You are here

Ganzuniv 3 plexi polírozása

29 posts / 0 new
Last post
hegi
hegi picture

Sziasztok! BÚÉK!

Ganzuniv 1 és Ganzuniv 3 műszerek plexijének a polírozására keresek valami megoldást. A plexin van karc is, de ami annál sokkal zavaróbb, az a nagyobb felületű csiszolódás, ami nem túl mély, de teljesen matt felületet eredményez. Hogyan és mivel lehet ezt polírozni, javítani?

Segítséget, ötleteket előre is köszönöm! :)

Comments
Marius55
Marius55 picture

Sziasztok!
Engedjétek meg egy "öreg rókának" a hozzászólást! A fogkrémek NAGYON különbözőek (a bennük lévő csiszoló anyagot tekintve) A CIF lehet hogy lassú, de nem okoz kárt
csiszolóanyaga finom mészkő (márvány) azaz kalcium karbonát por, ami "puha" a fogfehérítős alumínium oxidhoz képest (annál csak a gyémánt keményebb) Nyugodtan nézzetek utána a Wikipédián akár. Ha polisztirol, (én emlékeim szerint arra tippelek) van egy jó módszer a mechanikus polírozás, csiszolás utáni matt felület eltüntetésére:
Egy lapos edénybe,( amit nem old az aceton ,vagy benzol) pár mm magasságig acetont, de a benzol jobb!! öntünk Az átlátszóvá varázsolni kívánt műanyagot pár centire fölé tartjuk, hogy a GŐZE érje csak! felülről letakarni átlátszó fóliával,vagy üveggel, hogy a gőz maradjon, de lássuk a hatást. Folpack háztartási fólia jó, ha polietilén anyagú, rá van írva a csomagolására. (ma már úgy tudom mind az, régen volt PVC alapú is) Legjobb, ha a négy sarkán valami drót lábat eszkábálsz, hogy pofával lefelé nézzen. Ez kezelés után is maradhat, amíg az oldószer teljesen el nem párolog a felületről. Szárítani is arccal lefelé szárítsd, hogy por ne ragadjon bele. legjobb egy napig hagyni.
A kollégám 3D-s nyomtatóval készített alkatrészek felületét így tette simává (és légzáróvá) azok ABS-ből készültek a polisztirolhoz hasonlóan aceton és benzol oldja.
Ő kisebb alkatrészeket egy alacsony befőttes üvegben (szája üveglappal lezárva) kezelte. Lényeg!!! FIGYELNI, nehogy túloldja a gőz és meglágyuljon, deformálódjon a műanyag. Hőmérséklet és gőztelíettség függő!!! Elötte mindenképpen egy nem látkató kis helyen egy kis csepp oldószerrel próbáld ki hogyan oldja. Ha plexi, az szívás, mert csak a kloroform oldja (A polisztirolt is oldja) Kloroformot patikában kaptam tavaly gond nélkül (50 vagy 100 ml-t) Lényeg!!! Jól szellőző helyen (terasz) csináld, mert tűzveszélyes és mérgező mindegyik oldószer A polisztirolnál kipróbálhatod a niróhigitót is, mert az toluol és etilacetát keveréke, mindkettő oldja és (relatív) olcsó. Sok sikert!!!

0

deneskar
deneskar picture

Sziasztok!
Olvasgattam ezt a topikot, és kipróbáltam a fogkrémes trükköt egy oldószerrel megmosott, fehéredett Aida plexin. Átlátszó lett.
Üdv.: Karesz.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: lassú fordulaton kell polírozni, a filckorong oldalán.

Bálint

0

hegi
hegi picture

Sziasztok!

Mindenkinek nagyon szépen köszönöm a sok hasznos ötletet!
Asszem kezdem a fogkrémmel, mert az van itthon, aztán ha azzal nem megy, beszerzem valamelyik csodaszert. :)

0

hajkar
hajkar picture

Sziasztok4
A bemattosodott plexiket trisós vízben mossátok meg. Minden műanyag felületet tisztít a fehérnek vissza adja átláthatóságát.
Üdv.: hajka

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Fogkrém az csak "urban legend"...attól csak homályosabb lesz az eddig még csillogós rész is!
Nekem autólámpa polírozó szaki ért el valamilyen eredményt, de ő is csak második nekifutásra, miután sikerült az anyagához való polírkorongot és pasztát beszereznie...ugyanis a műanyag autólámpák anyaga más, mint ami a multiméteremben van...
Üdv.: Uniman

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Uniman!

