You are here

Dinamikus mikrofon változatok

7 posts / 0 new
Last post
hangya02
hangya02 picture

Kedves tanítani/tanulni vágyók ! Elektronikus hangosítással -akár alapszinten- foglalkozók számára is ismert, hogy hangforrástól függően más-más jellemzőkkel rendelkező (pl.dinamikus) mikrofont kell alkalmazni.
Milyen mechanikai avagy villamossági tulajdonságai különböztetik meg a: beszéd, ének, hangszer stb. mikrofon tulajdonságait ?

Comments
Elek
Elek picture

Sziasztok!

Beszéd hangosításhoz a kardiodid, vagy szuperkardiodid iránykarakterisztikájú mikrofonokat lehet/kell alkalmazni. Az iránykarakterisztika mellett nagyon fontos az akusztikai visszahatás (gerjedés) elkerülésére a több mikrofonos - 4-6 - hangosítás. A több mikrofon használatának több előnye is van: minél több mikrofont használsz annál nagyobb lesz körerősítésed, vele együtt a hasznos jeled, csökken az akusztikai visszahatásra (gerjedésre) való hajlam.
Fontos még beszédnél a dinamika kompresszor használata, amivel el lehet kerülni a "huppogást", és nagymértékben nő a beszéd érthetősége.
A szinpadon izgő-mozgó énekesnél a fenti módszer nem alkalmazható, ott viszont segít, hogy az énekes "bekapja" a mikrofont - van hasznos jeled -, de a minimális dinamika kompresszió itt is szükséges.
A hangszerhez használható mikrofonok, egy külön kategória. Az amatőr számára viszonylag elérhető árú dinamikus mikrofonok, ide már kevésbé megfelelőek, a kifejezetten "hangszerhez" való dinamikus mikrofonok ára, az már más kategória.
Alternatíva lehet még az elektrét - mondjuk úgy, hogy a kondenzátor mikrofon olcsó változata, de ez is csak közelítő megfogalmazás- mikrofon, amelyekből már el lehet érni elfogadható áron kitűnő darabokat. Természetesen a fentiek ezekre is vonatkoznak.

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia!
Cs. Kádár Péter örökbecsű alapművét tudom ajánlani, a Diszkónikát.
http://oldradio.tesla.hu/index1konyvek.html
Innen letöltheted.
A Magyar Rádió hangmérnökeként írta. A mikrofonokról is szó esik benne.
Csaba

0

hangya02
hangya02 picture

Szervusz !
Ez a könyv -kiváló munka- minden kérdésemre megadja választ.
Nagyon köszönöm megtisztelő segítséged és minden jót kívánok !

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia!
Örülök, hogy segíthettem. Valamikor a kedvenc könyvem volt, a BEAG-os időmben meg különösen jól jött, mikor a stúdió technikát gyártottuk.
Csaba

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Iránykarakterisztika és frekvenciakarakterisztika, feladattól függően. Iránykarakterisztika lehet gömb (omnidirekcionális), vese (kardioid), nyolcas. Frekvenciakarakterisztika lehet lapos a hallható sávban, vagy alul vágott, felül korlátolt, középen esetleg kiemeléssel. Kivitel szerint lehet dinamikus és kondenzátor (ennek alfaja az elektret). Biztosan vannak a témát részletesen taglaló online források, szakkönyvek. Miért érdekel?

Üdv, lcsaszar

0

varga jano
varga jano picture
*****

Sziasztok !
Vannak a témát jól tárgyaló szaklapok is . Ezek egy része retro , van ami már megszünt ,de ha bírod valamelyik idegen nyelvet , akkor akár online formában is bőven találsz . Boccs Icsaszar ! De , ezt hozzá kellett fűznöm . Köszönöm . Üdv varga jano

0