You are here

Ford Galaxy állóhelyzeti fűtés hiba!

4 posts / 0 new
Last post
Pásztor
Pásztor picture

Sziasztok!

Az egyik ismerősöm autójában nem működik a kályha. A kályha típúsa: Hydronic D3WZ , padon ki lehet-e próbálni. Talált róla leírást, de a csatinál van két pont aminél nem tudja mit kellene rákapcsolni, ez pedig a Diagnosztika és a engedélyező bemenet. Segítségeteket előre is köszönöm.

Comments
Pásztor
Pásztor picture

Sziasztok!

Köszi az infókat, továbbítom a tulajnak!

0

c_jani
c_jani picture

Üdv!
Az előttem szólóhoz még annyit, hogy alap esetben a működés feltétele a járó motor, minimum 8 fok külső hőmérséklet és a max. 85 fokos hűtővíz. Így tehát nem álló helyzeti fűtés, hanem kiegészítő fűtés. Ismereteim szerint programozható kapcsolóórával, esetleg GSM-adapterrel és egy plusz akkuval lehet állófűtés is. Az enyémben egy W5DZ lakik, abban az izzító gyertya volt beteg, nem szakadt, de aszimmetrikusan izzított. Ez elég volt ahhoz, hogy ne induljon, csak füstöljön. Ennél a kályha nem tilt le véglegesen, az ECU törli a hibát. A gyertya körül van egy lángszita, annak is épnek, tisztának kell lenni. Mielőtt szétbontod, kapásból készülhetsz egy tömítés-készlettel, mert amennyiben a régit már átitatta a gázolaj, cserélni kell. A ventilátor motor negatív vezetékét kapásból le lehet kötni testre, így később egy hibaforrástól meg lehet menekülni (ki szokott repedni a panelból a csatlakozónál). A szitát meg lehet kísérelni tisztítani hideg zsíroldóval, nekem nem hozott eredményt. A mechanikai tisztogatása nem ajánlott... A pajzson van egy félköríves lyuk, benne egy fémszövet. Na, azt nem szabad kipiszkálni... Nekem majdnem sikerül emiatt pajzsot cserélni. Miután szétbányásztad, érdemes az összes csavart cserélni, mivel néhány év múlva újra asztalra kell majd tenni.... Én saválló csavarokat tettem bele. Amikor kiveszed a helyéről, a két vízcsövet egy csődarabbal össze kell kötni és lesz időd a szétbányászásra, alkatrész beszerzésre, javításra. Gyertyát, szitát, tömítést innen vettem: http://www.tachograph-klinika.hu/fooldal
A gyertya 8V-os, 12V-ról próbálva rögtön tönkre megy!!!
Az egész kályha-részt jól ki kell takarítani a lerakódásoktól.
A motortéri keringető szivattyú fontos, hibája esetén a kályha letilt. Ez keringeti a vizet a rendszerben. Ha a motor leállítása után nem hallod az egyenletes zúgó hangot a motortérből, javítani kell. Ha változik a szivattyú hangja, az előjelzi a közeledő végét. A kefék cseréje, kommutátor tisztítása elég szokott lenni. Én, mivel az eredeti kefe árát túlzásnak tartottam, Bosch generátor-kefét csiszoltam be méretre. A motor összerakása, a helyére vissza-építése horror! Nagyon megkínlódtam vele! Utóbb láttam a neten egy oroszt, aki fagyasztó spray-vel rögzítette kihúzott helyzetben a keféket, amik a helyére dugva, kiolvadva, a kellő pozícióba csúsztak. Én nagyon vékony rézhuzallal fogtam meg őket, amit a motor majdnem teljes összetolása előtt kihúztam. Két órám ment rá.
Van még egy üzemanyag-szivattyú, ami a kívánt mennyiségtől függően impulzus-üzemben tolja be a gázolajat. Üzemelő kályhánál jól hallhatóan "kattognia" kell. A tiédnél nem tudom, hova építették, az enyém a hátsó tengely környékén van. Ahogy olvastam, a kábel-bevezetései hajlamosak az elrothadásra.
Amit a témában megtudtam, jórészt "Balu Macitól" tudom, aki önzetlenül adta a tanácsokat telefonon, pedig Ő ebből él! Ő valahol a Balaton déli partján található, egyike a legjobbaknak. Ha kell kontakt, privátban áttolom. Van letöltve néhány dolog, de túl nagyok ahhoz, hogy fel tudjam tölteni. keress meg, ha kell.
Sok szerencsét!
Üdv!

0

nilsmasterson
nilsmasterson picture

szia!
Ki lehet próbálni padon, de sokkal egyszerűbb az autón próbálni. Az első ablaktörlő motor mellett van a kazán hőkapcsolója, 8 fok alatt zár és indítja a kazánt ha jár a motor. Egyszerűen erről le kell húzni a csatlakozót és rövidre kell zárni (járó motornál). Ha nem indul, akkor rá kell nézni diagnosztikával. Ez a típus olyan, hogy 3 sikertelen próbálkozás után letilt és csak a hiba törlése után lehet vele újra próbálkozni. Leggyakoribb hiba ennél a típusnál az izzítógyertya szakadása. Valamint van egy vízpumpa is a rendszerben ami megy télen-nyáron, még akkor is mikor a kazán nem megy. Ez a pumpa emiatt általában 3 év után elhalálozik, pontosabban az amúgy sem túl hosszú szénkefe elkopik. Új pumpa 24-25e Ft, de fel lehet újítani a régit is.
Én a kazánomat Balatonfüred mellett újíttattam fel. Nálam konkrétan a vezérlőegysége adta meg magát.

Hasznos linkek:
http://www.tami.hu/wiki/kocsi:seat:alhambra:kalyha
http://www.mirez.co.uk/Galaxy/PDF/Galaxy%20-%20Auxiliary%20Heater%20Info...
http://vwts.ru/forum/201465.html

Üdv.: nils

0