Legközelebb ne csiszolópapírral dörzsöld el a fogkrémet! Puhább plexire átlátszó műanyagra ideális, csak egy kis nedvesség is kell hozzá meg papírzsepi, de nekem nyomógombos telefon kijelzőjén is bejött, pedig az egy fokkal keményebb szokott lenni.

Üdv: Jácint

0

uniman
uniman picture
***

Hello Jaca.
Fogpasztát...fogkefével!? Fogkefe csak 3 féle keménységű van, de fogkrém...!
Mikroszálas törlőt használtam...
Ezt meg most találtam!: http://totalcar.hu/magazin/technika/2014/02/06/filleres_trukk_a_matt_fen...
Üdv.: Uniman

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: parafadugó és filcdarabka alkalmas

Bálint

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Uniman!

Próbálj egy jobbfajta zsebkendőt, és ha már szárad a fogkrém, akkor pici nedvességet neki. Amúgy a banán is hatásos.

Üdv: Jácint

0

Kari
Kari picture
*****

Hallo Jaca!
Konkretan mely kremmel üzted, ill. probaltal többfelet?
Kari

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Kari!

Amit éppen találtam. Jófajta papírzsebkendő kell hozzá, ami nem szakad szét. Ha már nehéz dörzsölni, kicsit meg kell nedvesíteni. Egy CD tokon érdemes kipróbálni.

Üdv: Jácint

0

Szlajos
Szlajos picture

Sok sikert!

0

Szlajos
Szlajos picture

Nekem ez vált be:
Xerapol karceltávolító plexihez és akrilhoz

A Conradnál kapható.

1-2 perc dörzsölés pusztán kézzel csodát művel.

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Szia!
Nekem egyszer a műszerfal tisztító marta meg a kilométeróra előtti plexi lapot.. Jellemző, nem?
No azt kb 2-3 órás CIF-s dörzsölgetéssel lett víztiszta.

A múlt nevei alapján ítéled meg a jelen történéseit. Hát ne tedd!

0

gadenes
gadenes picture

Sziasztok!

A legtöbb autósrészlegen vagy boltban kapható a GlasPolir. Ezzel már több üveget vagy kemény műanyagot sikerült felpolíroznom.

0

uniman
uniman picture
***

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Fogkrémmel még semmiben nem okoztam kárt, elsőként azzal esnék neki. Ha nem viszi, utána próbálkoznék durvább anyagokkal. A farmer anyag is szépen dolgozik lágyabb anyagokon.

Üdv: Jácint

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Mobilos boltokban kapható a kijelző polírozásához való paszta. Amit én vettem, annak a neve DISPLEX. Nálam bevált. Nem csak csiszol, hanem az átlátszó anyaga megszilárdulva kitölti az apró karcokat, és azok eltűnnek.

Üdv, lcsaszar

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ez jónak tűnik, és nem is drága. Köszi a tippet!

Üdv: Jácint

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Szia!

Nem ártana pontosan tudni, hogy az a bizonyos "plexi" miből is van valójában. Ha polisztirén, akkor nem igazán kifizetődő kínlódni vele, tehát inkább cseréld ki új lemezanyagra, persze csak akkor, ha nem múzeumba renoválod.
:idea:
Ha polikarbonát vagy metilmetakrilát, akkor állványos fúróba fogható filckoronggal polírozható. A filcnek vizesnek és csiszolópasztásnak kell lennie, felületi sebessége kb. 2 m/s legyen. Egyenletes mozgással kell dolgozni, mert ha megtorpansz - beolvasztja a felületet, ha gyengén csinálod - nem lesz eredményes a munka. Előtte persze finom dörzspapírokkal tedd egyenletesen mattá a felületet, így biztosítod a beragadt mikroszkopikus szennyeződések eltávolítását is. Vigyázz, ne karcold be mélyen a felületet!

