.: Köszönöm szépen, hogy megmérted a tableted üzemi áramfelvételét!
Ez nagyon fontos lehet más alkalommal is.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Pista!

Elvileg mindegy, milyen kisütő áramot használsz, csak mérd az időt, meg a feszültséget, 3V alá ne menj! Aztán töltsd ugyanannyi ideig ugyanakkora árammal, és süsd ki újra, nézd meg, ki tudsz-e venni ugyanakkora energiát, mint amennyit beleteszel.

Üdv: Jácint

0

Pista47
Pista47 picture

Szia Jácint!
Köszi a feszültség értéket, igaz, közben én is rábukkantam, itt a tanyán volt téma, de ez így biztosabb.
Azért voltam kissé zavarban, mert kaptam egy A23 tablet rajzot, azon a tablet minimális tápfeszültségének 3.55V volt megjelölve.
Üdv.: Pista.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Pista!

Ne keverd a kettőt, a tablet minimum 3.55V-ról indul, az akksit meg 3V alá nem szabad kisütni. Ha az akksiban csak 3,2V van, akkor az akksinak még nem lesz baja, de a tablet nem indul el tőle.

Üdv: Jácint

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Ha mégis akkucsere mellett döntesz: /Van olyan új tablet akkum van, amely jó bele, "LV.3,2 mm" külmérete pár mm-rel kisebb, 3000 mAh. Jelenleg 4,174 V a feszültsége, egy hónappal ezelőtti feltöltéssel!/
"állítólag rajta van a töltő áramkör" ...ez biztos nem így van! Zsugori fotóján ott van az AXP209-as IC (Enhanced single Cell Li-Battery and Power System Management IC)...
Üdv.: Uniman

File csatolás: 

0

Pista47
Pista47 picture

Szia Uniman!
Írtam PÜ-t.

Szia Uniman!
Írtam PÜ-t, de nem válaszoltál, mégsem eladódó az akkud?
Természetesen az árat Te szabod meg.
Várom a válaszod.
Üdv.: Pista.

0

leweegee
leweegee picture

Szia! Igazad is van meg nem is. ☺ Töltésvezérlő nincs az akkuban viszont egy túlfesz/túláramvédő ic+fet az van rajta. Ha egy 3000 mAh akkut egy 1 amperes 5 voltos töltőre kötsz, 4,1-4,2 volt körül már nagyon minimális áram folyik, ergo fel töltődik az akku. De 1 amper fölött elfüstölhet a fet, úgyhogy csak óvatosan használható! Én 500 mA-es telefontöltővel töltök ilyen akukat több éve, kutya bajuk, csak lassan töltődnek. Elég barbár módszer tudom, de múkod!

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia leweegee!

Tetteid felvetnek némi átgondolni valót! Az 500mA-es telefontöltő nem azt jelenti, hogy lekorlátoz 500mA-nél, hanem azt, hogy annál többel terhelve károsodhat. Az akkukat pedig mindig áramkorlátozással töltjük, csak egy két elvetemült gyártó bízza ezt az 50Hz-es hálózati trafóra, hogy azon úgyis leesik a feszültség. Amit írtál, az pont olyan, hogy hány volt kell a LED-nek. Mivel az akku belső ellenállása igen kicsi, közelíti a nullát, így a feszültségkülömbségből adódóan igen nagy áramnak kell folynia, amit korlátozni kell, ha más nem, egy zseblámpaizzóval.

Üdv: Jácint

0

leweegee
leweegee picture

Szia! Értem amit írsz, de akkor is működik ha így használom, sehol semmi melegedés ☺ a telefontöltő (amiket én használok) leállnak 500 mA felett, a kimenőfesz 0-ra csökken. "Töltés" alatt ezt meg is teszi folyamatosan, majd egyszer csak feltöltődik az akku. Barbár módszer, de életképes.

