You are here

Bestway 31653 típusú medencefűtő elázás után nem működik

13 posts / 0 new
Last post
lcsaszar
lcsaszar picture
*

"Rajzot, service manualt, jobbra a "Keresem/WANTED" doboz "KATT IDE" gombján keresztül kérj!"

Kedves fórumtársak!

A nyáron a nagy esőzéskor beázott ez az elvileg szigetelt medencefűtőnk. Emiatt a hálózati csatlakozódugóba épített FI relé mindig lekapcsolt. Levettem a tetejét, kiöntöttem a vizet az elektromos részéből, alaposan kiszárítottam, összeraktam. Most már nem old le a FI relé, de a fűtést jelző lámpa sem gyullad fel, nem fűt a készülék. Van benne egy kis 12 V-os tápegység, relé, hőfokszabályzó, valami túlmelegedés-érzékelő (gondolom, hogy az), és még talán egy hőelem, utóbbi kettő benyúlik a víztérbe.
Az nem világos, hogy víz nélkül kell-e mennie, akár csak pár másodpercre, tehát van-e benne víz- vagy vízáramlás-érzékelő. Nyilván medence hiányában most már nem tudok vizet küldeni bele, de szeretném a következő szezon előtt üzemképes állapotba hozni.
Van valakinek kapcsolási rajza, vagy esetleg javított már valaki ilyet?
A sajátom belsejéről később készítek képeket, addig is csatolok egyet a netről.

Előre is köszönöm a tanácsokat.

Üdv, lcsaszar

"Rajzot, service manualt, jobbra a "Keresem/WANTED" doboz "KATT IDE" gombján keresztül kérj!"

A címet átjavítottam. A beírtakat szívleld meg.

File attachment: 
Comments
uniman
uniman picture
***

Hello.
3 kw-os...víz nélkül? : :jajj:

Üdv.: Uniman

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Hello,

Köszönöm a javítást. Víz nélkül hogyan lehetne kipróbálni? Mondjuk lehúzom a fűtőbetét csatlakozóját, a feszültségnek meg kell jelennie. De van benne valami, ami a víz áramlását érzékeli? Vagy egyszerűen csak túlmelegedést érzékel? Ehhez lenne jó a kapcsolási rajz, amit be is írtam a Keresem oldalra.

Üdv, lcsaszar

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
"belsejéről...képeket"...hát lássuk!
Talán inkább a víznyomást kellene érzékelnie...
A két bekötő csonkra csatlakoztatott tömlő szabad végeit magasabbra rögzíted valamihez, megtöltöd hideg vízzel...
De akár az egyik tömlőbe (bemenet) belógathatsz egy kerti locsolócsövet, amellyel beleengedsz folyamatosan bizonyos mennyiségű vizet.
A másik tömlővégét (kimenet) alacsonyabban rögzíted, hogy ki tudjon folyni a melegített víz...
De akár az eredeti medence-szivattyút is felhasználhatod a keringetésre...a csővégeket egy vízzel feltöltöt nagyobb dézsába teszed, persze előbb feltöltöd a "rendszert" vízzel...bonyolult?
Üdv.: Uniman

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Sziasztok!

A meteorológusok szerint idén is lesz nyár. Ezért felhoztam a pincéből a medencefűtőt, és belenéztem. Sajnos nem javult meg tavaly óta. Végigkövettem az áramkört, nem túl bonyolult. A kis panelon levő trafó a relének ad 12V-ot. A trafón levő 230V/9V trafó primerje szakadt. Ha jól látom, van rajta egy hőbiztosíték. Ha szerencsém van, akkor ez van megszakadva. Az a kérdésem, hogy ezt óvatosan ki lehet-e bontani, és rövidre lehet-e zárni? A primer oldalon van még egy biztosíték beforrasztva a panelba. A trafó EI36-os. Fényképet mellékelek.

Köszönettel: lcsaszar

File csatolás: 

0

city217
city217 picture

"Tapasztalt / Experienced"
Szia.
A kérdésed ugye vicc vagy fogjuk a hétfőre, de az is lehet hogy a másnaposokat akartad felriasztani. :)
Rövidre zárhatod de cserélheted is, csak vigyázz mert a vékony drót könnyen szakad.
Üdv.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Kedves city217,

A "tapasztalt" nem az ilyen bolhacirkusz méretű beépített hőbiztosíték rutinszerű kicserélésére vonatkozik. Hanem arra, hogy tudom, melyik végén kell megfogni a forrasztópákát :oke:
Na most: ha nekiállok Exacto-val lenyesni a burkolatot, akkor jó esély van rá, hogy mint az helyesen írtad, a vékony drót szakadhat. Mindegy, veszíteni nem veszíthetek, legfeljebb eldobom az egész trafót. De a biztonság kedvéért vettem egy másikat, csak éppen annak más a lábkiosztása, úgyhogy furkálni kell a panelt.
Végül nem válaszoltál: cseréljem a hőbiztosítékot, vagy zárjam rövidre (tekintettel arra is, hogy hosszú életet kívánok magamnak és családomnak)?

További jó hétfőt! lcsaszar

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: türelem, és kis kézügyesség, odafigyelés.
mi az a hajszálvékony drót?
Most tekercseltem 3 db tekercset, darabonként 3900 menet, 0,06 mm-es huzallal,(igaz, ez dupla hajszálvastagság) kézi vezetéssel, 9 mm-es osztott csévére, nagyítóval.

Bálint

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

Elvileg cserélni kell, hiszen nem dísznek van benne...(Más kérdés, hogy a hajszálnál vékonyabb rézdrót úgyis megszakad, mielőtt leégetné a házat...de ezt csak suttogva mondom...)
Tehát cseréld. Legjobb a komplett trafót.

0

city217
city217 picture

Szia.
Nyugodtan zárd rövidre csak a bajnak rakják bele, ja és abban is van füst ki kell hogy jöjjön egyszer. De észre se fogod venni mert olyan vékony a drót.
Én általában tekerek rajta egyet és cin, vagy elvág és utána cin. Még egy se okozott tragédiát.
Üdv.

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
A "profik" nem "kókányolnak", hanem cserélik...és nyugodtan alszanak éjjelente.
Üdv.: Uniman

0

ty
ty picture

:oke:

Ja. Egyetértek. A gányolás nem kötelező.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Hello,

Ez most a hűvösebb időben kissé bonyolult. Egyelőre megpróbálom kiméregetni az alkatrészeket, főleg a nyák panelt, amin a trafó és egyenirányító van. Lehet, hogy beázott a trafó... Más a víztől nemigen tud tönkre menni. Majd megírom az eredményt.

Üdv, lcsaszar

0

Sponsored links