Persze lesznek itt okosok, akik azt mondák "ez nem működik", de én tavaly 120 euró értékben mentettem meg így polikarbonát gépkocsireflektorokat. A műszaki ellenőr idegbajos ábrázata bőven kárpótolt a kemény melóért. :D

0

hegi
hegi picture

Szia!

Utólag valahogyan megállapítható a plexi anyaga? Mert fogalmam sincs, miből lehet.

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Szia!
Az emberiség nagy álmaiból néhány beteljesült a múlt században. Ezek közé tartoznak az "organikus üvegek" is. A három legismertebb fajta a hőbomlásnál tanúsított viselkedéssel azonosítható be leginkább:

1. A polisztirén kormos lánggal ég. Eloltás után intenzív sztirén szagot áraszt, mert a nagyja szétbomlás előtt de-polimerizálódik. Élelmiszari csomagolóanyagokat is készítenek belőle, melyeknek jelölve van az anyaga - tehát a referencia nem lesz gond.

2. A polikarbonát szintén kormos lánggal ég, de más a szaga - förtelmesebb. Mechanikailag és vegyileg is sokkal stabilabb anyag, már erről is megismerni. UV álló, külső környezetben tartós. A CD-k és DVD-k kizárólag ebből készülnek - tehát itt is van referencia. (A tokok meg az előbbiből.)

3. A PMMA (tehát az igazi "PLEXI") csaknem azonosképpen tökéletes anyag - talán a sajtolása nehézkesebb ezért nem olyan elterjedt, bár vastagabb (akár néhány cm) lemezeket kizárólag ebből találni. Rendkívül szépen, szinte csepegés nélkül és tiszta halvány-fehéres lánggal ég. Csak kicsit büdös - inkább gyümölcsillatra emlékeztető szagot áraszt. Semmivel nem lehet összetéveszteni.

Nem kell ide analitikailabor-felszerelés. Sniccerrel kell egy néhány milligrammnyi kis mintát venni nem látható helyről és kis fémlemezen megpörkölni, orra meg szinte minden embernek van - és kész!

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Sziasztok,

Remek összefoglalás. Annyiban kotyognék bele, hogy a polystyrene magyarul polisztirol. Ugye, így mindjárt ismerős? Hungarocell, styroflex kondenzátor, stb.

Aki már fűrészelt plexi (mint tudjuk, helyesen polimetil-metakrilát) lemezt, az tudja, hogy milyen az a jellegzetes édeskés illat, melyről Transzduktor kolléga írt. Egyébként kloroformmal láthatatlanul ragasztható.

Üdv, lcsaszar

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Na - én meg lassan megtanulok magyarul. Egy közeli rokonom gyermekkori meghatározó élménye: mikor tótiai magyarként lejött Budapestre, dilisnek nézte őt a jégkrémárus, mert "nanuk"-ot kért. :p

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia,

A Plexiglas egy márkanév. Anyaga polimetil-metakrilát. Itt találtam egy érdekes kérdés-feleletet:

Answers about Acrylic, Plexiglas, Lucite, and Clear Plastic

Üdv, lcsaszar

0

öreg_rutinos
öreg_rutinos picture
*****

Sziasztok.
Én ugyan ezt tettem egy pár éve (GANZUNIV-2) és a legutolsó fázisban "fogkrémet" használtam csiszoló pasztaként.
A sarkoknál nagyon körültekintőnek kell lenni, mert könnyen nem kívánatos részt is kimarja. Nyák fúróhoz készítettem
posztóból korongot, bár valószínű vásárolható is korong. A nagy fordulat miatt csak óvatosan, mert beleég.
T. Laci

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: lehet kapni 400-as, 600.as csiszolószivacsot az előkészítéshez, vizesen kell használni, kicsit beszappanozva, többször öblítve.
Utána filckoronggal polírozni, nem nagy sebességgel pasztával, majd szárazon.

Bálint

0

Sponsored links