Üdv. Levi

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:a Li-ion akku 4,15V felett károsodik.
Regenerálásnál itt is ajánlott betartani a 0,1C töltési áramszabályt.
soros izzóval, ellenállással, vagy feszültségszabályott, áramkorlátozott táppal töltve

Bálint

0

leweegee
leweegee picture

Szia! A töltőben ott a fél amperes áramkorlát, az akku elektronika meg szabályozza a feszkót. Miért olyan hihetetlen ez? Talán ki kéne próbálni, nem elméletekkel bombálózni. Az akkuk meg 1C-vel is tölthetőek, el kéne felejteni ezeket a lúgos akkus bevésődéseket! De mindenki azt csinál ami t akar... Én nem azt mondom hogy bárki is kössön mindent össze, oszt jóvanazúgy, de ha ésszel csinálod sok mindenre van egyszerű/ésszerű megoldás.

Üdv. Levi

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: továbbra is fenntartom, a regeneráló töltés kezdetekor(ez lemaradt) alacsony árammal kell tölteni, de ezt több helyen is írják

Bálint

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Ami az akkuban be van építve, az valami más ...nem a "töltő áramkör"...
Üdv.: Uniman

0

leweegee
leweegee picture

Szia! Tudom hogy más, de ha korlátozni tudod az akku által felvett áramot, töltésre is használható ez az elektronika. 4,2 volt felett lekapcsolja a cellákat a töltőről. Nekem bevált ez a megoldás, de mindenki másképp csinálja

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Kár volt szétszedned. A garancián túl létezik szavatosság is. Mivel ebben a készülékben az akkumulátor nem cserélhető, így a készülék részének kell tekinteni. A helyedben futnák egy kört ezen a vonalon. (A számtech boltos jópofa. Neki kellene a szavatosságot ügyintézni, főleg, hogy tudja több készülék is hibás!)

Üdv! Kalex

0

Pista47
Pista47 picture

Szia!
Olyat mondasz, amiről nem tudtam, akkor viszont a számlán is rajta kellene, hogy legyen, de nincs rajta, csak annyi, hogy 1 év garancia.
Aztán meg a számtek boltos valóban kényelmes, de most próbáltam volna ráhúzni a viharokat egy ekkora, viszonylag kis értékű motyó miatt?
A madzag meg úgy is beszaladt, miután megbontottam a tabletet.
Szél ellen meg úgy sem érdemes...
Köszönöm a reagálást!
Üdv.: Pista.

0

latyika
latyika picture

Szia!

Mekkora a mérete az akkumulátornak, gondolok itt szélesség, hosszúság, és vastagságra.
Nekem vannak jó akkumulátoraim, hátha tudok adni neked belőle.
Feltéve , hogy az aksija a rossz.
Töltőcsatiról, ha elindul, és megy is, akkor amúgy bátran használhatod,m nem lesz baja.

Üdv: Misi /Latyika/

0

Pista47
Pista47 picture

Szia Latyika!
A topik nyitóban beírtam, hogy: (külső mérete: 70x100; lv:3.2). Ekkora a mérete.
Hogy valóban az akksi rossz-e, az egy második kérdés. Ahhoz kellene tudni, hogy mekkora lehet a tablet üzemi áramfelvétele, mennyire eshet le a feszültség kisüléskor az akkun, amit még a tablet elfogad, mint minimális tápfeszültség, és eszerint tölteném, kisütném akár készítenék hozzá egy kisütő áramgenerátort is.
"Nekem vannak jó akkumulátoraim, hátha tudok adni neked belőle."
Ha valóban az akkum gyenge, amit szeretnék kipróbálni, akkor élnék a felajánlásoddal, de azt magánban.
Köszönöm a reagálást!
Üdv.: Pista.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: figyelmesebben,

"Az akkuról készítettem képeket (külső mérete: 70x100; lv:3.2):
"

Bálint

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia!
Az alcor szervizt nem kérdezted? Hátha van ötletük.
http://alcordigital.hu/cikk/szerviz
Csaba

0

SzG
SzG picture

Szia! Szerintem elég kicsi az esélye, hogy akksi nélkül, töltővel való bekapcsolásnál tönkremenjen. Vagy bekapcsol a tablet, vagy nem. De az hogy tönkremenjen, az eléggé valószínűtlen.
Én a helyedben megpróbálnám bekapcsolni a saját töltőjéről.

0

zsugori
zsugori picture
***
File csatolás: 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Pista!

Power-bank árában kapható már bele akku.
http://www.ebay.com/bhp/tablet-battery

Üdv: Jácint

0

Sponsored links